Voetbal Ranking Op Basis Van Budgetten

Koning voetbal regeert als nooit te voren

Ajax wordt kampioen van Nederland en voor Fortuna Sittard en SC Cambuur valt aan het eind van het seizoen het doek. Tenminste, als je puur en alleen afgaat op de begrotingen waarmee de Eredivisieclubs het komend seizoen werken. 

OneTime dook in de soms duizelingwekkende getallen van Koning Voetbal en presenteert de ranglijst voor het komende voetbalseizoen op basis van de door de clubs ingediende begrotingen. De conclusie is duidelijk: onderin wordt het spannender dan bovenin, al had de begroting van PSV een stuk hoger uit kunnen vallen als ze zich de lucratieve Champions League miljoenen hadden kunnen verzekeren.

De geldranglijst van Eredivisie ziet er als volgt uit:

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 8 februari 2023
Voetbal Ranking Op Basis Van Budgetten

1. Ajax € 160.000.000

Ajax is de grootste en meest succesvolle club van Nederland. De Amsterdammers werden het vaakst kampioen, behaalden de meeste Europese prijzen en hebben met Ziggo de best betalende hoofdsponsor.

Daarnaast verkoopt Ajax jaarlijks de meeste seizoenkaarten. Voor het seizoen 2021/22 vroegen 42.000 supporters een seizoenkaart voor Ajax aan.

Dat alles verklaart echter nog niet de dikke plus van meer dan vijftig miljoen die Ajax begroot voor het aankomende seizoen. Het grootste gedeelte van dat geld komt uit de Champions League. Doordat alleen de landskampioen van Nederland zich rechtstreeks plaatst voor de groepsfase is de titel voor Ajax niet alleen sportief gewenst, maar ook noodzakelijk om op dit niveau te kunnen blijven begroten.

2. PSV € 85.000.000

Bij PSV is de begroting ook verhoogd ten opzichte van het vorig seizoen. 27.000 supporters vroegen een seizoenkaart aan en met een aantal vooraanstaande bedrijven achter de slogan Metropoolregio Brainport Eindhoven zit het met de financiële stabiliteit wel goed.

PSV wil echter meer. Daarom is er een partnerfonds in het leven geroepen van waarmee de club €50.000.000 hoopt op te halen. Spelers als Donyell Malen, Pablo Rosario en Denzel Dumfries zijn voor vele miljoenen verkocht.

Wanneer PSV er in slaagt om ook een flinke slok uit de Europese vijver te nemen in de Europa League, dan kan de begroting in Eindhoven dit seizoen de honderd miljoen euro nog overstijgen. 

3. Feyenoord € 65.000.000

Feyenoord is al een tijdje geleden afgehaakt bij Ajax en moet ook PSV laten gaan in de Eredivisie. De Rotterdammers hebben met een dikke 65 miljoen euro op de begroting echter geen excuses om niet te presteren.

Wanneer de groepsfase van de Europa Conference League gehaald wordt, mag Feyenoord zelfs nog een paar miljoen meer noteren. Het opnieuw in grote getale aanwezige Legioen, die samen 30.000 seizoenkaart aanvragen, mogen meer eisen dan de vijfde plaats van afgelopen seizoen. 

4. AZ € 27.500.000

Hoor je dat ook? De pijnlijk lange stilte na Feyenoord… AZ is de vierde club van Nederland en werkt met een derde van het budget van PSV en nog niet de helft van het budget van Feyenoord. Dat de Alkmaarders er dus jaarlijks in slagen om in de top-3 te finishen is echt heel erg knap.

Belangrijk nog om te weten is dat AZ geen inkomsten van Europees voetbal begroot. Wanneer het dit jaar de groepsfase van de Europa League of Conference League haalt, is dat dus een financiële bonus.

Ook op de transfermarkt verdiende AZ de afgelopen periode goed. Marco Bizot, Calvin Stengs en Myron Boadu werden voor meerdere miljoenen verkocht. Sportief laat het verlies van deze spelers zich voelen waardoor het nog maar de vraag is of AZ wederom een luis in de pels van de traditionele top-3 kan zijn.

5. Vitesse € 25.000.000

Vitesse is een boekhoudkundig wonder. De club begroot al jaren boven haar niveau en realiseert jaarlijks een omzet die een begroting van om en nabij de 10 miljoen euro zou rechtvaardigen. Echter, men heeft in Arnhem grote ambities en daar horen ambitieuze begrotingen bij.

Vitesse heeft het geluk dat het een eigenaar heeft die jaarlijks bijstort om de tekorten weg te werken. Men hoeft daardoor niet met lekke emmers het Rijnwater uit de burelen van het Gelredome te scheppen, maar kan lekker boven haar stand blijven leven.

Sportief leverde het vorig seizoen succes op. Vitesse veroverde een voorrondeticket voor de Conference League en behaalde de bekerfinale. 

6. FC Twente € 23.000.000

FC Twente is in potentie de zesde club van Nederland. De landskampioen van het seizoen 2009/10 betaalde een hoge prijs voor die titel en richt zich na een degradatie en een kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie weer op.

De afgelopen twee seizoenen eindigde de club als veertiende en tiende en vervulde het nog niet de potentie die er in de club zit. Voor het aankomende seizoen gaat de sportieve lat omhoog en wordt er van trainer Ron Jans in ieder geval een plekje in de play-offs geëist.

Op het gebied van seizoenkaarten scoort FC Twente zelfs nog beter. De club staat vierde op de ranglijst met 21.000 verkochte seizoenkaarten. 

7. FC Utrecht € 22.000.000

Een miljoentje meer of minder scheelt in deze omgeving op de ranglijst al snel een plekje. FC Utrecht moet daarom genoegen nemen met de zevende plek. Eigenaar Frans van Seumeren is ambitieus, maar niet bereid met meer geld te gaan smijten dan hij al doet.

De ondernemer weet dat succes te voet komt en te paard gaat. Van Seumeren en de zijnen kiezen de weg van geleidelijkheid en zijn met Utrecht hard op weg naar een substantiële plek in de subtop. Vanaf de tribune worden de spelers fanatiek aangemoedigd door de meer dan tienduizend supporters die een seizoenkaart voor FC Utrecht hebben gekocht. 

8. FC Groningen € 20.000.000

FC Groningen is bezig aan een flinke opmars in de Eredivisie. Dat komt niet zo zeer omdat de Groningers een nieuwe bron van inkomsten gevonden hebben, al hebben ze in het Noorden wel de begroting weer iets kunnen verhogen.

Het heeft er vooral mee te maken dat begrotingen van concurrerende clubs zoals SC Heerenveen aan het dalen zijn. Het bewijst maar weer eens dat stilstand niet per se achteruitgang hoeft te betekenen. Ook de Euroborg is het aankomende seizoen weer traditioneel gevuld met vele duizenden supporters. De Groningers verkochten 11.000 seizoenkaarten en staan daarmee keurig in de top 5.

9. SC Heerenveen € 16.000.000

In Friesland reiken de bomen niet meer tot in de hemel. Waar SC Heerenveen jarenlang een strijder voor de Europese tickets was, hebben ze in financiële zin een stap terug moeten zetten. In een competitieve markt heeft dat direct consequenties voor de sportieve resultaten.

SC Heerenveen is een middenmoter die zich jaarlijks moet kunnen mengen in de strijd om een play-off ticket voor het laatste voorronde bewijs voor de Europa Conference League. Meer mogen de 10.500 hondstrouwe Friese seizoenkaarthouders niet verlangen.

10. Heracles Almelo € 14.000.000

Zo droog als het Almelo-grapje van Herman Finkers is (het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in Almelo is altijd iets te doen), zo droog is ook de begroting van Heracles Almelo. De club doet geen gekke dingen en groeit ieder jaar.

Het ene jaar een beetje harder dan het andere, maar de club die sinds de promotie naar de Eredivisie in 2005 nooit in serieuze degradatieproblemen is gekomen en het stadion inmiddels twee keer heeft uitgebreid, is een enorme stabiele factor in de Eredivisie geworden. Nu alleen dat vermaledijde kunstgras er nog uit. 

11. Willem II € 13.500.000

Willem II finishte in het seizoen 2019/20 als vijfde in de door corona vroegtijdig beëindigde competitie, maar kwam het afgelopen seizoen in degradatienood. Beide prestaties zijn niet conform de begroting van de Tilburgers, die ondanks de coronacrisis gegroeid is.

Twee uitgaande transfers, Pavlidis naar AZ en Trésor naar KRC Genk, hebben de club financieel goed gedaan. Willem II heeft ook op het gebied van de seizoenkaartverkoop goede zaken gedaan. De club verkocht bijna 20% meer kaarten dan vorig seizoen. 

12. PEC Zwolle € 12.700.000

PEC Zwolle moet het aankomende seizoen een beetje op de kleintjes gaan letten. Waar de begrotingen de laatste jaren alleen maar stegen, moet PEC nu even pas op de plaats maken. Er is minder geld beschikbaar aan spelersbudget en prompt gaat de seizoenstart met horten en stoten.

Het is nog lang geen alarmfase I in Zwolle, maar de club moet wel alert zijn wil het niet in te grote problemen gaan komen. 

13. Sparta Rotterdam € 11.000.000

We naderen de grens van tien miljoen en dat is het risicovolle gebied. ADO Den Haag had vorig seizoen zelfs aan € 15.000.000 niet voldoende om te overleven in de Eredivisie.

Van Sparta Rotterdam verwacht niemand dat het in serieuze problemen gaat komen, maar net als voor Zwolle geldt ook voor Sparta dat er even pas op de plaats moet worden gemaakt. Sparta is ambitieus en wil na een elfde en een achtste plaats verder naar voren, maar moet niet vergeten af en toe eens over de schouder te kijken. 

14. NEC € 10.000.000

NEC zit Sparta op de hielen en als de Rotterdammers met een begroting van € 11.000.000 play-off-ambities mogen hebben, waarom mogen de Nijmegenaren dat dan niet? Nu Marcel Boekhoorn ook officieel aan boord is, schijnt de zon in De Goffert.

NEC was de laatste van de promovendi, maar zullen waarschijnlijk het minste moeite hebben om zich te handhaven. Met 9.500 seizoenkaarthouders zit de bloedkuul komend seizoen iedere thuiswedstrijd weer stampvol. 

15. Go Ahead Eagles € 8.500.00

En toen kwamen we bij de degradatiekandidaten XL. Met een begroting van onder de tien miljoen wordt jezelf handhaven in Eredivisie echt heel moeilijk. RKC liet vorig seizoen zien hoe het moest, maar VVV-Venlo was met een begroting van acht miljoen wel de pias.

Promovendus Go Ahead Eagles zou net dat financiële voordeel kunnen hebben om zich veilig te spelen omdat het een iets hogere begroting heeft dan de directe concurrenten. Vier ton meer spenderen maakt in deze regionen op de ranglijst een groot verschil.

Met 8.000 verkochte seizoenkaarten bevinden de Eagles zich aan de staart van de ranglijst, maar dat heeft meer te maken met de capaciteit van De Adelaarshorst dan met het enthousiasme voor Kowet

16. RKC Waalwijk € 8.100.000

RKC Waalwijk is niet langer het armste club van de Eredivisie. De Waalwijkers konden zelfs iets groeien in begroting en zagen rijkere clubs als ADO Den Haag en VVV-Venlo verdwijnen. Met een budget van iets meer dan acht miljoen moeten directeur Frank van Mosselveld en zijn mannen nog altijd keihard knokken voor handhaving, maar er wordt een gezond beleid gevoerd in Waalwijk. 

17. Sc Cambuur € 8.000.000

Cambuur heeft er twee jaar voor moeten knokken om in de Eredivisie te komen, maar moet vrezen dat het na één jaar alweer terug zakt naar de Keuken Kampioen Divisie. De Leeuwarders hebben op financieel gebied met een begroting van acht miljoen weinig in de melk te brokkelen. Aan trainer Henk de Jong de taak om met minimale middelen maximaal te presteren. 

18. Fortuna Sittard € 7.500.000

Oei! Fortuna Sittard heeft het minst te besteden van alle Eredivisieclubs en dat is best een beetje opmerkelijk te noemen. Sinds de club werd overgenomen door de Turkse voetbalbestuurder Isitan Gün promoveerde de club niet alleen naar Eredivisie, maar wist het zich ook twee keer redelijk eenvoudig te handhaven.

Dat gebeurde door goed beleid, maar desondanks moet Fortuna een financiële stap terug zetten. Hopelijk kunnen de Limburgers wel sportief blijven verrassen. 

Geld is niet zaligmakend maar het helpt wel

Om het beeld volledig te maken: De begrotingen van Fortuna Sittard, SC Cambuur, RKC Waalwijk, Go Ahead Eagles, NEC, Sparta Rotterdam, PEC Zwolle, Willem II en Heracles Almelo bij elkaar opgeteld overschrijden net de 100.000.000, die PSV in zijn eentje passeert als het de groepsfase van de Champions League haalt. 

Tellen we bij die negen clubs (de helft van de Eredivisie) nog de begrotingen van SC Heerenveen, FC Groningen en FC Utrecht op dan komen we nog niet aan de begroting waar Ajax mee werkt. Geld zegt natuurlijk niet alles, maar dat de verhoudingen in de Eredivisie behoorlijk scheef liggen is wel duidelijk. 

on air