KVA

KVA intensiveert samenwerking met vergunde aanbieders

KVA, Keurmerk Verantwoorde Affiliates, ziet dat aanbieders van online kansspelen behoorlijk worstelen met het recent in werking getreden Besluit Orka, wat onder andere reclame aan banden legt. Ook moeten aanbieders aantonen dat ontvangers alle reclame-inspanningen grotendeels ouder dan 23 jaar zijn (minimaal 95%). Dit geldt bijvoorbeeld ook voor affiliatie.

KVA heeft een nieuwe dienst waarmee ze aanbieders hierin kunnen ondersteunen. Hieronder lees je het persbericht.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Online casino door OneLuckyLady
op 24 augustus 2023
laatste update: 6 september 2023
KVA

De kansspelsector blijft volop initiatief nemen tot zelfregulering waarbij het intensief nastreven van consumentenbescherming het hoofddoel is.

Sinds opening van de markt voor online kansspelen binnen Nederland (1 oktober 2021) is er veel te doen geweest om online kansspelreclames. Op 1 juli 2023 is het Besluit Ongerichte reclame kansspelen op afstand (Besluit Orka) in werking getreden, waarmee de meeste vormen van online kansspelreclame verboden zijn geworden. Slechts een aantal gerichte acquisitiemogelijkheden zijn, onder strikte voorwaarden, nog steeds toegestaan. Hieronder valt bijvoorbeeld affiliatiemarketing, waarbij informatie- en vergelijkingswebsites via zoekmachines op organische wijze gevonden kunnen worden.

Vlak voor opening van de online kansspelmarkt is het Keurmerk Verantwoorde Affiliates (KVA) gelanceerd. Het KVA kent daarbij een aantal doelstellingen:

  • Het beschermen van de consument;
  • Het bijdragen aan kanalisatie naar het legale online kansspelaanbod;
  • Het actief weren van ‘affiliates’ die illegaal aanbod aanprijzen en/of onverantwoordelijke en juridisch niet toegestane marketinguitingen doen;
  • Het professionaliseren van de affiliatiemarkt en de kansspelsector als geheel;
  • Het nastreven van verantwoorde uitingen conform wet- en regelgeving op de betreffende platforms van de affiliates;
  • Het verhogen van kennis en awareness omtrent (juridische aspecten van) verantwoorde marketing voor kansspelen bij de affiliates en vergunninghouders (bedrijven met een vergunning voor het aanbieden van kansspelen op afstand).

Een groot deel van de Nederlandse affiliates is op dit moment lid van het KVA en toont daarmee aan de wettelijke eisen na te leven. Veel vergunninghouders erkennen het keurmerk.

Ontwikkelingen

Na inwerkingtreding van het Besluit Orka zijn ook de regels voor legale affiliates aangescherpt. Door de strengere regels is de (administratieve/technische) werklast verhoogd bij affiliates, vergunninghouders en naar alle waarschijnlijkheid bij de Kansspelautoriteit (Ksa).

Verschillende vergunninghouders hebben het KVA, in het kader van het Besluit Orka, gevraagd de samenwerking te intensiveren. Om aan deze oproep te voldoen, het KVA op de meest verantwoorde wijze in te kunnen blijven zetten en om met de aanwezige kennis de meest passende ondersteuning te bieden; heeft het KVA nu een voorstel tot het intensiveren van de samenwerking voorgelegd aan 15 van de 25 vergunninghouders.

Waar vergunninghouders gevraagd hebben om intensievere ondersteuning, hebben affiliates ons veelal laten weten het erg prettig te vinden als rapportages (en verbeterplannen), in het kader van Besluit Orka; centraal verzameld worden door het KVA.

Het aangeboden voorstel kan gezien worden als ‘compliance as a service’, waarin het KVA een dienstenpakket heeft ontwikkeld om ondersteuning te bieden aan affiliatiemanagers en compliance officers van de vergunninghouders. Onderdeel hiervan zijn onder andere het bieden van directe ondersteuning aan het aangewezen team van de vergunninghouder, het opvragen en documenteren van leeftijdsrapportages (en eventueel verbeterplannen) in het kader van het Besluit Orka en het frequent onderhouden van nalevingscontroles. Het KVA heeft hierin drie samenwerkingsvormen geopperd, waarbij de aanbieder naargelang de eigen behoefte kan kiezen voor een basisvariant of een meer intensieve ondersteuningsvariant. De voorgestelde samenwerkingsvorm is verifieerbaar toegestaan in het kader van de Wet kansspelen op afstand.

Het KVA beoogt met het initiatief geen nieuwe brancheorganisatie in het leven te roepen. Het is eenvoudigweg gebleken dat het keurmerk veel waarde kan toevoegen voor zowel affiliates als vergunninghouders. Het doel van dit nieuwe initiatief, in het licht van de geïntensiveerde samenwerking met vergunninghouders, is het ondersteunen bij compliance en het behouden en bevorderen van een betrouwbare en verantwoorde affiliatiesector. Eveneens wordt rekening gehouden met bescherming van affiliates. Zo is aan alle aangeschreven vergunninghouders een permanente korting geboden indien de vergunninghouder toezegt een overgangsregeling van minstens drie maanden te bieden aan affiliates bij het uit eigen beweging beëindigen van het affiliatieprogramma.

“Vanaf dag 1 is gebleken dat het KVA waarde heeft voor de Nederlandse iGaming sector. Sinds publicatie van het conceptbesluit Orka (juli 2022) bleek al snel dat er voor het KVA ook op andere gebieden een taak zou kunnen liggen. Het KVA heeft de capaciteit, de kunde en de werklust om de markt een positieve boost te geven met het onderhavige voorstel.”
Steven Vrolijk, Managing Partner XY Legal Solutions (waar KVA onderdeel van is)
on air