Quiz 2058883 1280

Lucky13: iedereen kan winnen bij SBS6

Komende maandag start SBS6 met een nieuwe quiz: LUCKY13. Je hoeft je hiervoor niet op te geven als kandidaat, want de show is een mobile-first gameshow, waarbij iedereen via een app mee kan doen én kan winnen. Hoe dat werkt? Ik ging vast voor je op onderzoek uit!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 5 februari 2023
Quiz 2058883 1280

Dagelijkse show

De gameshow komt straks elke werkdag op tv, vanaf 19.00u en zal een half uur duren. Tijdens dit half uur (waar vast een reclameblok in zit) wordt het spel tweemaal gespeeld. De deelnemers zijn degenen die in de app meespelen, en dit kunnen er dus vele zijn.

IMG 2839
Je kunt de LUCKY13 app al downloaden

App Lucky13

Het hele spel draait om de mobiele app LUCKY13, die je nu al kunt downloaden in de appstore. In de app zullen dus vanaf maandag elke werkdag tussen 19.00u en 19.30u twee spelrondes klaarstaan. Elke ronde bestaat uit 13 vragen, met elk twee mogelijke antwoorden.

Het doel is simpel: een LUCKY13 scoren, oftewel alle 13 vragen foutloos beantwoorden. Volgens Talpa, de producent, gaat het om vragen die gaan over algemene kennis en die dus iedereen in theorie zou moeten kunnen beantwoorden. Ze gaan over onderwerpen als film, sport, entertainment en taal, en elke vraag is voorzien van twee mogelijke antwoorden. Als deelnemer moet je binnen 10 seconden het juiste antwoord kiezen. Kies je het foute antwoord dan ben je af, dan is je winning streak verbroken. Je kunt dan de volgende ronde wel weer meedoen.

Elke ronde staat er een geldbedrag ter beschikking, en dit wordt verdeeld onder alle deelnemers die een LUCKY13 hebben behaald. Oftewel, iedereen die alle antwoorden in die ronde goed hadden. Volgens de app is het eerste geldbedrag €1000. Het bedrag dat je wint wordt na de uitzending direct uitbetaald. Ik weet niet hoe moeilijk de vragen zijn, maar ik gok zo dat er bij elke ronde genoeg deelnemers zullen zijn die de winning streak hebben volgehouden, en dat die €1000 dus onder heel veel mensen verdeeld moet worden. Of je er dus meer dan een paar cent aan over houdt? Ik denk het niet.

Number 605342 1280
Nummer 13 is normaal een ongeluksgetal maar in deze quiz is het het geluksgetal: LUCKY13

Spelregels

Je hebt dus 10 seconden per vraag en kunt uit twee antwoorden kiezen. Eenmaal gekozen kun je je antwoord niet meer wijzigen.

Voordat het spel start kun je een extra vraag beantwoorden over een commercial. Hiermee kun je een klavertje verdienen, hiermee wordt één fout antwoord in de LUCKY13 streak weggepoetst. Heb je 13 vragen goed en je klavertje niet gebruikt? Dan heb je een DOUBLE13 behaald en wordt je prijzengeld verdubbeld.

Clover 445255 1280
Een klavertje kan dubbel geluk brengen en je prijzengeld verdubbelen als je hem niet nodig hebt gehad

Alle winnaars worden gevraagd om hun mailadres, je ontvangt hierop een mail met een link voor uitbetaling. Je kunt hierbij kiezen voor uitbetalen via PayPal of een bankbetaling. Het kan enkele dagen duren voordat het bedrag bij je is bijgeschreven.

Je kunt overal waar je bent LUCKY13 spelen, zolang je maar een internetverbinding hebt. Zoals ik het lees, hoef je dus ook niet naar het bijbehorende televisieprogramma te kijken. Wat dit dan toevoegt? Ik heb (nog) geen idee, dat staat eigenlijk nergens.

De prijzenpot wordt per spel vastgesteld en kan dus veranderen. Winnaars van de DOUBLE13 krijgen dus het dubbele van hun prijzengeld, dit gaat echter niet ten koste van de pot. Mocht niemand LUCKY13 hebben gehaald, wordt de pot verdeeld over alle deelnemers die 12 vragen goed beantwoord hebben. Zijn die er niet, dan wordt het 11 goed, etc etc.

Tijdens het spelen is te zien hoeveel het goede antwoord op de vraag gaven en hoeveel deelnemers er nog in de race zijn. Aan het einde wordt ook bekendgemaakt hoeveel deelnemers gewonnen hebben en welk bedrag zij gewonnen hebben. Dit wordt anoniem gedaan (dus je naam wordt niet bekend gemaakt).

Je mag niet met meerdere namen deelnemen aan het spel. Dit zal denk ik aan de hand van het bankrekeningnummer gecontroleerd worden.

HQ

Het spel is overduidelijk gebaseerd op het Amerikaanse HQ, waarbij je in een app tegen spelers wereldwijd kunt spelen voor een deel van de prijzenpot. Ja, je kunt dit ook in Nederland spelen. Het prijzengeld ligt hier per ronde meestal tussen de $2.500 en $25.000 maar kent uitschieters. Nou, die heb ik al gevonden. Zodra ik me aanmeldt in de app zie ik dat de volgende ronde morgen om 15u is, en dat het prijzengeld $300.000 bedraagt. Ja echt, 3 ton! Ik ga morgen eens een poging wagen, ik was altijd best goed in spellen als Triviant dus wie weet maak ik kans.

HQ kent per vraag drie mogelijke antwoorden, in plaats van twee. Net als bij LUCKY13 werkt HQ samen met PayPal.

IMG 2840
Aanmelden voor LUCKY13 is een eitje vooral als je via Facebook aanmeldt

Aanmelden is een eitje

Het aanmelden in de app is een eitje. Je maakt een account aan of laat deze automatisch aanmaken door te koppelen met Facebook. Ik kies de laatste optie, ik vind dat altijd wel handig en ik hoef niet nog meer inloggegevens te onthouden. En wat moet LUCKY13 of Facebook verder met de info dat ik een spelletje leuk vind (duh…), wel een leuk zakcentje wil winnen en misschien wel veel algemene kennis heb? Laat ze lekker denk ik dan… In de app slaan ze overigens alleen je mailadres op zo te zien.

Verder hoef je dus niets in te vullen. Aanmelden bij HQ gaat trouwens ook makkelijk, aan de hand van je mobiele nummer (je krijgt een verificatienummer per sms) en een zelf te kiezen gebruikersnaam. Ook hier worden verder geen gegevens gevraagd.

Je kunt aangeven of je een melding/notificatie wil ontvangen als het spel (bijna) begint, wel handig maar niet noodzakelijk dus! Als je het aanzet, mis je minder makkelijk een spelronde.

Vriendenloterij

Bij het aanmelden voor LUCKY13 krijg je de vraag of Talpa je op de hoogte mag houden van nieuws (hoeft niet) en of de VriendenLoterij je een aanbieding mag doen (hoeft ook niet). Ze staan standaard gelukkig niet aangevinkt en zijn ook niet verplicht. In de app staat dat LUCKY13 in samenwerking met de VriendenLoterij en PayPal is opgezet.

Ik ben benieuwd. Naar het aantal deelnemers, het aantal winnaars, en wat ze met de prijzenpot gaan doen. Ik ben ook benieuwd wat het televisieprogramma toe gaat voegen aan het geheel. Morgen ga ik in ieder geval eens meespelen met het HQ spel en ik zal maandag ook een poging wagen met LUCKY13. En jij?

on air