New York Marathon Voorbereiding Kosten

De uitdaging van de New York Marathon: Voorbereiding en kosten

Op 5 november 2023 zal New York City opnieuw het decor zijn van de wereldberoemde New York Marathon, de koning der marathons. De stad die nooit slaapt, zal bruisen van energie terwijl duizenden hardlopers van over de hele wereld zich verzamelen om de ultieme uitdaging aan te gaan. Voor mij persoonlijk zal deze editie aan mijn neus voorbijgaan, maar wie weet wat de toekomst brengt? Ik zal je vertellen wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding en met welke kosten je rekening moet houden.

Transpareng BG TG geplaatst in Sport, Over knaken door Frank Kruit
op 19 oktober 2023
laatste update: 19 oktober 2023
New York Marathon Voorbereiding Kosten

Fantaseren over de marathon van New York

Wie mij een beetje volgt via Onetime.nl, weet dat ik een fervent hardloper ben. Ik heb jullie al eens laten meegenieten van mijn voorbereidingen op de Zevenheuvelloop in Nijmegen en de Stevensloop in Nijmegen.

Maar er blijft iets in mijn hoofd spoken: wil ik ooit die marathon lopen? Zelf fantaseer ik hier al tijden over, en ik ben eruit. Als ik het zou willen doen, dan zou ik absoluut de marathon van New York verkiezen. Maar wat komt hier allemaal bij kijken?

hardloop training in september
Ik train veel, maar voor een marathon mag er een tandje bij

De voorbereiding

Vooropgesteld is er zoiets als een voorbereiding op de marathon. Als absolute beginner kun je denken: dat regel ik even, die 40 kilometer is wel te overzien. Toch wordt hierin geadviseerd om zo'n twee jaar van tevoren te beginnen, waarbij je je trainingen langzaam opvoert en afwisselend grotere en kleinere afstanden aflegt. Met 1 à 2 keer in de week lopen kom je er niet. Hou er rekening mee dat je er toch wel een keer of 4 per week op uit moet trekken en af en toe een duurloop van zo'n 30 kilometer moet maken.

Ben je al wat meer ervaren als hardloper, dan kun je met een trainingsperiode van ongeveer 20 weken en 4 keer per week trainen wel voorbereid zijn op de hele marathon.

Het doel

Ik heb mijzelf weleens laten vertellen dat wanneer je de 10 kilometer onder het uur kunt lopen, je ook de marathon aankunt. En dan heb ik het niet over wandelen. Mijn doel: ik zou hem willen lopen in minder dan 4 uur, dat is zo'n beetje de heilige graal voor amateurlopers. Dat betekent dat je nog steeds een tempo van ongeveer 10 kilometer per uur moet aanhouden. 

prognose op marathon
Meten is weten: ik zou de marathon moeten kunnen lopen in 3:47

De mentale strijd en fysieke pijn

Ik heb verschillende mensen gesproken die een marathon hebben gelopen: allemaal hebben ze het over de mentale strijd, vooral het zware punt rond de 25 kilometer. Een mentale strijd die heftig is en niet te omschrijven valt. En dan is er nog de pijn die je de weken daarna ervaart, zelfs vergelijkbaar met het langdurige herstel na een bevalling.

En daarbij: hoe vaak hoor je wel niet over hardlopers die een blessure oplopen na het lopen van zo'n onmenselijke afstand. Het is een aanslag op je lichaam, en geen dokter zou aanraden om marathons te gaan lopen. 

Ik heb al vaker een halve marathon gelopen en meer dan 10 andere wedstrijden, met afstanden tussen de 10 en 15 kilometer. Het geeft een kick, het is genieten. Ook al denk ik tijdens het lopen weleens: waar ben ik mee bezig? 

De financiële overweging

Naast de voorbereiding is er nog een andere factor om rekening mee te houden. Mocht ik overwegen dé marathon van New York te lopen, dan moet ik mijn portemonnee flink trekken. Wat ik nooit geweten heb, is dat een ticket voor niet-Amerikanen zo'n €350 kost.

Tel daarbij een verblijf, vlucht, eten en drinken op, en het bedrag dat je kwijt bent loopt al snel op naar €1500 - €2000. Een dure aangelegenheid dus voor een pijnlijk rondje hardlopen door New York.

Deelnemers over de finish in 2022
Deelnemers over de finish (2022) via https://www.nyrr.org/tcsnycmarathon

Inloting en toegang

Maar als je denkt dat je het ervoor over hebt en de pijn wilt voelen, moet je ook nog eens ingeloot worden om tot die 50.000 andere deelnemers te behoren. Daarnaast kun je worden toegelaten op basis van je tijd of omdat je al 15 keer hebt meegedaan.

Als je goed je best doet en tot de top behoort, heb je overigens niet te klagen. De echte toppers in marathonlopen behoren tot de best verdienende sporters binnen de atletiek.

Het aan de start verschijnen levert sommige toppers zelfs een kwart miljoen op voor sommige hardloopevenementen. Loop je als winnaar over de finish, dan kun je daarnaast rekenen op enkele tonnen aan prijzengeld.

En als je een wereldrecord of parcoursrecord vestigt, wacht er ook nog eens een aanzienlijke bonus. Al met al is het de moeite waard om je best te doen om tot de top te kunnen behoren.

Records en toekomst

Dit jaar hebben diverse hardlopers opmerkelijke prestaties geleverd. Tigst Assefa, een 26-jarige atlete uit Ethiopië, was op 24 september in Berlijn ruim twee minuten sneller dan elke andere vrouw op de marathon, wat resulteerde in een nieuw wereldrecord: 2.11.53.

In Chicago sneuvelde het wereldrecord bij de mannen. Kelvin Kiptum verbeterde het wereldrecord met 34 seconden tot 2.00.35. De exacte bedragen die hiermee verdiend zijn, zijn niet bekend.

Ongekende looptijden, maar de magische grens van onder de 2:00 is nog steeds niet gehaald. Hoewel, Eliud Kipchoge liep vier jaar geleden al eens een tijd onder de twee uur: 1.59.40. Dit werd echter niet erkend als officieel wereldrecord omdat het niet in een officiële wedstrijd werd gelopen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de 2:00-grens wordt doorbroken.

De evolutie in schoeisel, voeding, trainingsmethoden en omstandigheden gaat door. Wat is het maximale dat een mens kan bereiken? Feitjes-magazine Quest liet dit uitzoeken en kwam uit op ongeveer 1:56.

In mijn gedachten blijft de vraag rondspoken: zal ik ooit de marathon van New York lopen? Hoewel de verleiding groot is, moet ik toegeven dat de uitdaging enorm is, zowel fysiek als financieel.

De tijd zal leren of ik ooit de moed zal vinden om deze legendarische race aan te gaan.

on air