Coverfoto

Marktplaats oplichters, uitleg over de grootste advertentiesite

Nederlanders staan bekend om hun gierigheid en het feit dat ze altijd korting willen krijgen. Spullen verkopen is uitgegroeid tot een mooie inkomstenbron voor veel Nederlanders. Marktplaats is een website waar je alles kunt verkopen: van auto’s tot kleding, van spellen tot antiek.

Daar waar er geld verdiend kan worden, zijn er ook oplichters actief. In dit artikel zal ik jullie proberen te behoeden voor deze oplichters.

Onetime Las Vegas geplaatst in Over knaken door Onetime
op 10 mei 2022
Coverfoto
Advertentie Plaatsen
Advertentie plaatsen

Hoe gebruik je Marktplaats?

Marktplaats is heel eenvoudig te gebruiken. Dat is ook wel noodzakelijk, want er zijn veel oudere mensen die gebruik maken van dit platform.

Je dient een account aan te maken om advertenties te kunnen plaatsen. Vervolgens maak je duidelijke foto’s van het product dat je wilt verkopen. Daarna kies je de juiste categorie en vermeld je een (klein) stukje tekst over het product. Ook kun je aangeven of er eventuele mankementen zijn of wat de nieuwprijs was. Er zijn verschillende dingen mogelijk.

Zo kun je een vraagprijs instellen, maar ook mensen laten bieden. Ophalen of verzenden zijn tevens mogelijke opties voor de afhandeling. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden van marktplaats super en uitgebreid.

Ook is het mogelijk om je advertentie te delen op social media. Dit zorgt voor een nog groter bereik en dit is in mijn ogen een mooi pluspunt.

Marktplaats heeft ook een applicatie voor smartphones en tablet's. Deze zijn erg gebruiksvriendelijk en een mooie toevoeging aan het geheel.

Verdienmodel

Marktplaats verdient op verschillende manieren zijn geld. Zo zijn er verschillende categorieën waarvoor je moet betalen, als verkoper. Maar ook in de gratis categorieën kun je als verkoper geld uitgeven.

Zo is het mogelijk om tegen betaling een link naar je website te vermelden. Of je kunt ervoor kiezen om te betalen om je advertentie een periode bovenaan de lijst van advertenties te laten zien. Zelf maak ik er zo nu en dan gebruik van en met succes.

Het moet natuurlijk wel in verhouding zijn: als je iets wilt verkopen van 20 euro, ga je geen 10 euro uitgeven aan reclame. Maar wil je een auto verkopen van 50.000 euro dan kan ik me voorstellen dat 50 euro aan advertentiekosten niets uitmaakt, mits je daarmee jouw auto sneller verkoopt.

Oplichters

Helaas is marktplaats ook een broedplaats voor oplichters. Overal waar er geld te verdienen is, zijn er oplichters. Op marktplaats kun je een soort minicursus doen om oplichters te herkennen. De gouden regel is eigenlijk: als iets te mooi is om waar te zijn dan is dit ook zo!

Als je een nieuwe telefoon kan kopen voor 200 euro die in de winkel 600 euro kost, dan kun je er vanuit gaan dat je de telefoon nooit zal krijgen. Echter moet je op marktplaats altijd uitkijken, want ook als het een normale prijs betreft, kan het zijn dat je het product niet krijgt.

Zelf kijk ik altijd hoe lang de gebruiker actief is op marktplaats en of het een gecontroleerde gebruiker is. Dit geeft geen 100% zekerheid, maar alle kleine beetjes helpen. Sowieso zal ik nooit iets van grote waarde laten opsturen.

Verkopers op marktplaats verwachten namelijk bijna altijd dat jij eerst zal betalen en dan pas sturen ze iets op. Een goede verkoper zal je meteen na het versturen van het pakket een Track & Trace code geven waarmee je het pakket kan volgen. Mijn advies is om eerst de verkoper te googlen. Er zijn verschillende websites waar marktplaats oplichters vermeld staan.

Helaas is het voor oplichters erg makkelijk om een nieuw marktplaats account aan te maken en verder te gaan met oplichtingspraktijken. Alberto Stegeman heeft in zijn programma Undercover in Nederland al verschillende marktplaats oplichters aangepakt. Maar helaas zijn er nog steeds oplichters actief.

Eigen ervaringen op Marktplaats

Zelf koop ik regelmatig dingen op marktplaats en zo nu en dan word ook ik opgelicht. Althans dat denk ik, maar de verkoper denkt er vaak anders over dan. Als een pakket niet aankomt en de verkoper reageert niet meer of geeft aan dat het pakket ergens verloren is geraakt, dan voelt dat wel degelijk als oplichting.

Bij de aankoop van dure dingen zorg ik dat ik het pakket zelf ophaal. Dat heb ik altijd al gedaan en dat kan ik ook als tip meegeven.

Als je iets gaat verkopen op marktplaats, zorg dan voor duidelijke foto's en schep duidelijkheid rondom jouw product.

Veel wijsheid en plezier tijdens het kopen en verkopen van spullen op marktplaats.

Geschiedenis Marktplaats

Marktplaats is in 1999 opgericht door Rene van Mullem. Eind 1999 werd Marktplaats verkocht aan ‘Het Goed' uit Emmeloord voor een bedrag van €273.000. Vijf jaar later werd het doorverkocht aan eBay voor een bedrag van maar liefst 225 miljoen euro.

In het begin kon je alles nog kosteloos verkopen, maar vandaag de dag moet je voor verschillende advertenties betalen. Denk hierbij aan de verkoop van auto's, huizen en boten.

on air