Belastingdienst Onetime Kansspel

Moet ik belasting betalen over Bitcoins?

Voordat je je cryptocurrencies uit laat betalen is het handig om te weten hoe de wetgeving in elkaar zit met betrekking tot cryptocurrencies en belasting. Het is goed om te weten dat cryptocurrencies als virtueel geld worden bestempeld. Dit houdt in dat er geen btw over kan worden geheven. Zie hiervoor deze uitspraak van Het Hof op 22 oktober 2015:

“2)      Het inwisselen van traditionele valuta’s tegen eenheden van de virtuele valuta bitcoin en omgekeerd, verricht tegen betaling van een bedrag dat overeenkomt met de marge die ontstaat uit het verschil tussen de prijs waarvoor de betrokken marktdeelnemer de valuta koopt en de prijs waarvoor hij deze verkoopt aan zijn klanten, vormt een van de btw vrijgestelde handeling”

Placeholder Gold geplaatst in Crypto door Onetime
op 9 mei 2022
Belastingdienst Onetime Kansspel

Hoe ziet de belastingdienst cryptocurrencies?

Cryptocurrencies worden door de belastingdienst als vermogen gezien en vallen daarom in box 3. Bezit je cryptocurrencies en is het in 2017 minder dan €25.000 waard of minder dan €30.000 in 2018, dan hoef je hier geen belasting over te betalen. Wanneer je samenwoont krijg je een vrijstelling tot €50.000 in 2017 en tot €60.000 in 2018.

Bitcoin Money Coins
Bitcoin en geld

Moet ik mijn cryptocurrencies opgeven aan de belasting?

Daar is een duidelijk antwoord voor: ja! Stel je laat ze uit betalen via een broker en je krijgt €20.000 gestort. Dergelijke transacties komen aan het licht en de belastingdienst zal mogelijk uitzoeken waar het vandaan komt.

Het wijkt namelijk erg af van de €2000 die je per maand van je werkgever ontvangt.

Waneer je je cryptocurrencies niet opgeeft dan overtreed je de regels en kan de belastingdienst boetes opleggen.

Hoeveel belasting betaal je over cryptocurrencies?

De belastingdienst gaat uit van je vermogen op 1 januari van het jaar waar je belasting over doet. Bezit je op 1 januari 2017 geen cryptocurrencies dan hoeft dit in principe niet bij de belastingdienst op te geven. Als je ze wel bezit op 1 januari en je hebt er in de loop van het jaar winst mee gemaakt is dit niet erg. De belastingdienst kijkt namelijk niet direct naar de gemaakte winst, maar alleen naar wat je op 1 januari in je bezit had.

Belastingtarieven 2017 laag

Het is het niet waard om het niet op te geven want de belastingtarieven in 2017 zijn relatief laag:

Schijf Vermogen per persoon Vermogensrendementheffing
1 Tot €75.000 0,86%
2 Vanaf 75.000 tot € 975.000 1,38%
3 Vanaf €975.000 1,62%

De tarieven voor 2018 zijn nog niet bekend, de kans bestaat dat deze hoger zijn omdat de economie het goed doet en ze daarom de belastingen iets verhogen.

Kan de belastingdienst zien of je Bitcoins hebt?

Brokers zoals Bitvavo hebben jouw gegevens in je bezit en hier kan de belastingdienst dus ook aan komen. Daarnaast maakt je bank jaarlijks een afschrift van jouw bankrekening bij de belastingdienst kenbaar. Wanneer ze bovenstaande gegevens goed bekijken en ze zien overschrijvingen naar een broker zoals Bitvavo, en je hebt geen cryptocurrencies opgegeven kan het zomaar zijn dat ze het gaan uitzoeken.

Zo kunnen ze tevens achter jouw wallet adres komen en zien hoeveel erop staat en welke transacties ermee gedaan zijn.

Is het actief handelen in cryptocurrencies hoger belast?

Nee, het handelen in cryptocurrencies wordt niet hoger belast, ook dit valt in box 3. Besef wel dat wanneer je actief handelen in cryptocurrencies als je werk gaat doen je in box 1 terecht kan komen.

Hoe bereken ik hoeveel belasting ik moet betalen?

Het is verstandig om de waarde van je cryptocurrencies, op 1 januari van het jaar waar je belasting over moet gaan betalen, vast te leggen. Als je onder de vrij gestelde norm van box 3 zit kost het je geen belasting, maar geef ze wel gewoon op. Zit je boven de vrijgestelde norm bereken dan de hoeveelheid te betalen belasting.

Houd er rekening mee dat je ook mogelijk spaargeld en andere zaken bezit die onder box 3 vallen. Neem deze dan ook mee in je berekening. Zie hieronder een rekenvoorbeeld, hier gaan we ervan uit dat je alleen cryptocurrencies bezit en dus geen ander spaargeld hebt:

Op 1 januari 2017 bezit je €50.000 aan cryptocurencies.

Vermogen in box 3(a) – vrijgestelde norm(b) = belastbaar vermogen(c)
€50.000(a) – €25.000(b) = €25.000(c)

Er blijft dus €25.000 over wat belast wordt. Je zit nog onder het vermogen van €75.000, je betaalt dan 0.86% belasting:

belastbaar vermogen(a) x vermogensrendementheffing(b) = te betalen belasting (c)
€25.000(a) x 1.0086%(b) = €25.215(c)

Je betaald dus maar €215 belasting over jouw totale vermogen aan cryptocurrencies.

Conclusie

Geef je vermogen altijd op bij de belastingdienst, de huidige wetgeving is zeker niet ongunstig voor cryptocurrencies. Dit geeft echter geen garantie voor de toekomst, wetgeving kan veranderen.

Cryptocurrencies zijn nog een vreemde eend in de vijver en het kan zomaar zijn dat er nieuwe Europese regels worden opgesteld die dit allemaal veranderen.

De hoeveelheid belasting die je moet betalen ten opzichte van de winst is acceptabel. De enige kanttekening die er is, is dat als de waarde van jouw vermogen op 1 januari meer waard was dan op 31 december van dat jaar dan betaal je dus meer belasting dan wat je bezit.

on air