Voorbeschouwing 2E Helft Eredivisie 752X470

OneTime’s glazen bol: voorbeschouwing op de tweede helft van de Eredivisie 22/23

Waar andere grote voetbalcompetities vlak na de kerstdagen alweer van start gingen, gaat het in de Nederlandse Eredivisie na de jaarwisseling weer los. In dit artikel blikken we vooruit naar de tweede helft van de hoogste afdeling van het vaderlandse voetbal en doen we een voorspelling over de nieuwe landskampioen.

De tweede helft van de Eredivisie start op vrijdag 6 januari 2023 met de wedstrijd tussen FC Twente en FC Emmen. Behalve de seizoenen dat de KNVB tevergeefs probeerde om de Engelse traditie van voetbal tijdens de feestdagen in Nederland te introduceren, startte de Eredivisie nooit zo vroeg in januari op.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 6 februari 2023
Voorbeschouwing 2E Helft Eredivisie 752X470

Toch gaat de ‘winterstop’ van het seizoen 2022/23 de boeken in als de langste in de geschiedenis van de Eredivisie. De laatste wedstrijd werd immers al gespeeld op zondag 13 november. Daarna werd het WK gespeeld – en in tegenstelling tot andere voetbalbonden heeft de KNVB besloten om de competitie niet meer in december te hervatten.

Wedden op de tweede helft van de Eredivisie? Dat doe je bij een betrouwbare bookmaker!

De stand van zaken in de Eredivisie

Weet jij nog hoe de zaken er in de Eredivisie voor staan? Laten we je geheugen even opfrissen.

Niet Ajax of PSV, maar Feyenoord werd gekroond tot herfstkampioen en start in het nieuwe jaar met drie punten voorsprong op zowel Ajax als PSV. AZ staat vierde en zit met vier punten achterstand op de koploper op het vinkentouw.

Feyenoord

Heeft het Feyenoord van trainer Arne Slot daadwerkelijk kans op het kampioenschap? Dat is de grootste vraag die de volgers van de Eredivisie de komende weken bezig gaat houden.

Feyenoord zag in de zomerse transferperiode heel veel spelers vertrekken en er kwam een klein vreemdelingenlegioen terug naar De Kuip. Trainer Slot verdient credits dat hij er voor het tweede jaar op rij in geslaagd is om binnen enkele weken een team op te stellen waarbij de poppetjes niet alleen op de juiste plaats staan, maar het team ook complementair aan elkaar is.

Succes volgde. Feyenoord won de zware Europa League-poule waarin het ingedeeld was en veroverde in de laatste week voor de lange winterstop de koppositie in de Eredivisie. Het spel van de Rotterdammers is niet altijd even overtuigend, maar zolang ook slechte wedstrijden gewonnen worden blijft Feyenoord een serieuze titelkandidaat.

Staat Feyenoord alleen op basis van kwaliteit bovenaan? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat niet het geval is. Feyenoord profiteert ook van de matige eerste seizoenshelft van Ajax en PSV. Deze twee teams hebben in principe een kwalitatief betere selectie, maar hebben ook allebei onverklaarbare ketsers gemaakt.

Hoe serieus zijn de titelaspiraties in Rotterdam-Zuid? Dat gaat de komende weken blijken nu sterkhouder en reserve-aanvoerder Gernot Trauner enkele maanden uitgeschakeld zal zijn door een knieblessure. Als Feyenoord te maken krijgt met meer blessures, zal het lastiger worden om de koppositie te verdedigen.

Titelkansen: 5/10

Ajax

Ajax had het moeilijk in de eerste seizoenshelft. De transitie van Erik ten Hag, vertrokken naar Manchester United, naar Alfred Schreuder verliep niet zonder horten of stoten.

Niet alleen speelde Ajax, voor Amsterdamse begrippen, een dramatische Champions League campagne en werden er in de Eredivisie veel te veel punten verspeeld, ook botste Schreuder met diverse spelers. Daley Blind is daar het beste voorbeeld van. De ras-Ajacied heeft inmiddels zijn contract laten ontbinden en is op weg naar een nieuwe club. Het zorgde wel voor onrust in de Johan Cruijff Arena.

Tel daarbij op dat er een boel ontevreden spelers in Amsterdam rondlopen. Mohamed Kudus wil eigenlijk liever niet in de spits spelen en aast op een transfer. Edson Alvarez baalt ervan dat hij nog in Amsterdam speelt en de teruggekeerde spits Brian Brobbey zit vaker dan hem lief is op de reservebank.

Amsterdamse transfers

In de winterse transferperiode kunnen zowel de Ghanees als de Mexicaan vertrekken uit Amsterdam. Kudus staat na een goed WK in de belangstelling van diverse Engelse clubs en ook voor Alvarez kan Ajax een aanbod uit de Premier League verwachten. Als opvolger voor Kudus heeft Ajax zich reeds bij de Belgische koploper Racing Genk gemeld voor de Marokkaan Bilal El Khannouss.

 

Ajax oriënteert zich ook op een nieuwe keeper. Het keepersbestand van de Amsterdammers is bejaard. Eerste keus Remko Pasveer is 39, reservekeeper Maarten Stekelenburg al 40. Jay Gorter voldoet (nog) niet en moet op huurbasis bij een andere club vlieguren gaan maken.

Andries Noppert werd genoemd in de Arena, maar de verrassende nummer 1 van het Nederlands Elftal lijkt niet naar Amsterdam te verhuizen.

Wat heeft dit allemaal voor gevolgen voor de Amsterdamse titelkansen? Laat het duidelijk zijn dat Alfred Schreuder nog altijd op zijn stoel zit, maar dat de zaag reeds in de stoelpoten gezet is. Een serie slechte resultaten in januari kan het ontslag van de trainer betekenen. Zet Ajax echter de weg naar boven in, dan is het de meest logische club om opnieuw kampioen van Nederland te worden.

Titelkansen: 8/10

PSV

PSV heeft na de winterstop een serie aan goede resultaten nodig om de ambities voor de 25ste landstitel echt kracht bij te zetten.

Het vertrek van sterspeler Cody Gakpo is geen verrassing. Het is een flinke aderlating op sportief gebied, maar PSV kan de centen bijzonder goed gebruiken nu het weer geen Champions League voetbal heeft gespeeld.

Als PSV geen kampioen wordt kun je stellen dat de Eindhovenaren onvoldoende gebruik gemaakt hebben van Gakpo toen hij in de eerste seizoenshelft nog wel in het Philips Stadion speelde.

Knappe overwinningen op Feyenoord werden afgewisseld met ketsers tegen AZ en FC Groningen en een onbegrijpelijke 3-0 nederlaag bij SC Cambuur, waar het team van Ruud van Nistelrooy op inzet afgetroefd werd.

Met Van Nistelrooy hebben we een andere oorzaak voor de soms schizofrene eerste seizoenshelft van de Eindhovenaren genoemd. De beginnend hoofdtrainer loopt over van ambitie, maar goochelt vaker met zijn centrale verdedigingsduo dan Hans Klok tijdens een optreden. Geen enkele centrale verdediger voldoet eigenlijk, maar behalve Armando Obispo is geen enkele verdediger zeker van een basisplaats.

PSV heeft ook de nodige pech gehad met blessures. Aanvoerder Luuk de Jong en vleugelspits Noni Madueke hebben een groot deel van de eerste seizoenshelft gemist.

Als PSV in de tweede helft gevrijwaard blijft van blessures en de teruggekeerde Olivier Boscagli de broodnodige rust achterin brengt, kan PSV ook zonder Gakpo kampioen worden, maar het is niet de meest voor de handliggende titelkandidaat.

Titelkansen: 6/10

AZ

Waar drie honden vechten om één been, gaat dan een vierde er mee heen? Het zou zomaar kunnen als die drie vechtende honden gezamenlijk punten blijven morsen. AZ is al eerder verrassend kampioen van Nederland geworden en lijkt keer op keer in staat om het vertrek van de topspelers van het elftal te overkomen.

Dat maakt AZ tot een outsider voor de titel, mits het spelers als Jesper Karlsson en Vangelis Pavlides kan behouden in de tweede seizoenshelft.

Trainer Pascal Jansen heeft aan het begin van het seizoen een aantal duidelijke keuzes gemaakt en die betalen zich al enkele speelronden uit. Jonge, talentvolle voetballers uit Jong AZ, dat in de Keuken Kampioen Divisie speelt, krijgen de kans op het hoogste niveau om zichzelf te bewijzen en te ontwikkelen. Op die manier dient de volgende toptransfer zich in Alkmaar alweer aan.

Sportief heeft AZ plaatsing voor Europees voetbal in eigen hand. Zeer waarschijnlijk plaatst het zich als hoogste deelnemer voor de play-offs en kan het ook nog een gooi naar de KNVB Beker doen. Er zijn meerdere wonderen nodig wil AZ kampioen worden.

Titelkansen: 3/10

De subtop van de Eredivisie

FC Twente draait voor het tweede jaar op rij een topseizoen, terwijl FC Utrecht en Vitesse bijzonder tegenvallen. Beide clubs gaan de tweede helft van het seizoen van start met een andere trainer dan aan het begin van het seizoen in de hoop op betere resultaten.

SC Heerenveen gaat keeper Andries Noppert hoogstwaarschijnlijk kwijtraken aan een buitenlandse club en FC Groningen is nog altijd op zoek naar een andere trainer na het ontslag van Frank Wormuth.

Deze troubles bij de traditionele subtoppers geven een club als Sparta de kans om zich voor de play-offs te plaatsen. Onder trainer Maurice Steijn waait er een nieuwe, succesvolle wind op Het Kasteel.

NEC is vooralsnog kampioen gelijke spelen. Dat zorgt er voor dat de Nijmegenaren stevig in de middenmoot staan, maar dat is minder hoog dan de ambities van geldschieter Marcel Boekhoorn reiken. De zakenman investeerde onder andere in de komst van Oussama Tannane en keeper Jasper Cillessen. Vanuit De Goffert is dus nog wel wat vuurwerk te verwachten.

IMG 4981 1024X768
FC Emmen periodekampioen Keuken Kampioen Divisie

De onderkant van het gelijk

Onder NEC staan naast FC Groningen en Vitesse, die we daar gezien hun kwaliteiten nog wel weg zien komen, clubs die strijden voor lijfsbehoud.

RKC Waalwijk, Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard hebben een voorsprong op clubs als Excelsior en FC Emmen, maar zijn nog lang niet veilig voor de gevreesde nacompetitie.

Groter zijn de problemen voor SC Cambuur en FC Volendam. Beide clubs staan op een behoorlijke achterstand op FC Emmen als je bedenkt dat punten halen bijzonder moeilijk is voor deze teams. De nieuwe Cambuur-trainer Sjors Ultee heeft een toverstafje nodig om zijn ploeg uit de degradatiezone te loodsen.

FC Volendam heeft ondanks de aanwezigheid van Henk Veerman en Robert Mühren ontzettend veel moeite om een resultaat te halen. Dat komt met name door het flinke aantal tegendoelpunten van 39.

De kerstwens in het vissersdorp zal dan ook ongetwijfeld een stop zijn geweest om het gat in de defensie te dichten. Lukt dat niet dan moet de Heen en weer noodgedwongen weer koers zetten naar de Keuken Kampioen Divisie.

Het belooft zowel bovenin als onderin een mooie tweede seizoenshelft van de Eredivisie te worden. 

on air