Onetime Girl Cryptocurrency

Onetime Girl blogt: trotse eigenaresse van cryptovaluta

Cryptocurrency, bitcoin, blockchain, het is op het moment allemaal hip, hot en happening. Maar wat is het nu precies? Ja, denk je, daar is nu al zo veel over geschreven. Maar nog niet door de ogen van OneTime girl!

Ik heb geprobeerd het crypto verhaal op de lange baan te schuiven. Het is namelijk echt niet mijn ding. Ik ben niet computer technisch onderlegd, niet wiskundig, en ook niet scheikundig. Wel taalkundig gelukkig, heb ik toch nog iets. 

Maar helaas, maandagavond werd ik gebeld door Frank met het idee om Bitvavo uit te gaan proberen. Hier koop je, je raadt het al, cryptovaluta. En tja, voordat ik zoiets doe, wil ik toch inhoudelijk wel iets meer weten over waar ik mee bezig ben. Dus daar ga ik dan, op zoek in het wereldwijde web.

Op Onetime zelf staat gelukkig al behoorlijk wat geschreven over blockchain en cryptocurrency. Daarnaast zijn er nog vele andere site's gewijd aan de crypto's.

Onetime Las Vegas Fill geplaatst in Crypto door Onetime
op 4 februari 2023
Onetime Girl Cryptocurrency

Vol goede moed begin ik te lezen. Maar wat zie ik daar nu op de grond liggen? Een pluisje? Ik moet echt even stofzuigen. En als ik toch aan de computer zit, kan ik ook net zo goed even online shoppen. Hoe ik het ook probeer, ik krijg mijn aandacht maar niet op die crypto’s gevestigd.

Tijdens een zoveelste poging zie ik iets op tv voorbij komen dat mijn aandacht trekt. De grote cryptoshow op RTLZ! Snel schrijf ik me in voor het webinar op diezelfde avond. Om 20.30 uur ‘s avonds zit ik klaar met thee, popcorn en een blocnote. Ik kan er maar beter het beste van maken, toch? ;-) En warempel, ik word er nog echt wat wijzer van ook!

Speciaal voor jullie zal ik in ‘Jip en Janneke taal' uitleggen wat ik ervan opgestoken heb:

Er zit een hele techniek achter de cryptocurrency; de blockchain. De blockchain is een ketting van slimme digitale blokjes, met een soort van database er in.

Elk blokje bestaat uit een encryptie code. Deze maakt het blokje en ook de blockchain uniek. Elke hoofdcode van een blokje, bepaalt namelijk de hoofdcode van het volgende blokje. Elk blokje is dus aan elkaar gelinkt en dat maakt dat ze een ketting vormen: de blockchain.

De genoemde code is gebaseerd op de SHA256 encryptie van de Amerikaanse geheime dienst. Deze SHA256 encryptie maakt van elke tekst een 64 tekens tellende code.

Zo is “hallo onetimers”

760a4a72d465fdd5b2e652b1ad27f204ecbb063376b2d1fb75b4a0ec19d75991

Deze code is uniek aan deze tekst, maar is niet terug te vertalen.

Als we de zin ook maar iets aanpassen naar “hallo ontimer” (dus zonder de S) krijg je een geheel andere code:

Abf5ad2daad16ef0d5c7828c6059c8978182bb6db040b34e4d0290a1266dfb3c

En dat is kort gezegd de kracht van een blockchain.

Als iemand rommelt aan de code in de blockchain (zoals je hier boven ziet) weten de andere blokken dat er iets niet in de haak is. Want hun codes kloppen ook niet meer. Dit proces maakt het onmogelijk om de blockchain op welke manier dan ook te manipuleren. Elke aanpassing en wijziging is altijd terug te lezen en daarom is het dus lastig om er mee te frauderen.

Dit gegeven maakt het dan ook erg interessant om het toe te passen in valuta en transacties. Het is namelijk veilig, het is anoniem, maar wel elke transactie is te achterhalen. Daarnaast is een groot voordeel natuurlijk dat er geen banken meer aan te pas komen en het hierdoor niet gevoelig is voor faillissementen van banken etc.

Naast valuta is de blockchain ook erg interessant om te gebruiken voor eigendomszaken, identiteit en herkomst van producten. Er is bijvoorbeeld al een fairtrade koffiemerk, waarbij je via de blockchain elke stap van het doorlopen proces kunt volgen. 100% eerlijke koffie dus.

cryptocoins munten
Cryptocurrency
Achter De Laptop Onetime Girl
Aan de slag op de laptop

Mooie initiatieven en het klinkt heel veelbelovend. Ik begin het allemaal al wel wat meer te snappen, maar toch heb ik er nog niet echt een duidelijk beeld bij hoe zoiets er nu uitziet.

Zo komt er in de cryptoshow ook Maarten Bloemers aan het woord, oprichter van Guts. Guts is een mooi initiatief waar je concert- en theatertickets via de blockchain koopt. Je kan er dus zeker van zijn dat tickets die je hier koopt, 100% origineel zijn. Maarten zegt hierover: “we zeggen tegen de blockchain dat de eigenschappen van het kaartje niet veranderd kunnen worden, maar het eigendom wel”  Interessant. Maar wat ik me vooral afvroeg is, hoe zeg je zoiets tegen die blockchain? En zegt de blockchain ook iets terug? Lijkt me wel zo gezellig….   

Daarnaast blijf ik het dubbel vinden. Het is natuurlijk ingenieus en super veilig en ik geloof ook zeker dat er een toekomst in zit. Maar toch vraag ik me wel eens af, wat als wereldwijd het internet wegvalt? Het is natuurlijk een soort van doemscenario. Maar is het wel veilig om zo afhankelijk te zijn van computers en internet?  Zelf houd ik nog wel van het geitenwollensokken idee dat je bijvoorbeeld gewoon ook tastbaar geld in huis hebt en je belangrijke documenten in een mapje, al is het maar voor de zekerheid.

Desalniettemin ga ik de gok wagen, ik ga via Bitvavo zelf wat van die cryptovaluta aanschaffen. Al is het maar voor een bescheiden geldbedrag, de rest ligt voorlopig nog verstopt in sokken onder mijn bed. Niet komen zoeken he? ;-)

Wordt vervolgd!

1beef5acac3662cdd02910ceafcb17180b82f498ce1d8169658c203d8b678eb9

Oftewel: 

Sealed with a kiss for luck

on air