Naarderstraat Hilversum

Onze weg van huurders naar huiseigenaren

Begin jaren '90 woonden mijn vriendin Renate en ik op een kleine kamer waarvoor we 350 gulden per maand betaalden. Na een jaar besloten we om een duurder huisje te huren op de Kapelstraat in Hilversum, omdat we merkten dat het gebrek aan privacy ons begon te storen. Onze droom was echter altijd geweest om ons eigen huisje te kopen.

Eind 1994 kwam die droom uit toen we ons eerste nieuwbouwappartement kochten op de Naarderstraat in Hilversum, voor het exorbitante bedrag van 185.000 gulden. We waren nog jong, maar dolgelukkig met ons eigen plekje. En het zou niet ons laatste huis zijn

Armijn geplaatst in Over knaken door Armijn Meijer
op 11 mei 2023
laatste update: 11 mei 2023
Naarderstraat Hilversum
Mijnoverheid
Mijn overheid

Onze financiële reis naar het eerste eigen huis

Het kopen van ons eerste huis was een avontuur op zich. We hadden geen idee hoe alles werkte, maar gelukkig konden we via de bank een annuïteitenhypotheek regelen met een rente van 7,3%. Destijds vonden we dit een geweldige deal, vooral omdat we wisten dat de ouders van mijn vriendin begin jaren '80 maar liefst 12% rente betaalden!

Het feit dat we een nieuwbouwappartement kochten betekende dat we geen kosten koper hoefden te betalen, wat ons 6% scheelde. We moesten echter wel betalen voor de bouwdeposito's. Toen we introkken waren we nog erg jong, Renate was net 20 jaar oud en we moesten alles nog inrichten, van gordijnen, vloeren en muren tot aan meubels. Het was een tijd waarin we super zuinig moesten leven, maar we waren dolgelukkig met onze eigen plek.

Om alles te kunnen financieren, moest ik nog een persoonlijke lening van 10.000 gulden afsluiten. Gelukkig kregen we renteaftrek en was onze netto hypotheek een stuk lager dan de huur die we eerder betaalden op de Kapelstraat. We dachten dat we een goede deal hadden, maar we hadden geen idee dat er bij het bezitten van een eigen huis ook andere kosten kwamen kijken, zoals dure gemeentelijke belastingen en servicekosten!

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een type hypotheek waarbij je gedurende de looptijd een vast bedrag betaalt dat bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel. Het aflossingsdeel wordt steeds groter en het rentedeel steeds kleiner naarmate de hypotheek vordert.

Hierdoor blijven de maandlasten gedurende de looptijd van de hypotheek gelijk. Aan het begin van de looptijd betaal je dus meer rente en minder aflossing, terwijl dit aan het einde van de looptijd andersom is. Bij deze hypotheekvorm ben je aan het einde van de looptijd volledig afgelost.

Herman Brood Stardust
De wereld over

Overwaarde avonturen

Het verkopen van ons huis in Hilversum was een gouden zet 3 jaar later. Met een flinke overwaarde op zak konden we onze dromen waarmaken. Maar waarom zou je alleen profiteren van de stijgende huizenprijzen als je er niet eens hoeft te wonen? We herhaalden de truc nog twee keer: eerst met een nieuwbouwappartement in Hilversum en daarna met een gaaf huis in Almere.

We hoefden niet eens te verhuizen om flink te cashen. In de vroege jaren 2000, tijdens de woonhype, maakten we ruim 100.000 gulden winst door simpelweg te verkopen. Dit was meer dan genoeg om onze wereldreis te financieren en ons te bevrijden van het traditionele werkleven. Het was een avontuurlijke en gedurfde keuze, maar we hebben er nooit spijt van gehad.

Bolle Assen
Altijd saai in Assen

Van wereldreis naar Drenthe: onze onverwachte woonavonturen

Soms zijn het de toevalligheden die het leven een nieuwe wending geven. Zo kwamen wij per ongeluk terecht in het mooie Drenthe en tot onze verbazing beviel het ons enorm. Voor een prikkie kochten we een prachtige recreatiewoning in Zwiggelte en woonden hier twee jaar lang met veel plezier. Toen we besloten om door te verhuizen, konden we ook hier weer genieten van een mooie overwaarde van 15.000 euro. Een kleine woning op een recreatiepark was echter niet meer genoeg en zo vonden we een prachtige recreatie villa in de buurt van Friesland.

Vanuit daar begonnen we onze zoektocht naar een permanente plek om onze dochter rust te geven en uiteindelijk vonden we ons thuis in het saaie, maar degelijke Assen. In 2006 kochten we daar onze woning voor 245.000 euro, bijna op het hoogtepunt van de huizenmarkt. Maar het was het meer dan waard, want hier voelden we ons eindelijk echt thuis.

Blauwestad 1536X883
Blauwestad

Inflatie en vastgoed: hoe wij geprofiteerd hebben

Met een flinke dosis geluk en het onvoorspelbare karakter van inflatie en economie hebben wij de afgelopen jaren flink kunnen profiteren van de stijgende huizenprijzen. Het lijkt wel of elke dag de waarde van onze woning toenam, als een wonderbaarlijke boom die steeds hoger groeit.

De jaren zijn voorbijgevlogen en nu is het tijd om onze vleugels uit te slaan en onze droom te realiseren: een huis aan het water in het hoge Noorden. De Randstad hebben we voorgoed achter ons gelaten en we hebben ons oog laten vallen op een prachtige plek waar we in alle rust kunnen genieten van de natuur en het water.

Het is bijna niet te bevatten hoeveel onze woning in waarde is gestegen en hoeveel we daarvan hebben kunnen profiteren. Maar we weten dat we niet de enigen zijn en dat we onze stijgende huizenprijzen te danken hebben aan de onvoorspelbare factoren van rente, inflatie en de economie. Het voelt als een loterij waarvan we de hoofdprijs hebben gewonnen. Maar we zijn ons ook bewust van de gekte op de huizenmarkt en dat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om een woning te kopen. We beseffen ons hoeveel geluk we hebben gehad.

Dromen realiseren door doorpakken en geluk

De juiste timing is zo belangrijk maar je weet nooit of je echt goed zit, wij wilden gewoon ergens onze eigen plek hebben toen we net volwassen waren. Wij hebben mazzel gehad en ook doorgepakt en niet blijven huren. De waardestijgingen van onze woningen hebben we niet aan onze slimheid te danken maar als puur geluk en daardoor konden we wel doorgroeien en een aantal waardevolle dromen realiseren. Tot op de dag van vandaag.

Ik zie ook om mij heen dat het voor de jeugd bijna onmogelijk is om iets te kopen en de prijzen zijn zo hoog dat je bijna denkt dat ze nog maar een kant op kunnen gaan. Is kopen nu dan wel slim? Wat ik kan zeggen uit ervaring is dat je soms gewoon moet doorpakken en niet blijven dromen, actie nemen en als je denkt dat je lang kunt blijven wonen op de plek waar je je huis koopt is er weinig aan de hand. De inflatie gaat je uiteindelijk redden. En soms kosten dingen die je graag wilt tijd maar je kunt er wel elke dag voor werken om het eindelijke doel te realiseren, ik ben daar een voorbeeld van.

Alles over geld

Wat kostte jouw eerste woning?

on air