Ascot Racetrack Onetime

Paardenrennen: Wat je moet weten over paardenraces

In Nederland is het nog niet zo'n bekend fenomeen. Maar wist je dat in Engeland, wat betreft het aantal toeschouwers, het paardenrennen op de tweede plaats na voetbal komt? Maar waarom is dit zo populair? En wat is het eigenlijk? Hoe werkt het?

In Nederland kun je maar bij één partij legaal wedden op paardenrennen en dat is via ZEturf.

Daarnaast heeft OneTime met een groep paardenkenners een gezamenlijk pool opgestart. Wil je hier meer over weten of meedoen? Check ons forum van Onetime.

In dit artikel probeer ik je wat meer inzicht te geven over de oorsprong en de populariteit van het paardenrennen en de het wedden op paarden. En mocht je geïnteresseerd zijn dan zou je altijd in Nederland een gokje kunnen wagen.

Onetime Las Vegas Fill geplaatst in Sport door Onetime
op 24 mei 2022
Ascot Racetrack Onetime

Inleiding paardenrennen

Laat ik voorop stellen dat de rensport in meerdere landen wordt beoefend. Over de hele wereld wordt ook met verschillende rassen gerend. Paardenrennen is al zo oud als de weg naar Rome, letterlijk! De oude Romeinen hadden al hun eigen paardenraces op de renbaan van Rome. Uiteraard is het sinds die tijd enorm geprofessionaliseerd wat onder andere te danken is aan de Engelse Koning James I. Deze koning besloot al sinds de 17e eeuw om alleen maar de moedigste paarden, en de paarden met het meeste uithoudingsvermogen, met elkaar te kruisen.

Tot op de dag van vandaag heeft de Britse koninklijke familie een sterke band met de paardensport. Er zijn 52 renbanen in Engeland en één van de belangrijkste, en grootste banen, in Engeland is Ascot Racecourse. Deze wordt beheerd door 'de vastgoedtak' van de koninklijke familie. En ligt vlak bij Windsor Castle in de Engelse plaats Ascot, Berkshire.

Ascot Racecourse werd al in 1711 geopend door koningin Anne. De winnaar van de paarndenrace kon destijds 100 'guineas' winnen. Wat nu gelijk zou zijn aan 105 pond, oftewel 144 euro.

Verschillende soorten paardenraces

Paardenraces zijn grofweg in te delen in twee verschillende types:

  • vlakke baan rennen
  • hindernis rennen

Het 'vlakke' seizoen loopt van april tot oktober en in de wereld van het paardenrennen wordt dit gezien als de rennen met de meeste prestige. Ook kijkend naar het prijzengeld kun je het beste excelleren in dit onderdeel van paardenrennen. De vlakke races zijn voornamelijk in de zomer en zijn altijd omgeven door de Britse stijl van hoeden, jurken en feesten in de zon met het typische Engelse drankje Pimms. Het hoogtepunt hiervan is de Royal Ascot.

Het hindernis seizoen ('Spring') loopt vaak van oktober tot april en wordt nagenoeg alleen beoefend in Engeland en Ierland. Groot Brittanie is ook de nummer 1 betreffende het fokken van springpaarden wereldwijd. Dit 'Jumping' is één van de meest spectaculaire en indrukwekkende sporttakken. De grote paarden gaan met een enorme snelheid over de obstakels waarbij ook de jockeys als de dapperste en sterkste sportmannen van het land worden beschouwd. Zij lopen tenslotte elk wedstrijd grote risico's op blessures om maar te kunnen winnen!

Verdere onderverdeling binnen de paardenraces

Binnen de eerder genoemde 'disciplines' is er binnen deze paardenraces nog een verder onderscheid te maken.

Vlakke baan rennen

  • Handicap race: hierin wordt door de 'baanhandicapper' aan paarden een gewicht (obv soort ranking) toebedeeld. Het beste paard, volgens de handicapper, krijgt het meeste gewicht. Paarden die met veel gewicht, over verschillende afstanden, op verschillende baantypen en in verschillende weersomstandigheden toch hun wedstrijden blijven winnen, gelden als toppers. Paarden die in dit soort races goede prestaties afleveren worden vaak 'Handicap Horse' genoemd.
  • Stakes race: wedstrijden waar startgeld voor moet worden betaald. Dit zijn vaak races die een flinke investering met zich mee brengen voor de eigenaar. Het prijzengeld is er dan ook navenant. Veel grote wedstrijden hebben deze vorm.
  • Claiming race: hierin rennen paarden die te koop zijn. Nieuwe eigenaren kunnen hier de paarden kopen waar ze interesse hebben. Een soort van publieke marktplaats. Degene die het paard heeft ingeschreven blijft wel de winnaar van de eventuele gewonnen geldprijs.
  • Allowance race: dit soort races is vergelijkbaar met de handicap race. Alleen gebeurt hier het gewicht toebedelen op basis van een vaststaand systeem. Je kunt hierbij denken aan leeftijd, prestatie en geslacht.

Hindernis rennen

Dit is niet anders dan de titel al zegt. Een paardenrace met hindernissen, waarvan de meest bekende de Grand National in Engeland. Hierbij wordt elk paard dermate een gewicht toegekend dat alle paarden 'gelijk' zijn en uiteindelijk het paard en de jockey met de beste 'skills' zal winnen.

Wat zijn de inzetmogelijkheden op paardenrennen?

Ik zal proberen om de basis van het inzetten op paarden uit te leggen.Het werkt in principe hetzelfde als het inzetten op een voetbalwedstrijd. Het beste paard heeft de laagste quotering en levert het minste op, zo simpel is het.

Er is echter wel een kleine kanttekening. Het beste paard is uiteraard geen garantie op de winst. Vergelijk het met Ajax dat vooraf vaak werd ingeschat op een overwinning in een voetbalseizoen, maar Ajax heeft het maar zelden waar kunnen maken. Ik heb zelf een aantal keer in mijn leven ingezet op paardenrennen en ik kan je vertellen dat het bij mij niet heel vaak voor kwam dat het beste paard ook echt de race won.

Om deze reden kun je inzetten op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor één paard, en daarmee kiezen voor 'To Win'. Dit paard moet dan ook als eerste over de finish komen.

Inzetten met 'Each Way'

Echter de wijze les die we geleerd hebben van Holland Casino is om je kansen te spreiden. Je kunt bij de paardenrennen dan kiezen voor 'Each Way'. Dit kost je wel twee keer de inleg maar je maakt hierdoor ook meer kans om te winnen.

Bij 'Each Way' zet je namelijk in op de winst van het paard, maar heb je ook een extra winkans. Als je gekozen paard eindigt in de top drie (bij een totaal van 10 paarden die meedoen) heb je ook gewonnen. De opbrengst is uiteraard een stuk kleiner dan als je kiest voor To Win.

Een voorbeeld hoe het werkt met Each Way (EW):

We kiezen een paard met een EW quotering van 4,00 en zetten een bedrag in van 5 euro. In het geval van EW betekent dit een totale inzet van 10 euro. Mogelijke uitbetalingen zijn als volgt:

  • Het paard wint. Je wint met je weddenschappen 1x 5 euro x 4,00 = 20 euro en 1 x 0,25 x 5 euro x 4 = 5 euro. Totaal 25 euro met een investering van 10 euro.
  • Het paard wordt tweede of derde. Je krijgt in dit geval 1 x 0,25 x 5 euro x 4 = 5 euro. Dus een verlies van 5 euro.
  • Het paard wordt 4e of slechter en je bent de gehele inleg van 10 euro kwijt.

Hoeveel je inlegt en in welke vorm is natuurlijk aan jou. Vaak kan je al inleggen vanaf 1 euro. Omdat een race maar een paar minuten duurt heb je vaak verschillende races na elkaar. Dat maakt het ook leuk! Je weet namelijk binnen een paar minuten of je 'In The Money' bent.

In Nederland zijn er verschillende renbanen waar ook gereden wordt en waar je ook een gokje kunt wagen. De meest bekend is Duindigt in Wassenaar en is vrij toegankelijk.

Wedden op paardenraces?

on air