Caution 943376 1280

Pas op met OneCoin!

Het lijkt zo mooi, een nieuwe cryptocurrency die begin 2019 in waarde steeg van 50 cent in 2014 naar bijna €30. Dat dacht een groot aantal mensen wereldwijd blijkbaar ook, want die investeerden in OneCoin. Maar helaas, het was daadwerkelijk te mooi om waar te zijn. OneCoin is oplichting, en het heeft miljarden opgebracht voor de bedenkers.

Miljarden die natuurlijk van onwetende burgers afkomen, die met een beetje pech kunnen fluiten naar hun geld. Ook Nederlanders zijn betrokken bij deze oplichting. Hoe het precies zit zocht ik weer voor je uit. Overigens gaat dit uiteraard niet over de door ons bedachte onecoins!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 9 mei 2022
Caution 943376 1280
Onecoin Tagline E1555061125761
OneCoin heeft een mooie missie, maar helaas blijkt die compleet verzonnen te zijn!

Wat is OneCoin?

Als je naar de website van de digitale munt gaat, gaan er nu niet direct alarmbellen af. Het ziet er, zeker op het eerste gezicht, goed uit. In ieder geval niet anders dan bij heel veel andere van dit soort projecten. Ze beloven in de tagline dat ze de ‘Eerste transparante, wereldwijde cryptocurrency zijn voor iedereen'. Je wordt opgeroepen om de Financiële Revolutie te joinen.

Scroll je verder naar beneden dan zie je dat ze een heldere visie hebben: om het leven van mensen wereldwijd te verbeteren, geven ze directe toegang tot financiële diensten. Daarmee haken ze in op de problematiek in bijvoorbeeld derdewereldlanden, waar het niet zo gewoon is dat je een bankrekening hebt. Overigens doen meer crypto-projecten dit. De werking van blockchain in het algemeen maakt namelijk dat dit uitermate geschikt is om snel en goedkoop geld over te maken, zonder tussenkomst  van banken. In principe heb je niet meer nodig dan een smartphone met internetverbinding, en die hebben tegenwoordig heel veel mensen wereldwijd.

Verder noemen ze de kernwaarden: een sterke blockchain, ingericht om veel transacties snel uit te voeren, wereldwijde toegang tot die snelle transacties, tegen lage kosten, makkelijk en veilig, het zou de eerste crypto zijn die makkelijk te minen is en OneCoin zou transparant zijn, open en eerlijk over wat ze doen. Nou, dat laatste blijkt achteraf ver van de waarheid af te staan. Want… OneCoin is regelrechte oplichting!

beste app crypto kopen
OneCoin is alleen verkrijgbaar bij de eigen exchange xcoinx. En dus niet bij één van de grote namen

Wat valt er op aan OneCoin?

Als je je wat meer gaat verdiepen in de website komen er al wel wat eerste tekenen naar boven die je aan het twijfelen brengen. Zo staat er een vestigingsadres van het kantoor dat OneCoin vertegenwoordigd in Sofia, Bulgarije. Het is opgericht door Dr. Ruja Ignatova, een dame die samen met haar broer inmiddels op vele most-wanted lijsten staat. Bij opsporingsdiensten bedoelen we dan. Het bedrijf is volgens de eigen voorwaarden gevestigd onder de wet in Dubai. Dit is vreemd voor een Bulgaars bedrijf.

Verder claimen ze dat ze begin 2016 de tweede grootste cryptocurrency zouden zijn geweest, dus na Bitcoin. Ik schrijf al een tijdje over cryptocurrencies en heb me er dus best aardig in verdiept, maar ben deze nog niet eerder tegengekomen. Dus die claim lijkt me niet houdbaar te zijn. Maar ja, je kunt natuurlijk alles zeggen als je van plan bent de boel op te lichten.

Qua contact is er een algemeen mailadres en een ticketingsysteem. Het bezoekadres staat ook vermeld, dus je kunt er langs gaan als je vragen hebt. Maar bellen? Nope. Ook staan er naast de naam van Ignatova geen andere namen van medewerkers, medebedenkers, adviseurs of dergelijke vernoemd, wat wel gewoon is bij cryptoprojecten.

Maar wat misschien nog het meest opvalt is het eigen statement dat OneCoin maar op één exchange (xcoinx) verkrijgbaar is. En ze doen het overkomen alsof dat een eigen keuze is. Het OneLife netwerk om OneCoins te minen, is namelijk niet open voor iedereen. Huh? De digitale munt was toch juist  makkelijk te minen en moest voor iedereen beschikbaar zijn.

Ook het handelen in OneCoin is afgeschermd waardoor niet iedereen hier gebruik van kan maken. Nog meer huh? Dit druist toch in tegen waar ze voor staan? Verder zeggen ze hier dat iedere exchange zelf kan bepalen welke coins ze op hun handelslijst zetten. En dat klopt mijns inziens wel. Het betekent dus simpelweg dat geen enkele grote naam interesse heeft in OneCoin, en dat zegt misschien wel meer dan alle andere opvallende zaken.

Ga je overigens googelen op xcoinx dan valt al meteen op dat dit een onderdeel van OneLife is, wat weer bij OneCoin hoort. Het is dus allemaal met elkaar verweven. Dit is opvallend genoeg om je twijfels bij te hebben.

Compound Interest 1296451 1280
Bij een piramidespel wordt deelnemers om een inleg gevraagd. Daar wordt meestal een hoog rendement in de vorm van een financiële beloning tegenover gezet.

OneCoin is een piramidespel

Oftewel: OneCoin is een Ponzi scheme. Over piramidespelen schreef ik al eerder. Zelf zeggen ze dat het multilevel marketing is, net als bijvoorbeeld Herbalife en Tupperware. Waar Tupperware nog redelijk ‘open' hierover is, voorzover dat kan, heb ik bij Herbalife mijn twijfels zoals je kunt lezen in het artikel. OneCoin maakt dus gebruik van eenzelfde methode. Follow The Money ging eens naar een informatiebijeenkomst hier in Nederland over OneCoin. Gehouden door succesvolle verkopers.

Het principe is simpel: je koopt een ‘investeringspakket' variërend van €110 (basispakket) tot €55.555 (alles-in-een-pakket) en hiervoor krijg je een aantal tokens (ONE genaamd, OneCoins dus). Deze tokens vertegenwoordigen een bepaalde waarde, dit was in 2014 dus 50 cent, en nu zo'n €30. Hoe deze waarde tot stand komt? Die bedenkt OneCoin zelf, want er is geen sprake van vraag en aanbod. De zogenoemde cryptomunt zit namelijk nog in de aanloopfase en is (nog) niet te verhandelen. Er word je een worst voorgehouden: als we live gaan dan heb jij heel veel geld!

Maar nu komt het: als je eenmaal zo'n pakket gekocht hebt, is het de bedoeling vrienden en familie te enthousiasmeren om ook te kopen. Voor iedereen die via jou binnenkomt, krijg je 10% van de inleg. Brengen degenen die jij hebt binnengebracht weer mensen aan, dan krijg je steeds meer. Inderdaad, een klassiek voorbeeld van een piramidespel!

Beste Crypto
Cryptomunten

Er zou een ICO komen

OneCoin kondigde in 2017 aan dat er een publieke Initial Coin Offering (ICO) zou komen. Deze zou eerst in het voorjaar van 2018 gelanceerd worden, later werd dit uitgesteld naar oktober 2018, toen naar begin 2019 en medio april 2019 is er nog steeds geen ICO geweest. Inmiddels staat het nieuws in cryptoland wel bol van de waarschuwingen maar ook arrestaties van bedenkers van OneCoin. Alleen de illustere Ruja Ignatova is nog voortvluchtig.

Die ICO gaat er uiteraard nooit komen. Mensen die OneCoin hebben gekocht, kunnen veelal ook niet meer in hun dashboard. Een kunstenares uit Nederland legde €1700 in, en geeft aan dat een tijdje terug in haar dashboard stond dat die inleg inmiddels ruim 70k waard zou zijn. Nu is het dashboard leeg en noemt ze zichzelf een gans dat ze erin getrapt is. Ook John Ewbank investeerde in OneCoin, €2500. Hij zegt alleen gekocht te hebben, en zelf niet verkocht te hebben.

Inmiddels is ook bekend dat de genoemde OneCoin of OneLife blockchain helemaal niet bestaat. De tokens zijn dus nergens op gebaseerd. En dat geldt dus eigenlijk voor het hele verhaal. Alles wat er op de website van OneCoin staat is compleet uit de duim gezogen.

Opgelicht, en nu?

Er zijn dus genoeg Nederlanders die zich hebben laten verleiden tot de aankoop van OneCoin. En ook tot het doorverkopen van de waardeloze tokens. Drie van de vier kopstukken zijn inmiddels opgepakt en topverkopers geven inmiddels niet meer thuis. Er zijn invallen gedaan in het kantoor in Sofia. Alleen Ruja Ignatova is dus nog niet gepakt. Zij lijkt het echte brein achter de oplichting te zijn.

Het klinkt bijna als een spannende (of slechte) Hollywoodfilm. Zolang Ruja niet gevonden wordt, zullen de gedupeerden echt kunnen fluiten naar hun geld. Maar ook al wordt ze gevonden, blijft de vraag hoeveel er nog over is. Er lopen al wel aanklachten tegen de dame, maar zolang ze zich schuilhoudt kun je daar weinig mee. Ook een rechtszaak, die mensen willen aanspannen, zal waarschijnlijk niet op heel veel uitlopen.

Wij hopen dat er in ieder geval geen Onetimers in deze oplichting getuind zijn. Zo wel, dan komen we graag met je in contact, wij zijn benieuwd naar je verhaal. Dit mag uiteraard ook volledig anoniem!

Doe anoniem je verhaal!

on air