Man 290186 960 720 1

Wat kost een seizoenkaart? Prijzen seizoenkaarten Eredivisie

Als echte voetbalfan en clubliefhebber is er één ultieme manier om je voetbalclub te steunen: de seizoenkaart. Hiermee zit je standaard bij alle thuiswedstrijden op de tribune. Vaak heb je voorrang bij de aanschaf van kaartjes voor een uitwedstrijd of een Europese wedstrijd.

De meeste clubs bieden een vast aantal seizoenkaarten aan om ook nog wat losse kaarten per wedstrijd te kunnen verkopen.

De prijzen van een seizoenkaart lopen per club nogal uiteen: de goedkoopste kaart bij Fortuna Sittard kost minder dan de helft van de goedkoopste bij PSV. En dan zijn er ook nog allerlei kaarten voor speciale plaatsen in het stadion te koop, die vaak een stuk duurder zijn dan de standaardkaarten.

In dit stuk zetten we alle prijzen, bijzonderheden en nog veel meer voor je op een rijtje. Over de seizoenkaarten in de Eredivisie seizoen 2020-2021 natuurlijk!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Sport , Over knaken door OneLuckyLady
op 16 mei 2022
laatste update: 6 juli 2023
Man 290186 960 720 1

Het abrupte einde van seizoen 2019-2020

Seizoen 2019-2020 eindigde nogal abrupt: de coronacrisis zorgde ervoor dat de competitie compleet stil kwam te liggen. En waar andere landen het seizoen later weer oppakten en zonder publiek de laatste wedstrijden uitspeelden, koos de KNVB er voor om het seizoen vroegtijdig te beëindigen.

Eind april hakte de voetbalbond de knoop al door: er is geen kampioen dit seizoen, er wordt niet verder gespeeld en de stand zoals die na het weekend van 7 en 8 maart was, is leidend voor wie er komend seizoen in Europa mag spelen.

Deze beslissing zorgt ervoor dat Ajax naar de Champions League mag, iets waar AZ het al niet mee eens was. Ook degradatie naar de Eerste Divisie, en promotie naar de Eredivisie, zit er dit jaar niet in, wat ook tegen het zere been van enkele clubs, vooral in de Eerste Divisie, is.

AZ zag de Champions League door de neus geboord worden, en Cambuur promotie, en beide clubs spanden een rechtszaak aan tegen de KNVB. Helaas voor beide clubs, stelde de rechter de KNVB in het gelijk. Het seizoen 2020-2021 trappen we dus af zonder regerend landskampioen, en met exact dezelfde clubs in de Eredivisie als een jaar eerder.

Prijzen Seizoenkaarten
De duurste normale plek is ruim dubbel zo duur als de goedkoopste

Seizoen 2020-2021: het wordt bijzonder voetbaljaar

De Eredivisie gaat dit jaar in het weekend van 13 en 14 september van start. In het speelschema is ruimte opgenomen voor eventuele wijzigingen, mocht er sprake zijn van een tweede coronagolf. In principe eindigt het seizoen met de laatste wedstrijden op 13 en 16 mei 2021.

De KNVB heeft elke club laten bepalen wat volgens hen de twee ‘mooiste’ wedstrijden zijn, naast de wedstrijden van de toppers onderling en de derby’s, en probeert deze wedstrijden zoveel mogelijk aan het einde van het seizoen te laten spelen. Zo is er kans dat er toch gespeeld kan worden met (redelijk) volle stadions.

Aan de start van het seizoen zal er naar alle waarschijnlijkheid al wel met publiek gespeeld kunnen worden. Onder de huidige maatregelen kan en mag dat, mits er maar 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dat betekent dat er veel minder mensen het stadion binnen mogen, maar wel een deel. En dat geeft een wedstrijd toch wat meer sjeu.

We hebben het de afgelopen weken namelijk bij buitenlandse clubs gezien wat het betekent om zonder publiek te spelen. De beleving is heel anders, de voetballers lijken ook anders te spelen en voor degenen die de wedstrijd op tv bekijken is het ook een stuk minder leuk. Er mist gewoon iets, noem het sfeer, noem het magie. Iets waar wij bij casino’s inderdaad ook altijd naar op zoek zijn.

Maar, voorlopig dus geen volle stadions. Terwijl in de voorgaande jaren veel clubs een groot deel van hun stadions vulden met seizoenkaarthouders. De vraag is dus nu, naast wat de kaarten kosten, hoe clubs omgaan met het feit dat waarschijnlijk niet elke seizoenkaarthouden bij elke (thuis)wedstrijd kan zijn. Hieronder vind je per club de prijzen en regels, voor zover we die hebben kunnen achterhalen natuurlijk! De aantallen die genoemd zijn, zullen in de meeste gevallen het maximum aantal te verkopen kaarten zijn.

Prijzen voor seizoenkaarten per club

1. PSV - €290 - 28.000 Seizoen Club Cards

PSV heeft de prijzen van de Seizoen Club Cards, zoals de seizoenkaarten in Eindhoven heten, dit jaar niet verhoogd. Dit in verband met de coronacrisis. Ook dit seizoen kost de goedkoopste kaart dus €290 per jaar. Je zit dan bijvoorbeeld op de Oosttribune, Westtribune of Noordtribune, meestal op de minst gewilde rijen en plaatsen.

Ook de overige prijzen zijn niet gewijzigd:

  • rolstoelgebruiker seizoenkaart €58, een begeleider betaalt €195;
  • kinderen tot 11 jaar betalen €111, tot en met 17 jaar is dat €195;
  • voor bepaalde vakken op de Zuidtribune moet naast een seizoenskaart een certificaat worden aangeschaft. De waarde varieert van €1000 tot €2500 en deze kunnen alleen overgenomen worden van bestaande certificaathouders.

Het totaal aantal seizoenskaarten dat verkocht wordt is 28.000. Daarnaast zijn er 2600 zakelijke plaatsen in het stadion en zijn 1600 plaatsen gereserveerd voor uitsupporters. Per wedstrijd zijn er dan zo'n 3000 kaarten over voor de reguliere verkoop.

Voor het komende seizoen heeft de Eindhovense club drie verschillende opties voor het kopen van een seizoenkaart:

  • All-in: je betaalt de reguliere prijs en krijgt toegang tot alle thuiswedstrijden, dus zowel Eredivisie als KNVB Beker, Europese en vriendschappelijke wedstrijden. Als je niet of bij minder wedstrijden aanwezig kunt zijn i.v.m. coronamaatregelen, krijg je geen geld terug. Je mag na een jaar verlengen voor dezelfde prijs;
  • Original: reguliere seizoenkaart voor de thuiswedstrijden in de Eredivisie, tegen 100% van de kosten. Je krijgt geen tegemoetkoming als je niet bij alle wedstrijden kunt zijn i.v.m. coronamaatregelen, en mag volgend seizoen verlengen voor dezelfde prijs;
  • Fifty-fifty: seizoenkaart voor helft van de prijs, goed voor 9 thuiswedstrijden. Worden er meer thuiswedstrijden met publiek gespeeld, dan betaal je bij. Wordt er helemaal niet met publiek gespeeld? Dan krijg je nog eens 50% van je aankoopbedrag terug, effectief heb je dan 25% van de originele kosten betaald.

Het is eind juli 2020 nog niet bekend of alle seizoenkaarten voor 2020-2021 verkocht zijn, het lijkt erop dat deze nog besteld kunnen worden.

 

2. Feyenoord - €272 - 31.000 seizoenkaarten

Ook Feyenoord verhoogt dit jaar de prijs van de seizoenkaarten niet. Dat betekent dat de goedkoopste plek in De Kuip op €272 per jaar komt. De duurste plekken aan de lange zijde kosten naar verluid zo’n €700. Veel meer wisten we afgelopen jaar niet over de prijzen, en zijn we nu ook niet te weten gekomen.

Vanwege de coronacrisis heeft de Rotterdamse club twee opties voor het kopen van een seizoenkaart:

  • De full support kaart: je betaalt de reguliere prijs en ziet af van tegemoetkoming als je niet bij alle wedstrijden kunt zijn i.v.m. coronamaatregelen;
  • De reguliere kaart: je betaalt de reguliere prijs maar kunt een tegemoetkoming van maximaal 85% krijgen als er niet of minder met publiek gespeeld kan worden. Pas aan het einde van het seizoen wordt de tegemoetkoming bekend gemaakt.

Feyenoord heeft nog niet alle 31.000 kaarten verkocht eind juli. Op 20 juli 2020 staat de teller op 28.777, waarvan 7.187 full support kaarten.

Eigenlijk zou Feyenoord dit voorjaar de definitieve beslissing gaan nemen of het doorgaat met de bouw van het nieuwe Maasstadion. Door de coronacrisis is deze beslissing echter (weer) uitgesteld. Het stadion zou in principe voor seizoen 2023-2024 af moeten zijn, en de bouw zou zeker rond de €400 miljoen gaan kosten. Dit betekent dat de prijzen van de seizoenkaarten omhoog zou gaan, tot verdriet van de supporters. Maar of dit plan nu dus doorgaat, is nog niet bekend.

In de Kuip zijn er speciale tribunes voor gezinnen, ouderen vanaf 66 jaar, mindervaliden en blinden. Wat een seizoenkaart hiervoor kost, is momenteel niet te vinden helaas.

 

3. Ajax - €242 - 42.000 seizoenkaarten

Ajax kondigde ook al vroeg aan de kosten van de seizoenkaarten dit jaar niet te verhogen. Dat betekent dat de prijzen dus gelijk zijn aan vorig seizoen, oftewel €242 voor de goedkoopste plek. Kinderen tot 13 jaar kopen een seizoenkaart (in het familievak) voor €161 en er zijn business seats vanaf €2700 te krijgen

De duurste reguliere kaart is in vak 103 en kost om en nabij €800 voor een seizoen. Afgelopen jaar verkocht de club op echt een paar kaarten na alle 42.000 seizoenkaarten. Dit jaar is dat een iets ander verhaal, al stond de teller halverwege juni al op 35.000. Tot 1 juli konden bestaande houders hun kaart verlengen. Inmiddels is het 20 juli en is het niet meer mogelijk om een seizoenkaart te bestellen. Of dat betekent dat de shop gewoon even dicht is, of dat alle kaarten verkocht zijn, is niet helemaal duidelijk.

Ajax hanteert voor alle seizoenkaarthouders dezelfde regeling: je betaalt de reguliere prijs en kunt tegemoetkoming terugvragen voor elke wedstrijd die je i.v.m. coronamaatregelen niet bij kunt wonen.

 

4. FC Twente - €240 - 22.000 kaarten

Ook bij FC Twente werden de prijzen voor komend seizoen niet verhoogd. Een seizoenkaart koop je dus voor 2020-2021 nog steeds vanaf €240. Het duurste zijn de plekken in vakken 110, 117, 127 en 134. Hier kost een seizoenkaart voor het hele seizoen €476. Er zijn voor jongeren en ouderen speciale prijzen:

  • 65+ers krijgen 10 tot 15% korting, afhankelijk van de plaats;
  • Young Reds, jongeren tot 18 jaar betalen €156 voor een seizoenkaart;
  • Kidsclub leden, kinderen tot 13 jaar, betalen €128 per seizoen.

FC Twente biedt seizoenkaarthouders voor komende seizoen 3 opties:

  • Geen tegemoetkoming: je betaalt de reguliere prijs en maakt gaan aanspraak op tegemoetkoming voor eventueel gemiste wedstrijden door de coronamaatregelen;
  • Tegemoetkoming als tegoed op Vestekaart: een tegemoetkoming van gemiste wedstrijden i.v.m. coronamaatregelen worden als tegoed op de Vestekaart gezet, met een max van €100. Hiermee kun je betalen in de horeca van het Veste stadion;
  • Tegemoetkoming als korting op seizoenkaart 2021-2022: de tegemoetkoming voor gemiste wedstrijden i.v.m. coronamaatregelen wordt als korting op de kaart voor volgend seizoen verrekend.

Op zich wel slim dat de tegemoetkoming niet in geld wordt uitgekeerd, zo blijft het in ieder geval bij de club of het stadion.

Afgelopen jaar verkocht Twente niet alle seizoenkaarten, en eind juni stond de teller voor seizoen 2020-2021 op ruim 14.000. Dat is fors minder dan het maximum van 21.000. FC Twente bood voorgaande seizoenen overgebleven seizoenkaarten tegen een gereduceerd tarief aan. Elke 4 thuiswedstrijden werden de prijzen voor de overgebleven kaarten aangepast. Zo kost het goedkoopste kaartje medio november nog €180 ipv €240. Voor deze prijs zit je in de vakken 107 t/m 109, in de korte hoek op de onderste ring. Of dat dit jaar ook gaat gebeuren, moeten we nog gaan zien.

 

5. FC Utrecht - €220 - 7500 seizoenkaarten

Net als bovenstaande clubs, verhoogt FC Utrecht ook de prijzen van de seizoenkaarten voor 2020-2021 niet, als tegemoetkoming naar de supporters. Waar ze andere clubs niet volgen, is in het aanbieden van een (mogelijkheid tot) restitutie als er niet bij (alle) wedstrijden publiek mag zijn. Een opmerkelijke keuze, die ze ‘goedpraten’ door unieke belevenissen op te nemen in de seizoenkaarten.

De goedkoopste kaarten kosten ook dit seizoen €220, daarvoor zit je op Bunnikside of Cityside. De duurste reguliere kaart kost €385. Dit jaar kun je ook een Gouden Seizoenkaart aanschaffen, hiervan lopen de prijzen van €310 tot €535 voor dezelfde plaatsen. De verschillen?

Met beide seizoenkaarten krijg je toegang tot alle thuiswedstrijden in de Eredivisie, of voorrang als er maar deels met publiek gespeeld mag worden. Je krijgt ook een jubileumspeldje ter ere van het vijftigjarig bestaan van de club, unieke maandelijkse aanbiedingen plus kans op unieke prijzen en belevenissen.

Reguliere kaarthouders mogen tot de 8e finale bij de KNVB-beker thuiswedstrijden zijn, gouden kaarthouders bij alle wedstrijden. Reguliere kaarthouders krijgen 50% korting op kaarten voor play-offs, gouden kaarthouders krijgen toegang tot alle play-offs. Reguliere kaarthouders krijgen 10% korting in de Fanshop, gouden kaarthouders 20%.

Daarnaast krijgen gouden kaarthouders toegang tot Europese thuiswedstrijden, thuiswedstrijden van Jong Utrecht en toegang tot de kaartverkoop van uitwedstrijden. Utrecht verkocht tot medio juli 2020 inmiddels 7500 kaarten. Wat het maximum is weten we niet.

 

6. Willem II - €214 - 9700 seizoenkaarten

Willem II heeft, net als de meeste clubs, de prijzen van de seizoenkaarten voor 2020-2021 gelijk gehouden aan afgelopen jaar. Dus ook nu zit je voor €214 op de korte zijde, en is de duurste plek op de Eretribune Noord of Zuid €379.

Voor kinderen, ouderen en mindervaliden zijn er aangepaste prijzen:

  • Kinderen t/m 12 jaar en ouderen vanaf 65 jaar krijgen korting: zo'n 14 procent. Vak K is het kindervak, hier betaal je als kind €86 en als volwassen begeleider €176;
  • voor mindervaliden zijn er twee vakken aan de korte zijde, een kaart kost hier €189. Voor een combiticket inclusief één begeleider is dat €379.

Hoeveel van de 9700 seizoenkaarten inmiddels zijn verkocht, is niet bekend. Willem II biedt seizoenkaarthouders een compensatie aan voor elke wedstrijd die ze dit seizoen niet met publiek gespeeld kan worden i.v.m. coronamaatregelen. Hoe hoog deze tegemoetkoming is, wordt aan het einde van het seizoen bepaald aan de hand van het aantal uitgevallen wedstrijden.

 

7. PEC Zwolle - €202,50 - 10.000 seizoenkaarten

Ook PEC Zwolle houdt de prijzen in 2020-2021 gelijk aan die van een jaar eerder. Dat betekent dat je al vanaf €202,50 bij de thuiswedstrijden van de club aanwezig kunt zijn. Je zit hiervoor op de meest fanatieke tribune, Noord. Op Oost vinden we de duurste kaarten: voor een plaats in vakken 14 t/m 18 betaal je €305 voor het gehele seizoen.

In Zwolle doen ze ook aan speciale prijzen voor de jeugd, mindervaliden en de oude garde:

  • kinderen t/m 12 jaar betalen €82,50 en hebben keuze uit bepaalde vakken op Oost en Zuid;
  • jeugd t/m 18 jaar is in alle vakken welkom en krijgt tussen €40 en €90 korting op een kaart, afhankelijk van de plaats;
  • 65+ers krijgen 25% korting op een seizoenkaart;
  • er is een speciale rolstoeltribune (vak 31), een kaart kost €205;
  • voor blinden is vak 30 ingericht, ook hier kost een kaart €205.

Eind juli zijn er geen seizoenkaarten meer te kopen, het lijkt er dus op dat alle 10.000 kaarten voor komend seizoen al verkocht zijn. PEC geeft voor de koop in verband met de coronamaatregelen drie opties:

  • Onvoorwaardelijk support voor 1 jaar: een reguliere seizoenkaart voor de normale prijs. Hiervoor krijg je naast voorrang bij thuiswedstrijden in de Eredivisie, ook als er minder publiek aanwezig mag zijn, toegang tot de thuiswedstrijden in de KNVB beker tot de 8e finales en je naam op een bijzondere plek in het stadion;
  • Onvoorwaardelijk support voor 2 jaar: gelijk aan die van een jaar, alleen dan voor 2 jaar (en dus dubbel zo duur). Als cadeau krijg je het thuisshirt voor seizoen 2020-2021;
  • Support: toegang tot maximaal 17 thuiswedstrijden in twee seizoenen (dus 2020-2021 en 2021-2022) voor de prijs van een reguliere seizoenkaart. De wedstrijden kunnen pas bezocht worden zodra er volledig met publiek gespeeld mag worden. Tevens tweede recht om een wedstrijd bij de te wonen met beperkt publiek, na de andere seizoenkaarthouders maar voor de losse verkoop.

 

8. AZ - €200 - onbekend

Ook AZ verhoogt de prijzen komend jaar niet. Dat betekent dat je ook dit jaar een plaats in het stadion koopt vanaf €200 voor het gehele seizoen. Waar je dan zit en wat andere kaarten kosten, was afgelopen seizoen al niet bekend en nu nog steeds niet. Wel weten we dat er hard gewerkt wordt om het ingestorte dak van het stadion te herstellen zodat de thuiswedstrijden niet langer in Den Haag gespeeld hoeven worden.

Wat we ook weten, zijn de kortingen die jongeren en ouderen krijgen:

  • Kinderen t/m 12 jaar krijgen 60% korting. Er is een speciaal familievak J, een jeugdkaart kost hier €101,50;
  • jongeren t/m 18 jaar krijgen 40% korting;
  • jongvolwassenen t/m 25 jaar krijgen 20% korting op een seizoenkaart voor de vakken J, V, W, X1, X2, X3 en Y;
  • voor ouderen is er een speciaal vak met 65+ers, een seizoenkaart kost hier €172,50.

Voor het nieuwe seizoen geeft AZ de seizoenkaarthouders twee opties:

  • Victorie Goud: een reguliere seizoenkaart met als eerste recht op een plek als er met (beperkt) publiek gespeeld mag worden, plus eerste recht op aankoop van kaarten voor wedstrijden in Europa en de KNVB beker. Geen recht op tegemoetkoming voor gemiste wedstrijden;
  • Victorie: een seizoenkaart voor dezelfde prijs als Goud, met steeds als tweede recht op plekken voor thuiswedstrijden in de Eredivisie en aankoop van kaarten voor andere wedstrijden, dus na de houders van Goud. Als je vanwege coronamaatregelen niet bij een wedstrijd aanwezig kan zijn, krijg je compensatie in de vorm van een tegoedbon die je kunt inleveren bij de aanschaf van een seizoenkaart voor seizoen 2021-2022.

 

8. FC Emmen - €200 - onbekend

FC Emmen blijft ook stabiel op €200 staan dit jaar, voor de goedkoopste seizoenkaart. Net als afgelopen seizoen zit je dan op de Noordtribune. De duurste seizoenkaart koop je voor van 19, 20 of 21 op de Oosttribune en kost €280 voor een seizoen.

Het is niet bekend hoeveel seizoenkaarten FC Emmen heeft verkocht, of wat het maximaal aantal is voor een seizoen. Huidige kaarthouders kunnen verlengen tot en met 31 juli, en kunnen daarbij ook extra seizoenkaarten aanschaffen. Tot die tijd is de verkoop van nieuwe seizoenkaarten gesloten en kan er ingeschreven worden op een wachtlijst.

FC Emmen hanteert voor jeugd twee kortingscategorieën:

  • Kinderen t/m 11 jaar betalen €100 minder;
  • jeugd t/m 20 jaar betaalt €50 minder.

Voor rolstoelgebruikers zijn er seizoenkaarten in vak 9 te krijgen voor €120 per jaar.

Mocht er komend seizoen deels zonder of met minder publiek gespeeld worden, dan is er een regeling voor alle seizoenkaarthouders. De eerste 5 wedstrijden die niet bijgewoond kunnen worden, worden niet vergoed. Vanaf de 6e wedstrijd waar door coronamaatregelen geen of minder publiek aanwezig mag zijn, is er sprake van een compensatie.

 

8. VVV-Venlo - €200 - onbekend

VVV-Venlo verhoogt ook de prijzen dit jaar niet. Dat betekent dat je ook in seizoen 2020-2021 vanaf €200 het gehele seizoen de thuiswedstrijden in de Eredivisie kunt bijwonen in De Koel, op de Noordtribune of de Westtribune. ‘Thuiskomen’ noemen ze dat in Venlo. Overdekt op West zitten kost nog steeds €240 en de duurste plaatsen vind je op de Zuidtribune, overdekt in de vakken Z3 t/m Z5. Voor deze plek aan de middenstip betaal je €335.

Waar Venlo het afgelopen seizoen niet zo lekker begon, stonden ze er beter voor toen de competitie plots werd stilgelegd. De nieuwe trainer, die het in november overnam, heeft het tij dus toch wat doen keren. Het is voor de club te hopen dat ze dat komend seizoen voort kunnen zetten.

Voor enkele groepen zijn er speciale prijzen:

  • rolstoelers zitten op Noord naast de business tribune, en dus overdekt, voor €175 per jaar
  • kinderen t/m 14 jaar krijgen €120 korting op de reguliere prijs
  • jeugd t/m 18 krijgen €60 korting op de reguliere prijs

VVV-Venlo biedt voor de supporter die wel een aantal wedstrijden bij wil wonen maar niet naar alle 17 thuiswedstrijden kan komen, een flexkaart. Hiermee koop je een tegoed voor maximaal 10 wedstrijden, waarvan 1 topwedstrijd tegen PSV, Ajax of Feyenoord. De goedkoopste flexkaart (Noord- of Westtribune, niet overdekt) kost €135, de duurste overdekt op Zuid bij de middenstip komt op €260.

Vanwege de coronacrisis biedt de club uit Venlo de seizoenkaarthouders drie opties:

  • Onvoorwaardelijke steun, hierbij zie je af van een eventuele tegemoetkoming. Als dank krijg je een VVV-Venlo Koeltas én een unieke seizoenkaart;
  • Tegemoetkoming van 25% van de waarde van je seizoenkaart als tegoed op je betaalkaart om te gebruiken in de horeca, voor tickets en merchandise;
  • Tegemoetkoming van 50% van de waarde van je seizoenkaart als korting op de seizoenkaart voor 2021-2022, als er 13 of meer thuiswedstrijden zonder publiek gespeeld moeten worden.

In alle gevallen zie je af van eventuele andere regelingen.

 

11. FC Groningen - €199 - 11.000 seizoenkaarten

FC Groningen heeft de goedkoopste kaarten €199 gemaakt dit seizoen, zogenoemde ongeplaceerde plaatsen op de Tonny van Leeuwen Tribune, waarbij je dus geen vaste plaats toegewezen krijgt. De goedkoopste vaste plaatsen zijn €219, dit is hetzelfde tarief als een jaar eerder. De duurste kaart, op de Piet Franssen Tribune, is net als vorig jaar €338.

Groningen hanteert speciale prijzen voor ouderen, jongeren en mindervaliden:

  • 65+ers betalen tussen €199 en €318 per kaart, oftewel €20 korting op een heel seizoen;
  • Kinderen tot 12 jaar betalen tussen €89 en €208 per kaart en krijgen dus €130 korting op een heel seizoen;
  • Jongeren tot 18 jaar betalen tussen €119 en €238 per kaart en krijgen dus €100 korting per seizoen;
  • Mindervaliden hebben een eigen tribune en betalen €187 voor een heel seizoen.

Bij FC Groningen kun je dit jaar ook een seizoenkaart voor 5 jaar kopen. Deze kost 5 maal de prijs van een eenjarige kaart, met het  voordeel dat je dus geen verhoging voor de kiezen krijgt. Ook krijg je met deze kaart toegang tot alle bekerwedstrijden, play-offs en Europese wedstrijden die thuis gespeeld worden.

Voor elke thuiswedstrijd waar zonder of met minder publiek gespeeld moet worden, geeft de club een vergoeding aan de kaarthouders.

Groningen verkocht tot eind juni al 11.000 seizoenkaarten, 2.500 meer dan een jaar eerder. Dat zal vast iets te maken hebben met het feit dat Arjen Robben een seizoen heeft getekend bij de club.

 

12. SC Heerenveen - €196 - 11.000 seizoenkaarten

Het is geen verrassing meer, ook SC Heerenveen hanteert komend seizoen dezelfde prijzen voor de seizoenkaarten. De goedkoopste plaatsen, in de hoek en op Noord, zijn staplaatsen en kosten €196. Zitten op Noord komt op €214 en de duurste seizoenkaarten vind je op de Oosttribune ter hoogte van de middenstip, hier betaal je €294 per jaar. Voor jongeren, rolstoelers en ouderen gelden aangepaste tarieven:

  • kinderen t/m 11 krijgen 50% korting;
  • jeugd t/m 17 jaar krijgt 30% korting;
  • 65+ers krijgen 15% korting;
  • rolstoelplaatsen kosten €184 paar jaar.

Daarnaast biedt SC Heerenveen een Luxe Seizoenkaart aan: een vaste plaats op de sponsortribune (bovenste gedeelte van Oosttribune bij de middenstip). Daarbij krijg je voor de wedstrijd en in de rust toegang tot de Rode Zaal met gratis koffie, thee en cake. Per twee plaatsen is er ook een parkeerkaart en alle thuiswedstrijden uit de Eredivisie, play-offs, KNVB-beker en vriendschappelijke wedstrijden zijn te bezoeken. De kosten hiervoor zijn €818 per jaar en deze is ook zakelijk te krijgen.

In verband met de coronamaatregelen biedt SC Heerenveen de fans twee opties:

  • Gouden Pompeblêd, je betaalt de volledige prijs en ziet af van tegemoetkoming. Je ontvangt hiervoor enkele voordelen, zoals 20% korting op alle wedstrijdshirts, een digitaal voucherboekje, vermelding op de Wall of Fean en een naambordje bij je plaats in het stadion;
  • Sulveren Pompeblêd, je betaalt de volledige prijs maar krijgt compensatie voor wedstrijden die zonder publiek gespeeld moeten worden. Voor de winterstop is dat 50% per wedstrijd, na de winterstop naar rato als korting op de seizoenkaart voor 2021-2022 of Faestore tegoed. Wordt er het gehele seizoen niet gespeeld dan krijg je 50% van de waarde van je kaart als korting of tegoed.

 

13. Sparta - €195 - 7500 seizoenkaarten

Voor de seizoenkaarthouders die voor 1 juli verlengd hebben, heeft Sparta de prijzen van de seizoenkaarten gelijk te houden aan afgelopen seizoen. Voor €187 had je ook in seizoen 2020-2021 jaar lang een plaats op de Bok de Korver tribune (korte zijde). De duurste plaatsen vind je op de Tonny van Ede Tribune, waar ook de business seats en lounges zitten. Hier betaal je €320 voor een seizoenkaart. Er waren ook speciale tarieven:

  • jeugd t/m 18 jaar betaalt €97,50 tot €185;
  • 65+ers betalen €152,50 tot €270;
  • mindervaliden betalen €160.

Verder biedt Sparta gezinskaarten aan op de Bok de Korver Tribune. Één volwassene met één kind betaalt €215 voor een seizoen, met twee kinderen is dat €267,50. Twee volwassenen betalen met één kind €405 en met twee kinderen €432,50.

Zakelijk zijn er ook kaarten te krijgen (daarom ook de business seats en lounges). De goedkoopste kaarten kostten €1950 per twee, inclusief een parkeerkaart en toegang tot de Ridderzaal. De duurste Executive kaarten kostten €6750 per 2, hierbij zit je op het ereterras ter hoogte van de middenstip. Dit is een all inclusive prijs voor eten en drinken, toegang tot de drie lounges en inclusief een parkeerkaart.

 

Vanaf 1 juli bestellen is duurder

Wil je echter nu nog een seizoenkaart voor Sparta bestellen, dan kom je in een duurder tarief. Sparta verhoogde namelijk per 1 juli 2020 wél de prijzen en volgt daarmee dus niet de andere clubs die dat niet gedaan hebben. Een bijzondere keuze kunnen we wel stellen.

De goedkoopste plek is nu €195, de duurste komt op €335. De gezinskaarten zijn verhoogd naar €225 en lopen op tot €442,50. Mindervaliden betalen €165, ouderen zijn tussen €160 en €280 kwijt. De zakelijke arrangementen zijn nu verkrijgbaar vanaf €2250 en lopen tot €6950. Alleen de prijzen voor jongeren zijn niet verhoogd.

Wel biedt Sparta vanwege coronamaatregelen twee opties aan de seizoenkaarthouders:

  • Seizoenkaart In voor- en tegenspoed, hiermee steun je de club onvoorwaardelijk, wat er ook gaat gebeuren qua maatregelen. Je ziet hiermee af van compensatie en hebt als eerste recht om een wedstrijd bij te wonen;
  • Seizoenkaart SP-AR-TA, hierbij krijg je compensatie voor wedstrijden die je niet bij kunt wonen, met een maximum van 10 wedstrijden of 40% van de aanschafprijs. Met deze kaart heb je als tweede recht om een wedstrijd bij te wonen.

Sparta geeft daarnaast aan dat het mogelijk is dat er geen losse kaartverkoop gaat plaatsvinden voor (een deel van) de wedstrijden als hiervoor geen plaats is vanwege eventuele maatregelen.

 

14. Vitesse - €175 - 8000 seizoenkaarten

Vitesse hanteert voor seizoen 2020-2021 de early bird prijzen van het vorige seizoen. Waar de goedkoopste kaart regulier €185 kostte, was dat als early bird €175. En daarom is de goedkoopste kaart nu verkrijgbaar voor €175 en hiervoor zit je op de Edward Sturing Tribune (noord) tegen de hoek aan. De duurste plaatsen zijn op de Just Göber Tribune (West), onder de eretribune ter hoogte van de middenstip. Hier betaal je €560 voor een seizoenkaart. Speciale tarieven zijn er ook:

  • rolstoelers zitten voor de Charly Bosveld Tribune (Oost) en betalen €175 voor een jaar;
  • jeugd t/m 16 jaar betaalt de helft van de prijs van een reguliere seizoenkaart.

Ook Vitesse biedt de supporters twee opties aan vanwege de coronacrisis:

  • ‘Motten ze dan’, dit is de seizoenkaart voor onvoorwaardelijke steun aan de club waarbij je afziet van tegemoetkoming;
  • ‘Samen Geel Swert’, hierbij krijg je per wedstrijd die je niet bij kunt wonen een compensatie van 1/17 van het tarief in de vorm van een voucher. Die kun je gebruiken voor de aankoop van losse kaarten, als korting op de seizoenkaart 2021-2022 of verzilveren voor geld.

 

15. RKC Waalwijk - €175 - meer dan 3000 seizoenkaarten

RKC Waalwijk is de club die misschien wel het meest profiteert van de beslissing van de KNVB om geen club te laten promoveren of degraderen. Met 15 punten uit 26 wedstrijden bungelde de club medio maart namelijk nogal onderaan, nadat ze in 2019 promoveerden vanuit de Keukenkampioendivisie. Ze spelen dus in 2020-2021 nog een seizoen in de Eredivisie.

Nadat ze afgelopen jaar de prijzen flink verhoogden, blijven die nu gelijk. Dat betekent dat je vanaf €175 al een jaar lang de wedstrijden van je club kunt bezoeken. Daarvoor zit je in de vakken ES, EE of KC. De duurste plekken zijn in het GG vak van het Mandemakers Stadion (totale capaciteit 7500) en deze kosten €230. Er zijn speciale tarieven voor de jeugd en de oude garde:

  • kinderen t/m 14 jaar én lid van de KidsClub: van €85 tot €105;
  • kinderen t/m 14 jaar: van €110 tot €130;
  • jeugd t/m 20 jaar en 65+ers: van €145 tot €175.

In Waalwijk doen ze niet aan compensatie. Onder het motto ‘Jij zult altijd blijven zingen’ zie je bij verlenging of aanschaf van een seizoenkaart sowieso af van tegemoetkoming mocht je niet alle wedstrijden bij kunnen wonen door de maatregelen rondom corona. Dan heb je dus óf onwijs vertrouwen in je achterban óf je neemt een grote gok dat er toch een aantal afhaken…

 

16. ADO Den Haag - €154 - 5340 seizoenkaarten

Het Haagse cluppie biedt slechts een derde van de capaciteit van het stadion aan als seizoenkaart, dus zij zullen misschien het minst last hebben van de regels rondom corona. Als ze enkel seizoenkaarthouders toelaten als ze met beperkt publiek mogen spelen, zitten ze wellicht al redelijk goed.

Dit jaar verhoogt ook ADO de prijzen niet, en dus sta je al een jaar in het stadion voor €154. Staan inderdaad, want dit zijn plaatsen op de Aad Mansveldtribune (vak F t/m J), ook wel de sfeertribune genoemd, waar de fanatieke supporters hun club aanmoedigen. Op de Haaglandentribune vind je ook fanatieke supporters en staan de meesten ook, hier kost een kaart €257 per jaar. Een kaart voor de familietribune (de Lex Schoenmaker tribune) kost €190. De duurste plaatsen zijn op de Eretribune te vinden, voor €355 krijg je naast een luxe klapstoel ook toegang tot het Haags Heineken Huis.

Kinderen en senioren betalen minder:

  • kinderen t/m 14 jaar betalen €92,50 op de Aad Mansveldtribune tot €159,50 op de Eretribune;
  • jeugd t/m 17 betaalt hiervoor €123,50 tot €272,50;
  • senioren (65+) betalen €190 voor de Zuiderpark Corner en €272,50 voor de Eretribune (op de andere tribunes zijn er geen speciale tarieven)

Bij ADO bieden ze ook twee familiepakketten aan, voor op de familietribune. Één volwassene met twee kinderen kost €354 per jaar, twee volwassen met twee kinderen betalen €544. De kinderen mogen niet ouder zijn dan 14 jaar, het hele gezin krijgt een gratis shawls en er is gratis koffie, thee en limonade tijdens de wedstrijden.

Dit jaar heb je de keuze uit een Full Support kaart, waarbij je afziet van eventuele compensatie. Hiervoor krijg je als extra een exclusieve Gouden Seizoenkaart, een unieke vlag en toegang tot een platform vol kortingen en tegoeden. De Support kaart biedt 15% op de standaard prijs, en je ziet hierbij ook af van verdere compensatie.

 

17. Heracles Almelo - €169 - plusminus 7000 seizoenkaarten

Het Asito stadion in Almelo heeft in het totaal 12.000 plaatsen, iets meer dan de helft is daarvan voor seizoenkaarthouders. Volgens de website hebben ze de prijzen bevroren, behalve die van de goedkoopste plaatsen, in vak G. Daar betaalde je vorig jaar nog €135, dat is nu €169. Maar ook de andere prijzen lijken verhoogd te zijn… De duurste plekken kosten €315, daarvoor zit je in vakken C, D, E, of CC, DD, EE op de tweede ring. Volgens onze gegevens waren deze plekken afgelopen jaar nog €260…

Maar, het zou kunnen dat dat de prijzen waren voor de resterende termijn van het seizoen, dus we oordelen niet te hard en geloven dan maar dat de prijzen niet verhoogd zijn!

Zowel voor jongeren en ouderen gelden aangepaste tarieven:

  • voor kinderen t/m 12 jaar is de goedkoopste kaart (vak G) €100, de duurste plek kost €204;
  • voor jeugd t/m 17 is de goedkoopste kaart (vak G) ook €100, aan de korte zijde betaal je €160 en de duurste plaatsen zijn €255;
  • ouderen boven de 60 jaar kunnen kiezen voor een goedkopere kaart. De goedkoopste kaart (vak G) komt ook €105, op de korte zijde betaal je €189 en de duurste plaatsen kosten €289.

Er is een vak Q met staanplaatsen, hier betaalt iedereen €172,50. Heracles vermeldt ook wat voor soort supporters je in de verschillende vakken kunt tegenkomen: in de vakken P, Q en R zit de harde kern, de vakken II, JJ, KK en LL zijn familievakken. Vaak worden hier extra activiteiten georganiseerd.

Voor de coronamaatregelen wordt er geen compensatie aangeboden voor seizoenkaarthouders. Je support is onvoorwaardelijk, zoals ze dat zelf zeggen. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn bij een wedstrijd door de coronamaatregelen, dan beloven ze alternatieven in te zetten zodat je de wedstrijd alsnog kan zien.

 

18. Fortuna Sittard - €134 - 2671 seizoenkaarten

Fortuna Sittard werkt dagelijks het aantal verkochte seizoenkaarten bij, de teller staat eind juli 2020 op bijna 2700. Dat is nog fors minder dan waar ze afgelopen seizoen op uitkwamen, toen stond de teller bij de eerste wedstrijd op ruim 4800.

Dat kan wellicht ook te maken hebben met het feit dat de seizoenkaarten dit jaar fors duurder geworden lijken te zijn. Kocht je voor seizoen 2019-2020 nog een kaart vanaf €101, nu is dat €134. Daarvoor zit je op de Zuidtribune. De duurste kaarten zijn nu €303, dat was €304. Daarvoor zit je in Vak A of D3. Op de familietribune betaal je als volwassene €171. Voor jeugd en ouderen gelden aangepaste tarieven:

  • kinderen tot 12 jaar krijgen 50% korting;
  • jeugd t/m 18 jaar krijgt 40% korting;
  • ouderen van 67 jaar en ouder krijgen 10% korting.

Ook in Sittard werken ze met twee opties in  verband met de coronamaatregelen:

  • Onvoorwaardelijke steun, waarbij je dus afziet van compensatie. Je krijgt wel extra’s als toegang tot de wedstrijden in de KNVB Beker tot de 8e finale, exclusieve digitale wedstrijdbeleving, voordelen bij bedrijven in de regio, dagelijks kans op een prijs en een DVD;
  • Tegemoetkoming, waarbij je per gemiste wedstrijd een tegoed krijgt dat je kunt gebruiken bij de aanschaf van een seizoenkaart voor 2021-2022 of bij de aankoop van losse tickets.
My Visual Copy 47925251
Ondanks dat PSV de duurste is met de goedkoopste plaatsen, hebben ze niet de allerduurste plaatsen uit de competitie. En voor rolstoelers is de seizoenkaart wel heel voordelig in Eindhoven

Appels met peren vergelijken

Natuurlijk snappen we ook wel dat een club als PSV of Ajax meer vraagt en kán vragen voor een seizoenkaart dan een club als Fortuna. Vaak zie je bij die grote clubs dat niet alleen de mensen uit de betreffende stad veelal fan zijn, maar fans uit het hele land komen. Bij kleinere, lokale clubs is dat toch anders.

Bovendien zie je dat vooral bij de grote clubs, de seizoenkaarten toch wel uitverkocht raken. Je kunt dus de ene kaart niet met de andere vergelijken. Wat je wel kunt doen, is kijken naar hoeveel korting een club bijvoorbeeld geeft voor jongeren, ouderen of mindervaliden.

Opvallend daarin is dat PSV het eigenlijk voor de mindervaliden het beste heeft geregeld. Een seizoenkaart voor een rolstoeler kost hier €58, bij de meeste clubs die lagere standaardprijzen hebben, ligt die prijs veel hoger. Of ze bieden het helemaal niet (actief) aan. Het ligt misschien ook aan de voorzieningen.

Ook voor de jeugd verschilt het nogal hoeveel korting er gegeven wordt, en voor welke leeftijd. Aangezien de jeugd de toekomst is, en misschien wel je beste supporters van de toekomst, zou je zeggen dat clubs hier mooie prijzen tegenover zetten. Kortingen van 50% ofzo, maar dit is niet altijd het geval. Ook ouderen krijgen lang niet overal korting, of soms maar minimaal. Of dit eerlijk is hangt misschien ook wel af van hoe je tegen de hele pensioenkwestie aankijkt ;-)

Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoeveel je als fan wil betalen om 17 wedstrijden in de Eredivisie te kunnen bekijken. Daarbij speelt dus mee voor welke club je bent, het is niet echt logisch om fan te worden van een andere club alleen omdat de seizoenkaarten daar goedkoper zijn :-0

Rookverbod

Het nieuwe seizoen gaat naast de maatregelen rondom corona ook nog gepaard met een andere maatregel: het algehele rookverbod in de stadions. Vanaf komend seizoen mag er nergens meer gerookt worden. Veel stadions hadden al diverse vakken, waaronder de familievakken, waar al langer een rookverbod geldt.

Dit verbod hangt samen met het verbod dat voor de gehele horeca is gaan gelden. Waar het oorspronkelijk tot medio 2022 toegestaan zou zijn om te roken, is dat in september 2019 vervroegd naar 1 april 2020. Dat komt omdat de World Health Organisation andere richtlijnen hanteert en roken in openbare gelegenheden, ook al is het niet of half overdekt zoals in voetbalstadions, verbiedt.

Veelgestelde vragen over seizoenkaarten

Wat kost een seizoenkaart voor Ajax?

Je zit in seizoen 2020-2021 vanaf €242 op de tribune bij Ajax, voor de thuiswedstrijden. Bedragen voor de reguliere tribunes lopen op tot zo'n €800 per plaats.

Wat kost een seizoenkaart voor PSV?

In seizoen 2020-2021 is de goedkoopste seizoenkaart bij PSV €290. De duurste plek vind je op de Eretribune Zuid en kost €650 per jaar.

Wat kost een seizoenkaart voor Feyenoord?

De goedkoopste plek in de Kuip is in seizoen 2020-2021 €272 per jaar. De duurste plek kost €661 voor het seizoen.

Hoeveel seizoenkaarten zijn er beschikbaar?

Het aantal seizoenkaarten dat maximaal beschikbaar wordt gesteld, verschilt per club. Bij PSV is maar 10% van de kaarten ongeveer over voor de vrije verkoop per wedstrijd (thuispubliek), bij andere clubs wordt slechts 50% van de plaatsen als seizoenkaart verkocht.

Kun je korting krijgen op een seizoenkaart?

De meeste clubs hebben kortingsregelingen voor kinderen, jongeren, ouderen en mindervaliden. De korting is soms maar 10% maar kan oplopen tot 80%. Dit verschilt wederom heel veel per club.


Bij de clubs die niet alle seizoenkaarten verkocht hebben, kun je vaak tegen een gereduceerd tarief later in het seizoen alsnog een seizoenkaart kopen.

Mag je met een seizoenkaart ook naar internationale wedstrijden?

Een seizoenkaart is bedoeld voor thuiswedstrijden in de Nederlandse competitie. Voor internationale wedstrijden als in de Europa League of Champions League, zul je vaak apart kaarten moeten aanschaffen. Vaak krijg je als seizoenkaarthouder wel voorrang op de kaartverkoop van dit soort wedstrijden.


Door de coronacrisis komen clubs in seizoen 2020-2021 met speciale regelingen waardoor internationale wedstrijden of bekerwedstrijden ineens wel bezocht kunnen worden met de seizoenkaart.

Hoe gaan clubs om met de coronamaatregelen waardoor niet alle wedstrijden met (volledig) publiek gespeeld mogen worden?

Ook dit verschilt weer per club, maar vrijwel elke club heeft wel een optie om geld terug te krijgen. De meeste clubs bieden hun supporters meerdere mogelijkheden, zoals een full support kaart waarmee je afziet van een eventuele vergoeding, of kaarten waarmee je wel recht hebt op tegemoetkoming. Kijk vooral even per club wat de regelingen zijn!

on air