Brunsie Blogt

Brunsie blogt: laten we eerlijk zijn, project Schmidt is faliekant mislukt

Aan het begin van het voetbalseizoen is standaard de eerste weddenschap waar ik naar kijk, hoe de odds op outright voorspelling welke club kampioen gaat worden, zijn. Ajax was en is natuurlijk de grootste favoriet voor de landstitel. Toch gokte ik op PSV. Geld dat ik in februari al af kan schrijven.

De reden dat ik op PSV inzette was vanwege het spel in de voorrondes van de Champions League. Trainer Roger Schmidt leek aan het begin van zijn tweede seizoen in Eindhoven zijn ploeg overtuigd te hebben van zijn vollgasfussball. Zes weken later was alles echter alweer voorbij.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 9 februari 2023
Brunsie Blogt

Tijdstip van overlijden

Waar gerespecteerde journalisten als Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad en Marco Timmer van Voetbal International het tijdstip van overlijden nog niet durven te noemen, doe ik dat wel.

Het project met Roger Schmidt is bij PSV faliekant mislukt. Niet eerder kreeg een trainer een dusdanige carte blanche op technisch vlak. Niet eerder kreeg een trainer de spelers waar hij om vroeg en die hij kende zo op een presenteerblaadje. Het resultaat is met nog een derde van het seizoen 2021/22 te spelen alles behalve indrukwekkend. 

In het eerste seizoen van Schmidt, die voor zijn komst naar Eindhoven een boek uitbracht waarin hij zijn voetbalvisie uitlegt, waren er fragmenten van zijn filosofie te zien. Half uurtje hier, helftje daar, maar nooit een hele wedstrijd en nooit voor langere tijd.

Dit seizoen ging het beter. Veel beter. PSV speelde in voorronde van de Champions League tegenstanders Galatasaray, FC Midtjylland en Benfica vooral thuis bij tijd en wijle van de mat. Het was echter niet genoeg om de Champions League te halen. Benfica bleek gehaaider dan het frivole PSV. 

TOTO PSV AZ 3
De keuze voor Mvogo was niet Schmidt zijn beste

Gebrek van voetbalgogme

Het is een verwijt dat we Schmidt meer kunnen maken: het gebrek aan voetbalgogme. Welke trainer fakkelt daags na de aankondiging van zijn eigen vertrek de keeper (Joël Drommel) waar de club nog wel jaren mee door moet tot op het bot af?

Welke trainer vervangt deze keeper door een keeper die de hele maand januari alles heeft gedaan om weg te komen en die hoe dan ook eind mei met de noorderzon vertrekt?

Dat die keeper in de eerste wedstrijd vervolgens een kapitale en beslissende blunder maakt, zegt alles over de status van het project Schmidt bij PSV. Laten we eerlijk zijn: al wint Schmidt de beker en overleeft hij nog twee ronden in de Conference League, het project-Schmidt bij PSV is faliekant mislukt.

Spelers brengen niet voldoende

Wie PSV onder Schmidt ziet spelen ziet enerzijds een heleboel aanvallende patronen, maar bij tegenslag is er niemand die een idee, voetbalgogme, heeft om een situatie recht te zetten. Ja, dat zegt iets over de spelers, maar het zijn wel vrijwel allemaal spelers die Schmidt gehaald heeft. 

Philippe Mwene, Phillip Max, Mario Götze, Yvon Mvogo, Carlos Vinicius, Eran Zahavi, het zijn allemaal spelers uit het netwerk van Schmidt die onvoldoende brengen. De enige twee die voldoen zijn André Ramalho en Ibrahim Sangaré.

Maar dat is direct het probleem. Op het moment dat Sangaré de belangrijkste man in je team is terwijl je internationale supersterren als Götze en Zahavi in je selectie hebt, dan gaat er dus iets mis.

Het voetbal in twee jaar Schmidt was goed van half juli 2021 tot de eerste interlandbreak begin september. Na de break is PSV geen schim meer geweest van de ploeg die het daarvoor was. Dankzij een doelpunt van Marco van Ginkel ontsnapte PSV nog aan puntverlies tegen promovendus Go Ahead Eagles, maar drie dagen later werd er (weliswaar onverdiend) verloren van Willem II.

Daar is PSV nooit van teruggekomen. PSV verliest niet met 0-4 in eigen huis van Feyenoord en PSV verliest niet met 5-0 in Arena. Onder Schmidt wel. Veel geblesseerden? Ja, PSV had veel geblesseerden. Allemaal spierblessures. Dat duidt op overbelasting en dus op zaken die Schmidt niet goed heeft gemanaged. 

De toekomst van PSV

En nu?

Ik kan de poging van algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur John de Jong om ambitie te tonen en een gerenommeerde internationale trainer aan te stellen echt wel waarderen, maar de conclusie onderaan de streep is dat deze Duitse voetbalprofessor de club keihard in de kou laat staan door niet te verlengen.

Daarmee toont hij aan geen geloof meer te hebben in het project. PSV blijft met de gebakken peren zitten en het genoemde dynamische duo zal enkele fikse knopen door moeten hakken. 

Wie wordt de nieuwe trainer? Ik durf er wel een gokje op te wagen dat het Ruud van Nistelrooy niet wordt. Half Brabant hoopt dat hij het wordt. Ik ook. Maar Van the Man stippelt zijn eigen weg uit en is voor zijn gevoel nog niet klaar voor PSV 1.

Kijk naar de geknakte carrière van Mark van Bommel en geef hem eens ongelijk. Voor Van Nistelrooij was het ideaal geweest als Schmidt nog één of twee jaar was gebleven. Dan had hij daarna in kunnen stappen. 

De loyale Ernest Faber

Dat De Jong en Gerbrands een beroep op Van Nistelrooy doen geeft aan dat zij hem als serieuze kandidaat zien. Als dat zo is moeten ze met Van Nistelrooy meedenken en een tussenoplossing voor het seizoen 2022/23 zoeken. Er gaan allemaal namen rond, maar de meest logische naam hoor je niet: die van Ernest Faber.

Faber is een geboren PSV-man en stapte al twee keer eerder als interimmer in. Als trainer van FC Eindhoven had Faber veel succes in het seizoen 2011/12.

Toch kon hij de lokroep van PSV niet weerstaan toen daar trainer Fred Rutten ontslagen werd. Samen met Phillip Cocu maakte hij het seizoen af, was daarna een seizoen assistent van interimmer Dick Advocaat om vervolgens twee seizoenen opnieuw met Phillip Cocu de scepter te zwaaien. Na omzwervingen bij NEC en FC Groningen keerde Faber in 2019 terug bij PSV als hoofd opleidingen, maar stapte in toen Mark van Bommel de laan uitgestuurd werd. 

Ernest Faber als interim-trainer voor één seizoen om daarna de fakkel over te dragen aan Van Nistelrooy, dat lijkt me de ideale situatie voor PSV. Of Guus Hiddink moet nog zin hebben in een laatste avontuur…. 

on air