GLÜCK UND GESCHICK DOOR PIERRE BAISIEUX

Review roulette boek: Glück und Geschick door Pierre Basieux

Normaal lees ik het meeste Engelstalige boeken, maar dit boek hoort beslist thuis in het rijtje van must haves. Zeker als je ( zoals ik ) van roulette houd. Misschien kennen jullie me nog ( of niet ) van Pokerinfo. Daar verzorgde ik de boek reviews onder de naam: NLhitman

Inmiddels heb ik al rond de 100 pokerboeken gelezen, maar ik wil mijn kennis nog wat verder uitbreiden. Vandaar het roulette boek. Recent ben ik ook weer gestart met poker.

Placeholder Gold geplaatst in Casino Spellen door Onetime
op 16 mei 2022
GLÜCK UND GESCHICK DOOR PIERRE BAISIEUX

Boekreview: Glück und Geschick door Pierre Basieux

Het enige "nadeel" van het boek is dat het in het Duits geschreven is. Maar zet jullie daar alsjeblieft overheen, want het is een geweldig boek. Maar wel wat moeilijker dan de standaard werken.

Op ongeveer 470 pagina's vertelt de auteur over zijn inzichten met betrekking tot het roulette spel. Wat vermeld moet worden is dat de auteur tientallen jaren ervaring heeft op dit gebied. Sommige gedeeltes van het boek zijn ook al eerder geplaatst in andere werken.

Het boek is verdeeld in vier grotere gedeeltes

In het eerste deel van het boek, word het "klassieke roulette" behandeld. Eigenlijk de wiskunde achter het roulette. ( De kans van 1 op de 37 van 0 tot 36 is exact gelijk). Ook word hier het spel in het algemeen uitgelegd en beetje bij beetje komen de belangrijkste zaken aan het bod zoals kansberekening en statistiek. Dit word dan toegepast op het spel en de winstkansen.

Ook komen hier de binomiale kansverdeling, de theorie van Johann Carl Friedrich Gauß , standaard afwijkingen, verdelingsfuncties, en de wet van de grote getallen aan bod. En dat is nog niet alles: waarschijnlijkheidsberekeningen van Laplace en Kolmogoroff komen ook aan bod. Toeval generatoren en pseudo toevalsgetallen worden verduidelijkt.

Met betrekking tot roulette worden ook de verjaardagsparadox en de St. Petersburg paradox besproken. Verder worden nog bekende spelsystemen en spelstrategieën behandeld en wiskundig onderzocht. Zoals ik al eerder zei: geen gemakkelijk boek.

In de rest van het boek ( de andere drie gedeeltes ) word het "echte" roulette spel zoals we het nu kennen behandeld. En dat op een zeer uitvoerige wijze. Afwijkingen van het ideale wiskundige spel worden door de auteur onderverdeelt in drie categorieën die dan weer in drie hoofdstukken behandeld worden.

Afwijkingen in het roulettewiel

De eerste afwijking ontstaat door mechanische fouten in het roulette wiel. Deze kleine mechanische fouten kunnen (vaak met het blote oog niet zichtbare) verschillen opleveren met betrekking tot waar het balletje valt. Een wat bol staand wiel kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Deze kleine foutjes kunnen ervoor zorgen dat de waarschijnlijkheid niet voor alle 37 getallen gelijk is. Mensen met een erg goed getraind oog kunnen hierdoor hun winstverwachting positief bijstellen. De auteur geeft praktische tips hoe je zo'n "fout" roulette wiel systematisch kunt analyseren. Hij verteld o.a. over zelf meegemaakte gebeurtenissen. Ook dit wordt dan weer wiskundig onderbouwd met o.a. De Nalimov thesis.

De tweede soort van afwijkingen ontstaat door de manier van "gooien" en het draaien van het wiel door de croupier. Hiermee wordt verondersteld dat elk resultaat tot op zekere hoogte afhankelijk is van het voorgaande resultaat. Hierdoor is er geen "eerlijke" verdeling meer en geen Bernoulli effect voorhanden.

Draairichting van het balletje

De derde soort vind haar oorsprong in de natuurkunde en de ballistische grondwetten van het draaien c.q. rollen van het balletje in het wiel. Draairichting, snelheid van het draaien van het wiel, en de "rondetijd" van het balletje hebben hier weer betrekking op. Als je hier veel van weet, is het voor de speler mogelijk om na het werpen van het balletje en het aankondigen van het "rein ne va plus" op getallen of gedeeltes van het wiel te zetten, die met een hogere waarschijnlijkheid gaan vallen. De auteur beschrijft zeer uitvoerig , hoe men deze afwijkingen door het bestuderen en statistisch analyseren van het wiel kan gebruiken om winstgevend te spelen.

In de rest van het boek worden deze twee aspecten zeer uitgebreid beschreven. Wederom: zeer moeilijk en eigenlijk alleen maar geschikt voor de echte professionele roulette speler.

Dit boek is een echte aanrader voor de serieuze roulette speler. Zeker geen gemakkelijk leesvoer, niet alleen omdat het in het Duits is geschreven, maar ook omdat het een erg wiskundig boek is.

Deze review is geschreven door Marc. Mocht je ook een review willen schrijven voor OneTime stuur een berichtje naar [email protected]

on air