Russia 1383421 1280

Hoeveel geld heeft Roman Abramovich?

Eerlijk is eerlijk, toen ik de naam voor het eerst op mijn lijstje zag, dacht ik voetballer. Maar ik verwar Roman Abramovich dus met Zlatan Ibrahimović, de Zweed die o.a. bij Juventus, Milaan en Barcelona speelde. Toch zat ik niet compleet op het verkeerde pad, Abramovich kennen we vooral als megarijke Rus die de Engelse voetbalclub Chelsea bezit. We weten dus wel dat hij geld genoeg heeft, maar hoeveel is dat nu? En hoe komt hij eraan en waar geeft hij het aan uit? We zochten het weer voor je uit.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 13 mei 2022
Russia 1383421 1280
Ussr 26867 1280
Abramovich werd geboren in de voormalige Sovjet Unie (USSR)

Wie is Roman Abramovich?

Roman Arkadyevich Abramovich (ook wel Abramovitsj geschreven) is op 24 oktober 1966 geboren in het voormalige Sovjet Unie, nu Rusland. Zijn moeder overleed toen hij anderhalf jaar oud was, en op zijn vierde verloor hij ook zijn vader. Hij werd Joods opgevoed door zijn oom en studeerde aan een industriële instelling voordat hij diende in het Rode Leger (hij werd opgeroepen voordat hij afstudeerde). Tijdens deze periode werd duidelijk dat Roman handelsgeest had, en in 1987 trouwt hij zijn eerste vrouw Olga.

Na het leger gaat hij opnieuw studeren aan twee verschillende instituten maar haalt weer geen diploma en begon als hoofd van een lasafdeling van een nationale constructie- en installatie instantie van de Russische overheid. Snel daarna zette hij een cooperatie op die rubber eendjes en ander speelgoed produceerde. Dit was zijn weg naar de oliehandel. Hij zette verschillende bedrijven op die met olie en olieproducten te maken hadden, en werd in 1992 gearresteerd op verdenking van het verduisteren van 55 treinstellen vol diesel. Hij werkte mee en werd uiteindelijk vrijgelaten nadat de kopende partij de verkopende partij betaalde voor de verloren diesel. Inmiddels was hij in 1990 gescheiden van Olga en in 1992 getrouwd met de stewardess Irina Malandina.

Inmiddels had Abramovich genoeg verdiend om in 1995 samen met Boris Berezovsky, een zakenman die banden had met Boris Jeltsin, de voormalige Russische president, een meerderheidsbelang te kopen in het oliebedrijf Sibneft. De deal was controversieel omdat de overheid via drie staatsveilingen de 51% aandelen verkocht voor slechts $200 miljoen. De waarde zou ‘slechts' $150 miljoen zijn maar toen de miljoenen van Abramovich en Berezovsky als snel miljarden waard waren, werd er achteraf door menigeen een keer achter de oren gekrabd.

Olie wordt op de meeste plaatsen uit de grond gepompt
Abramovich verdient zijn vermogen onder andere met de oliehandel

Abramovich de oligarch

Sibneft produceerde voor zo'n 3 miljard dollar olie per jaar, en Abramovich zet in de jaren erop nog zo'n 10 nieuwe bedrijven op. Samen met Berezovsky zet hij op Gibraltar ook een bedrijf op. Ook werd er geïnvesteerd in bedrijven in aluminium, wat tot een ware oorlog leidde. Pas toen Abramovich had wat hij wilde, werden er geen mensen meer vermoord. Toch is een verband niet te bewijzen, en wat de bedrijven allemaal deden is uiterst onduidelijk.

In 2000 moest Berezovsky vanwege zijn politieke aspiraties Rusland verlaten en verkocht zijn aandeel in Sibneft aan Abramovich, die toen al een paar miljard waard was. Blijkbaar kocht Roman de aandelen goedkoop, Berezovsky klaagde hem later nog aan dat hij er te weinig voor had ontvangen. In dezelfde periode werd Abramovich gouverneur van het Russische district Tsjoekotka, een ambt dat hij van 2000 tot 2008 uitvoerde. Hij investeerde 2,5 miljard dollar (naar verluid 1,3 miljard eigen geld) in de regio. Hij gebruikte de regio wel als belastingparadijs en betaalde in die periode geen belasting over zijn vermogen.

Inmiddels is hij uitgegroeid tot een Russische oligarch, een rijke zakenman met nauwe banden met de politiek. In 2005 verkoopt hij bijna 73% van de aandelen in Sibneft aan Gazprom, dat door de Russische overheid wordt gecontroleerd. Hij ontving voor deze transactie 13 miljard dollar. Eerder verkocht hij al zijn aandelen in AeroFlot (de grootste Russische vliegmaatschappij waar Irina werkte), RusPromAvto (Ruslands grootste autobedrijf), RUSAL (het grootste Russische aluminiumbedrijf, tweede ter wereld) en nog van een aantal andere bedrijven. In 2007 scheidde hij van Irina, die voor hun vijf kinderen zorgt, en betaalde haar een schikking van $300 miljoen.

Football 2699594 1280

Chelsea FC

In 2003 koopt Abramovich de Engelse voetbalclub Chelsea FC. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het liefst in het Verenigd Koninkrijk zou wonen. Toch is hij niet van plan om Rusland ooit echt de rug toe te keren, zo zegt hij zelf. Daarvoor is hij ook te hecht met de huidige president, Poetin.

Met de aankoop van Cheslsea wil Roman de club meer op de wereldwijde voetbalkaart zetten, naast clubs als Manchester United en Real Madrid. De jaren na de aankoop floreert Chelsea en wint meer en meer. Niet iedereen is even gelukkig met Abramovich in de Engelse competitie, omdat hij door zijn rijkdom de transfermarkt op zijn kop zet. Hij kan alle spelers kopen die hij wil hebben en andere clubs hebben het nakijken.

Om geruchten dat hij niet patriottistisch zou zijn, de kop in te drukken, tekende Sibneft in 2004 een driejarige sponsordeal met de voetbalclub CSKA Moscow. Roman werd geen eigenaar zoals bij Chelsea en de deal was $58 miljoen waard. Na verkoop van de aandelen aan Gazprom stopte de overeenkomst, aangezien die Zenit Sint Petersburg sponsoren.

In 2008 trouwt Abramovich voor de derde keer, met de vijftien jaar jongere Dasha Zhukova. Zij is van zijn vrouwen het meest bekend, omdat zij vaak met hem samen gespot wordt. Ze houden er een nogal flamboyante lifestyle op na. Ze kregen samen nog twee kinderen maar in de zomer van 2017 maakten ze bekend dat ze uit elkaar zouden gaan.

Putin 2980748 1280
Roman en Vladimir zijn beste maatjes. Hun relatie wordt ook wel die van vader en zoon genoemd

Schandalen

Buiten de arrestatie, de vragen omtrent de aankoop van Sibneft en de koop van de aandelen van Berezovsky voor een naar zijn mening te lage prijs, hangen er nog meer geruchten rondom Abramovich. Zo maakte hij in 2008 bekend dat hij miljarden aan smeergeld had betaald aan de overheid. Hiermee verzekerde hij zich van een groot aandeel in de olie- en aluminiumindustrie.

Ook wordt hij beschuldigd van fraude met leningen, aandelenverwatering en het schenden van het antitrust beleid van Rusland. Particuliere rechtszaken probeert hij altijd te schikken, en geen enkele openbare beschuldiging is tot op heden blijven hangen.

Afgelopen maanden was hij vooral in het nieuws vanwege de bekoelde betrekkingen tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk, waardoor hij niet meer welkom is in de UK. Hij krijgt geen visum meer, nadat er een vergiftigingsschandaal is geweest met Russische spionnen. Zijn oplossing is pragmatisch: door zijn Joodse achtergrond kan hij Israeli worden, en zijn aanvraag wordt direct goedgekeurd. Inmiddels is hij dus Israelisch staatsburger maar woont nog steeds in Rusland, wat hij ook nog steeds zijn moederland noemt.

Lifestyle of the rich and famous

Abramovich laat het breed hangen, en geeft het geld graag uit. Het kopen van een voetbalclub als Chelsea is voor zijn doen helemaal niet bijzonder. In 2004 kocht hij een Boeing 747, welke hij helemaal liet customizen en die naar verluid zo'n 200 miljoen dollar kostte.

Ook bezit hij het op één na grootste jacht ter wereld, de 533 voet lange Eclipse, die hij in 2010 kocht voor $400 miljoen. Het jacht is uitgerust met een anti-paparazzi-schild, welke met lichtstralen het maken van foto's onmogelijk maakt. Verder is er een raket signalering aanwezig. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn natuurlijk! Het jacht moet door minimaal 70 man personeel bijgehouden worden, en er zijn twee zwembaden, twee helikopters, drie boten, een onderzeeër en een aquarium aan boord.

Zijn autocollectie is meer dan 16 miljoen dollar waard, en bevat onder andere een Pagani Zonda R ($2,5 miljoen), Porsche 911 GTI Evo ($1,7 miljoen), Ferrari FXX ($1,6 miljoen) en een Bugatti Veyron ($1,5 miljoen). Daarnaast bezit hij 2 Maybach's, 2 Mercedessen, een Maserati, een Aston Martin, een Lamborghini, nog twee Ferrari's en een Porsche, en een Tesla. Zijn Rolls-Royce heeft een customized kentekenplaat die alleen al een half miljoen heeft gekost! Aangezien een deel van de auto's enkel op het circuit mogen rijden, kun je hem daar dan ook geregeld aantreffen.

Architecture 2715 1280
Abramovich bezit meerdere panden in Londen

Er kan nog meer bij

Naast de Eclipse heeft Abramovich een vloot van nog 4 andere jachten, samen worden de 5 Abramovich’s Navy genoemd. Ook bezit hij naast zijn Boeing twee Airbussen 340 en 3 helikopters. Tja, je zou toch maar eens zonder zitten…

Roman is een van de top 10 kunstverzamelaars ter wereld, en bezit werken van onder andere Picasso, Francis Bacon en Lucian Freud. En die hangen in één van zijn vele miljoenenvilla's.

Zo bezit hij een een huis in de duurste straat van Engeland, Kensington Palace Gardens, nabij Kensington Palace. Voor het huis met 15 kamers telde hij in 2011 $90 miljoen neer. In het zuiden van Frankrijk staat Château de la Croë, waar de Windsors wel eens verblijven. Hij renoveerde dit voor 100 miljoen dollar. Ook heeft hij 4 townhouses op Manhattan, New York, ter waarde van bijna $100 miljoen, met toestemming om van minimaal 3 ervan een megahuis te maken. Op Sint Bart's (in de Carribean) bezit hij een landgoed dat getroffen werd door orkaan Irma. Abramovich geeft daar naar verluid de beste nieuwjaarsfeesten en kocht het ooit voor $62 miljoen.

Daarnaast bezit hij een villa in Londen, een landgoed in West Sussex samen met Irina en een ranch in Aspen. Dit is vast niet al zijn vastgoed maar het is in ieder geval genoeg.

Wat is Abramovich waard?

Ondanks, of misschien mede dankzij, zijn exorbitante uitgaven, staat Abramovich vandaag de dag op nummer 140 van de rijksten der aarde. Deze selfmade miljonair heeft een bedrag tussen de 11 en 12 miljard dollar op de bank staan (afhankelijk van de koersen). Hij bezit nog wat aandelen in verschillende Russische bedrijven en natuurlijk telt ook zijn vastgoed mee in de optelsom.

Hij is dus geen Zuckerberg en hij blijft altijd een beetje een boefje (als we de geruchten mogen geloven), maar met deze nieuwbakken single hoeven we echt geen medelijden te hebben.

on air