Bitcoins En Dollars En Handboeien

Technische analyse (deel 6): EMA's

In dit deel behandelen we de Exponential Moving Averages (EMA's). Deze lijnen zijn misschien wel het makkelijkst uit te leggen maar zijn een van beste indicatoren die er zijn. Naast de EMA's heb je ook de SMA (Small Moving Average), de EMA wordt net anders berekend en is gevoeliger voor prijsschommelingen. Omdat de EMA sneller reageert vind ik deze beter geschikt om mee te handelen.

Placeholder Gold geplaatst in Crypto door Onetime
op 9 mei 2022
Bitcoins En Dollars En Handboeien

Wat zegt de EMA?

De EMA geeft de prijs weer over een bepaalde tijdsduur, deze tijdsduur kan je zelf instellen. Veel gebruikte EMA's zijn:

  • 9/12 EMA
  • 26/30 EMA
  • 50/55 EMA
  • 100/200 EMA
Schermafbeelding 2018 10 19 Om 17.08.49
EMA

Goede indicator om op te handelen

In Coinigy maak ik  gebruik van: 12/26/55/100/200 EMA en de 100 MA. Omdat zoveel mensen gebruik maken van deze indicatoren is het vaak een goede indicator om op te handelen. Er moet wel redelijk volume in de markt zijn voordat ze echt goed van pas komen.

Wanneer je ze toevoegt aan Coinigy dan zal je diverse lijnen zien in je beeld. Deze lijnen gebruik ik als weerstand of support levels.  Hoe hoger het getal hoe sterker zo'n lijn is. Vaak zie je dat wanneer de prijs zakt hij bijna exact op een veel gebruikte EMA lijn stopt met zakken.

Dit geldt wel voor normale marktomstandigheden. Is er bijvoorbeeld een grote waardedaling geweest dan is het verstandig om de indicatoren allemaal even te laten rusten tot ze bijgetrokken zijn naar het prijsniveau. Zie onderstaande afbeelding hoe het eruit ziet als je RSI, MACD, Volume Oscillator en de EMA's toe hebt gevoegd. Ik voeg ook de 100 MA toe omdat is gebleken dat deze vaak een hele goede indicator is waar de prijsactie vaak stopt of begint.

Als je goed kijkt zie je linksboven ook ‘Fractals' staan. Dit zijn de rode en groene driehoekjes boven een candle. Een fractal geeft een begin en eind aan van een beweging in prijs. Deze fractals kunnen soms handig zijn wanneer je Fibonacci toepast. Fibonacci wordt in een volgend artikel uitgelegd. Om beter inzicht te krijgen wat je nu met de EMA's kan raad ik je aan onderstaand filmpje te kijken.

on air