Cryptocurrency Handboek

Technische analyse (deel 5): volume

Het volume is niet meer en minder dan de hoeveelheid die er gehandeld wordt. Hoe meer er gehandeld wordt hoe makkelijker het is om erin te handelen. Dit is ook een van de redenen waarom ik voornamelijk met hoog volume cryptocurrencies handel.

Op Coinigy staat het volume standaard aan, dit kan je zien omdat er onder in beeld groene en rode verticale candles staan. Hoe hoger zo'n candle hoe meer er gehandeld werd. Groen is hierbij uiteraard kopen, en rood is verkopen.

Placeholder Gold geplaatst in Crypto door Onetime
op 9 mei 2022
Cryptocurrency Handboek
Schermafbeelding 2018 10 16 Om 11.37.16
Volume Oscillator

Wat kan je ermee?

Vaak is het volume een voorbode voor wat er kan gaan komen. Zie je dat het volume stijgt maar de prijs veranderd nog niet, dan kan ik dit wijzen op een beweging naar boven of naar beneden. Net zoals de andere indicatoren RSI en MACD is het volume een plusje op het grote geheel.

Om wat meer in zicht te krijgen in het volume gebruik ik in Coinigy de Volume Oscillator. Deze kan je wederom toevoegen in Coinigy en je krijgt dan onderstaande grafiek te zien:

Cryptocurrency
Crypto

Volume Oscillator, hoe werkt het?

Bij de Volume Oscillator wordt de relatie tussen twee Moving Averages berekend. Een Moving Average is de gemiddelde prijs over een x aantal dagen. De Volume Oscillator staat standaard ingesteld op short: 5 en long: 10. Aangezien we hier voor korte trades gaan verander ik deze naar short: 5 en long: 20. Ga je voor de lange termijn dan is het aan te raden de short op 14 te zetten en de long op 28. Het verschil tussen de short en long moving average wordt weergegeven in het histogram zoals je op de afbeelding kan zien.

Net zoals de andere indicatoren heeft het volume hier een nullijn waar hij boven en onder schommelt. Zo kan je bepalen hoe sterk een bepaalde trend is. Zit hij boven de nullijn dan geeft dit aan dat er meer shortterm volume is. Daalt het volume onder de nullijn dan houdt dat in dat er longterm meer volume is. Als de lijn boven de nul komt dan is dat een indicatie dat de huidige trend doorgezet kan worden. Je kan dit ook zien in de bovenstaande afbeelding. Zodra de prijs zijwaarts gaat daalt hij onder de nullijn, het lange termijn volume is hoger dan short term. Als het volume stijgt wilt het niet zeggen dat de prijs stijgt, bij meer volume kan er meer verkocht worden.

Toepassen van de Volume Oscillator

Ik gebruik hem altijd in combinatie met de andere indicatoren. De Volume Oscillator kan immers ook oversold of overbought aangeven, net zoals de RSI. Zakt de prijs na een stijging of begint hij zijwaarts te bewegen dan zakt het volume en schommelt het meestal rond of net onder de nullijn.

Je moet onthouden dat wanneer de prijs stijgt terwijl het volume minder wordt dit 99% zeker een bearish signaal is. Oftewel een negatief advies om nu te handelen. Daarnaast geld wanneer de markt oversold is (dus hij staat op een piek) en het volume stijgt dit ook bijna altijd een bearish signaal is. Er komt namelijk meer verkoop volume bij in plaats van koop volume.

De Volume Oscillator kan veel inzicht geven in de huidige trend. Hij staat dus altijd aan maar meer om bevestiging te krijgen van de signalen die de andere indicatoren aangeven.

We hebben nu de resistance linesRSI en MACD behandeld. Bekijk onderstaand filmpje hoe je scherm er nu uit zou moeten zien, daarnaast voeg ik de Volume Oscillator toe aan het scherm.

on air