bankroll management

Het unit-systeem, een goede methode voor je bankroll management

Wedden op sportwedstrijden is leuk. Het is een goede manier om het volgen van een voetbalwedstrijd, een wielerkoers of een Formule 1-race nog interessanter en spannender te maken. Maar het is ook zo zonde van je geld als je steeds alleen maar bij moet storten omdat je account bij de bookmaker weer leeg is. 

Een manier om dat te voorkomen is door gestructureerd te wedden. Dit noemen we met een Engelse term bankroll management. Bankroll management is een manier van wedden die er voor zorgt dat je niet geconfronteerd wordt met een nul op je account-saldo. 

Wanneer je voor je plezier wedt op sportwedstrijden zul je weddenschappen winnen en je zult weddenschappen verliezen. Wanneer je teveel risico neemt met een bepaalde weddenschap kan dat je je eerder opgebouwde winst kosten. Dat is natuurlijk zonde. Door een bankroll management strategie te hanteren voorkom je dat je winst als sneeuw voor de zon weer verdwijnt. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 30 mei 2022
bankroll management

Verschillende bankroll management systemen

Er zijn meerdere bankroll management systemen. Het begrip vindt zijn oorsprong in het pokeren. Een bankroll management systeem gaat altijd uit van het totaal aan beschikbaar budget.

Met een beetje fantasie zou je de reeks van Fibonacci en het Martingale systeem ook een bankroll management systeem kunnen noemen, maar dan wel eentje waar een erg groot budget voorhanden moet zijn omdat de volledige kosten voor de baten uit gaan. 

Bij meer conservatieve bankroll management strategieën zoals het taart-systeem of het unit-systeem draait het er om het al aanwezige budget zo goed mogelijk te managen.

Geen alles op zwart-principe zoals soms verleidelijk is aan de roulettetafel, maar een ingenieus systeem om winst te maken met wedden op sportwedstrijden. Laten we in dit artikel eens dieper ingaan op het unit-systeem.

Het bepalen van een bankroll

Het unit-systeem gaat uit van een bankroll met een vast bedrag. Dus wanneer je een speler bent die dan eens een tientje, dan eens twintig euro en vervolgens een keer zeven euro stort op zijn account dan is het belangrijk om eerst een budget voor je weddenschappen vast te stellen. Laten we zeggen dat een bankroll van €100 hebt. 

Die € 100 zetten we natuurlijk niet in op één weddenschap. Ook Ajax kan een keer verliezen van RKC Waalwijk. Er zijn geen absolute sure bets in sportsbetting. Het is gebruikelijk om je bankroll te managen op basis van een langere overview. Je wilt immers een flinke tijd spelen met die honderd euro en er liefst nog iets meer van maken. 

Gemiddeld zetten meer professionele sportsbetters tussen 2% en 5% van hun bankroll in op een weddenschap. 2% is daarbij conservatief, 5% is een meer agressieve manier van inzetten.

De eerste regel die je zelf op moet leggen is je houden aan deze limieten. Het is soms verleidelijk om 10% of zelfs 20% in te zetten op een weddenschap met gunstige odds en een hoge mate van waarschijnlijkheid.

De praktijk leert echter dat buitenkansjes die te mooi lijken om waar te zijn, dit vaak ook zijn. Daarnaast is het een risico om jezelf dit één keer toe te staan, want dat vergroot de kans dat je jezelf dit een tweede en een derde keer toestaat.

Grote kans dat het ergens een keer fout gaat en dat je bankroll in rook is opgegaan. Discipline is essentieel voor het voeren van een goed bankroll management. 

Puzzle 2500328 1280

Het unit-systeem

Het unit-systeem is een manier om je inzetten te portioneren zodat je je inzet over meerdere odds kunt verdelen. Hoge odds vragen immers om een andere inzet dan lagere odds. Wanneer je op odds van 4.5 hetzelfde bedrag inzet als op odds van 1.5, dan lijd je op de lange termijn structureel verlies.

De kans dat de weddenschappen met de odds van 4.5 keer op keer op keer valt, is immers vele malen kleiner dan de kans dat de weddenschappen met de kleinere odds vallen. 

Je inzet hangt dus af van de odds. Om je inzet goed te kunnen verdelen maken we er units van.

Wanneer je speelt met 3% van je bankroll dan verdelen we deze 3 euro in 10 units. Iedere unit vertegenwoordigd een waarde van 30 cent.

Op weddenschappen waar je veel vertrouwen in de waarschijnlijkheid ervan hebt zet je meer units in: 7/10.

In weddenschappen met hogere odds hoef je minder units te plaatsen om winst te maken: 3/10.

Wanneer de eerste weddenschap nu valt en de tweede niet, is er niets aan de hand. De 7 units hebben een ROI (Return on Investment) van 7 x  € 0,30 x 1.5 = € 3,15. Je bankroll is dus gegroeid, ondanks een verloren weddenschap.

Unitwaarde

De nieuwe waarde van je bankroll bepaalt een nieuwe waarde voor de units waar je mee speelt. Groeit je bankroll, dan stijgt de waarde van je units, maar wanneer de grootte van je bankroll afneemt, daalt ook de waarde van je units.

Zolang je vast blijft houden aan het percentage van je bankroll dat je inzet en deze inzet onderverdeelt in units om optimaal in te spelen op de gegeven odds, ben je uitstekend bezig met het managen van je geld.

De kans dat je snel weer bij moet storten neemt op deze manier significant af.

Volume van je bankroll

Zoals we op Onetime.nl wel vaker schrijven moet het wedden op sport vooral leuk blijven. Niemand heeft er iets aan als je geld dat je eigenlijk niet kunt missen inzet op een voetbalwedstrijd. Wedden op sport is geen manier om snel rijk te worden of om de rekeningen te kunnen betalen.

Dat gedrag brengt je vaak alleen maar verder in de problemen omdat je weddenschappen onvoldoende overdenkt. Dat is de reden dat we in dit artikel met een kleine bankroll gebruiken en slechts enkele centen winst maken met deze strategie. 

Wanneer je echter in bankrolls van € 1.000 of nog groter denkt gaat het al gauw over euro’s en tientjes. Het managen van dat soort bedragen vraagt om een goede strategie. Het unit-systeem is een strategie waar professionele sportsbetters op vertrouwen als bankroll management systeem. 

Wedden op sport? Hier kan dat!

Leovegas Review

LeoVegas

100% FREE BET tot max. €50!
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
on air