Bestbetaalde Voetballers Uit De Eredivisie

Dit zijn de vijf bestbetaalde voetballers uit de Eredivisie

En nog veel meer financiële cijfers van onze profclubs

Voetbal is anno 2021 nog altijd de belangrijkste bijzaak in het leven. Naast volkssport nummer één, zowel actief als passief, is het moderne voetbal ook een bedrijfstak waar honderden miljoenen in om gaan. Terwijl de meeste clubs de pijn van de coronacrisis voelen, stegen de financiële beloningen van de topspelers tot, voor Nederlandse begrippen, recordhoogte.

Toegegeven, de contracten van de vijf best betaalde voetballers in de Eredivisie werden afgesloten voordat duidelijk werd hoeveel impact het virus uit China de Westerse wereld zou beïnvloeden. Feit blijft dat er in 2019/20 meer geld dan ooit te voren is uitgegeven door de Nederlandse topclubs.

Wanneer we dik anderhalf jaar later eens een blik op de financiële huishouding van de Nederlandse clubs werpen, dan is duidelijk dat er explosief gegroeid is. Crisis of geen crisis. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport, Over knaken door Hans van Brunschot
op 16 mei 2022
Bestbetaalde Voetballers Uit De Eredivisie

Bestbetaalde spelers in de Nederlandse Eredivisie

Elke club werkt met een salarishuis. Daarin zijn staffels opgenomen voor hoeveel een speler in een bepaalde fase van zijn carrière maximaal kan verdienen bij een club.

Soms, de laatste jaren steeds vaker, worden er spelers aangetrokken om de sportieve prestaties een boost te geven die buiten het salarishuis vallen. Deze spelers zijn de bestbetaalde spelers van Nederland. Dit zijn de vijf spelers die het meest verdienen in de Eredivisie:

Screenshot 2021 12 09 11.40.55
Sebastian Haller is de best verdienende voetballer in de Eredivisie

1. Sebastian Haller - Ajax - 4,1 miljoen euro exclusief bonussen

Ajax maakte niet alleen € 22,5 miljoen over naar West Ham United, maar betaalt aan centrumspits Sebastian Haller ook nog dik € 4,1 miljoen aan salaris. De Franse Ivoriaan is daarmee by far de bestbetaalde speler in de Nederlandse eredivisie.

De inkomsten van Haller houden daar niet eens op. Via diverse prestatiebonussen kan het honorarium van de spits oplopen tot plusminus 5 miljoen euro. 

2. Dusan Tadic - Ajax - 3,5 miljoen euro exclusief bonussen

Dusan Tadic kwam, zag en overwon. De voormalig aanvaller van FC Groningen en FC Twente keerde na vier jaar in de Premier League in 2018 terug naar de Eredivisie. Bij Ajax ontwikkelde Tadic zich tot een onmisbare schakel in het spel van trainer Erik ten Hag.

De Serviër kreeg loon naar werken. Zijn contract is inmiddels twee keer verlengd. Tot en met de zomer van 2023 mag Tadic jaarlijks dik 3,5 miljoen exclusief bonussen bijschrijven.

3. Ryan Gravenberch - Ajax - 3,3 miljoen euro

Geen Steven Berghuis, Anthony, David Neres, Nicolas Tagliafico, maar Ryan Gravenberch is de op twee na bestverdienende voetballer in de Eredivisie. En dan te bedenken dat de middenvelder pas 19 jaar oud is.

Ajax beloonde Gravenberch in de zomer van 2020 voor zijn stormachtige ontwikkeling en verzekerde zich daarmee nog drie jaar van de diensten van de middenvelder.

Na het seizoen 2021/22 heeft Gravenberch nog één contractjaar over en directeur voetbalzaken Marc Overmars zal misschien nog wel dieper in de buidel moeten tasten om Gravenberch nog langer in Amsterdam te houden. 

Screenshot 2021 12 09 11.36.16
PSV spits Eran Zahavi is de bestverdiende eredivisiespeler die niet voor Ajax speelt.

4. Eran Zahavi - PSV - 3 miljoen euro inclusief tekengeld

Op papier verdient PSV spits Eran Zahavi minder dan een aantal Ajax-spelers die de top-5 niet gehaald hebben en ook minder dan ploeggenoot Mario Götze. Jaarlijks maakt PSV grofweg 1,1 miljoen aan basissalaris over aan de Israëliër.

Wat Zahavi toch een top-5 verdiener maakt is het tekengeld en de vaste bonussen die deel uitmaken van zijn arbeidsovereenkomst. In twee seizoenen tijd toucheert de spits ruimt 3,8 miljoen aan bonussen. 

5. Mario Götze - PSV - 2,9 miljoen euro

Ook in Eindhoven komt er zo nu en dan een buitenkansje voorbij dat de clubleiding simpelweg niet kan laten lopen. In september 2019 werd wereldkampioen Mario Götze vastgelegd. De Duitser was toe aan een nieuwe sportieve uitdaging en nam genoegen met de helft van zijn oude Bundesliga-loon. Met een salarisstrookje van net iets minder van drie miljoen euro hoeft echter niemand medelijden te hebben met de Duitse middenvelder.

Overigens hoef je geen medelijden te hebben met de andere eredivisievoetballers. Het gemiddelde salaris in de eredivisie voor een voetballer is 291.000 euro per jaar. 38% van alle spelers verdient minder dan dat. 62% verdient meer dan dat bedrag. 

Kostenpost
Kostenpost

Kostenpost

Een club is gezond als de inkomsten groter zijn dan de uitgaven. Duurdere spelers aantrekken betekent automatisch dat er een grote salarissenpost ontstaat. In heel veel bedrijven zijn salarissen de grootste kostenpost en in een voetbalbedrijf is dat niet anders. 

De clubs met de grootste salariskosten zijn niet verrassend de Nederlandse topclubs, zoals blijkt uit het tabelletje in de afbeelding hiernaast.

De snelle rekenaar heeft natuurlijk allang het immense verschil tussen de salariskosten van Ajax en die van PSV gezien. Dat verschil kan eenvoudig verklaard worden en laat daarmee direct zien dat durven investeren een succesvolle manier van bedrijfsvoering is.

Wanneer we de ontwikkelingen over de afgelopen vijf seizoenen bekijken zien we dat Ajax in het seizoen 2016/2017 een post aan salariskosten van 55,1 miljoen euro had. PSV maakte datzelfde seizoen € 37,5 miljoen over naar het personeelsbestand.

Hoe kon Ajax in vijf jaar tijd 72% groeien in salariskosten terwijl PSV ‘maar’ 26% meer kon gaan betalen? Het antwoord is simpel: de inkomsten stegen door het behalen van sportieve successen.

Ajax stond in die vijf jaar een keer in de finale van de Europa, behaalde een keer de halve finale van de Champions League en won door drie keer Nederlands kampioen te worden drie keer de jackpot doordat het enige vaste Nederlandse startbewijs voor de groepsfase drie keer naar Amsterdam gestuurd kon worden.

Daarbij slaagde de nummer twee van de competitie er geen enkele keer in om de Champions League via de voorrondes te bereiken, waardoor de hele Nederlandse taart aan commerciële inkomsten aan Ajax ten deel valt.

Investeren in voetballers

Het verdienmodel van een voetbal was pak ‘m beet dertig jaar geleden heel simpel. Geld werd verdiend met presteren op het veld, het verkopen van kaartjes en fanartikelen en het reclame maken door en voor sponsoren.

Inmiddels is het verdienmodel flink uitgebreid met televisierechten, starters fees en commercial licensing. Presteren is belangrijker dan ooit. Champions League voetbal een must. 

Omdat te kunnen presteren moet er geïnvesteerd worden. Goede voetballers kosten veel geld. Zo heeft de markt van de grote belangen zich immers ontwikkeld.

Daarom telde Ajax in januari 2020 22,5 miljoen neer om Sébastien Haller vast te leggen. De Franse spits moest Ajax aan nog meer doelpunten gaan helpen. Naast een transfersom en tekengeld kost Haller Ajax jaarlijks miljoenen aan salaris. Het is het allemaal waard als de Fransman Ajax richting overwintering Champions League schiet. En dat deed hij.

Miljoenen, meer miljoenen en nog meer miljoenen

De Champions League. Het voetbalwalhalla waar iedere zichzelf respecterende nationale topclub vindt dat hij moet zijn. Ook wel het miljoenenbal genoemd. Alleen al de startpremie voor het bereiken van het hoofdtoernooi is meer dan de begroting van driekwart van de clubs in de Keuken Kampioen Divisie bij elkaar opgeteld.

Het is de plaats waar iedere voetbalinvestering zichzelf lachend terugverdient. Zeker als er een beetje leuke resultaten geboekt worden. Daarom haalt Ajax spelers als Haller, Dusan Tadic en Daley Blind. Niet om nationaal beter te presteren, maar om internationaal hoge(re) ogen te gooien, zodat de miljoenen richting Amsterdam blijven stromen. En dat lukt. Zeker zolang PSV er niet in slaagt om de Champions League te bereiken. 

Dat is direct de reden waarom in Eindhoven dezelfde tendens te zien is. Ook daar wordt flink in het technisch kader en in de selectie geïnvesteerd. Spelers als Mario Götze en Eran Zahavi komen niet om in Eindhoven de sfeer in de stad zo gemoedelijk is of omdat je op de Stratumse Heide zo lekker kunt wandelen. Roger Schmidt verdient een ander salaris dan dat Mark van Bommel verdiende. 

Begrotign
Begroting

Explosieve begroting

Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat Ajax weg sprintte bij de andere Nederlandse topclubs en inmiddels opereert met een jaarlijkse begroting die de 150 miljoen euro overstijgt. Dat maakt kampioen worden een recht, maar ook een plicht voor Ajax en stelt PSV en Feyenoord voor een haast schier onmogelijke sportieve opgave. 

Die explosieve stijging van de begroting betekent ook dat Ajax het zich kan veroorloven om meer en betere salarissen te betalen dan andere clubs. De KNVB hanteert de vuistregel dat maximaal 70% van de begroting opgemaakt zou moeten worden aan het betalen van salarissen. Ajax zit daar met loonkosten van 75% iets boven, maar de verwachte inkomsten in Amsterdam dekken dat risico wel af.

PSV en Feyenoord zitten er met respectievelijk 67% en 60% wel onder. 

Ajax is echter niet de club met het hoogste percentage aan loonkosten naar rato van de begroting. FC Utrecht geeft maar liefst 85% van haar begroting uit aan salarissen. Daar staan bij de club die de top-3 aan wil vallen weinig sportieve prestaties tegenover.

De club loopt al jaren Europees voetbal, wat goed is voor de portemonnee, mis. Op basis van deze cijfers kan worden gesteld dat bij Utrecht onder gepresteerd wordt op basis van de salarissen die betaald worden. 

on air