Voorbeschouwing Keuken Kampioen Divisie

Voorbeschouwing Keuken Kampioen Divisie 2021/22

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dat geldt ook voor de clubs in de Keuken Kampioen Divisie die vorig seizoen naast de promotie naar de Eredivisie hebben gegrepen. Aangevuld met vier Jong-elftallen gaan zestien betaald voetbalclubs op jacht naar de titel.

Arm, arm De Graafschap. Dat is het sentiment dat heel voetbalminnend Nederland na afloop van het vorige seizoen met elkaar deelde. De Superboeren hadden drie wedstrijden de tijd om zich tijdens het reguliere seizoen te verzekeren van de tweede plaats achter kampioen Cambuur. Daarmee zou De Graafschap zeker zijn van promotie naar de Eredivisie.

Eén overwinning volstond maar de Doetinchemmers kwamen echter op de drie laatste speeldagen niet verder dan 1-1 tegen SC Cambuur en Jong Ajax. Tegen Helmond Sport bleef het 0-0. Go Ahead Eagles passeerde De Graafschap op de ranglijst met de finish in zicht. Waar men zich in Deventer in het promotiefeest stortte, bleef men in Doetinchem ontredderd achter. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 30 mei 2022
Voorbeschouwing Keuken Kampioen Divisie

Niet geheel verrassend ging de eerste de beste play-off wedstrijd die De Graafschap vervolgens moest spelen verloren. Omdat de play-offs vorig seizoen vanwege corona slechts over één wedstrijd werden gespeeld, was het direct einde seizoen voor De Graafschap. Daags na de verloren wedstrijd werd trainer Mike Snoei op straat gezet. 

Reinier Robbemond is ondertussen aangesteld als nieuwe eindverantwoordelijke in Doetinchem. Met hem aan het roer gaat De Graafschap vanaf aankomend weekend opnieuw op jacht naar promotie. 

Kampioenskandidaten

SC Cambuur en Go Ahead Eagles promoveerden rechtstreeks naar de Eredivisie. NEC deed dat via de play-offs. ADO Den Haag, VVV-Venlo en FC Emmen moesten een stapje terug doen en komen dit seizoen uit in de Keuken Kampioen Divisie.

Normaal gesproken zijn de degradanten de gedoodverfde kampioenskandidaten, maar er is met name in Den Haag wel het een en ander aan de hand. De club lijkt het slachtoffer te worden van de handel van wandel van eigenaar Vansen Group.

De Chinezen namen enkele jaren geleden de club over, maar kwamen hun grote woorden en beloften nooit na. ADO is al maanden een speelbal van de onderhandelingen tussen grote voetbalinvesteerders. Een oplossing lijkt niet direct in zicht. 

Ondertussen nadert de start van het seizoen. Trainer Ruud Brood moet vast wel eens slikken om wat hij op trainingsveld ziet staan. Naast keeper Luuk Koopmans, verdedigers Darryl Janmaat en Aaron Meijers, middenvelder John Goossens en vleugelspits Ricardo Kishna is het allemaal vooral heel jong en onervaren.

Nu hoeft dat in de Keuken Kampioen Divisie niet direct een nadeel te zijn, maar duidelijk is dat ADO Den Haag niet de grootste titelfavoriet is. De Hagenaars zullen blij zijn met een plekje in de play-offs. Ze hopen in de Residentie vooral op snelle oplossing van de soapserie waar de club al meer dan een jaar in figureert. 

Metamorfose in Emmen, VVV anticipeert

Als Den Haag geen kampioenskandidaat is, wie dan wel? De andere degradanten FC Emmen en VVV-Venlo staan er beter voor dan ADO. Bij FC Emmen heeft een metamorfose van de spelersgroep plaatsgevonden. Trainer Dick Lukkien begroette in de voorbereiding maar liefst zeventien nieuwe spelers in Drenthe.

Met ervaren spelers als keeper Indy Groothuizen, middenvelder Peter van Ooijen, centrale verdedigers Jeroen Veldmate en Mitch Apau heeft Emmen veel ervaring ingekocht. De Drentenaren hebben de ambitie uitgesproken om binnen een jaar terug te keren op het hoogste niveau. Met deze selectie onderstreept FC Emmen die ambitie. Emmen is voor ons dan ook titelfavoriet nummer één. 

Bij VVV-Venlo hebben ze met het contracteren van spits Sven Braken al geanticipeerd in het aanstaande vertrek van topscorer Giannis Giakoumakis. De Griekse spits voelt er weinig voor om op Keuken Kampioen Divisie-niveau te gaan ballen. VVV-Venlo zag veel ervaren spelers vertrekken, maar investeerde gericht in de selectie.

Met de komst van Mitchell van Rooijen en Kees de Boer is het middenveld versterkt. Bij de Tsjechische keeper Lukas Zima is de erfenis van de Duitser Torsten Kirschbaum in betrouwbare handschoenen. VVV-Venlo is wat ons betreft de grootste concurrent voor FC Emmen om de titel en een goede kanshebber op directe promotie. 

De Graafschap en NAC Breda

Concurrentie om die tweede plaats gaat er sowieso komen van De Graafschap en NAC. De gebeurtenissen bij De Graafschap hebben we aan het begin van dit artikel al beschreven. Ook bij NAC Breda zullen ze de afgelopen weken nog wel eens nachtmerries gehad hebben over de ontknoping van het seizoen.

NAC Breda haalde immers de finale van de play-offs. FC Emmen werd in de halve finale na penalty’s verslagen. In de finale was het kwalitatief mindere NEC de tegenstander. NAC Breda kreeg de beste kansen, maar zag NEC in de 89ste minuut de winnende goal maken. NEC, en niet NAC, promoveerde naar de Eredivisie.

Ontploffingsgevaar

Daarna gebeurde er veel in Breda. Spits Sidney van Hooijdonk, de zoon van ex-international Pierre, koos voor een lucratief contract bij het Italiaanse Bologna.

Technisch directeur Ton Lokhoff ging rollebollend over straat met trainer Maurice Steijn. Het clubicoon stapte op. Even later deed trainer Steijn hetzelfde nadat “supporters” van de club bedreigingen tegen hem en zijn gezin hadden geuit. 

Inmiddels is de rust in Breda enigszins wedergekeerd. Met ex-speler en ex-ADO-assistent Edwin de Graaf staat er een onervaren, maar ambitieuze trainer voor de selectie. Die selectie is er ten opzichte van vorig seizoen niet zwakker op geworden.

Verytrok
Spits Sidney van Hooijdonk vertrok naar FC Bologna. Bron: https://www.transfermarkt.nl/

Het vertrek van Van Hooijdonk, die lang niet altijd basisspeler was, wordt gecompenseerd door de komst van Ralf Seuntjens. The Seun of God verkoos zijn jeugdliefde NAC boven een langer verblijf bij De Graafschap. NAC wordt het aankomende seizoen zeker een club om rekening mee te houden.

Ook in Doetinchem kende men een redelijk rustige transferzomer. Keeper en kind van de club Hidde Jurjus keert na een mislukt avontuur bij PSV via KFC Uerdingen terug in Doetinchem. Verder wordt het vertrek van Seuntjens naar NAC Breda opgevangen door de komst van spits Denzell Gravenberch van Sparta Rotterdam.

Ook contracteerde de club aanvallers Mees Kaandorp en Giovanni Korte, die overkomen van respectievelijk Almere City FC en SC Cambuur. De Graafschap is er vooral aanvallend sterker op geworden en gaat zeker weer meedoen om de hoofdprijzen. 

Dark horse Almere City FC

Almere City FC, de jongste profclub van Nederland, heeft grote ambities. Nadat het eerst enkele jaren als grijze muis meespeelde in de Keuken Kampioen Divisie, is de laatste jaren de structurele klim naar de top ingezet. Almere maakte vorig seizoen tot enkele speelronden voor het einde nog kans op directe promotie. Het leek ook hoge ogen te kunnen gooien in de nacompetitie, maar struikelde over de uiteindelijke promovendus NEC

Dit seizoen wil Almere City FC doorpakken en door de manier waarop ze dat doen, zouden we Almere City FC kunnen bestempelen als de dark horse in de strijd om de titel en directe promotie. Met het aantrekken van Ramon Leeuwin van AZ werd een ervaren leider voor de verdediging vastgelegd.

Met Jonas Arweiler en Maarten Pouwels zijn er spitsen gekomen die cultspits Thomas Verreydt moeten doen vergeten. De kern van het elftal van vorig jaar is minus Verreydt in tact gebleven en het is aan de nieuwe trainer Gertjan Verbeek om de ambitieuze Flevolanders naar het hoogste niveau te leiden. 

De factor Mühren

Dat SC Cambuur het afgelopen seizoen zo gemakkelijk kampioen werd en ook het seizoen ervoor al aan de leiding stond in de Keuken Kampioen Divisie, had de Friese club deels te danken aan de scoringsdrift van spits Robert Mühren. De aanvaller uit Purmerend werd voor twee seizoenen gehuurd van het Belgische Zulte-Waregem. Velen hadden verwacht dat Mühren met Cambuur de eredivisie in zou gaan, maar de spits koos voor zijn oude liefde FC Volendam.

Dat maakt De Wijdbroeken komend seizoen een interessante club om te volgen aangezien Volendam het afgelopen seizoen al een van de meest scorende teams in de Keuken Kampioen Divisie was. Met Mühren erbij kunnen de Volendammers wel eens gaan verrassen. De Heen & Weer, een bootje waarmee Volendam in het verleden wel vaker naar eredivisie voer, wordt misschien al voorzichtig opgepoetst in het vissersdorp.

Rodajcjpg
Parkstad Limburg Stadion

De overige play-off ploegen

Naast de zeven ploegen die we hierboven besproken hebben dienen we ook even de aandacht te vestigen op Excelsior en Roda JC. De Rotterdammers zijn de IJslandse spits Omarsson kwijt geraakt, maar investeerde met de komst van doelman Stijn van Gassel en verdediger Sven Nieuwpoort wel in het voorkomen van tegendoelpunten.

De selectie van Excelsior is bij de start van de competitie nog niet compleet. Desondanks zou de derde club van Rotterdam zich in de strijd om de play-offs moeten kunnen mengen.

Roda JC heeft wel een kwalitatief jasje uitgedaan. Ervaren profvoetballers als Roland Alberg, Kees Luijckx en Erik Falkenburg hebben het Parkstad Limburg Stadion verlaten. Ook vertrokken de veelscorende Thijmen Goppel, keeper Youri Roulaux en linksbuiten Livio Milts. Daar staat de komst van Guus Joppen van Helmond Sport tegenover.

Roda JC heeft zich ook versterkt met de Duitse verdediger Florian Meyer. Het noodlot sloeg echter toe. Drie dagen nadat Meyer een éénjarig contract in Kerkrade ondertekende, raakte hij zwaar geblesseerd. Roda JC, nog niet zo heel lang geleden een subtopper in de Eredivisie, is het aan haar stand verplicht om opnieuw voor play-offs te gaan.  

De extra dark horse 

Eerder deze zomer werd FC Den Bosch overgenomen door de Amerikaanse voetbalinvesteerder Pacific Media Group. Deze investeerder staat er om bekend middels het op statistieken gebaseerde moneyball-principe te investeren.

Dat maakt FC Den Bosch een interessante club om het komende seizoen te volgen. Het trackrecord van de Amerikanen is niet slecht. Bij een flink aantal clubs waar zij hun managementfilosofie geïmplementeerd hebben, zijn de sportieve prestaties verbeterd. Met clubicoon Jack de Gier als trainer kunnen er weer mooie dingen ontstaan in Stadion De Vliert. 

De Jong-ploegen

Sinds het seizoen 2013/2014 spelen er een aantal tweede elftallen mee in de Keuken Kampioen Divisie. Enerzijds was dat de oplossing van de KNVB om na een aantal faillissementen het aantal clubs in de Eerste Divisie terug op niveau te brengen.

Anderzijds draagt het bij aan de talentontwikkeling van jonge spelers. Zij spelen onder meer weerstand hun wedstrijden tegen volwassen profs en daar hebben zij in het begin van hun carrière profijt van. 

Er kwam destijds veel tegenstand van de Eerste Divisie clubs en de supporters, maar ondertussen is bewezen dat deze tussenstap werkt. Frenkie de Jong, Donny van der Beek, Lisanna Traoré, Mitchell Bakker en Donyell Malen zijn via een of meerdere seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie naar de Europese top gegaan. 

Jong Ajax, Jong AZ, Jong PSV en Jong FC Utrecht kunnen niet promoveren en mogen niet deelnemen aan de play-off wedstrijden. Ze kunnen wel kampioen worden en periodetitels winnen.

In 2017/2018 werd Jong Ajax als eerste Jong-elftal kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. Nummer twee Fortuna Sittard promoveerde in dat seizoen in plaats van de kampioen naar de Eredivisie. 

Leuk dat jullie ook meedoen

Veertien ploegen hebben we reeds besproken. Er resten ons er nog zes. Die zes clubs, traditionele Eerste Divisieclubs, beginnen het seizoen zonder grote ambities. FC Dordrecht, FC Eindhoven, Helmond Sport, MVV, Telstar en TOP Oss mogen vooral blij zijn dat ze mee doen.

Deze clubs opereren op heel beperkte begrotingen. Dat vereist de nodige creativiteit om tot een representatieve selectie te komen. Deze clubs moeten onder normale omstandigheden al elke cent drie keer omdraaien, maar in coronatijd is het helemaal sappelen. 

FC Dordrecht eindigde de laatste drie seizoenen als zeventiende, negentiende en laatste in de Keuken Kampioen competitie en wil onder de nieuwe technisch directeur Leon Vlemmings en hoofdtrainer Michele Santoni een frisse start maken. Met beperkte middelen en een kwalitatief zwakke selectie zal dat niet meevallen.

Brabantse clubs zetten in op de jeugd

FC Eindhoven draaide een aantal jaren geleden mee in de top van de Keuken Kampioen Divisie. De tweede club uit de Lichtstad moet echter al een tijdje jaarlijks een stapje terug doen. Dit seizoen trekken de Brabanders de kaart van jeugd. Dat is een goede keuze, maar betekent wel dat er geen noemenswaardige resultaten van de Eindhovenaren verwacht mogen worden.

Datzelfde geldt voor Helmond Sport. Het verschil met FC Eindhoven is dat de Oost-Brabanders al een seizoen volgens deze filosofie gespeeld hebben. Van de Helmonders mag dus iets meer verwacht mag worden. Nadeel voor Helmond Sport is dat sterkhouders Stijn van Gassel en Jeff Stans de club verlaten hebben. Helmond Sport huurt het komende seizoen maar liefst zes (jeugd)spelers van KV Mechelen. 

MVV en Telstar scoren vooral goed op social media

Ook MVV is het aankomende seizoen een legioen van huursoldaten. Drie spelers worden gehuurd van de Belgische Eerste klasser KAS Eupen en spits Mitchy Ntelo staat onder contract bij Standard Luik. Het leukste aan MVV is het volgen van de club op social media. Er worden met grote regelmaat hilarische posts geplaatst.

De grootste aanwinst van TOP Oss is de Belgische trainer Bob Peeters. Peeters, voorheen spits van onder andere Roda JC en Vitesse, bouwde in België een goede reputatie als trainer op en wil zichzelf nu in Nederland presenteren. Hij heeft een selectie tot zijn beschikking waaruit ervaren voetballers als Olivier en Philippe Rommens, Cas Peters en Tim Hölscher vertrokken zijn. Ook hier zijn er voornamelijk jonge beloften aangetrokken om de selectie op pijl te brengen. 

Telstar is misschien wel de leukste voetbalclub van Nederland. De eigengereide directeur Pieter de Waard doet dingen op zijn eigen manier en hoewel het Telstar weinig succes brengt, krijgt de club wel veel sympathie. Het twitteraccount van Telstar is zeker een aanrader om te volgen. Ook dit seizoen zal Telstar voornamelijk om spek en bonen mee gaan spelen.

Wedden op de Keuken Kampioen divisie?

Leovegas Review

LeoVegas

100% FREE BET tot max. €50!
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
on air