Header Fan Tokens Wk 2022 752X423

Waarde nationale fan tokens stijgt naarmate het WK dichterbij komt

Sinds enige tijd verdiep ik mezelf in de wereld van de fan tokens. Inmiddels ben ik eigenaar van een portefeuille met daarin onder andere fan tokens van Arsenal, AC Milan en het Formule 1-team van Alfa Romeo. 

Net als bij een portefeuille gevuld met aandelen of cryptomunten fluctueert de waarde van mijn tokens. Het stomme is: ik ben er alleen nog niet achter waarom.

Prestaties hebben geen invloed op de waarde. Dat heb ik inmiddels ontdekt. Toen AC Milan afgelopen seizoen kampioen van de Serie A werd, verwachtte ik een koersstijging. Die kwam niet. Ik begreep (en begrijp) nog altijd niet waarom niet. 

Valtteri Bottas, Formule 1-coureur van Alfa Romeo, die zich als zesde kwalificeert voor de Grand Prix van Mexico zou in mijn ogen een reden moeten zijn dat de koers van de token stijgt. Het idee van het bezitten van een fan tokens zou immers moeten zijn dat het, net als bij het plaatsen van een weddenschap, het volgen van dat team interessanter en spannender maakt.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Crypto door Hans van Brunschot
op 7 november 2022
Header Fan Tokens Wk 2022 752X423

Weinig relatie tussen koers en prestaties

Dat er zo weinig correlatie bestaat tussen koers en prestaties vind ik jammer. Het zou een brug slaan tussen de echte wereld en de digitale wereld.

Ok, ik mag als eigenaar van fan tokens meestemmen bij polls over bepaalde onderwerpen van de club of het team. En ja, het is tof dat AC Milan een NFT dropt die alleen voor token houders beschikbaar is, live tijdens een wedstrijd. De koers wordt echter maar door één ding bepaald: vraag en aanbod.

Fan tokens worden verhandeld in de digitale munt Chilliz. Elke munt wordt beperkt uitgegeven. Wanneer je meer en meer munten van een club, team of nationaal elftal wilt, zul je naarmate je vraag stijgt dus meer moeten gaan betalen voor de munten. Dat bepaalt de waarde van de munt.

Fantokens WK deelnemers stijgen in waarde

Nu het WK nadert is de trend zichtbaar dat de fan tokens van WK-deelnemers als Argentinië, Brazilië en Frankrijk stijgen, terwijl de koers van de munt van het Italiaanse voetbalelftal juist daalt. Italië heeft zich niet gekwalificeerd voor het WK. 

Die trend toont aan dat eigenaars van fan tokens juist de relatie met het echte voetbal opzoeken. Het WK gaat meer leven als je het gevoel hebt dat je erbij betrokken bent. De polls waarop je mag stemmen helpen daarbij, al mag je waarschijnlijk niet meestemmen met de opstelling van Louis van Gaal. 

Hier zien we dus wel een verband tussen het evenement en de koers, waar ik dat op andere vlakken mis. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen, aangezien de wereld van fan tokens nog maar kort bestaat.

on air