Handcuffs 2070580 960 720

Wat is matchfixing: onze uitleg van dit fenomeen

Matchfixing is het manipuleren van de uitslag van een wedstrijd met de intentie om hierbij gokkers op deze wedstrijden winst te laten maken. Het manipuleren van uitslagen gebeurt doordat spelers bijvoorbeeld slechter gaan spelen, keepers ballen doorlaten, spelers zichzelf bewust een rode kaart krijgen, etc.

Jackpot Avatar geplaatst in Sport door Jackpot
op 25 mei 2022
Handcuffs 2070580 960 720
Man 290186 960 720
Binnen voetbal is matchfixing veelvuldig in het nieuws

Matchfixing: verschillende veroordelingen

Er zijn al verschillende veroordelingen en voorbeelden hiervan in het nieuws geweest. Deze kwestie staat hoog op de lijst bij officiële instanties als Politie, Interpol en ook de Tweede Kamer.

De betreffende spelers krijgen veelal een vergoeding voor de manipulatie. In de meest voorkomende gevallen betreft het juist de spelers die in financiële problemen zitten of een relatief laag salaris ontvangen.

Bij een wedstrijd van bijvoorbeeld Armenië-Luxembourg zal het eerder voorkomen dan bij Real Madrid tegen Barcelona.

Matchfixing hot topic in tal van sporten

Vooral in het voetbal is matchfixing de laatste jaren een hot item. Maar er zijn voorbeelden van tal van sporten waar matchfixing heeft plaats gevonden waaronder tennis, badminton, boksen, darten en ga maar door.

Vooral sporten waarbij iemand de uitslag makkelijk kan beïnvloeden zijn interessant voor ‘fixers’ (de organisatoren van de manipulatie). Voetbal is wel het meeste in het nieuws. Echter met alleen een middenvelder die omgekocht wordt kun je moeilijk een uitslag beïnvloeden.

Bij voetbalwedstrijden worden en dan ook vaak meerdere spelers benaderd en omgekocht. Je kunt je voorstellen dat een wedstrijd waarbij er 1 tegen 1 wordt gestreden, het makkelijk is om 1 speler om te kopen.

Voorbeelden van match fixing schandalen

De laatste jaren komt er steeds meer informatie naar buiten over matchfixing. Een aantal jaren terug nog het voorval in Nederland rondom Willem II en Ibrahim Kargbo.

Hierbij werden er spelers van Willem II verdacht van matchfixing. Bij wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord in het seizoen 2009 en 2010. Ibrahim Kargbo (ook eerder verdacht van matchfixing) wordt hier als hoofdverdachte gezien.

Een ander verdacht duel dat in Nederland ook in het nieuws kwam omdat het indirect betrekking had op Ajax is het duel tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon in de Champions League.

Dit duel eindigde in 1-7 waardoor Ajax uit de Champions League vloog en Lyon doorging naar de volgende ronde. De knipoog van Domagoj Vida (speler van Dinamo Zagreb) bracht veel teweeg op onder andere de social media.

Wedden op sport?

Leovegas Review

LeoVegas

100% FREE BET tot max. €50!
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
on air