Biljetten Geld Onetime

Wie zijn de rijkste mensen op de wereld?

“Money, money, money, must be funny, in the rich man's world”, zong Abba op hun wereldhit ‘Money, Money, Money' uit 1976. Velen van ons voelen ons wellicht een beetje rijk als aan het einde van de maand het loon weer op de bankrekening is bijgeschreven, maar die rijkdom is vaak maar van korte duur. Laten we eerlijk wezen, bijna iedereen fantaseert er weleens over hoe het is om echt rijk te zijn. En met echt rijk bedoelen we in dit geval stinkend rijk. Zo rijk dat je aan het einde van je leven nog een overvolle bankrekening hebt wanneer je tijdens je leven iedere seconde een euro uit zou geven.

Dat is voor een paar mensen op aarde de dagelijks realiteit. De wereld kent vele duizenden miljonairs, maar de allerrijksten ter wereld rekenen al niet meer in miljoenen; bij hun draait het om miljarden. Maar wie zijn nu de rijkste mensen op de wereld? Hoe hebben zij hun fortuinen verdiend? En wat doen ze zoal met hun geld?

Placeholder Gold geplaatst in Over knaken door Onetime
op 18 mei 2022
Biljetten Geld Onetime

Jeff Bezos

Misschien had je op deze plek Bill Gates verwacht, maar Bill is sinds kort de nummer twee op de lijst. Hij is namelijk ingehaald door de Amerikaanse ondernemer Jeff Bezos, wiens vermogen aan het begin van 2018 op bijna 123 miljard dollar werd geschat. Hiermee is Jeff goed onderweg om de rijkste persoon van de moderne historie te worden, want zijn vermogen blijft vooralsnog alsmaar groeien. Jeff werd geboren in 1964 en begon zijn carrière als computerwetenschapper op Wall Street. Toch verliet hij deze goedbetaalde tak van werk om zich te gaan richten op de toentertijd razendsnel groeiende internetmarkt.

In 1994 bedacht Jeff tijdens een trip door Amerika een zakenplan voor het inmiddels wereldbekende bedrijf Amazon. Zijn ouders investeerden 300.000 dollar uit hun oudedagsreserve om Jeff op weg te helpen. Vanuit de garage van zijn ouders begon Jeff het nu toonaangevende bedrijf Amazon.

In mei 2016 verkocht Bezos ongeveer een miljoen van zijn aandelen in dit bedrijf voor een slordige 670 miljoen dollar en iets soortgelijks deed hij in 2016. Momenteel is een enkel aandeel in Amazon ongeveer 1300 dollar waard, dus het moge duidelijk zijn dat Bezos goed boert! Ook heeft Jeff een investeringsmaatschappij genaamd Bezos Expeditions waarmee hij investeringen heeft gedaan in andere grote groeiende bedrijven waaronder Airbnb, Twitter en Uber. Net als Bill Gates staat Jeff Bezos ook bekend als filantroop, want hij stopt miljoenen dollars in goede doelen en non-profit projecten.

Bill Gates

Tja, deze naam zal natuurlijk niet als verrassing komen. Bill Gates is wereldberoemd en de afgelopen twintig jaar was hij – op een paar jaar na – de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op het astronomische bedrag van zo'n 91 miljard dollar. Bill werd geboren als zoon van een advocaat en een lerares. Al op jonge leeftijd ontwikkelde Bill een interesse in computertechniek en al snel begon hij samen met zijn vriend Paul Alleen computersoftware te ontwikkelen. Zo ontstond in 1975 het bedrijf Microsoft en rest is eigenlijk geschiedenis. Microsoft Windows is nog steeds het meeste gebruikte besturingssysteem voor computers ter wereld en daar plukt Bill nog steeds de vruchten van

Bill staat bekend als een enorm gulle miljardair. Samen met zijn vrouw Melinda zette hij de Bill & Melinda Gates Foundation op wat eveneens de grootste transparant opererende particuliere stichting ter wereld is. Bill zet zijn geld in voor allerlei goede doelen, zoals het subsidiëren van projecten op sociaal en educatief gebied. Gates is dus met recht een echte filantroop te noemen. Sterker nog, hij heeft al toegezegd dat al zijn geld na zijn dood aan liefdadigheid wordt geschonken en niet aan zijn drie kinderen. Maar goed, die zitten er waarschijnlijk sowieso al warmpjes bij voor de rest van hun leven.

Warren Buffet

De 87-jarige Amerikaan Warren Buffet is nummer drie op de lijst van allerrijksten. Zijn vermogen wordt geschat op zo'n 87,5 miljard dollar. Deze zakenmagnaat en investeerder ontwikkelde al vroeg in zijn leven een interesse in ondernemen en investeren en dat heeft hem alles behalve windeieren gelegd. Tegenwoordig is Buffet de voorzitter en directeur van de holding Berkshire Hathaway Inc. Onder deze holding valt een hele rits aan bedrijven, waaronder het kledingmerk Fruit of the Loom en de verzekeringsmaatschappij GEICO. Daarnaast heeft dit bedrijf ook aandelen in onder andere American Express, The Coca Cola Company en Apple. Net als Bill Gates geeft Warren Buffet ook een aanzienlijk deel van zijn vermogen aan goede doelen. Misschien maar goed ook, want deze krasse knar heeft met zijn 87 jaren niet veel tijd meer op de klok staan.

Amancio Ortega

Deze naam zal je misschien wat minder bekend in de oren klinken en dat is niet zo heel gek. Deze Spaanse 81-jarige magnaat zoekt de aandacht niet zo graag op en staat bekend als iemand die er een simpele levensstijl op nahoudt. Toch is de kans best groot dat je eens in één van zijn winkels bent geweest of iets van zijn merk hebt gekocht. Ortega is namelijk de oprichter van de bekende modeketen Zara. In zijn tienerjaren leerde hij het ambacht van handmatig kleding maken en in 1975 opende hij samen met zijn vrouw de eerste winkel van Zara. Dat heeft er voor gezorgd dat Ortega's vermogen momenteel rond de 77.6 miljard dollar ligt.

Mark Zuckerberg

Deze man kennen we natuurlijk allemaal, want Zuckerberg is de oprichter en bedenker van Facebook. In 2004 startte hij dit online sociale netwerk samen met wat vrienden vanaf zijn studentenkamer op de campus van Harvard University. Facebook groeide enorm snel en had in 2012 al een miljard gebruikers. De studievrienden van Zuckerberg raakten met hem verwikkeld in diverse juridische conflicten, want zij claimden natuurlijk dat zij aandelen in Facebook zouden moeten krijgen aangezien zij hadden meegewerkt aan de ontwikkelingen van dit digitale sociale platform. In 2008 leverde Facebook zo'n 20 miljoen dollar aan deze personen. Dat was natuurlijk peanuts voor Mark, want zijn vermogen wordt geschat op zo'n 72 miljard dollar.

Carlos Slim

De Mexicaanse Carlos Slim (78 jaar) heeft zijn geld verdiend met holdings in diverse Mexicaanse bedrijven. Dit doet hij met zijn conglomeraat Grupo Carso dat in 1990 werd opgezet. Slim heeft investeringen in tal van markten en bedrijven, variërend van gezondheidszorg tot vastgoed en van de entertainmentindustrie tot energiebedrijven. Zijn vermogen wordt geschat op bijna 71 miljard dollar en daarmee vormt hijzelf al 6% van het complete bruto nationaal product van Mexico.

Larry Ellison

Dat je van het ontwikkelen van software flink rijk kunt worden werd al bewezen door Bill Gates en wijlen Steven Jobs. Een andere naam die in dit rijtje van pioniers binnen de computertechnologie thuishoort is de Amerikaanse Larry Ellison. Aan de start van zijn carrière werkte hij aan het ontwikkelen van een database voor de CIA. Hij specialiseerde zich verder in databasetechnologie en richtte in 1977 de Oracle Corporation op. Larry's vermogen wordt geschat op zo'n 62,4 miljard. Hij is gek op zeiljachten, is in het bezit van een vliegbrevet en diverse vliegtuigen en kocht bijna het complete Hawaiiaanse eiland Lanai op in 2012. Hij heeft een groot gedeelte van zijn bezettingen in trusts zitten en hij heeft toegezegd dat zo'n 95% van zijn vermogen naar goede doelen zal gaan.

Charles en David Koch

De broers Charles en David Koch zijn beide eigenaar van Koch Industries en zijn per persoon goed voor een vermogen tussen de 50 en 60 miljard dollar. Koch Industries is het op twee na grootste bedrijf in particuliere handen binnen de Verenigde Staten en is groot geworden met onder andere olieraffinaderijen, de petrochemische industrie, financiële diensten en energie. Charles en David zijn allebei ook erg politiek actieve figuren. Zo hebben zij zich tientallen jaren lang ingezet voor hervormingen binnen Amerikaanse justitiële inrichtingen en staan zij bekend als aanhangers van de libertarische politieke stroming.

Micheal Bloomberg

De 76-jarige Michael Bloomberg heeft een geschat vermogen van bijna 51 miljard dollar en dat levert hem de tiende plaats op binnen het lijstje van de rijkste mensen ter wereld. Bloomberg is de oprichter, directeur en eigenaar van Bloomberg L.P., een bedrijf dat zich richt op financiële services, media en softwaretechnologie. Daarnaast is hij maar liefst drie termijnen lang de burgemeester van New York geweest. Voordat hij hieraan begon was hij Democraat, maar in 2001 wisselde hij van partij en gaf hij zich onder Republikeinse vlag op als kandidaat voor het burgemeesterschap van New York. Michael Bloomberg staat ook bekend als een filantroop die zich sterk inzet voor het milieu. Hij vecht al jarenlang voor zaken als klimaatverandering en is een voorvechter op het gebied van schone energie. Hij heeft ook de stichting Bloomberg Philantrophies opgezet. Deze stichting houdt zich bezig met zaken als gezondheidszorg, kunst en cultuur, innovatie, natuurbescherming en educatie.

on air