Winkansen Berekenen

Sportsbetting: hoe kan ik mijn winstkansen berekenen?

Wanneer je succesvol op sportweddenschappen wilt inzetten, is het belangrijk dat je niet lukraak inzet op wat je gevoel je ingeeft, maar dat je de odds van de bookmaker gebruikt om de kansen van een geslaagde weddenschap te berekenen. In dit artikel leggen we je alles uit over kansberekening van sportweddenschappen. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 27 mei 2022
Winkansen Berekenen

Kansberekening

Als Ajax honderd keer tegen RKC Waalwijk in de eigen Johan Cruijff Arena speelt, hoe vaak zouden de Amsterdammers dan winnen? Het antwoord is niet honderd en het antwoord is niet tachtig. Ergens daar tussenin ligt het correcte aantal.

Er zijn echter zeker edities van Ajax - RKC Waalwijk die de Brabanders niet gaan verliezen. Dat is simpele kansberekening. Als je maar vaak genoeg gooit met een dobbelsteen, dan neemt de kans dat je meer dan eens een zes gooit alleen maar toe. 

Omdat er altijd een editie van Ajax - RKC Waalwijk gaat komen die Ajax niet gaat winnen zijn de odds voor een overwinning van Ajax nooit 1.00. Een bookmaker moet er immers altijd rekening mee houden dat de aankomende editie de keer is dat Ajax niet wint.

Al naar gelang de huidige vorm van beide clubs zullen de odds fluctueren. Die van Ajax zullen liggen tussen de 1.10 en 1.30. De odds voor RKC Waalwijk zullen fluctueren tussen de 9.00 en 10.50.

De waarschijnlijkheidsfactor

Deze odds zeggen iets over de waarschijnlijkheid waarmee Ajax de wedstrijd gaat winnen. Een leek kan aan de odds zien dat Ajax de favoriet voor deze wedstrijd is. Een weddenschap op Ajax gaat hoogstwaarschijnlijk winstgevend terugkomen. 

Voor de wat gevorderde sportsbetter is het echter belangrijk om te weten hoe groot de verlies- en winstkansen op een inzet echt zijn. Dat is immers belangrijk voor het managen van je bankroll. Hiervoor is een relatief eenvoudige formule te gebruiken. Deze formule geeft je een goed inzicht in de waarschijnlijkheid waarmee weddenschappen gewonnen kunnen worden. 

Deze formule luidt als volgt:

(1/odds)*100%

Laten we nog even bij Ajax - RKC Waalwijk als voorbeeld blijven. Op een bepaalde dag dat deze wedstrijd gespeeld wordt zijn de 1X2 odds: 

Ajax 1.25
Gelijkspel 10.00
RKC Waalwijk 10.00

Als we de winstkansen van Ajax willen uitdrukken in een percentage berekenen we dat dus zo (1/1.25)*100% = 80% kans dat een weddenschap op Ajax winstgevend gaat zijn. Voor RKC Waalwijk wordt de rekensom (1/10.00)*100 = 10%. 

Wanneer we de 80% van Ajax en 10% van RKC Waalwijk bij elkaar optellen komen we tot een totaal van 90%. Er is dus 10% procent kans dat inzetten op een gelijkspel de winnende weddenschap is. Wanneer we dit terugrekenen naar een odd, zul je zien dat dit precies de quotering voor een gelijkspel - namelijk 10.00 - is. (1/10.00)*100 = 10.00%

Een 1X2 weddenschap is altijd op deze manier opgebouwd. Odds op winst voor de thuisploeg + odds op een gelijkspel + odds op winst voor de uitspelende club = 100%. 

Kansen Van Ajax
Aan de hand van de odds kun je per wedstrijd je winstkansen berekenen

Odds bepalen

De bookmaker bepaalt de odds natuurlijk niet zo maar. Net zoals wij hierboven een berekening hebben gemaakt om de waarschijnlijkheid van een winnende weddenschap te berekenen, zo baseert de bookmaker de odds voor een wedstrijd ook op de waarschijnlijkheid van winst. 

Wanneer een bookmaker alle data en statistieken over twee teams in een wedstrijd geanalyseerd heeft, drukt hij de uitkomst hiervan uit in een verwacht winstpercentage. Laten we zeggen dat de bookmaker voor 80% zeker weet dat Ajax gaat winnen, dat er 10% kans op een gelijkspel is en dat er 10% kans op een overwinning voor RKC is. 

Net als bij onze berekening om tot een winnende weddenschap te komen, berekent de bookmaker alles op basis van honderd procent. Honderd procent representeert immers alle mogelijke uitkomsten.

Winstwaarschijnlijkheidsformule

Om de odds voor Ajax te bepalen maakt de bookmaker de volgende rekensom:

als 100% alle mogelijke uitkomsten zijn en zij verwachten dan 80% daarvan één uitkomst is, dan delen ze 100% door 80% om tot odds voor winst van Ajax te komen. 100% / 80% = 1.25.
De odds voor de winst van Ajax is dus 1.25, precies wat we hierboven hebben gezien. 

Wanneer we deze rekensom voor RKC Waalwijk maken klopt deze ook op basis van dit voorbeeld. 100% / 10% = 10.00.

We hebben in dit voorbeeld gekozen voor duidelijke percentages. De uitkomst van data-analyse en statistische onderbouwingen van bookmakers komt echter zelden uit op hele percentages. Wanneer een bookmaker Ajax - RKC analyseert kan daar een winstverwachting voor Ajax van bijvoorbeeld 83,17% uitkomen. 

Bovendien kunnen de odds jaarlijks verschillen. Wanneer Ajax een matig seizoen draait en RKC Waalwijk juist een heel erg goed seizoen kunnen de datamodellen tot een heel andere winstverwachting en dus heel andere odds komen. Een ding is zeker: ooit zal RKC Waalwijk van Ajax winnen.

Wedden op sport? Dat doe je hier:

Leovegas Review

LeoVegas

100% FREE BET tot max. €50!
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
on air