Wrexham A.F.C. Logo

Deadpool en Mac in de voetballerij - Wrexham AFC

Dat is een zin die je nog nooit eerder hebt gelezen. Toch is het zo, Deadpool en Mac hebben een voetbalclub gekocht en staan door een aankomende promotie enorm in de schijnwerpers.

We hebben het hier natuurlijk over de acteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney die Deadpool en Mac (uit de serie "It's Always Sunny in Philadelphia") spelen. Samen hebben ze in 2020 de voetbalclub Wrexham AFC gekocht.

Luuk geplaatst in Sport door Luuk Wouda
op 13 april 2023
laatste update: 16 november 2023
Wrexham A.F.C. Logo

Waarom koop je een voetbalcub?

Als je een oliesjeik of een rijke Rus bent, koop je een voetbalclub als hobby. Je investeert een miljard en kijkt of je misschien een paar leuke prijzen kunt winnen. Als je er na een tijdje genoeg van hebt, is er altijd wel weer een andere rijke man of vrouw die de club van je overneemt.

De voorbeelden zijn inmiddels legio, van Vitesse en Fortuna Sittard tot Paris Saint-Germain en Chelsea.

Maar dat is niet het geval voor Reynolds en McElhenney. Ten eerste hebben ze geen miljard geïnvesteerd en ten tweede hebben ze geen club op professioneel niveau gekocht. Nee, de heren kochten Wrexham AFC, uit de National League, voor 2 miljoen pond.

Deadpool

Waarom in hemelsnaam Wrexham AFC?

McElhenney raakte gefascineerd door Engels voetbal in de lagere klassen nadat hij tijdens de pandemie een documentaire had bekeken. Zo gefascineerd dat hij begon na te denken over het kopen van een voetbalclub. Hij contacteerde een sportmakelaar en ontdekte dat dit nogal duur was, dus besloot hij Ryan Reynolds te benaderen.

Reynolds staat bekend om zijn flinke investeringen en heeft goed verdiend met onder andere Aviaton Gin en Mint Mobile, waarvan de verkoop aan T-Mobile hem honderden miljoenen heeft opgeleverd. Kortom, hij was een goede partner om samen een voetbalclub mee te kopen.

Reynolds was enthousiast over het avontuur en zo gingen ze samen op zoek naar een club die een financiële injectie kon gebruiken en waar potentie in zat.

Geen belachelijke investeringen

De twee Hollywood-acteurs moesten de supporters van Wrexham AFC overtuigen van de verkoop, aangezien zij via een stichting de eigenaren van de club waren geworden. Beide heren kwamen met een overtuigend meerjarenplan en al snel stemden de supporters in.

Ondanks dat de heren niet op een tientje meer of minder hoeven te kijken, wordt er niet met geld gesmeten. Ongetwijfeld verdienen een aantal spelers redelijk als semi-profs, maar het is geen oliesjeik-geld.

Wel zeggen bronnen rondom de club dat alles snel wordt geregeld als er iets nodig is. Waar bij andere grote clubs vaak weken over een beslissing wordt gedaan, wordt dit bij Wrexham binnen een paar dagen afgehandeld. Dit maakt de beide eigenaren ook erg geliefd en populair bij de staf en spelers.

Het blijkt ook dat de heren echte liefhebbers zijn; elke thuiswedstrijd vliegen ze vanuit Amerika naar Wales om de wedstrijd bij te wonen. Er zijn vele beelden te zien waar vooral Reynolds een inzinking krijgt van alle spanning.

@cfcunofficial (Chelsea Debs) London from London, UK, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

The Cycling GK

Voetballiefhebbers zullen waarschijnlijk de podcast van Ben Foster wel kennen. De oud-international en keeper heeft al jarenlang een podcast en vlog. Hij introduceerde de Match Day GoPro, waarbij hij tijdens de wedstrijd een GoPro in het doel had geplaatst. Dit werd overigens door de FA verboden.

Eerder kondigde Ben Foster zijn voetbalpensioen aan. Met 39 jaar vond hij het welletjes en er waren geen clubs meer die hem konden overtuigen. Tijd voor zijn familie en zijn podcast.

Maar toen was daar een paar weken geleden plotseling Wrexham. De eerste keeper raakte geblesseerd en ze zochten een ervaren vervanger. Omdat Foster zonder club zat, was er geen probleem met de transferperiode die voorbij was.

Foster besloot uit zijn pensionering te komen, mede omdat zijn carrière in 2005 bij Wrexham echt een vlucht had genomen. Toen verdiende hij een transfer naar Manchester United. Zodoende voelde hij zich bijna verplicht om iets terug te doen, besloot hij het seizoen af te maken en tekende voor 3 maanden. Een "signing" die voor Wrexham AFC een heel grote, en belangrijke, is.

Overigens voetbalt hij bij Wrexham AFC voor reis- en verblijfkosten. Hij zal het geld ook niet echt nodig hebben, denken we dan maar.

Bijna professioneel

Op dit moment speelt Wrexham nog in de National League, waar de spelers worden gezien als amateurs of semi-professionals. Maar dit gaat binnenkort waarschijnlijk veranderen. Op dit moment staan ze op de eerste plaats, met 3 punten voorsprong en een extra wedstrijd te spelen.

Notts Co staat op de tweede plaats en beide teams speelden maandag tegen elkaar. Deze wedstrijd werd wereldwijd uitgezonden op BT Sports, en we hebben het hier nog steeds over de National League.

De wedstrijd zelf was al een thriller, waarbij Notts de rust inging met een voorsprong. Na rust kwam Wrexham terug en nam de leiding, maar Notts maakte gelijk. Een gekkenhuis voor de supporters van beide clubs. Maar het was nog niet voorbij, want Wrexham kwam opnieuw op voorsprong en leek er met de overwinning vandoor te gaan.

Toen brak de 90+7ste minuut aan en Notts kreeg een penalty. Dit was het ideale moment voor The Cycling GK om te laten zien waarom hij was aangetrokken. En dat deed hij, hij dook in de goede hoek en stopte de pingel, waardoor Wrexham de 3 punten in eigen huis hield.

Deze overwinning betekent dat Wrexham de promotie al bijna kan ruiken. Dit zou betekenen dat de Hollywood-acteurs hun gewenste promotie binnen 2 jaar kunnen bereiken. Hun langetermijnplanning is om te schitteren in de Premier League, maar dit zal nog wel even duren.

Wedden op Wrexham

Ik volg The Cycling GK al een tijdje en zijn terugkeer op het veld heeft me getriggered om Wrexham AFC te gaan volgen. Natuurlijk was het verhaal van de Hollywood-acteurs al bekend, maar hun betrokkenheid maakt het voor mij nog interessanter.

Dit heeft er natuurlijk toe geleid dat ik ook een gokje wil wagen op Wrexham. Helaas is dat nog niet zo makkelijk in Nederland.

Momenteel zijn er nog geen andere online casino's die odds aanbieden, maar met alle aandacht voor dit team zal dan vast niet lang uitblijven.

Een inzet op promotie of het kampioenschap van Wrexham AFC levert echter maar weinig op. 1.05 voor het kampioenschap en 1.02 voor promotie zijn een beetje te weinig gezien de risico's die er nog zijn.

Gelukkig kunnen we ook wedden op de komende wedstrijden. Sterker nog, Bet365 biedt weddenschappen aan voor alle wedstrijden in de National League. Dus als je op zoek bent naar andere odds dan de standaard weddenschappen, weet je nu waar je moet zijn!

Welcome to Wrexham

Ben je echt geinteresserd geraakt in Wrexham AFC? Dan is de docu over de club en de beide heren erg boeiend.

Welcome to Wrexham is een documentaire waarin Reynolds en McElhenney gevolgd worden tijdens de aankoop van de club. De docu laat zien waar ze zoal tegenaan lopen in de voetbalwereld en met het runnen van een kleine club. In mijn opinie een echte aanrader!

on air