SI202210020621 News 752X501

Zo wordt Verstappen wereldkampioen in Japan!

De tweede wereldtitel van Max Verstappen in de Formule 1 is aanstaande. De titelverdediger kan op het circuit van Suzuka in de achtertuin van Honda kampioen worden. In dit artikel beschrijven we de diverse scenario's waarbij Verstappen zondagochtend Nederlandse tijd opnieuw wereldkampioen wordt.

Na het teleurstellende Grand Prix weekend in Singapore waar de Nederlander op weg leek naar pole position, maar in de kwalificatie zijn laatste ronde af moest breken omdat er te weinig brandstof in zijn Red Bull-bolide zat, kwam Verstappen in de race niet verder dan een zevende plaats. 

Zijn beide concurrenten voor de wereldtitel scoorden beduidend meer punten. Verstappens teamgenoot Sergio Perez schreef met zijn overwinning 25 punten bij en is Ferrari-coureur Charles Leclerc, die tweede werd (18 punten), tot op twee punten genaderd. 

De voorsprong van Max Verstappen op zijn enig overgebleven concurrenten bedraagt respectievelijk 104 en 106 punten. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 20 januari 2023
SI202210020621 News 752X501

Kampioenskoers

Verstappen ligt dus overduidelijk op kampioenskoers. Na de Grand Prix van Japan zijn er nog vier races te rijden. In die vier races zijn nog maximaal 104 punten te verdienen. Vier keer 25 punten voor een overwinning en vier keer één punt voor de snelste ronde in de wedstrijd. Bij de Grand Prix van Brazilië wordt er gekwalificeerd door middel van een sprintrace. De winnaar daarvan mag acht punten bijschrijven. Er zitten na de race op Suzuka dus nog 112 punten in het kampioenschap. 

Verstappens opdracht voor het aankomende raceweekend is dus simpel: Maak het gat met Leclerc en Perez acht en zes punten groter. Hoe doet hij dat?

Scenario 1: Max wint en rijdt de snelste ronde

Als Verstappen de race wint én de snelste ronde rijdt, is hij wereldkampioen. Leclerc mag gewoon tweede worden en ook Perez mag tweede worden. Met een zege en een snelste ronde scoort Verstappen immers 26 punten en dat zijn er altijd acht meer dan de nummer 2 in de race (18 punten).

Scenario 2: Max wint, maar rijdt de snelste ronde niet

Als Verstappen wint, maar niet de snelste ronde rijdt, mag Charles Leclerc geen tweede worden. Wanneer Leclerc derde of lager wordt en wel de snelste ronde rijdt, is Verstappen wereldkampioen. Als Verstappen wint mag Perez wel tweede worden omdat het gat tussen beide Red Bull-coureurs met zeven punten vergroot wordt. Perez mag dan zelfs de snelste ronde rijden. 

Scenario 3: Max wint niet

Als Verstappen niet wint, maar Leclerc en Perez ook niet dan kan Verstappen nog altijd in Japan wereldkampioen worden. Verstappen scoort met een tweede plaats 18 punten. Leclerc mag dan dus niet hoger eindigen dan vijfde (10 punten) of zesde met snelste ronde (9 punten). Perez mag in dat geval geen derde worden. 

Wat denken de bookmakers?

Er zijn deze week geen bookmakers die verhoogde odds aanbieden op het behalen van de wereldtitel. Dat betekent dat alle bookmakers er rekening mee houden dat het titelgevecht deze Grand Prix beslist wordt. Verstappen heeft veruit de laagste odds om de race te winnen (1.55 tegenover 4.50 voor Charles Leclerc bij Jack's). Meer over de Grand Prix van Japan lees je hier.

on air