Nederlandse Loterij (1)

Nederlandse Loterij

De Staatsloterij, de Lotto, Krasloten, deze kennen we allemaal wel. Sinds 2016 zijn deze allemaal van één groep: De Nederlandse Loterij. Hieronder vallen 7 loterijen, allemaal anders, en ik neem je hier mee in de verschillende loterijen.

OneLuckyLady Avatar door OneLuckyLady
op 11 maart 2022 - laatste update: 2 november 2023
Nederlandse Loterij Logo
Nederlandse Loterij

De Nederlandse Loterij: 7 sterke merken

Een loterij is een spel, waarbij je, in de meeste gevallen, een mooi geldbedrag kunt winnen. Of je wint hangt puur af van het geluk dat je hebt, je koopt namelijk een lot en dan is het maar hopen dat op jouw lot die prijs valt. Hoe meer loten verkocht worden, hoe kleiner jouw kans. Maar je hebt geen enkele invloed op de uitkomst, en daarom heet het dus een loterij.

Na de fusie in 2016 bestaat de Nederlandse Loterij uit 7 loterijen, of zoals ze zelf zeggen in hun jaarverslag: 7 sterke merken.

Staatsloterij: bekendste merk van de Nederlandse Loterij

In Nederland is de Staatsloterij misschien wel het meest bekend. En de oudste, de loterij bestaat al vanaf 1726! Elke 10e van de maand is er een trekking, en daarnaast zijn er verschillende speciale trekkingen zoals Oudejaarsloterij , de Koningsdagtrekking en rond de zomer een trekking waarbij je een maandsalaris van €10.000 netto kunt winnen, 30 jaar lang.

Zoals de naam al zegt, is de Staatsloterij van de Staat. Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij, die de Staatsloterij in huidige vorm sinds 1992 organiseert, draagt minimaal 15% van de omzet af aan het Ministerie van Financiën. Ook gaat er een deel naar het NOC*NSF.

Staatsloterij Onetime
Het logo van de Staatsloterij is erg herkenbaar

Een Staatslot kun je op verschillende manieren kopen:

  • 'ouderwets' in de winkel. Ik vind dat trouwens nog steeds zijn charme hebben hoor, om in de winkel een Staatslot te kopen! Je kunt hier alle soorten loten kopen, hele, 1/5 loten, Halve Eindejaarsloten, met of zonder XL (extra winkans).
  • online. Als je je aanmeldt voor Nederlandseloterij.nl krijg je daarbij een wallet, hierin kun je geld storten en daarvan losse loten kopen. Ook hier kun je alle soorten loten kopen, dus ook straatjes (alle 10 eindcijfers) of boulevards (100 loten met de eindcijfers 0 tot 99).
  • abonnement, je kunt ook automatisch elke maand meespelen. Je kunt hierbij kiezen uit een heel lot, een straatje 1/5 loten of een straatje hele loten, je speelt ook automatisch mee voor de speciale trekkingen.

Je kunt bij het kopen je eigen eindcijfer (laatste of laatste 2) kiezen, waardoor je, gevoelsmatig, je eigen 'lot'  bepaalt.

De Staatsloterij is de loterij met de grootste winkans (1 op 1,8, al gaat het dan ook om de kleine prijzen van een paar Euro) en de grootste Jackpot.

Lotto

Elke zaterdag is er een trekking van de Lotto, en elke laatste zaterdag van de maand is Superzaterdag met 2 trekkingen. De Lotto bestaat al sinds 1974 en is onder andere bekend geworden als sponsor in het wielrennen; maar die wielerploeg bestaat niet meer.

Ook bij deze loterij kan het voelen alsof je je 'lot' zelf in handen hebt, je mag namelijk zelf 6 getallen en de Jackpot kleur en daarmee speel je mee.

Lotto App

Loten kopen kan net als bij de Staatsloterij zowel in de winkel, online (via de wallet) of middels een abonnement waarmee je automatisch meespeelt. In 2017 zijn er wat veranderingen aangebracht, zo is de kans op de Jackpot (volgens eigen zeggen) 6x groter dan voorheen.

Je speelt al voor €2 per lot mee, dat is natuurlijk niet al te veel en daardoor bijzonder interessant voor iedereen die graag een gokje waagt maar niet teveel geld kwijt wil zijn.

Een andere verandering is de toevoeging van de XL optie, voor €1 meer maak je kans op extra prijzen tot €1.000.000. Deze prijzen worden in een aparte trekking verdeeld, na de reguliere trekking.

Ook het reservegetal is nieuw, er worden dus 6 getallen en een kleur getrokken, plus 1 extra getal.

Eurojackpot

De Eurojackpot komt uit de Lotto-stal. Het is een Europese loterij waar deelnemers uit 18 landen mee kunnen doen. Door het bundelen van de landen is de Jackpot extra hoog, deze kan oplopen tot 90 miljoen!

Dat is veruit de hoogste Jackpot in Nederland, hoger dan de Staatsloterij, maar omdat het een internationale loterij is, is de kans dat deze in Nederland valt niet zo groot. Al is in 2017 de jackpot op een 1/5 lot uit Nederland gevallen!

Deze loterij bestaat pas kort, sinds 2012. Ook hier kies je je eigen getallen (5 stuks plus 2 bonusgetallen) en als je ze goed hebt, win je de jackpot. Elke vrijdagavond is er een trekking en je kunt al meespelen vanaf €2.

Net als bij de Lotto dus een relatief lage inzet en veel trekkingen. Loten koop je in de winkel of online. Online kun je voor meerdere trekkingen tegelijk loten kopen, maar een doorlopend abonnement is hier niet mogelijk.

Euro 163475 960 720
We dromen allemaal van de jackpot. Wat zou jij er mee doen?

Miljoenenspel

Sinds 2012 hoort het Miljoenenspel bij de Staatsloterij. Ook dit is een wekelijkse loterij waarbij je kans maakt op, je raadt het al, een miljoen.

Er zijn wekelijks zelfs 3 jackpots van een miljoen, en toch werd er in 2017 maar 5 keer een prijs van een miljoen uitgekeerd. Je speelt mee voor €5 per lot en de kans op een prijs is iets meer dan 10%.

De werking van de loterij is niet zo eenvoudig is van de eerder genoemde, er zijn een paar extra 'voorwaarden' voor het winnen van een prijs.

Je lotnummer bestaat uit een letter en 5 cijfers. De letter wordt eerst getrokken uit 3 groene en 3 paarse ballen, daarna volgt het lotnummer.

Heb je alle cijfers goed (en op de juiste plek) en de letter juist, dan win je een bedrag tussen €5000 en €20.000. Is de letter juist en was de getrokken bal paars, dan wordt de prijs verdubbeld. Is de letter juist en was de getrokken bal groen, dan win je de jackpot van 1 miljoen.

Je lot kun je wederom in de winkel kopen, online via je wallet of je kunt automatisch meespelen via een abonnement.

Lucky Day

Lucky Day is, niet heel verrassend gezien de naam, een dagelijkse loterij uit de Lotto-stal. Je bepaalt zelf het aantal getallen én de inzet waar je mee speelt. Je kunt met maximaal 10 cijfers meespelen, en inzetten kan met bedragen tussen €1,50 en €22,50.

Het prijzengeld is afhankelijk van de combinatie aantal cijfers en inleg. Je prijs varieert van een gratis lot, tot 2x je inzet, naar een maximum van 300.000x je inzet.

Bij het kopen van je lot kun je ook nog inzetten op het bonusspel. In principe is je inzet hiervoor gelijk aan je initiële inzet, met een maximum van €4,50. Zet je dus €3 in en wil je ook inzetten voor het bonusspel, dan komt er nog eens €3 bij. Je winst kan met een factor 10 verdubbeld worden in het bonusspel.

Lucky Day loten kun je in de winkel kopen of online via je wallet. Je kunt loten kopen voor meerdere trekkingen, maximaal 24 vooruit. Je kunt niet automatisch meespelen met een abonnement. Lucky Day heeft ook een app voor op smartphone en tablet voor extra plezier en spanning.

1000 Krasloten
100 krasloten

Krasloten

Iedereen kent deze wel, de krasloten. In veel verschillende soorten, en in december met de Decemberkalender als een soort adventkalender. Deze stukjes karton met het zilveren laagje erop dat je weg kunt krassen, en waar je vervolgens geld mee kunt verdienen.

Krasloten zijn van Lotto en zijn een beetje een vreemde eend in de bijt omdat het niet om een loterij gaat met een trekking. Je kunt krassen wanneer je wil en meteen je prijs zien en claimen.

Hoe modern de Nederlandse Loterij ook is, compleet met wallet, toch kun je nog niet online krassen. Je kunt de loten dus in de winkel kopen (en ter plekke openkrassen als je wil) of online, waarna je ze thuisgestuurd krijgt.

Ik denk dat dat ook de charme van de krasloten is, dat je echt nog fysiek staat te krassen. Met een muntje, een pen of desnoods met je nagels, dat zilveren spul moet er tenslotte af.

Krasloten zijn er al vanaf €1 per stuk, wat oploopt tot €20. De prijzenpot en hoogte van de jackpot is uiteraard afhankelijk van prijs van een lot.

Het leuke is natuurlijk dat je met een paar Euro, zonder te hoeven wachten, een leuke prijs kunt winnen. Maar voor de miljoenenprijzen moet je hier niet zijn.

TOTO

Nog een buitenbeentje is de TOTO. Met dit spel van Lotto kun je sinds 1957 gokken op de uitkomst van bijvoorbeeld sportwedstrijden. Inmiddels heeft TOTO sinds 1 oktober 2021 ook een volwaardig online casino.

Sportwedden bij de TOTO

Tegenwoordig kun je niet alleen op voetbalwedstrijden inzetten, maar ook op andere sporten als tennis, wielrennen en darts, of op complete toernooien als het WK.

Het platform is ook behoorlijk uitgebreid met statistieken, analyses en voorspellingen. Je kunt al inzetten vanaf €1 en behalve op de uitslag kun je ook op andere zaken inzetten, zoals op handicap, of een double bet plaatsen (waarbij je inzet op een combinatie van wedstrijden).

Inzetten kan in de winkel (via het bekende formulier) of online via Toto.nl. Ook heeft de TOTO een app waar je kunt inzetten en de wedstrijden kunt bijhouden. Inzetten loopt dus niet via de wallet van de Nederlandse Loterij.

Nieuwe Website Nederlandse Loterij
Je kunt bij de Nederlandse Loterij online loten kopen of een abonnement nemen

Voor ieder wat wils

De Nederlandse Loterij heeft dus voor ieder wat wils. Of je nu een keer een gokje wil wagen, in een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse loterij, of automatisch wil meespelen, het kan allemaal.

Ook is er voor bijna iedere portemonnee een optie, je kunt al inzetten vanaf €1 per keer. Maar ook hier geldt: speel met mate en alleen met geld dat je kunt missen.

Nederlandse Loterij

Op het platform van de Nederlandse Loterij is meespelen erg makkelijk. Kwestie van aanmelden en geld in je wallet storten, en je kunt meteen loten kopen. Maar de meeste loten kun je ook nog steeds in de winkel kopen, bijvoorbeeld bij Albert Heijn of Primera.

Voordeel van de wallet is dat je eventueel je winst ook daarin kunt laten storten zodat je daar weer nieuwe loten van kunt kopen. Het hoeft niet, je mag je winst ook meteen op je bankrekening uitbetalen. En je kunt tegoed uit je wallet ten alle tijden opnemen en op je rekening laten storten.

Prijzen van de Nederlandse Loterij zijn altijd belastingvrij. Of beter gezegd, de kansspelbelasting is al voor je betaald en de prijzen worden dus altijd netto uitgekeerd. What you see is what you get dus! Let er wel op dat van elke ingelegde Euro gemiddeld 68 cent terugkomt als winst.

on air