Screenshot 2022 05 31 14.55.08

Hoeveel is het prijzengeld in de Ryder Cup?

De Ryder Cup is één van de belangrijke golftoernooien wereldwijd die gespeeld worden, en speelt zich af tussen teams in plaats van individuele spelers. Het toernooi wordt eens in de twee jaar gehouden en wisselt qua locatie tussen de VS en Europa. Maar wat wij natuurlijk willen weten is: hoeveel prijzengeld wordt er elke twee jaar uitgekeerd in de Ryder Cup?

Screenshot 2022 05 31 14.55.08

Ryder Cup historie

De Ryder Cup wordt elke twee jaar gehouden in september. De komende editie vindt plaats van 28 tot en met 30 september op de Parijse baan Le Golf National. Dit is pas de tweede keer sinds het ontstaan van het toernooi dat het op het Europese vasteland wordt gehouden. Tot en met 1977 was het toernooi namelijk slechts tussen twee landen: de VS en het Verenigd Koninkrijk. Sinds 1979 is daar de rest van Europa bij gekomen. In 1997 was Spanje het eerste Europse ‘vasteland' waar het toernooi zich afspeelde. Het toernooi wisselt qua locatie: de ene keer is het in de VS, de volgende keer in Europa (meestal Engeland).

Screenshot 2022 05 31 14.58.37
De Ryder Cup werd in 2018 in Parijs gespeeld

De Ryder Cup werd voor het eerst gehouden in 1927, al speelde het idee al vanaf 1920. Het begon als een toernooi tussen de professionele golfers uit Amerika tegen Engeland, 12 per land in 1921 in Gleneagles (UK). Het idee erachter was dat Amerikaanse Golfers nog nooit de British Open hadden weten te winnen en dat men bang was dat ze anders de oversteek naar Engeland niet zouden willen maken. Door een extra toernooi te organiseren, met extra prijzengeld, hoopten ze ze wel te kunnen lokken. Uiteindelijk speelden slechts 20 spelers en wist Engeland het toernooi te winnen. Het werd toen ook in een dag gespeeld. In 1926 vond eenzelfde soort toernooi plaats, en in 1927 werd de organisatie geformaliseerd en ontstond de Ryder Cup.

Tweejaarlijks toernooi

In 1928 werd al besloten dat het niet praktisch was om het toernooi jaarlijks te houden, dus werd besloten dit om het jaar toe houden, de volgende zou in 1929 plaatsvinden. Hoewel er ooit sprake was dat alleen de spelers geboren in de VS of UK mee zouden mogen doen, werd het reglement toch zo opgesteld dat ook inwoners die elders geboren waren, mochten deelnemen. De naam komt van de Britse zakenman Samuel Ryder, die de trofee doneerde.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het toernooi niet gespeeld, dus tussen 1937 en 1947 zit een gat in het schema. Hoe we nu dan toch op de even jaartallen zijn gekomen? Van 1999 is een sprong van 3 jaar gemaakt naar 2002, waarna er weer om het jaar werd gespeeld. Dit vanwege de aanslagen op 11 september in 2001, twee weken voordat het toernooi zou plaatsvinden.

USA versus UK, USA versus Europa

Sinds 1979 mogen dus ook andere landen in Europa deelnemen aan het toernooi. De strijd gaat sindsdien tussen de USA en Europa, daarvoor ging het tussen Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Van de 22 toernooien tussen Amerika en de UK, van 1927 tot en met 1977, wist Amerika er 18 te winnen. Één toernooi (1969) was onbeslist en Engeland wist er maar 3 te winnen. Op zich bijzonder, want het toernooi startte ooit met het idee dat Amerika niet kon winnen in Engeland ;-)

Sinds 1979 mag het Europese vasteland dus ook meedoen, dit is deels ingegeven door het plotselinge succes van Spaanse golfers in die tijd. Van de 19 Ryder Cup toernooien die gespeeld werden tussen 1979 en nu (2018 nog niet meegeteld) wonnen de USA er 8. Het toernooi in 1989 kende geen winnaar (gelijkspel) en Europa wist de overige 10 toernooien op haar naam te schrijven. Amerika is op dit moment wel titelhouder, dus de 2018 editie in Frankrijk moet bepalen of dat zo gaat blijven.

Opzet Ryder Cup

Het toernooi neemt elke twee jaar een lang weekend (vrijdag tot en met zondag) in beslag, waarin twee teams van 12 spelers (één team uit Amerika, één Europees team) het tegen elkaar opnemen in 28 wedstrijden. Alle wedstrijden worden gespeeld om 18 holes.

Vrijdag en zaterdag worden er per dag 4 foursomes en 4 fourball wedstrijden gespeeld. Op zondag worden er 12 single wedstrijden gespeeld, waarbij alle spelers een wedstrijd spelen. Foursomes is een wedstrijd waarbij twee teams van twee golfers het tegen elkaar opnemen. De golfers spelen per team om de beurt met dezelfde bal. Het team dat met de minste slagen een hole speelt, wint die ronde. Bij fourball spelen ook twee teams van twee golfers tegen elkaar, maar speelt elke golfer met zijn eigen bal. De speler met de minste slagen per team bepaalt de score per hole, de andere spelers score op die hole doet dan niet mee. De teamcaptain beslist welke spelers de foursomes en fourballs spelen, het kan zijn dat een speler niet elke dag hoeft te spelen.

De captain speelde in het verleden zelf ook nog wel eens mee, maar door de huidige opzet (deze is in de loop der jaren wel eens gewijzigd) is dat niet meer haalbaar. Sinds 1963 speelt de captain dus zelf niet meer mee, wel is het altijd een professionele golfer die (op 1 uitzondering in 1933 na) zelf ooit de Ryder Cup heeft gespeeld.

Screenshot 2022 05 31 15.03.10

Kwalificatie

De kwalificatie voor de Ryder Cup verschilt per continent. Wel mag elke teamcaptain 4 spelers kiezen, onafhankelijk  van punten of andere kwalificaties. De overige 8 Europese spelers kunnen zich als volgt kwalificeren: de 4 spelers met het hoogste aantal punten op de European Points List, en de 4 spelers met de meeste punten op de World Points List. De overige 8 Amerikaanse spelers kwalificeren zich door punten te verdienen in verschillende toernooien. De 8 spelers met de meeste punten kwalificeren in de Ryder Cup. Op dit moment staat Brooks Koepka, die de US Open afgelopen zomer won, bovenaan.

Sinds 2012 wordt het toernooi geopend door een spelletje golf met of door celebrities. De eerste paar keren vormden die een team met oud-Rydercaptains, inmiddels spelen ze single. Bekende namen die de afgelopen jaren hieraan hebben meegedaan zijn: Michael Phelps, Martina Navratilova, Bill Murray en Justin Timberlake.

Sponsoren en uitzendrechten

De Ryder Cup is een samenwerkingsverband tussen de PGA (Professional Golf Association) in Amerika en de Ryder Cup Europe (bestaande uit PGA European Tour, PGA of Great Britain and Ireland en PGA Europe). De inkomsten komen voort uit onder andere sponsordeals, kaartverkoop en uitzendrechten.

Uiteraard zijn er weer grote namen als sponsor aan de Ryder Cup verbonden. Als Official Partner staan te boek:

 • Aberdeen Standard investments
 • BMW
 • Emirates (vliegtuigmaatschappij)
 • Rolex (horloges)

Daarnaast is er een mooi rijtje Official Suppliers:

 • Accor Hotels
 • Aggreko (aggregaten & koelmachines)
 • Club Car (golfkarretjes etc.)
 • Econocom (specialisten in digitale revolutie)
 • Eurostar (hogesnelheidstrein)
 • Hewlett Packard Enterprise (IT leverancier)
 • Jacobson (grasmaaiers etc.)
 • JCDecaux (abri's etc)
 • Moët Hennessy (wijn en sterke drank)
 • Mouton Cadet (wijn)
 • Nestlé

Voor het Europese team zijn er nog een aantal extra Suppliers:

 • Loro Piana (kleding)
 • Galvin Green (golfkleding)
 • Level 4 Golf (golfaccessoires)

Licenties en uitzendrechten

En natuurlijk zijn er ook licenties uitgegeven aan diverse bedrijven:

 • Abacus (sportkleding)
 • adidas (sportkleding)
 • Bollé (zonne- en veiligheidsbrillen)
 • Bushnell (verrekijkers etc.)
 • FJ FootJoy (golfkleding en -schoenen)
 • Glenmuir (golfkleding)
 • Lacoste (kleding)
 • New Era (petjes)
 • Nike (sportkleding)
 • Peter Millar (luxe kleding)
 • Proquip (golfkleding)
 • Titleist (golfclubs, -ballen etc.)

Van deze licentiebedrijven wordt er allerhande merchandise en kleding verkocht in de officiële webshop op de website van de Ryder Cup. Voor een polo met het logo van het toernooi erop, van het merk adidas, ben je zo €60 kwijt. Hoeveel de organisatie hier zelf aan overhoudt is niet bekend maar het zal vast geld in het laatje brengen.

De uitzendrechten doen ook een goede duit in de geldzak van de organisatie. SkySports heeft al 30 jaar de rechten in de UK en betaalt hier naar verluid dik voor. CBS heeft in 2016 een 15-jarige deal gesloten in Amerika, wat ze waarschijnlijk ook veel geld heeft gekost. En de locaties waar het toernooi gehouden worden, moeten bieden om mee te mogen dingen.

Ticketverkoop

Dan is er nog de kaartverkoop. Hoewel het toernooi van vrijdag tot en met zondag gehouden wordt, wordt de kaartverkoop wel maximaal uitgebuit. Zo kun je voor €45 per persoon op dinsdag de trainingen gadeslaan. Op woensdag vindt de Golf Sixes Junior Ryder Cup Friendship Match plaats, ook voor €45 per persoon te bezoeken. Donderdag is de laatste dag voor het toernooi en kun je de laatste trainingen volgen én het openingsconcert bijwonen, dat kost je wel €80 per persoon. Het hoofdtoernooi is al bijna een jaar uitverkocht (in oktober 2017 begon te kaartverkoop en binnen een paar uur waren ze door de kaartjes heen).

Screenshot 2022 05 31 15.06.43

Maar degenen die kaartjes hebben weten te bemachtigen, hebben daarvoor behoorlijk in de buidel mogen tasten. Voor de vrijdag betaal je €150 per persoon, zaterdag kost €160 per persoon en voor de zondag mag je €175 per persoon neertellen. Een passepartout voor de hele week (dinsdag tot en met zondag) kost €695. En inmiddels worden de kaartjes op diverse sites tegen woekerprijzen aangeboden, zo kost een ticket voor de vrijdag inmiddels ruim €800!

Naast de reguliere tickets biedt de organisatie ook Hospitality Packages aan voor bedrijven, waar een hapje en drankje, of een diner, inbegrepen is voor je gasten. Prijzen variëren van €395 tot €1425 per persoon per dag, afhankelijk van de luxe en privacy die je kiest. En slim als ze zijn, kun je ook een complete reis boeken naar het toernooi, inclusief vervoer en hotel. Voor 5 nachten in een driesterren Ibis hotel op 20 km van de locatie ben je dan €2200 per persoon kwijt. Kaching, die kaartverkoop levert lekker op hoor! In 2016 bedroegen de inkomsten uit kaartverkoop ruim €25 miljoen.

Prijzengeld Ryder Cup

En nu de hamvraag: wat verdienen de golfers met de winst (of deelname) aan de Ryder Cup? Helemaal niets. Ja dat lees je goed. De Ryder Cup kent tot op heden geen prijzenpot. De spelers doen mee voor de eer, faam en prestige.

Voor de komst van de televisie en de verkoop van uitzendrechten, was het toernooi dan ook verlieslijdend. Inmiddels is dat niet meer het geval, en wordt er een winst van tientallen miljoenen Euro's gedraaid (wat alleen maar meer is geworden de afgelopen jaren).

Inmiddels is er sinds een tijdje wel een afspraak dat per deelnemer een bedrag van $200.000 gedoneerd wordt. $100.000 gaat naar een door de speler gekozen goed doel, $100.000 is bedoeld voor trainingsdoeleinden uit naam van de speler. En agents en spelers blijven in gesprek met de organisatie om alsnog prijzengeld af te kunnen spreken. Tiger Woods kreeg in 2002 het dilemma voorgelegd: of een Ryder Cup winnen, of een toernooi met $1.000.0000 prijzengeld. hij koos direct voor het laatste. Dat zegt misschien iets over de huidige vice teamcaptain van het Amerikaanse team, maar ook iets over hoe de wereld op dit moment in elkaar zit.

Er is nog steeds niets gezegd over het prijzengeld van de komende editie, 2018 in Frankrijk. Ik vermoed dat het nog even een status quo blijft, maar het zou mij niet verbazen als in de toekomst er echt wel prijzengeld gekoppeld gaat worden aan dit prestigieuze toernooi. Hoewel de deelnemers allemaal al miljoenen hebben binnen geharkt om überhaupt te kwalificeren, en ze dus makkelijk een week voor noppes, alleen voor de eer, kunnen spelen, denk ik wel dat spelers steeds meer genegen zijn om weg te blijven als er geen ‘vergoeding' tegenover staat.

on air