Football Prijzengeld

Prijzengeld Super Bowl 2022 - American Football

Het hoogtepunt van het Amerikaanse Football seizoen is aanstaande. Op 13 februari nemen de Los Angeles Rams en de Cincinnatti Bengals het tegen elkaar op in de 56e editie van de Super Bowl.

In Nederland volgen weinig mensen het volledige NFL-seizoen, maar de Super Bowl geniet wel grote bekendheid. Dat komt niet in de laatste plaats door de zogenaamde half-time show, die in de rust van de wedstrijd plaats vindt.

Football Prijzengeld

Super Bowl - Champions League finale voor Amerikanen

Wat de finale van de Champions League is voor Europese voetbalteams, is de Super Bowl dat aan de andere kant van de oceaan. Super Bowl Sunday is een dag waar Amerikanen weken naar uitkijken. De wedstrijd wordt wereldwijd uitgezonden.

Na Thanksgiving geldt het als dé dag waarop het meeste voedsel wordt geconsumeerd. Uitzendingen van het evenement verbreken de afgelopen jaren kijkcijferrecords en de wedstrijd zorgt jaarlijks steevast voor een recordaantal ziekmeldingen op de maandagochtend.

Als American Football een religie zou zijn, dan is de Super Bowl de hoogmis. Het winnen van de Vince Lombari Trophy en bijbehorende Super Bowl ring is voor een American Football-speler het hoogste wat er in de sport te winnen is.

Screenshot 2022 02 04 12.48.58
Een kaartje voor de SuperBowl kost wel wat.

Money, money, money...

Denk je aan de Super Bowl, dan denk je ook aan televisiereclames. De reclamezendtijd tijdens de Super Bowl is de duurste zendtijd ter wereld. Een spotje van dertig seconden kostte vorig jaar € 5,5 miljoen Amerikaanse dollars. De verwachting is dat die prijs deze editie, ondanks Corona, nog iets zal stijgen.

Tegen die kosten staat echter wel een miljoenenpubliek. De afgelopen jaren keken er plusminus 150 miljoen mensen op televisie naar de finale van het NFL seizoen.

Wil je er bij zijn? Dan moet je opschieten! De kaartjes voor de wedstrijd tussen de Rams en de Bengals vliegen de digitale deuren uit. Je moet er wel wat voor hebben. Een kaartje voor Super Bowl LVI kost meer dan € 6.000! En ja, dat is nog exclusief reis en verblijf.

Prijzengeld Super Bowl 2022

Door de marktingmachine achter de Super Bowl zou je bijna vergeten dat er gesport moet worden. De spelers zijn immers de grootste attractie. Wat houden zij over aan deelname aan de Super Bowl?

Nou, dat is niet misselijk. American Footballs-spelers in de NFL zijn bijna allemaal miljonair. Als je een beetje leuk kunt ballen ligt er al snel een contract met zes nullen op je te wachten. Deze spelers hoeven het dus niet voor de bonus die het spelen van de Super Bowl oplevert.

Er is een heuse marketpool opgesteld hoe de inkomsten van de Super Bowl verdeeld worden. De spelers worden daarbij niet vergeten. Voor elke speler van het verliezende team ligt na afloop een cheque klaar ter waarde van USD 75.000.

De winnaars krijgen grotere bedragen uitgekeerd. Het winnen van Super Bowl levert iedere speler van het winnende team een bedrag van $ 150.000 dollar op. Als je weet dat een NFL team uit plusminus 45 spelers bestaat, dan tikt die som aardig aan voor de NFL.

Er is echter niet alleen de Super Bowl zelf waar spelers geld aan verdienen. In de Super Bowl te staan betekent dat een team ofwel het AFC ofwel het NFC won. Daar verdienen de spelers ook een premie mee. Net als met het behalen van de play-offs.

Het is leuk om eens te kijken hoe de premies zich door de jaren heen ontwikkeld hebben. Super Bowl winst is nu dus goed voor $ 150.000. In 1977 kreeg iedere speler van de Oakland Raiders, die dat jaar kampioen werden, $18.000 uitgekeerd.

Super Bowl
By Mike Kaplan [Public domain], via Wikimedia Commons

Enorme televisiedeal

De grootste winnaars van de money pool is echter de NFL zelf. Dat komt door de televisierechten die zij verkopen. In 2021 sloot de NFL een overeenkomst met de Amerikaanse zenders ABC, NBC en Fox over het uitzenden van NFL wedstrijden voor een periode van 12 jaar. De NFL incasseert met deze deal een bedrag van 113 MILJARD dollar. Ka-Ching.

on air