Dart Board 1247083 1280

Prijzengeld World Matchplay Darts

De Professional Darts Corporation (PDC) organiseert al sinds de oprichting in 1992 diverse toonaangevende darttoernooien waarbij de topspelers van de wereld het tegen elkaar opnemen. Een van de langstlopende toernooien van de PDC is het World Matchplay Darts toernooi, dat tegenwoordig voluit het Betvictor World Matchplay toernooi heet. Dit toernooi werd voor het eerst gehouden in 1994 en vindt sindsdien ieder jaar plaats in Engeland.

Jaarlijks trekt het toernooi duizenden toeschouwers naar het grote entertainmentcomplex Winter Gardens in Blackpool. De tickets voor dit populaire darttoernooi zijn dan ook altijd in een mum van tijd uitverkocht. Het World Matchplay Darts toernooi wordt dan ook gezien als het op een na grootste toernooi van de PDC, en daar is het prijzengeld van het World Matchplay Darts toernooi dan ook naar.

In 2017 werd het prijzengeld voor het laatst verhoogd en dat zorgt er voor dat de winnaar met maar liefst £115,000,- naar huis gaat!

Placeholder Gold door Onetime
Dart Board 1247083 1280
Britse Pond Onetime
Money

Opzet van het World Matchplay Darts toernooi

Al sinds de eerste editie werkt het World Matchplay Darts toernooi met een zogenaamde legsysteem. De lengte van de matches voor iedere ronde is in de loop der tijd meerdere malen veranderd. Vanaf 2016 ziet de opzet voor dit toernooi er als volgt uit:

  • Eerste ronde: de eerste tot 10 legs wint. De match moet gewonnen worden met 2 legs voorsprong, bij een stand van 12-12 vindt er een sudden death leg plaats.
  • Tweede ronde: de eerste tot 11 legs wint. De match moet gewonnen worden met 2 legs voorsprong, bij een stand van 13-13 vindt er een sudden death leg plaats.
  • Kwartfinale: de eerste tot 16 legs wint. De match moet gewonnen worden met 2 legs voorsprong, bij een stand van 18-18 vindt er een sudden death leg plaats.
  • Halve Finale: de eerste tot 17 legs wint. De match moet gewonnen worden met 2 legs voorsprong, bij een stand van 19-19 vindt er een sudden death leg plaats.
  • Finale: de eerste tot 18 legs wint. De match moet gewonnen worden met 2 legs voorsprong, bij een stand van 20-20 vindt er een sudden death leg plaats.
PDC World Matchplay Prize Money
Prijzengeld

Prijzengeld World Matchplay Darts

Deelnemen aan het het World Matchplay Darts toernooi kan darters een hele leuke hoeveelheid prijzengeld opleveren. In de loop der jaren is het prijzengeld van dit toernooi namelijk flink toegenomen. Tijdens de allereerste editie was het een schamele £41,450, maar dat bedrag nam al snel toe. In 2009 werd het prijzengeld met maar liefst £100,000 verhoogd en daardoor kwam het totaalbedrag uit op £400,000. Dit bedrag bleef een aantal jaar gelijk. Voor 2018 ziet het prijzengeld van het World Matchplay Darts toernooi er als volgt uit:

Ronde Prijzengeld (totaal: £500.000)
Winnaar £115,000,-
Runner-up £55.000,-
Halve finalist £20.000,-
Kwartfinalist £17.5000,-
Tweede ronde £11000,-
Eerste ronde £7000,-

De winnaar neemt dus maar liefst £115,000,- mee naar huis, in euro's is dat ten tijde van schrijven zo'n €131.174. Dit jaar doet Phil Taylor voor het eerst niet meer mee aan het World Matchplay Darts toernooi. Het gaat dus erg spannend worden dit jaar en dat komt mede door het legsysteem waar dit toernooi gebruik van maakt.

Dit jaar zal het World Matchplay Darts toernooi plaatsvinden van zaterdag 21 juli tot en met zondag 29 juli. De eerste ronde wordt gespeeld van 21 t/m 23 juli, de tweede ronde op 24 en 25 juli, de kwartfinale op 26 en 27 juli, de halve finale op 28 juli en de finale wordt gespeeld op zondag 29 juli.

Een korte geschiedenis van het World Matchplay Darts

Twee jaar na de oprichting van de PDC werd de eerste editie van het World Matchplay Darts toernooi georganiseerd en sindsdien vind het jaarlijks traditiegetrouw plaats in Blackpool. De eerste editie werd gewonnen door de Amerikaanse darter Larry Butler, ook wel bekend als ‘The Bald Eagle'. Wat vrij bijzonder is aan dit toernooi is dat er in de 24 jaar dat het toernooi bestaat slechts 7 verschillende winnaars zijn geweest.

Dit bijzondere feit valt grotendeels toe te schrijven aan de legendarische darter Phil Taylor. Hij wist de titel van het World Matchplay Darts toernooi namelijk maar liefst 16 keer binnen te slepen. Na zijn deelname aan het PDC World Darts Championship 2018 is Phil ‘The Power' Taylor gestopt met het spelen van professioneel darts, maar zijn legendarische nalatenschap zal nooit worden vergeten.

Vanaf 2018 ontvangt de winnaar van het World Matchplay Darts toernooi naast een flinke bak geld namelijk ook de Phil Taylor Trophy, een speciaal in het leven geroepen bokaal ter ere van Phil Taylor.

Het toernooi is slechts twee keer gewonnen door een Nederlander. In 2015 en 2016 ging Michael van Gerwen er met het prijzengeld vandoor, tot Phil Taylor in 2017 wederom als winnaar uit de bus kwam.

Het World Matchplay Darts toernooi werkt met een zogenaamd legsysteem. Dit spelsysteem zorgde er voor dat het toernooi in de loop der jaren verrassende resultaten en uitschakelingen heeft gekend. In de loop der jaren is de opzet van het legsysteem ook aan verandering onderhevig geweest. Tot aan 2012 won een speler een match wanneer er sprake was van een voorsprong van 2 legs. In 2013 veranderde dit systeem. Als er na 6 extra legs nog geen voorsprong van 2 legs is, dan wordt er een spannende sudden death leg gespeeld.

Door de jaren heen heeft het World Matchplay Darts toernooi ook diverse hoofdsponsoren gehad, uiteenlopend van een autofabrikant tot een een bierbrouwer. Vanaf 2000 zijn een viertal bedrijven in de gambling wereld de hoofdsponsor van het World Matchplay Darts toernooi geweest. Bookmaker BetVictor is sinds 2013 de hoofdsponsor en daarom het het toernooi sinds ook het BetVictor World Matchplay Darts toernooi.

on air