Burgemeester Salaris Onetime

Wat verdient een burgemeester in Nederland?

Elke gemeente in Nederland heeft een burgemeester. Dat betekent dat er anno 2023 316 burgemeesters in Nederland zijn. Maar wat verdient het om burgemeester te zijn? En is dat nog ergens van afhankelijk? Dat en meer lees je hier!

Mr Money (1) door Mr.Money
op 5 juli 2016 - laatste update: 4 april 2023
Burgemeester Salaris Onetime

Niet elke burgemeester verdient hetzelfde

Wat een burgemeester verdient is helemaal afhankelijk van hoe groot de gemeente is. Zoals je wellicht kan voorstellen heeft de burgemeester van bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam een stuk meer en andere verantwoordelijkheden dan zijn collega van bijvoorbeeld Westervoort (kleinste gemeente van Nederland qua oppervlakte).

De beloning is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente en de leeftijd. Als een burgemeester de leeftijd van 55 jaar heeft bereikt dan krijgt hij het maximale maandsalaris dat geldt voor het inwonersaantal van de betreffende gemeente.

Overigens spreken we officieel van een bezoldiging en niet van een salaris, maar om het makkelijker te houden hebben wij het over het salaris!

Hoeveel levert het op om burgemeester te zijn?

Laten we eerst op zoek gaan naar wat een burgemeester maximaal kan verdienen op jaarbasis. Als de gemeente minimaal 375.000 inwoners heeft en de man of vrouw 55 jaar oud is dan krijgt hij of zij het maximale salaris.

Het maximale salaris is €12.578,72 bruto per maand. Per jaar komt dit dus neer op €150.944,64 bruto. Dit is exclusief vakantiegeld van 8% en een eindejaarsuitkering van 9,8%.

Met deze eindejaarsuitkeirng plus het vakantiegeld opgeteld bij het loon komt het jaarsalaris dus op maximaal:

Salaris € 150.944,64
Vakantiegeld (8%) € 12.578,72
Eindejaarsuitkering (9,8%) € 14.792,57
Totaal € 178.315,94

Dat is een flink bedrag op jaarbasis, daarbij komt ook nog een vaste onkostenvergoeding. Per maand is dit een netto vergoeding van €416,55! De burgemeesters die in deze grote gemeentes werken hebben daarnaast vaak een auto met chauffeur.

Als we dit loon berekenen per uur, ervan uitgaande dat de burgemeester ongeveer 65 uur per week werkt, 48 weken in het jaar. Dan komt dat neer op €57 per uur. Dat is weer een stuk minder rooskleurig.

Een gemiddelde ZZP’er verdient dit ook. Echter zal de ZZP’er zijn afdrachten voor pensioen, arbeidsongeschiktheid etc. nog zelf moeten regelen en een ZZP’er heeft uiteraard geen auto met chauffeur!

En laten we vooral ook benadrukken dat ook veel extra’s als onkostenvergoedingen horen bij de functie van burgemeester.

Burgemeesters verdienen heel veel geld

Wat verdient een burgemeester minimaal aan salaris?

Als we nu op zoek gaan naar de minimale verdiensten, hoeveel krijg je als je bijvoorbeeld de 'baas' bent van een gemeente met maximaal 8000 inwoners?

Als we als voorbeeld de gemeente Rozendaal kiezen - dit is qua inwoners de kleinste gemeente op het vasteland van Nederland. In deze gemeente wonen, volgens Wikipedia, 1754 inwoners.

De burgemeester van deze gemeente heeft natuurlijk ook vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.
Deze burgervader zal vermoedelijk geen auto met chauffeur hebben en zal ook een stuk minder onkosten vergoed krijgen. Zijn jaarsalaris is als volgt:

Salaris € 80.923,44
Vakantiegeld € 6.743,62
Eindejaarsbonus € 7.930,50
Totaal € 95.597,56

Dit is bijna de helft van de collega met een grote gemeente qua inwonersaantal.

Ook hier gaan we het uurloon berekenen. Deze burgemeester zal een stuk minder uren per week werken. We gaan daarom uit van 40 uur per week, hij/zij neemt wat vaker vakantie dus we gaan uit van 44 werkbare weken.

Deze burgemeester verdient dan per uur bijna €54. Dit is ‘slechts’ een paar euro minder dan de collega's van de grote gemeentes. Daarnaast is de onbelaste onkostenvergoeding gelijk!

Inkomsten burgemeester bij een middelgrote gemeente

We gaan ook nog kijken naar een burgemeester van een gemiddelde gemeente. We nemen de gemeente Molenlanden. Deze gemeente heeft bijna 50.000 inwoners. De burgemeester van deze gemeente zal dan per maand €9.532,60 bruto verdienen. Dat is op jaarbasis het volgende:

Salaris € 114.391,20
Vakantiegeld € 9.532,60
Eindejaarsbonus € 11.210,34
Totaal € 135.134,14

Deze burgemeester zal ongeveer 50 uur per week werken en gemiddeld 46 weken per jaar. Hij/zij verdient dus per uur ongeveer €59 bruto per uur. En daarmee verdient een burgemeester van een middelgrote gemeente per uur het meeste.

Hoe lang kun je burgemeester zijn?

De burgemeester heeft een benoemingsperiode van 6 jaar, deze kan verlengd worden. Hier zitten veel regels aan, maar het gebeurt in de praktijk wel vaak. Als een burgemeester niet wordt herbenoemd, ontslag neemt of ontslagen wordt dan kan de burgemeester aanspraak doen op de Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers, ook wel de APPA genoemd.

De burgemeester kan dan maximaal 3 jaar en 2 maanden een uitkering krijgen, en minimaal 2 jaar. Het eerste jaar bedraagt de hoogte 80% van het laatste loon en het tweede jaar bedraagt het 70% van het laatste loon.

Deze uitkering stopt als hij of zij ander, passend werk heeft gevonden. Ze zijn ook verplicht om hier naar te zoeken.

Zoals hierboven te lezen is valt het uurloon best tegen. Als je de verantwoordelijkheden er tegenover zet dan vind ik dat de burgemeesters van de grotere gemeentes niet heel veel verdienen. De burgemeesters van de kleine gemeentes, minder dan 15.000 inwoners, verdienen wel bijzonder veel vind ik.

on air