Screenshot 2022 04 29 08.48.44

De sporter en de gokker

Ergens halverwege vorig jaar vroeg ik me tijdens het plaatsen van een weddenschap op een prestatie van een sporter ineens af hoe het voor een sporter moet voelen dat er op zijn prestaties gewed werd. Ik ging op onderzoek uit.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 29 april 2022
Screenshot 2022 04 29 08.48.44

Inzetten op prestaties, is dat niet gek?

Waarschijnlijk zou je er raar van opkijken als je ontdekt dat er iemand geld inzet op de prestatie die jij levert op je werk. Of je nu ICT’er, manager of stratenmaker bent, je zou er toch een apart gevoel aan overhouden. Zou je je best doen om beter te presteren? Ik vind het een interessante vraag. 

Daarom wilde ik graag in gesprek met sporters. Ik besloot topclubs aan te schrijven en een serie interviews te maken voor OneTime. Ik had met één ding geen rekening gehouden: de clubs waren erg terughoudend met hun medewerking. Beter gezegd, ze wilden niet meewerken. 

Daarop besloot ik het een niveautje lager te zoeken. En daarna nog een niveautje lager. En nog een niveautje lager. De enige positieve reactie die ik mocht ontvangen was van Esther Bal, de persvoorlichter van FC Den Bosch. Zij wilde in principe wel meewerken, maar enkel als de nieuwe kansspelwetgeving in werking zou zijn getreden. Dat is inmiddels een aantal maanden het geval. Vanuit Den Bosch heb ik niets meer vernomen. 

Screenshot 2022 04 29 08.52.46
Sporters praten niet over gokken

Sporters praten niet over gokken

Het blijkt een heel erg precair onderwerp te zijn: praten over gokken als sporter. Praten over dat er op jou en jouw prestaties gegokt wordt. Sporters willen er niet over praten.

Sporters willen altijd voorkomen dat de relatie tussen sport en gokken gelegd wordt. De stap naar matchfixing of spotfixing is immers zo gemaakt.

Neem het akkefietje met Tom Beugelsdijk vorig seizoen. De verdediger van Sparta Rotterdam zou vorig jaar in de wedstrijd met PSV bewust een gele kaart gepakt hebben. Een gele kaart die een bekende van Beugelsdijk die op de kaart gewed had veel geld heeft opgeleverd.

Bewezen is er niets, maar de geur van onsportief spel hangt er heel dik aan. 

Onlangs werd ook bekend dat er een onderzoek is ingesteld naar een gele kaart van Arsenal-middenvelder Granit Xhaka. Ook hij zou een gele kaart gepakt hebben om gokkers veel geld te bezorgen. 

De duistere kant van het verhaal

Er is ook een andere reden waarom sporters niet graag over sportweddenschappen praten. Dat is omdat er vanuit de sports bettors geregeld contact met sporters gezocht wordt. Vaak is dat niet om even te vragen hoe het met de betreffende sporter gaat. 

In drie voorbeelden wil ik aangeven dat dat niet okay is. 

‘HEY, JE HEBT MIJN TOTO VERKNOEID.'

Het (gelukkig) meest voorkomende voorbeeld is het incidentele contact. Ex-PSV-voetballer Jordy de Wijs speelt tegenwoordig in het Engelse Championship voor het Londense Queens Park Rangers. Hij vertelde in een interview met het Eindhovens Dagblad dat hij na een winnend doelpunt voor zijn club een bericht ontving van een gokker.

‘Hij wilde me even laten weten dat ik zijn Toto verknoeid had’, zegt De Wijs. ‘Vond ik heel vervelend voor hem, maar ik was heel blij met dat doelpunt. Bovendien, gokken op het Championship? Dan ben je gegarandeerd je geld kwijt. Dit is de meest onvoorspelbare competitie ter wereld.’

Het klinkt onschuldig, maar wanneer ik wat verder de materie induik is het allesbehalve onschuldig. Sporters die voor of na een wedstrijd belaagd worden door sportsbettors blijkt iets te zijn wat aan de orde van de dag is. Vooral in Amerika.

VAN GEFRUSTREERDE FANTASY FOOTBALLERS TOT POPCORN GOOIENDE GOKKERS

De Amerikaanse NFL-speler Marquez Valdes-Scantling deed een boekje open over wat hem ten deel valt. ‘Stop alsjeblieft met me berichten sturen over je Fantasy Football-teams. Ik kan je verzekeren dat het me niet interesseert’, tweette Valdes. 

Dat en de reacties over verloren weddenschappen zitten Valdes hoog. ‘Het is niet leuk voor ons als spelers. Als fans je opzoeken en leeglopen tegen je over dat zij geld verloren hebben omdat ik niet een bepaald aantal yards of punten gescoord heb. Het gaat niet meer om de sport, het gaat om het geld dat deze mensen over mijn rug proberen te verdienen.’

Hoewel deze reactie van een sporter begrijpelijk is en de reacties van de fans soms echt te ver gaan, is het niet enkel en alleen de schuld van de fans. De NFL heeft, net als andere grote sportcompetities, miljoenendeals gesloten met spelontwikkelaars. Een sporter is geen sporter meer, maar een database aan statistieken voor de fans om geld mee te verdienen. 

‘Natuurlijk kan er voldoende plezier gehaald worden uit Fantasy Leagues’, erkent Valdes-Scantling. ‘Maar zodra er geld op het spel staat, krijgen wij alle vormen van haatmail over ons heen en dat is niet okay’.

Social Media kan voor bedreigende situaties zorgen, maar het is nog achter een schermpje. Het kan in het echte leven allemaal veel bedreigender. ‘Als er geld in het spel is, zorgt dat voor haat’, zegt de Packers-speler. ‘Vooral als de fans bij ons in de buurt kunnen komen. Stel je voor dat je dat je $5.000 verloren hebt en dingen naar me kunt gooien.’

Geweld in de NBA

In de Amerikaanse NBA neemt het aantal sportsbetting-gerelateerde incidenten toe. Atlanta Hawks speler Trae Young werd bespuugd in Madison Square Garden. De New Jersey Nets forward Kyrie Irving kreeg een waterfles naar zijn hoofd geslingerd in Boston.

Utah Jazz gaf drie toeschouwers een levenslang stadionverbod voor het uiten van racistische beledigingen aan het adres van Vancouver Grizzlies guard Ja Morant en Washington Wizards ster Russell Westbrook kreeg een bak popcorn over zich uitgestort. 

‘Onderzoek heeft uitgewezen dat een verloren weddenschap in elk van deze incidenten de reden voor het gedrag was,’ zegt een voorlichter van de NBA. ‘Wanneer je meer belangen bij de sport hebt dan enkel als een fan hopen dat je team wint, gedraag je je anders. Ik vind dat alarmerend. Ik maak me zorgen over de veiligheid van onze spelers.’

Screenshot 2022 04 29 08.55.31
In de NBA neemt het aantal sportsbetting-gerelateerde incidenten toe

Niet meer menselijk

Mack Costello is een Amerikaanse psycholoog. Hij vindt de gedragingen van sportsbettors zorgwekkend: ‘De mogelijkheden om op sport te gokken worden steeds breder. Dat trekt ook mensen aan die van nature niet zo’n betrokkenheid bij de sport hebben als de liefhebber die een paar euro op zijn club inzet en accepteert dat hij dit geld kan verliezen. De mensen die wat verder van de sport afstaan zien sporters niet per se als mensen die een slechte dag kunnen hebben.’

Dit statement wordt onderschreven door tenniskampioen Bob Bryan, 23-voudig Grand Slam winnaar in het dubbelspel. ‘Als ik nu mijn telefoon ga checken, dan is er zeker één gekke gokker boos op me.’

De overtreffende trap

Online lastig gevallen worden of een bak popcorn over je heen krijgen, het hoort niet. Toch is het klein bier vergeleken bij de acties van sportsbettor Ben Patz. Deze 24-jarige idioot heeft diverse spelers van de Tampa Bay Rams en hun families met de dood bedreigd nadat hij veel geld had verloren.

‘Door jouw zonden, zal ik jou en je familie onthoofden’, stuurde Patz naar een speler. 

Een andere bedreiging die Patz verstuurde via Instagram beschreef hoe hij ‘s nachts het huis van een bepaalde speler zou betreden en de nek van deze speler open zou snijden. Patz werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan hij er 6 in zijn eigen woning onder huisarrest uit moet zitten. Daarnaast mag hij zich niet meer bezig houden met welke vorm van gokken dan ook.

Patz was voor zijn arrestatie en veroordeling succesvol met het spelen van parlay weddenschappen. Naar verluid won hij daar meer dan een miljoen dollar mee. 

Spreek!

Zo gek als Patz het gemaakt heeft, maken we het gelukkig in Nederland niet. Toch zijn er ongetwijfeld ook hier sporters die last hebben van boze gokkers, van intimidatie en bedreigingen. Ik snap na mijn onderzoek best waarom sporters hier niet graag over willen praten, maar het is wel een onderwerp dat bespreekbaar gemaakt moet worden.

Ik sluit dit artikel dan ook af met de oproep aan de sporters die hiermee te maken hebben gekregen om naar buiten te treden. Je hoeft dit niet te accepteren. Ik wil graag luisteren.

on air