Screenshot 2022 05 04 10.18.22

Wedden op blessuretijd, is dat mogelijk?

In het grote aanbod van voetbalweddenschappen zijn er sommige bookmakers die een interessante optie aan hun aanbod hebben toegevoegd. Wedden op blessuretijd. In dit artikel leggen we uit hoe je lucratief kunt wedden op tijd die aan iedere helft van een voetbalwedstrijd wordt toegevoegd.

Screenshot 2022 05 04 10.18.22

Een voetbalwedstrijd bestaat uit twee helften van vijfenveertig minuten elk. De totale wedstrijd duurt dus negentig minuten. Dit is de totale speeltijd. De zuivere speeltijd van een voetbalwedstrijd ligt vele malen lager. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ijshockey en basketbal wordt de klok bij voetbal niet stilgezet op het moment dat het moment dat het spel stil ligt. In plaats daarvan wordt er aan het eind van iedere helft blessuretijd toegevoegd.

Bepalen van de blessuretijd voordat je gaat wedden

Hoeveel minuten de blessuretijd bedraagt wordt bepaald door de scheidsrechter. Deze geeft door aan de vierde official, het vierde lid van het arbitrage-team, hoeveel minuten er toegevoegd gaan worden aan de helft. De vierde official communiceert dit aantal minuten door een digitaal bord om hoog te houden waarop het aantal minuten staat. Dit moment kan een sports better geld opleveren.

Het aantal minuten dat bij de 45 vooraf vastgestelde minuten opgeteld wordt, is altijd gebaseerd op de hoeveelheid tijd dat het spel stil gelegen heeft door wissels of blessurebehandelingen binnen de lijnen. Momenten dat het spel stilligt omdat de bal buiten de lijnen is zoals bij een ingooi of een corner worden niet meegeteld voor het bepalen van de blessuretijd.

Ook wanneer een scheidsrechter een vrije trap of een strafschop toekent aan een van beiden teams, ligt het spel stil. De scheidsrechter moet wellicht een speler een gele kaart geven, de muur op afstand zetten of met zijn witte spray de positie van de bal markeren. Dit is ook allemaal tijd die niet wordt meegenomen in het bepalen van de blessuretijd.

Tijdrekken

Er bestaat wel een situatie waarbij het spel in principe vrij is die meetelt voor het bepalen van de blessuretijd. Deze situatie wordt tijdrekken genoemd. Bij tijdrekken nemen de spelers van een team heel veel onnodige tijd om het spel te hervatten bij een ingooi of een vrije trap. De meest voorkomende manier van tijdrekken wordt gedaan door keepers die heel lang wachten met het nemen van een doeltrap.

Lengte van de blessuretijd

De lengte van de blessuretijd is vaak een benadering van hoelang het spel daadwerkelijk heeft stilgelegen. Daarbij is een opvallend patroon vast te stellen. De lengte van de blessuretijd van de eerste helft is vaak, zo niet heel vaak korter dan de blessuretijd van de tweede helft. Deze informatie is al heel belangrijk om mee te nemen, mocht je overwegen om te wedden op de blessuretijd.

Blessuretijd statistieken

Kennis is macht. Daarom is het belangrijk om gedegen onderzoek te doen naar je weddenschappen. Je kunt natuurlijk wedden op blessuretijd op basis van een gok. Normaliter zit je met één of twee minuten blessuretijd wel goed. Maar gokken kunnen mis zijn. Je kunt je winstkansen vergroten door te kijken naar gelijke waarden uit het verleden.

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de groepsfase van de Champions League van het seizoen 2020/21, dan zien we dat 63 van de 96 wedstrijden die gespeeld werden minder dan 2 minuten blessuretijd aan het eind van de eerste helft kregen toegekend. Dat is 65%. Met die wetenschap kun je dus zekerder inzetten op een blessuretijd van één minuut dan op een blessuretijd van twee minuten.

Ook is het slim om van te voren te beoordelen wat het belang van een wedstrijd is. Naarmate een voetbalcompetitie vordert zullen sommige ploegen moeten winnen om bepaalde doelen te halen. In de poulefase van de Champions League van afgelopen seizoen zien we dat de blessuretijd aan het eind van de eerste helft langer was dan in de vijf voorgaande speelronden.

Dit komt omdat sommige ploegen bereid zijn om meer risico te nemen. En ook aanvallender voetballen dan in de voorgaande speelronden. Dit vergroot het risico op overtredingen, doelpunten en VAR-momenten. Houdt er bij het wedden op blessuretijd dus rekening mee welke belangen er voor de ploegen op het veld op het spel staan. Dit alvorens je je inzet bepaald en het aantal minuten blessuretijd selecteert waarop je wilt wedden.

1200Px VAR System Logo.Svg
De VAR verandert het voetbal

De opkomst van de VAR

Sinds enige jaren is er een nieuwe ontwikkeling in het voetbal die ook van invloed is op het vaststellen van blessure. Dit is de introductie van de Video Assistant Referee, kortweg de VAR genoemd. Deze VAR is er om het voetbal eerlijker te maken. Scheidsrechters zien in het veld immers niet alles. Over alles dat ze wel waarnemen moeten ze in een split second een beslissing nemen. De VAR heeft de mogelijkheid om situaties op het veld terug te kijken en vanuit meerdere cameraposities te bekijken om tot een betere beslissing over wel of geen doelpunt, wel of geen buitenspel of wel of geen penalty te nemen.

Als de VAR zich over een situatie buigt, ligt het spel op het veld even stil. De scheidsrechter staat middels zijn oortje in contact met de VAR. Wanneer de VAR het advies geeft om een bepaalde beslissing te herroepen, gaat de scheidsrechter in veel gevallen zelf op een televisiescherm de situatie nogmaals bekijken. Ook dit kost tijd. De tijd die de scheidsrechter de wedstrijd stillegt, wordt aan het eind van de helft bij de speeltijd opgeteld. We zien de laatste jaren dan ook een toename aan blessuretijd bij wedstrijden waar er een VAR aanwezig is.

Zuivere speeltijd

De zuivere speeltijd van een voetbalwedstrijd bedraagt, een beetje afhankelijk van de competitie, momenteel tussen de 50 en 60 minuten. Meer dan een half uur, dat is een derde van de totale speeltijd, wordt er dus niet gevoetbald in een wedstrijd.

Al jaren is er een lobby gaande om het voetbal te hervormen naar een sport met een zuivere speeltijd. Dat zou betekenen dat iedere keer dat de bal buiten het veld is of de scheidsrechter met een fluitsignaal het spel stil legt, de klok gestopt wordt. Mocht die hervorming ooit plaatsvinden dan zal de blessuretijd worden afgeschaft. Daar is dan immers geen noodzaak meer voor.

Waar wedden op blessuretijd

Wedden op blessuretijd is geen optie die momenteel bij de Toto te spelen is. Bij enkele buitenlandse aanbieders kun je al wel inzetten op blessuretijd. Wanneer op 1 oktober de kansspelmarkt open gaat, is de kans best aanwezig dat er bookmakers actief worden die deze weddenschap in hun assortiment hebben.

Wedden op blessuretijd is een leuke manier om ook dit moment in een voetbalwedstrijd leuker en spannender te maken. Bovendien is er niets leuker dan vlak voor het rustsignaal een leuke winst te boeken. Dan ga je, ook al staat je favoriete team misschien achter, met een lekker gevoel de rust in. 

on air