Screenshot 2022 06 28 12.22.12

Wedden op Rugby: Ongekend populair! Hoe werkt het?

Wedden dat gokken op sport al een stuk langer bestaat dan dat historische bronnen kunnen aantonen? Helemaal niet gek ook, want wat is er nu leuker dan een spelletje nog spannender te maken door er een weddenschap aan te verbinden? Duizenden jaren geleden werd er al over de hele wereld naar hartenlust gegokt op tal van sporten, van gladiatorengevechten tot hardloopwedstrijden. Tegenwoordig wordt er gewed op de meest uiteenlopende sporten, waaronder het wedden op rugby.

Screenshot 2022 06 28 12.22.12

Wedden op rugby: erg interessant

Rugby wordt – in vergelijking met bijvoorbeeld een sport zoals hardlopen – eigenlijk nog niet zo heel lang op grote en georganiseerde schaal gespeeld. Juist dat maakt het wedden op rugby erg interessant.

Rugby heeft de laatste decennia flink aan populariteit gewonnen en dat zie je direct terug in het aantal bookmakers waarbij je tegenwoordig kunt wedden op rugby.

Wil je ook gaan wedden op rugby? Dan is het altijd verstandig om je eerst even goed te verdiepen in deze bijzondere sport. Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende varianten van rugby zijn en dat de regels van deze verschillende soorten rugby nogal van elkaar verschillen?

En dat al deze varianten ook allemaal hun eigen wedstrijden hebben? Lees snel verder om alles te weten te komen over de loeiharde en enorm spannende sport rugby!

Screenshot 2022 06 28 12.24.48

Tips voor wedden op Rugby

Bij rugby kun je op verschillende zaken wedden. Wedden op een winnaar van een groot toernooi is een voor de hand liggende keuze, maar aangezien er een paar landen (de deelnemers aan het zeslandentoernooi) altijd de ranglijsten domineren zal het maar weinig voorkomen dat een underdog een kampioenschap wint. Zoiets komt bij andere sporten vaker voor dan bij rugby.

Bij rugby spant het altijd tussen de beste teams en de verschillen kunnen echt heel klein zijn. Dat kan het wedden op de grote rugbyteams ook juist heel spannend maken. Bij rugby wordt er ook vaak op andere aspecten gewed, zoals de eerste of de laatste speler die een try weet te scoren.

Ook wordt er vaak gewed op het aantal punten dat tijdens een helft wordt gescoord, of juist het verschil in punten. Ook kun je wedden op bijvoorbeeld het team dat als eerste een bepaald aantal punten weet te scoren. Wedden op het aantal even en oneven punten is ook vaak een optie die veel (online) bookmakers aanbieden. Als je gaat wedden op rugby doe je er ook goed aan om je kansen op winst te spreiden en op meerdere elementen te wedden.

Voorbeeld

Voorbeeld: je wil tien euro gaan inzetten. Verdeel deze tien euro over twee soorten weddenschappen. Zet bijvoorbeeld driekwart van je inzet in op het team waarvan je verwacht dat het als eerste tien punten gaat behalen. Zet de rest van je inzet vervolgens in op het team waarvan je denkt dat het als eerste gaat scoren. Zo spreid je je kansen!

Doe ook altijd uitgebreid onderzoek naar de teams en de samenstellingen van de teams. Zijn bepaalde spelers meer blessuregevoelig door een eerdere blessure in het seizoen? Zitten er nieuwe spelers bij een team? Online zijn enorm veel statistieken te vinden, doe er je voordeel mee!

Last but not least: de weersomstandigheden! Rugby wordt altijd buiten gespeeld. Bij droog weer zal het spelverloop doorgaans een stuk sneller verlopen dan wanneer het veld kleddernat en modderig is. Sommige teams hebben meer ervaring met spelen in moeilijke weersomstandigheden dan andere teams.

In het verleden is het zelfs weleens voorgekomen dat het geen van beide teams lukte om 10 punten te behalen door de moeilijke weersomstandigheden. In dit geval had inzetten op de weddenschap dat geen enkel team de 10 punten zou halen je een flinke winst kunnen opleveren!

Wedden op rugby: De belangrijkste toernooien

Er worden diverse grote rugbytoernooien georganiseerd over de hele wereld. Dit zijn de belangrijkste rugbytoernooien die er wereldwijd plaatsvinden:

Six nations/zeslandentoernooi (rugby union)

Dit is het belangrijkste rugbytoernooi van het noordelijk halfrond en wordt ieder jaar georganiseerd. Deelnemers zijn Engeland, Frankrijk, Ierland, Wales, Schotland en Italië.

Wereldkampioenschap rugby (rugby union)

Het wereldkampioenschap wordt eens per vier jaar georganiseerd door de International Rugby Board.

The Rugby Championship

Dit is het belangrijkste rugbytoernooi van het zuidelijk halfrond en de tegenhanger van het Zeslandentoernooi. Aan dit toernooi doen de landen Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika mee.

Naast deze toernooien zijn er nog tal van andere belangrijke rugbytoernooien, zoals de English Premiership (rugby Union), European Rugby Champions Cup (rugby union), Pro 12, Top 14 en het Super Rugby kampioenschap.

Een korte geschiedenis van rugby

Om maar met de deur in huis te vallen: de geschiedenis van rugby is een beetje onduidelijk. Al in de middeleeuwen werd er al een spelletje gespeeld waarbij een groep spelers achter een ovale bal aanliepen en probeerden te scoren op de helft van het andere team. Het was de taak van de tegenstanders om deze groep spelers tegen te houden.

Er waren amper regels aan dit spel verbonden, behalve dat elkaar doelbewust verwonden niet mocht. Dit spelletje werd in de 19e eeuw ook veel gespeeld op kostscholen in Engeland, zoals de Rugby School, een van de oudste kostscholen van dat land.

Halverwege de 19e eeuw werden er door leerlingen van deze school wat regels op papier gezet voor het balspel waaruit rugby later evolueerde. Dit resulteerde in het ontstaan van diverse zelfstandige football clubs in Engeland en het opzetten van de Football Association in 1863.

Regels werden vastgesteld

Diverse clubs gingen met elkaar in conclaaf om wat steekhoudende spelregels vast te stellen, maar dit liep allemaal spaak. Toch lukte het diverse clubs om een overeenstemming te bereiken over de regels en de oprichting van de Rugby Football Union in 1871 was een feit.

Hierdoor was er eindelijk duidelijkheid over de regels in Engeland, maar internationaal waren er nog geen regels en dat leidde natuurlijk weer tot hommeles. Dus werd er een International Rugby Football Board opgezet die de regels wereldwijd ging regelen en handhaven.

Daarmee is de kous nog niet af. Tot 1895 was rugby een echte amateursport. In het zuiden van Engeland werd de sport vooral beoefend door de elite, maar in het noorden won de sport aan populariteit onder de arbeidersklasse.

De rijke elite kon het zich wel veroorloven om dit spelletje voor de lol en zonder beloning te spelen, maar veel arbeiders moesten een dag vrij nemen als er bijvoorbeeld een uitwedstrijd gespeeld moest worden. Zij konden hun magere daglonen echt niet missen als ze uit moesten spelen. Zodoende ontstond er het zoveelste conflict rondom de sport. Was het nog een amateursport, of mochten spelers zich ook laten uitbetalen?

De status van de sport werd het middelpunt van conflict. In het noorden van Engeland kreeg de sport een flinke eigen aanhang en ontstond er al snel een hele cultuur omheen.

Ook kreeg het spel daar zijn eigen regels en dat leidde tot het ontstaan van Rugby League in het Noorden en in het zuiden ontstond Rugby Union. Tegenwoordig bedoelt men met rugby doorgaans de Union variant.

Verwarrend en ingewikkeld? Dat is de ontstaansgeschiedenis van rugby zeker, maar tegenwoordig liggen de regels van de varianten van rugby duidelijk vast waardoor er van verwarring en conflict geen sprake meer is!

WEDDEN OP SPORT

Screenshot 2022 06 28 12.35.07

Globale spelregels

Rugby is een vrij gemakkelijke sport, al kan een wedstrijd er behoorlijk ingewikkeld en chaotisch uitzien. In feite speel je bij rugby een soort van landjepik met twee teams.

Het team dat de ovale bal in bezit heeft mag alleen terrein winnen door met de bal te lopen of deze vooruit te trappen. De bal mag ook niet voorwaarts worden gegooid, alleen naar achteren.

De speler die in het bezit is van de bal mag getackeld worden door de tegenpartij. Tackelen mag trouwens alleen met de armen worden gedaan.

Lichte overtredingen worden bestraft met een scrum. Hierbij strijden twee groepjes spelers om het balbezit; de bekende kluwen spelers die over elkaar buitelen.

Zwaardere overtredingen worden bestraft met een penalty waarbij het overtredende team tien meter achteruit moet en dus terrein verliest.

Daarnaast zijn er ook regels voor ballen die buiten het speelveld terecht komen, buitenspel en onsportief gedrag. Respect voor medespelers, de scheidsrechter en andere officials staat erg hoog in het vaandel bij rugby.

Punten scoren bij Rugby

De belangrijkste manier om te scoren is een try maken. Dit doe je door de bal in één beweging neer te drukken in het gebied achter de palen op het stuk veld van de tegenstander. Na een overtreding kan de scheidsrechter ook als straf een try gegeven. Een geslaagde try levert 5 punten op.

Als een speler een geslaagde try heeft gemaakt dan mag zijn team proberen de bal tussen de palen en de dwarslat van het doel te trappen. Dit heet een conversie en levert 2 punten op.

Door de bal tijdens het spel tussen de verticale palen en boven de dwarslat in het verdedigingsgebied van de tegenstander te trappen kan men ook scoren. Dit gebeurt wanneer de scheidsrechter een penalty toekent na een overtreding. Vanuit een open-spelsituatie mag er ook een zogenaamde dropkick of dropgoal worden uitgevoerd. Dit levert (bij de Union variant) 3 punten op.

Screenshot 2022 06 28 12.46.29

De verschillende varianten van rugby

Wat lang niet iedereen weet is dat er een paar varianten van het rugbyspel zijn, namelijk Rugby Union, Rugby League en Rugby Seven.

Als je het spel als leek bekijkt zullen sommige verschillen je amper opvallen, maar voor liefhebbers en spelers van de sport zijn de verschillen erg groot. Dit komt omdat de regels van de verschillende varianten nogal verschillen.

Als je wil gaan gokken op Rugby is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de verschillende regels, want de kans is anders groot dat je een compleet verkeerde inschatting maakt voor een weddenschap.

Het eerste verschil is de grootte van het speelveld, bij Union is het speelveld maximaal 144 meter lang en 70 meter breed.

 

Bij League is de lengte van het speelveld tussen de 112 en 122 meter en is het veld 68 meter breed.

Ook het aantal spelers per team verschilt: 13 stuks bij League en 15 spelers bij Union.

Bij Rugby Sevens is het veld even groot als bij Rugby Union. Het grote verschil is het aantal spelers, want bij Rugby Seven bestaat een team uit 7 spelers.

Van groot belang is dus het verschil in puntentelling en het verschil in spelregels.

Union Rugby

Try 5 punten, conversie 2 punten, drop goal 3 punten, penalty 3 punten.

Bij Union Rugby is de scrum een belangrijk onderdeel van een wedstrijd. Bij een line-out proberen spelers de bal te veroveren terwijl deze van de zijlijn wordt ingegooid. Na een tackle gaat het gevecht om de bal gewoon door. Een match duurt twee keer 40 minuten.

Rugby League

Try 4 punten, conversie 2 punten, drop goal 1 punt, penalty 2 punten.

Bij Rugby League komt de scrum veel minder vaak voor en is de line-out geen onderdeel van het spel. Ook stopt het spel na een tackel en brengt de getackelde speler de bal weer in met een rol van de voet naar achteren. Een match duurt twee keer 40 minuten.

Rugby Seven

Try 5 punten, conversie 2 punten, drop goal 3 punten, penalty 3 punten.

Bij rugby Seven bestaat de scrum uit drie spelers per team en moeten penaltyschoppen en conversies als een dropkick worden genomen. Na iedere try is de kick voor het scorende team. Een wedstrijd duurt twee maal zeven minuten, de finales uitgezonderd.

Als je dus wilt gaan wedden op rugby dan zul je eerst een keuze moeten maken van de variant rugby waarop je wil gaan wedden. Bij de meeste grote wedstrijden wordt de Union variant gespeeld.

on air