Wielerseizoen 2022

Het wielerseizoen 2022: alles over de klassiekers en de grote ronden

Op het moment van schrijven van dit artikel wordt er in Zuid-Europa, Zuid-Amerika en het Midden Oosten al volop gekoerst. Dit zijn de traditionele voorbereidingskoersen voordat in België in het laatste weekend van februari het ‘echte' wielerseizoen van start gaat met het Omloop Het Nieuwsblad.

De start van het nieuwe wielerseizoen 2022 is ook een officieus begin van de lente. Want hoewel het bij de eerste wedstrijden over Vlaamse kasseien nog wel eens kan spoken, wordt het weer al naar gelang het seizoen vordert beter en beter. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 16 mei 2022
Wielerseizoen 2022

Het openingsweekend van het wielerseizoen 2022

Het openingsweekend, waarin naast Omloop Het Nieuwsblad ook Kuurne – Brussel – Kuurne verreden wordt, is de aftrap van twee maanden intensief wielrennen.

Na de finish in Kuurne verdeelt het peloton zich in tweeën. De ene helft van de voorjaarsrenners vertrekt richting Parijs om te starten in Parijs – Nice. Deze traditionele ‘Rit naar de Zon' gaat over acht dagen en levert niet alleen een winnaar op, maar ook een inzicht wie goed is met het oog op het klassieke voorjaar. 

De andere helft van het peloton vertrekt naar Italië waar het gedurende twee weken schitterende wedstrijden zal rijden.

Dat begint met de Strade Bianche, een wedstrijd in Italië die deels over onverharde wegen voert en sinds de eerste editie in 2007 eigen een instant klassieker is. Grote namen als Fabian Cancellara en Philippe Gilbert, maar ook de grote drie van de huidige generatie Alaphilippe, Van Aert van Van der Poel staan gebroederlijk naast elkaar op de erelijst. 

Ronde Van Vlaanderen 2015 Oude Kwaremont 17053781901
De Ronde van Vlaanderen. Hoogmis van het Vlaamse wielrennen. Fotocredit: WikiCommons

Prachtige koersen in Italië

Twee dagen na de Strade Bianche gaat de Tirreno Adriatico van start. Deze tegenhanger van Parijs – Nice is een etappekoers die ter voorbereiding dient voor onder andere de eerste klassieker Milaan – San Remo.

Dit jaar staat er tussen de laatste etappe in de Tirreno en de start van MSR nóg een mooie wedstrijd op het programma. Milaan – Turijn, voor het eerst verreden in 1878, verhuist dit jaar van het najaar naar het voorjaar en fungeert als laatste test voor Milaan – San Remo.

Het Vlaamse voorjaar

Na La Primavera keren de renners met klassiekerambities terug naar België. De renners met ambities later in het wielerseizoen 2022 gaan naar Spanje voor De Ronde van Catalonië.

In België gaan de Vlaamse wielerweken van start. Via Brugge – De Panne, de E3 Prijs, Gent – Wevelgem en Dwars door Vlaanderen staat op zondag 3 april de hoogmis van het Vlaamse wielerjaar, de Ronde van Vlaanderen, op het programma.

Na de Ronde is het wereldkampioenschap sprinten in Antwerpen tijdens de Scheldeprijs. Daarna neemt het voorjaar een nieuwe afslag.

Dit jaar staat eenmalig niet Parijs – Roubaix, maar de Amstel Gold Race na de scheldeprijs op het programma. Dat heeft alles te maken met de Franse presidentsverkiezingen die op zondag 10 april op het programma staan. De echte kasseienvreters hebben dus even een adempauze, terwijl de renners met klimmersbenen iets eerder op afspraak moeten zijn. 

Na de Amstel gaat het via de Brabantse Pijl, wat normaal gesproken de opwarming voor de Gold Race is, en Roubaix de Ardennen in. De Waalse Pijl en Luik – Bastenaken – Luik zijn voor de renners met klimmersbenen de hoogtepunten in het voorjaar. 

Het klassieke voorjaar wordt op 1 mei afgesloten met de Eschborn – Frankfurt, voorheen Rund um den Henninger Turm, de klassieker van Duitsland die traditioneel op de dag van de arbeid verreden wordt. 

1280Px Huldiging Tom Dumoulin 29
Tom Dumoulin is de enige Nederland die de Giro won. In 2022 gaat hij proberen zijn tweede roze trui te winnen. Fotocredit: WikiCommons.

Wielerseizoen 2022: de grote ronden

De klassiekerrenners gaan op dit moment in het seizoen even uitpuffen. De focus gaat meer op de rondes. Via de Ronde van Romandië in Zwitserland gaat het naar de Giro d'Italia, de eerste grote ronde van het jaar. De Giro start op 6 mei in Boedapest en eindigt dik drie weken later in Verona. 

De ronde begint op vrijdag met een vlakke etappe van Boedapest naar Boedapest alvorens er in de Hongaarse hoofdstad op zaterdag een korte individuele tijdrit verreden wordt. Op zondag wordt er nog een etappe in Hongarije verreden alvorens er op de rustdag van maandag 9 mei naar Italië gereisd wordt. 

In Italië leidt de weg over vijf vlakke etappes, twee heuvelritten, twee overgangsetappes over geaccidenteerd parcours en maar liefst acht bergetappes naar Verona waar op de slotdag de tweede individuele tijdrit op het programma staat. 

Na de Giro gaat de focus al redelijk snel op de Tour. De maand juni staat in het teken van de voorbereiding op de Tour. Dat doen de renners in de Dauphiné Libéré in Frankrijk, ook wel de mini-Tour genoemd, de Ronde van Zwitserland en de Ronde van België. Vlak voor de Tour staan in alle Europese landen de nationale kampioenschappen op het programma.

Alpe Dhuez France 7957045090
Alpe d'Huez: 21 haarspeldbochten en tijdens de Tour een zee van Oranje gekkigheid. Fotocredit: WikiCommons

Het hoogtepunt van het wielerjaar: de Tour de France

De Tour de France start op vrijdag 1 juli in Kopenhagen. De Tour start met individuele tijdrit over 13 kilometer in de Deense hoofdstad. Op zaterdag en zondag staan er vlakke ritten in Denemarken op het programma.

Op maandag 4 juli verplaatsen de renners zich naar Noord-Frankrijk waar ze op dinsdag een heuvelrit van Duinkerke naar Calais en op woensdag een mini-editie van Parijs-Roubaix voor de wielen krijgen. 

Na een kort uitstapje via België gaan de renners aan het eind van de eerste week de Alpen in. In rit acht finishen de renners op La Super Planche des Belles Filles om vervolgens vier dagen niets dan bergen te zien. De twaalfde etappe eindigt op de top van L'Alpe d'Huez, de traditionele Nederlandse berg waar Bauke Mollema ongetwijfeld snode plannen gaat hebben. 

Twee vlakke en twee heuveletappes later staan de Pyreneeën op het programma. De renners moeten in twee etappes acht Cols over. Na een vlakke etappe staat er op de voorlaatste dag een tijdrit op het programma, waar het klassement in haar definitieve plooi wordt gelegd alvorens op de slotdag de afsluitende rondjes over de Champs Elysees verreden worden.

Het najaar

Een week na de Tour gaat het klassieke wielerseizoen 2022 verder met de Classica San Sebastian. In augustus splitst het peloton zich opnieuw.

Een deel van de renners gaat zich voorbereiden op de Vuelta, de derde een laatste grote ronde van het jaar, terwijl een ander deel zich via het EK Wielrennen voorbereidt op de Cyclassics in Hamburg, de Ronde van Duitsland, de Benelux Tour en de World Tour wedstrijden in Noord-Amerika.

De Vuelta d'Espana start dit jaar in ons eigen Utrecht. Daar wordt op vrijdag 19 augustus een ploegentijdrit verreden. In het weekend dat volgt rijden de renners op zaterdag van Den Bosch naar Utrecht en op zondag van Breda via België naar Breda.

Ook hier is de eerste maandag een rustdag, waarna de wedstrijd op dinsdag 23 augustus verder gaat in Spanje. Daar krijgen de renners maar liefst zes bergritten en een tijdrit achter elkaar voor hun kiezen. De sprinters zullen het liefst in Nederland achter willen blijven. 

Op zaterdag 11 september finisht de laatste grote ronde van het jaar in Madrid met een vlakke aankomst. 

Eind september staat het WK op het programma waarna het wielerseizoen 2022 wordt afgesloten met de Ronde van Lombardije, ook wel de koers van de vallende bladeren genoemd, en de klassieker Parijs – Tours.

Julian Alaphilippe Campeonato Mundial De Ruta Imola 2020
De Fransman Julian Alaphilippe is de huidige wereldkampioen.

Wielerkalender 2022

26 februari Omloop Het Nieuwsblad
27 februari Kuurne – Brussel – Kuurne
5 maart Strade Bianche
6 – 13 maart Parijs – Nice (etappe koers)
7 – 13 maart Tirreno Adriatico (etappe koers)
16 maart Milaan – Turijn
16 maart Nokere Koerse
18 maart Koksijde Classic
19 maart Milaan – San Remo
21 – 27 maart Ronde van Catalonië (etappe koers)
23 maart Brugge – De Panne
25 maart E3 Prijs
27 maart Gent – Wevelgem
30 maart Dwars door Vlaanderen
3 april Ronde van Vlaanderen
6 april Scheldeprijs
10 april Amstel Gold Race
13 april Brabantse Pijl
17 april Parijs – Roubaix
20 april Waalse Pijl
24 april Luik – Bastenaken – Luik
26 – 1 mei Ronde van Romandië (etappe koers)
1 mei Eschborn – Frankfurt
6 – 29 mei Giro d'Italia (etappe koers)
21 mei Veenendaal – Veenendaal Classic
30 – 6 juni Dauphiné Libéré (etappe koers)
12 – 19 juni Ronde van Zwitserland (etappe koers)
15 – 19 juni Ronde van België (etappe koers)
1 – 24 juli Tour de France (etappe koers)
30 juli Classica San Sebastian
30 – 5 augustus Ronde van Polen (etappe koers)
14 augustus EK Wegwedstrijd
16 – 20 augustus Ronde van Denemarken (etappe koers)
19 – 11 september Vuelta d'Espana
21 augustus Cyclassics Hamburg
24 – 28 augustus Ronde van Duitsland
28 augustus Bretagne Classic
29 – 4 september Benelux Tour
3 september Eurométropole Tour
4 – 11 september Tour of Britain
14 september GP de Wallonie
16 september Kampioenschap van Vlaanderen
18 september WK tijdrijden
25 september WK wegwedstrijd
1 oktober Ronde van Emilia
3 oktober Coppa Bernocchi
6 oktober GP Piëmonte
6 oktober Parijs – Bourges
8 oktober Ronde van Lombardije
9 oktober Parijs – Tours
on air