Amstel Gold Race Wielrennen Winnaar Jan Raas Met Bloemen Bestanddeelnr 929 6433 Scaled

Amstel Gold Race - voorbeschouwing & kun je er op wedden?

Het is door het verplaatsen van Parijs – Roubaix naar het najaar niet helemaal hetzelfde voorjaar geworden als we traditioneel in de maand april hebben, maar met het aanbreken van de Amstel Gold Race veranderden de gezichten in het peloton en maken andere renners kans op een plek in de geschiedenisboeken. De Amstel Gold Race is altijd een kantelmoment in het klassiekerseizoen geweest. Samen met de kleinere wedstrijd De Brabantse Pijl zorgt De Amstel of de AGR voor nieuwe gezichten in het peloton.

De renners die zich wedstrijd na wedstrijd af hebben gebeuld over de Vlaamse kasseistroken en hellingen nemen wat gas terug en de renners die in Spanje de Ronde van het Baskenland gereden hebben, reizen naar Noord-Europa voor hun klassiekerweek. Echter, niet alle renners die de E3 Prijs, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen in de benen hebben stappen af. Enkele van die renners zoals in het verleden Philippe Gilbert en Fabian Cancellara konden zich in de Amstel Gold Race nog prima met de betere klimmers meten in de Limburgse heuvels. In dit artikel alles over de Amstel Gold Race en hoe je kunt wedden op de Amstel Gold Race

Amstel Gold Race Wielrennen Winnaar Jan Raas Met Bloemen Bestanddeelnr 929 6433 Scaled

Wedden op de Amstel Gold Race

Wielrennen kent over het algemeen maar weinig weddenschappen. De Amstel Gold Race is hier in Nederland dan wellicht een klassieker waar we met z’n allen op zondagmiddag de televisie voor aanzetten, maar in de rest van de wereld en vooral in Azië wordt het Europese wielrennen niet zo intensief gevolgd. Dat maakt dat het aanbieden van wieler weddenschappen door bookmakers enkel interessant voor een zeer beperkt groepje volgers.

Dat betekent automatisch dat bookmakers lang niet zo veel tijd, geld en energie steken in wielrennen als in bijvoorbeeld voetbal of tennis. Dat zie je terug in het aanbod. Bij de Nederlandse Toto kun je zelfs alleen terecht voor een outright bet op de winnaar van de Amstel Gold Race.

Wilco Kelderman

Laten we deze weddenschap even nader belichten. De Nederlandse wielrenner Wilco Kelderman van het Duitse BORA-team is een goede renner en zou gezien zijn klimkwaliteiten best kans op een hoge klassering kunnen maken. Door een valpartij in de Ronde van het Baskenland vorige week is het echter maar zeer de vraag of Kelderman met de andere toppers mee kan. Dat is terug te zien in de odds. De bookmakers rekenen Kelderman duidelijk niet tot de favorieten. Een weddenschap afsluiten op Kelderman is lucratief, maar de kans dat hij wint is klein. Wanneer je inzet op Kelderman en de 149 andere renners die niet tot de favorieten behoren zijn de odds weliswaar maar 1:3, maar de kans dat je wint is procentueel gezien veel groter.

Een andere vorm van wieler wedden is bij sommige bookmakers de head 2 head weddenschap. Bij dit type weddenschap koppelt het sportwedkantoor twee renners al elkaar en kun je als speler gokken op de renner waarvan je denkt dat deze eerder bij de finish is dan de andere renner.

Live wedden op de Amstel Gold Race

Wielrennen is een aantrekkelijke sport voor het afsluiten van een live weddenschap. Wanneer de favorieten niet lekker in de wedstrijd zitten of al vroeg in de wedstrijd uitvallen, ontstaat er een nieuwe wedstrijd en kun je tijdens het koersverloop bepalen welke renner de grootste kans heeft om de Amstel Gold Race te gaan winnen.

De odds bij live wedden worden tijdens de wedstrijd continu aangepast dus wanneer je zeker bent van je zaak is het zaak om snel je bet te plaatsen voordat de bookmaker ook door heeft dat jouw favoriet de Amstel Gold Race daadwerkelijk gaat winnen. Live wedden kan bij elke vergunde bookmaker. Wij bevelen onze wielerpartner Bingoal van harte aan!

De favorieten volgens Onetime

NB: DIT IS EEN PREVIEW VAN DE EDITIE VAN 2021. ONZE VOORBESCHOUWING OP DE RACE VAN 2022 VERSCHIJNT IN DE WEEK VOORAFGAAND AAN DE WEDSTRIJD.

De Amstel Gold Race van 2021 wordt anders dan anders. Het parcours is vanwege de geldende coronamaatregelen beperkt tot een lokaal circuit van 16,9 kilometer. Dit circuit wordt twaalf maal verreden. De dertiende en laatste ronde wordt op een aangepast circuit gereden. In deze laatste ronde ontbreekt de Cauberg.

In de ronde die de renners gedurende de wedstrijd moeten rijden zijn drie heuvels opgenomen: De Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg. Deze editie van de Amstel Gold Race kent dus geen passage over de Eyserbosweg, de plek waar de koers normaal gesproken openbreekt, en ook geen passage over de Kruisberg en de Keutenberg.

Het maakt dat de wedstrijd anders zal gaan verlopen en dat renners die normaal gesproken verzuipen in de veelheid van kleine, venijnige heuveltjes tot dieper in de finale mee kunnen komen.

Dat maakt het voorspellen van de race een stuk lastiger.

Er zullen aanstaande zondag vooral veel ogen gericht zijn op het team van Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg herbergt twee grote favorieten en zal het gewicht van de wedstrijd grotendeels moeten dragen.

Primoz Roglic Screenshot Youtube
Jumbo-Visma kopman Primoz Roglic, hier in de leiderstrui van de Ronde van Spanje, is één van de grootste kanshebbers om de AGR dit jaar te winnen

Primoz Roglic

Primoz Roglic zou voor onze OneTime Tipster de topfavoriet zijn ware dit een reguliere AGR geweest en ware het niet dat de Sloveen tijdens de slotetappe van de Ronde van het Baskenland tot ver in zijn reserves moest duiken om landgenoot Tadej Pogacar uit de leiderstrui te rijden. Het zegt natuurlijk wel iets over de vorm van Roglic, maar wanneer we kijken naar de voorbereiding van teamgenoot Wout van Aert dan is rust misschien wel het allerbelangrijkste om fit aan de start van de Amstel Gold Race XS te verschijnen. Van Aert won Gent-Wevelgem, moest passen toen Mathieu van der Poel en Kasper Asgreen op de pedalen gingen staan in de Ronde van Vlaanderen en door het verplaatsen van Parijs – Roubaix kwam er ruimte in zijn schema voor de Amstel Gold Race.

Ploeg Jumbo - Visma

Jumbo-Visma is wel de ploeg die de wedstrijd te verliezen heeft. Door het ontbreken van Van der Poel en Pogacar hebben de geelzwarten louter concurrentie van outsiders voor de overwinning. De Deen Jakob Fuglsang van Astana was al eens dichtbij de overwinning en datzelfde geldt ook voor de Pool Michal Kwiatkowski van INEOS. Zij zullen samen met Parijs-Nice winnaar Maximilian Schachmann, ex-winnaar Michael Valgren van Education First en Deceuninck-Quick Step kopman Julian Alaphilippe moeten proberen de Jumbo’s te verrassen.

Vanuit Nederlands oogpunt zullen er bij afwezigheid van Mathieu van der Poel veel ogen gericht zijn op Wout Poels. Deze renner is afkomstig uit Limburg en mag zijn nieuwe werkgever Bahrain Victorious volledig voor eigen kans gaan. Dat Poels in staat is om een klassieker te winnen bewees hij in 2016 toen hij de sterkste was in Luik – Bastenaken – Luik.

Onetime top 3:

  1. Wout van Aert
  2. Michael Valgren
  3. Primoz Roglic

De historie van de Amstel Gold Race

De eerste editie van de Amstel Gold Race werd verreden in 1966. De start van de wedstrijd vond toen plaats in Breda. Die eerste wedstrijd werd gewonnen door de Fransman Jean Stablinski. De start van de wedstrijd verschoof in de jaren die volgden steeds verder naar het Zuiden.

Van 1967 tot 1980 werd de Race uitsluitend gewonnen door renners uit Nederland en België. Vier edities op rij van de Nederlandse renner Jan Raas de beste in de Amstel Gold Race. In 1981 werd zijn hegemonie doorbroken door de Fransman Bernard Hinault, maar in 1982 won Raas zijn vijfde en laatste Amstel Gold Race.

Raas nog altijd recordhouder

Met dat aantal van vijf zeges is Raas nog altijd recordhouder. Van 1984 tot 1988 werd de race elk jaar gewonnen door een Nederlandse renner. Dat waren de toppers van die tijd. Jacques Hanegraaf, Gerrie Knetemann, Steven Rooks en Gert-Jan Theunissen waren elk eens de beste in de Limburgse heuvels.

Na de overwinning van Frans Maassen in 1991 was het even uit met de Nederlandse pret. Het wielrennen werd internationaler en dat gold ook voor de erelijst van de Amstel Gold Race. Duitsers, Denen en Zwitsers gingen er met de overwinning vandoor alvorens in 1999 Michael Boogerd het Wilhelmus weer door Zuid-Limburg liet klinken.

De opvallende naam op de erelijst van de Amstel Gold Race is ongetwijfeld die van sprinter Erik Zabel. In de periode dat de start en finish van de race in Maastricht was gesitueerd trok de Duitser aan het langste eind in een sprint van een eerste groep.

The one who shall not be named: Lance Armstrong

Een jaar later kende de wedstrijd een heel ander verloop. De Amstel Gold Race werd het terrein van een privé oorlog tussen Tour de France-winnaar Lance Armstrong, die toen nog niet van zijn voetstuk gelazerd was, en de Rabobankploeg. Uiteindelijk bleven Armstrong en Rabo-renner Erik Dekker met zijn tweeën vooraan over en moest een sprint beslissen wie de wedstrijd zou gaan winnen. Dekker won nipt voor Armstrong, die zich daarna nooit meer in de wedstrijd zou laten zien.

Aankomst op de Cauberg

Na jarenlang de finishstreep getrokken te hebben in Maastricht, veranderde in 2003 het parcours en kwam de aankomst op de Cauberg te liggen. Dat zorgde ervoor dat een ander type renner kansrijk werd voor de zege. Klimmers met een enorme explosie in de benen over een korte afstand zag je in de jaren die volgden ook op erelijst terug komen. Renners als Alexander Vinokourov, Danilo di Luca en Stefan Schumacher, overigens allemaal meer dan eens betrapt op het gebruik van doping, sponnen garen bij deze aankomst.

Van Der Poel Wint Screenshot Youtube
Hij kan het zelf niet geloven, maar Mathieu van der Poel won in 2019 na een magistrale sprint de Amstel Gold Race

Phillipe Gilbert

Niemand spon echter meer garen dan Philippe Gilbert. De Belgische alleskunner won in de jaren ‘10, de Nederlandse wielerklassieker maar liefst vier keer. De finish was bij zijn laatste overwinning in 2017 alweer verlegd. De race finishte niet meer op of enkele meters achter de Cauberg, maar in Berg en Terblijt.

De laatste winnaar van de Amstel Gold Race is de Nederlander Mathieu van der Poel. Hij won in 2019 uit schier kansloze positie de wedstrijd. Van der Poel was tot 450m van de finish in de achtervolging op een kopgroep, maar met een ongekend machtige sprint was de Nederlandse kampioen iedereen te snel af. In 2020 werd de Amstel Gold Race niet verreden vanwege de wereldwijde coronapandemie.

on air