Canadian Systeem

Wat is een Canadian-systeem: onze eenvoudige uitleg

Naast single bet weddenschappen en combinatieweddenschappen kun je in sportsbetting ook systeemweddenschappen spelen. In een wedsysteem worden je voorspellingen onderling aan elkaar gekoppeld. In dit artikel leggen we de werking van een Canadian-systeem aan je uit. 

Canadian Systeem

Wat is het Canadian-systeem en hoe zet je in?

Een Canadian, ook wel in een Canadees systeem genoemd, is een combinatie van 26 weddenschappen die zijn samengesteld uit vijf voorspellingen. Op elke weddenschap dient een inzet geplaatst te worden. Je inzet wordt dus standaard keer zesentwintig gedaan. 

De weddenschappen opgesteld uit vijf voorspellingen vormen 10 weddenschappen. Voorspelling A wordt gekoppeld aan voorspelling B, voorspelling C, voorspelling D en voorspelling E. 

Schematisch ziet dat er zo uit. 

AB | AC | AD | AE

Meer combinaties

We hebben nu vier combinaties samengesteld. We koppelen vervolgens ook alle andere combinaties aan elkaar.

BC | BD | BE
CD | CE
DE

We hebben nu tien weddenschappen samengesteld uit vijf tips. Deze tien weddenschappen bestaan allemaal uit doubles, waarbij er telkens twee voorspellingen aan elkaar gekoppeld zijn. 

Naast tien doubles bestaat een Canadian-systeem uit tien trebles, vijf 4-Folds en één 5-fold. 

Dat ziet er zo uit:

Trebles:
ABC | ABD | ABE | ACD | ACE | ADE
BCD | BCE | BDE
CDE

4-Folds
ABCD | ABCE | ABDE | ACDE
BCDE |

5-fold
ABCDE

Op basis van deze structuur worden er dus in het totaal zesentwintig weddenschappen samengesteld waarmee je gaat spelen. 

Screenshot 2021 12 16 10.33.40
Helaas, niet alle voorspellingen waren goed. Door een goede spreiding in odds is het verlies ondanks twee incorrecte voorspellingen beperkt gebleven.

Kun je winnend spelen met het Canadian-systeem?

Ja, je kunt zeker winnend spelen met een Canadees systeem. 

Een Canadian speel je om twee redenen. De eerste reden is om een voorspelling meerdere malen voor je te laten werken. Wanneer je bijvoorbeeld zeker weet dat een club een wedstrijd gaat winnen en je wilt meerdere keren van die voorspelling kunnen profiteren, dan is het spelen van een systeemweddenschap een goede manier om je voorspelling in diverse combinaties een zekerheidje te laten zijn. 

Een andere reden om een Canadian te spelen is om zekerheid te combineren met wat meer risico. In een Canadian verlies je immers niet de volledige weddenschap als één enkele voorspelling fout blijkt te zijn. Waar je in een 5-fold de complete weddenschap verliest, is dat in een Canadian niet het geval.

Dat biedt wat mogelijkheden met de samenstelling van je sportweddenschappen voor wat betreft de odds. Wanneer je twee odds selecteert die redelijk zeker zijn, kun je met de drie overige tips wat meer risico nemen om tot een mooie winst te komen. Twee winnende tips is immers voldoende om (een deel van) je inzet terug te winnen.

Wanneer je even wat rekenwerk maakt van de odds in de diverse combinaties kun je met drie winnende tips je verlies flink beperken, met vier tips kun je al winst maken en vijf winnende tips kan je een leuke jackpot opleveren. 

Screenshot 2021 12 16 10.35.04
Doordat er twee voorspellingen fout waren, is één winnende treble de beste combinatie in deze Canadian.

Niet enkel favorieten

Dat vereist wel dat je niet enkel voor favorieten speelt. Favorieten in bijvoorbeeld voetbalwedstrijden hebben in de regel odds van 1.20 tot 1.60. Wanneer je vijf van dat soort tips combineert kom je met twee of drie winnende tips niet uit de kosten. 

Wanneer je echter voorspellingen doet waarbij de dubbelwaarde idealiter boven de 2.00 ligt, maar sowieso meer waarde dan 1.80 in zich heeft, dan kun je met één foute tip nog altijd winst maken ten opzichte van je inleg.

Vergelijkbare wedsystemen

Het Canadian-systeem is een wedsysteem op basis van vijf voorspellingen. Er zijn meerdere wedsystemen die gebaseerd zijn op meer en minder tips. Een wedsysteem kun je al spelen vanaf drie voorspellingen. Deze worden in een Trixie gecombineerd tot vier weddenschappen. Een Yankee is een systeem van elf weddenschappen die gebaseerd zijn op vier voorspellingen. 

Grotere wedsystemen zijn een Heinz systeem, waarbij zes tips gecombineerd worden tot 57 weddenschappen. De allergrootste combinatie is de SuperHeinz. Hierbij worden zeven tips op 120 manieren aan elkaar verbonden.

Waar speel je een Canadian?

Een Canadian systeemweddenschap speel je bij ieder gerenommeerd sportsbook. Elke zichzelf respecterende bookmaker biedt systeemwedden aan.

Het hangt wel van de bookmaker af welke voorspellingen je met elkaar kunt combineren in een Canadees systeem. Niet iedere bookmaker staat het toe dat je voorspellingen over doelpunten koppelt aan resultaatvoorspellingen.

Het is daarom goed om zoveel mogelijk gelijksoortige weddenschappen met elkaar te combineren. Dan weet je zeker dat je probleemloos je Canadian kunt plaatsen bij de bookmaker van je keuze.

Veelgestelde vragen over het Canadian-systeem

Kun je een Canadian combineren met een ander wedsysteem?

Nee, een Canadian kun je verder niet combineren. Het systeem zelf koppelt al vijf weddenschappen aan elkaar. Wedsystemen zijn wel tegelijkertijd te spelen, maar niet met elkaar te combineren.

Waarom zijn de odds van een Canadian lager dan van een 5-fold?

Dat heeft met de winstverwachting van een Canadian te maken. Wanneer één van je voorspellingen in een 5-fold fout is, verlies je de hele weddenschappen. De bookmaker betaalt je dan niets uit. In een Canadian maakt de bookmaker wel geld naar je over als er maar één voorspelling fout is. Je wint met de overige vier tips immers wel. Bij een 5-fold speel je alles of niet, bij een Canadian heb je meer kans om te winnen.

Speel je bij een Canadian ook single weddenschappen?

Nee, bij een Canadian speel je geen singles. De kleinste combinatie is een double van twee voorspellingen. Wil je ook de losse voorspellingen opnemen in je systeemweddenschap dan speel je een Lucky 31. Dit is hetzelfde systeem als een Canadian, maar hierbij tellen ook alle voorspellingen als single bet mee.

on air