Eurovisie Songfestival

Wedden op het Eurovisiesongfestival

In berichten op het OneTime forum en hier op de website mag het thema sportsbetting al voor langere tijd rekenen op de belangstelling van vele OneTimers. Maar wanneer het aankomt op online wedden houden de mogelijkheden niet op bij het wedden op de uitslagen van bijvoorbeeld de Tour de France, de Australian Open of wedstrijden in de Europa League, er kan ook gewed worden op de resultaten van amusementsshows en vele andere evenementen.

De populariteit van het wedden op dit soort speciale evenementen lijkt in de afgelopen jaren almaar toe te nemen. Daarom vond ik het tijd geworden voor een bericht over het behalen van een rendement met wedden op het Eurovisiesongfestival.

Eurovisie Songfestival
Zelmerlof 934669 1280
Måns Zelmerlöw – Winnaar Eurovisiesongfestival 2015

Wedden op het Eurovisiesongfestival: de voorbereiding

Telkens wanneer er een nieuw Eurovisiesongfestival in aantocht is dan verdiep ik mij in de deelnemende inzendingen en ik probeer te komen tot een gedegen analyse van de scoringskansen van iedere individuele bijdrage.

Ook bij het wedden op het Eurovisiesongfestival zal zelfs een gedegen voorbereiding van maanden nooit een garantie bieden op succes. Toch wordt het door het verrichten van een uitvoerige analyse beslist mogelijk om je kansen op het behalen van een goed rendement te optimaliseren.

Waar moet je op letten?

Zoals het voor gokkers bij voetbalwedstrijden een gewoonte zal zijn om, voorafgaand aan een voetbalwedstrijd, steeds aandacht te schenken aan een aantal punten, zo gelden er ook bij het wedden op het het songfestival een aantal vaste aspecten die op positieve of negatieve wijze van invloed kunnen zijn op het resultaat dat een land zal behalen.

In de wereld van de sportsbetting zal een better wellicht kijken naar zaken als: Welke ploeg is thuisspelend/uitspelend? Welke spelers hebben er momenteel een blessure of schorsing? et cetera. Ik hang zelf stellig de overtuiging aan dat het bij het inschatten van de kansen van een inzending voor het festival telkens ook aankomt op het analyseren van meerdere aspecten.

Deze aspecten vallen uiteen in een aantal verschillende categorieën, te weten:

  • (geo)politieke aspecten,
  • muzikale aspecten
  • en wat ik zelf steeds aanduid als de ‘entourage’.

In een volgend deel van deze reeks artikelen zal ik deze aspecten nader toelichten.

Eurovisiesongfestival01 2V
Aspecten die spelen bij de Eurosongfestival

Quoteringen vs de winnaar

Het Eurovisiesongfestival is een groots event, waar jaarlijks miljoenen mensen naar kijken van over de hele wereld. En ieder jaar weer is het spannend wie er met die felbegeerde titel vandoor gaat. Maar is het wel zo spannend nog als we de quoteringen van de bookmakers erbij pakken? Deze zijn over het algemeen goed in staat in te kunnen schatten wie de favorieten zijn. Toch kan er nog het een en ander veranderen, waarbij de halve finales een interessant meetmoment is.

In 2018 hadden de bookmakers onze Waylon op plek 19 gezet en wist de zanger uiteindelijk een plekje hoger te eindigen, op plek 18. Niet slecht! Maar ook de bookies willen er weleens naast zitten en in 2018 zag ik dit gebeuren met Cyprus die werd getipt als nummer 1, maar de overwinning aan zich voorbij zag gaan aan Israël.

Wedopties
Wedopties

Waar kun je op wedden op het Eurovisiesongfestival?

Evenals bij het wedden op sportwedstrijden en -toernooien bestaan er ook bij het Eurovisiesongfestival talloze mogelijkheden voor het aangaan van weddenschappen. Zo heb ik in de voorbije jaren onder meer deze typen weddenschappen voorbij zijn komen:

  • ʻNul points?’ : Zal er een land* met 0 punten eindigen in de finale van het Eurovisiesongfestival? Ja/nee  (* “any country”, dus dat mag gaan om één land of meer dan één land);
  • ʻBest of Nordic countries’: Welk Scandinavisch land zal de hoogste score behalen in de finale van het Eurovisiesonfestival?;
  • ʻZal Roemenië zich kwalificeren voor de finale?’;
  • Weddenschappen met betrekking tot het totale puntenaantal dat de winnaar van het Eurovisiesongfestival zal ontvangen.

Hoe dichter we bij het Eurovisiesongfestival komen, des te meer wedopties er zullen zijn.

Hoe kun je wedden?

Als better bij het Eurovisiesongfestival is het belangrijk om een keuze te maken. Je kunt kiezen tussen wedden op allerlei verschillende typen weddenschappen of het maken van een complete voorspelling voor bijvoorbeeld de top 3, top 5 of 10.

Ikzelf geef meestal de voorkeur aan het wedden op diverse typen weddenschappen. Dit geeft je de mogelijkheid op zoek te gaan naar ‘de krenten in de pap’.

De meest voor de hand liggende opties zijn toch wel het voorspellen van de eindwinnaar, maar ook diegene die zich voor de finale weet te kwalificeren. Daarnaast zijn er mogelijkheden zoals het wedden op:

  • Is de eindpositie van land x even of oneven?
  • Wint een land die zich voor de halve finale heeft geplaatst?
  • Wint een van de Big 5 (Frankrijk, Spanje, UK, Italië, Duitsland)?

Wedden op het Eurovisiesongfestival 2019

Inmiddels staat al weer de 64ste editie van het Songfestival voor de deur. Aan deze editie doen dit jaar 41 landen mee en dit betreffen enkel landen die ook lid zijn van de Europese Radio-Unie. Er doen dus ook landen mee die buiten de Europese grenzen liggen. Voor deze editie hebben Bulgarije en Oekranie zich teruggetrokken. Nederland doet dit jaar voor de 60ste keer mee en de onbekende Duncan Laurence zal hierbij Nederland vertegenwoordigen. Lange tijd werden er andere namen genoemd voor de Nederlandse inzending: men dacht dat het Maan de Steenwinkel of Romy Monteiro zou gaan worden.

Voor de 2019-editie is Israël het gastland en mag door de overwinning in 2018 (Netta Barzilai) het Songfestival voor de derde keer organiseren. Door de overwinning is Israël tevens verzekerd van een plek in de finale. Naast Israël staan ook Spanje, Italië, Duitsland, UK en Frankrijk in de finale, doordat ze elk jaar de grootste financiële bijdrage leveren aan het festival. De overige 36 deelnemers mogen op dinsdag 14 en donderdag 16 mei strijden voor een plek in de finale.

Duncan Laurence voor de overwinning?!

De 24-jarige Duncan Laurence zal Nederland vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival 2019 en zal op 16 mei 2019 te zien zijn in de halve finale. Duncan Laurence is zijn artiestennaam, zijn echte naam is Duncan de Moor en hij komt uit Hellevoetsluis. Duncan is afgestudeerd aan de Rockacademie. Ilse de Lange heeft voor hem een auditie geregeld bij de AVROTROS en daar heeft men unaniem besloten hem naar Israël te sturen  Ze kent Duncan nog van de periode dat hij aan The Voice of Holland (2014) meedeed, Duncan zat in team Ilse.

Arcade is de naam van het nummer en kreeg sinds de release op 7 maart jongstleden veelal positieve reacties en ook de bookmakers plaatsten het nummer hoog in de rankings . Even stond het nummer op plek 2 bij de bookmakers, maar inmiddels staat het nummer op nummer 1. Daarmee heeft Nederland het grote Rusland van de troon gestoten die de populaire Sergey Lazarev als kandidaat heeft voor de 2019-editie. Sergey wist in 2016 een derde plek te behalen en dit zorgde in eerste instantie dan ook voor de hoge quotering. Zweden stond lange tijd op nummer 2 bij de bookies, terwijl niet eens bekend was met welk nummer ze zouden meedoen. De hoge quotering had te maken met het feit dat Zweden al 6 keer het Songfestival wist te winnen en vrijwel elk jaar in de top eindigt.

Deelnemers Eurovisiesongfestival 2019

Land Artiest Liedje Quotering (12-3-2019)
Albanië Jonida Maliqi Ktheju tokës 301
Armenië Srbuk Walking out 34
Australië Kate Middler-Heidke Zero Gravity 67
Azerbeidzjan Chingiz Truth 51
België Eliot Wake Up 67
Cyprus Tamta Replay 17
Denemarken Leonora Love Is Forever 67
Duitsland S!sters Sister 67
Estland Victor Crone Storm 67
Finland Darude Look Away 101
Frankrijk Bilal Hassani Roi 34
Georgië Oto Nemsadze Sul Tsin Iare 101
Griekenland Katerine Duska Better love 26
Hongarije Joci Pápai Az én apám 101
Ierland Sarah McTernan 22 67
IJsland Hatari Hatrið mun sigra 21
Israël Kobi Marimi Home 34
Italië Mahmood Soldi 15
Kroatië Roko Blažević The Dream 101
Letland Carousel That Night 101
Litouwen Jurijus Run with the Lions 101
Macedonië Tamara Todevska Proud 67
Malta Michela Chameleon 34
Moldavië Anna Odobescu Stay 101
Montenegro D-moll Heaven 301
Nederland Duncan Laurence Arcade 3
Noorwegen KEiiNO Spirit in the Sky 26
Oostenrijk Pænda Limits 101
Polen Tulia Pali się 101
Portugal Conan Osíris Telemóveis 26
Roemenië Ester Peony On A Sunday 101
Rusland Sergej Lazarev Scream 5,5
San Marino Serhat Say Na Na Na 301
Servië Nevena Božović Kruna 101
Slovenië Zala Kralj & Gašper Šantl Sebi 34
Spanje Miki La venda 67
Tsjechië Lake Malawi Friend of a Friend 67
Verenigd Koninkrijk Michael Rice Bigger Than Us 101
Wit-Rusland ZENA Like It 101
Zweden John Lundvik Too late for love 7,5
Zwitserland Luca Hänni She Got Me 10

Het afsluiten van weddenschappen op gebeurtenissen omtrent deze amusementsshow is leuk. Het kan de spanning tijdens de puntentelling ook flink verhogen. Een nadeel van het wedden op de uitkomsten van het Eurovisiesongfestival is zeker dat, wanneer gebeurtenissen in de wedstrijd anders uitpakken dan je vooraf gedacht had, er zich pas over twaalf maanden weer een nieuwe gelegenheid aandient om je geleden verlies goed te maken!

on air