Wedden Op Gelijkspel

Winstgevend wedden op gelijkspel: kan dat?

Als je wat vaker inzet op voetbalwedstrijden, dan is het je wellicht wel eens opgevallen dat de odds voor een gelijkspel vaak de hoogste odds van de 1X2 weddenschap is. Hoe kun je nu van deze odds profiteren ondanks dat lang niet elke wedstrijd in een gelijkspel eindigt? We leggen uit hoe je kunt wedden op gelijkspel!

Wedden Op Gelijkspel
Tennis 4532445 1280
Wedden op tennis

Hoe populair is wedden op gelijkspel?

De meeste sportsbettors zijn geen fan de optie gelijkspel. Een gelijkspel is immers een derde optie naast winst en verlies en sportsbettors hebben liever 50-50 odds als ze de winnaar van een sportwedstrijd aan moeten wijzen. Dat is één van de redenen dat tennis en badminton populaire wedmarkten zijn: de optie gelijkspel ontbreekt. 

Bij sporten waarbij de uitkomst van een wedstrijd wel een gelijkspel kan zijn, worden er weddenschappen aangeboden om de risicofactor van deze derde wedoptie te beperken.

Denk daarbij aan weddenschappen als draw no bet, waarbij je je inleg terug krijgt als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt. Of bijvoorbeeld een dubbele kans, waarbij je je winstkansen kunt vergroten door het gelijkspel bij de voorspelling op de thuisspelende of uitspelende club kunt betrekken. 

Er is echter nog een manier om met een gelijkspel om te gaan in je weddenschappen. Dat is namelijk juist inzetten op een gelijkspel. Niet willekeurig, maar met een systeem. Een systeem dat gebaseerd is op het systeem van Fibonacci. 

1-1-2-3-5-8-13-21-34-55-89

De reeks van Fibonacci is het begin van een oneindige serie getallen die door liefhebbers van kansspelen wordt gebruikt om de hoogte van hun inzet op een weddenschap of roulettespel te bepalen. Je hoeft niet per se in te zetten volgens deze getallen, maar wel volgens het principe van deze getallen.

Wanneer je eerste inleg op een weddenschap 5 euro is, dan zijn de inleggen voor je tweede, derde en vierde weddenschap dus respectievelijk 5 euro, 10 euro en 15 euro. 

Je past deze strategie alleen toe zolang je weddenschappen verliest. Wanneer je wint heb je winst gemaakt. Dat is het gegeven waarom deze reeks van Fibonacci zo geliefd is bij sportsbettors en gokkers. Na een winstgevende weddenschap dien je je weer vooraan de getallenreeks te beginnen. 

De cijferreeks van Fibonacci is voor zover bekend voor het eerst beschreven door de Italiaanse wiskundige Leonardo de Pisa. Zijn bijnaam was Fibonacci. In zijn wetenschappelijke boeken dook deze getallenreeks meermaals op. De reeks komt naast in sports betting en casinospelen ook in de natuurkunde en biologie voor. 

Gelijke Stand Voetbalseizoen
Gelijke stand Eredivisie 2018/2019 Bron: Wikipedia

Wedden op gelijkspel

Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft dat nu met wedden op gelijkspel te maken? Simpel, kansberekening. In de eredivisie zijn in de seizoen 2018/2019 eindigden 60 van de 306 gespeelde wedstrijden in een gelijkspel. Dit is bijna 20% van alle wedstrijden.

In het afgebroken coronaseizoen 2019/2020 werden slechts 225 wedstrijden gespeeld. Hiervan eindigden er 49 onbeslist. Dit staat gelijk aan 21,7%. Het afgelopen seizoen, 2020/21, was weer een volledig seizoen van 306 wedstrijden. Hiervan eindigden er 75 in een gelijkspel, oftewel 24,5%. 

De kans dat een wedstrijd in de Eredivisie in een gelijkspel eindigt neemt dus elk seizoen verder toe. De reden hiervoor ligt grotendeels in de nivellering van de Eredivisie. De kracht van de teams komt onder de top meer en meer gelijk te liggen.

Tot de voorlaatste speeldag waren er nog vijf teams in de race voor twee play-off tickets voor Europees voetbal en waren er eveneens nog vijf teams aan het strijden tegen degradatie. 

Kortom: inzetten op een gelijkspel wordt interessanter.

Een ander aspect dat daarbij in ogenschouw genomen moet worden is dat wedden op een gelijkspel statistisch gezien niet populair is onder sportsbettors. Dat betekent automatisch dat de odds voor een gelijkspel hoger worden. Soms zelfs hoger dan dat je op basis van de statistieken zou mogen verwachten. 

Vasthouden aan strategie

Je ziet waarschijnlijk meteen dat inzetten op een gelijkspel interessanter wordt, maar dat het aantal wedstrijden dat daadwerkelijk in een gelijkspel eindigt nog altijd onder het statistische aantal van 33% ligt. Er worden dus nog altijd meer wedstrijden gewonnen dan gelijkgespeeld.

Je zult derhalve niet elke weddenschap op een gelijkspel gaan winnen. Daarom is het belangrijk om vast te houden aan de Fibonacci-reeks. Hiermee maak je op het moment dat je een weddenschap wint, alle verloren weddenschappen goed. Of dat nu de zesde of de zestiende weddenschap is. Kansberekening leert ons dat je bij het vasthouden aan je strategie eens gaat winnen. 

Om de hoogte van je winst te bepalen zijn twee zaken van doorslaggevend belang:

  1. De hoogte van je eerste inzet
  2. De odds van het gelijkspel

De hoogte van je eerste inzet is van belang omdat je de strategie conform de Fibonacci-reeks vol moet kunnen houden. Je budget moet toereikend zijn om een x-aantal verloren weddenschappen op te kunnen vangen. 

Wanneer je een eerste inzet plaatst van €2 heb je dus na acht verloren weddenschappen een inleg van €68 nodig voor de negende weddenschap. Dit budget moet je natuurlijk wel hebben.

Wedden op voetbalwedstrijden moet een leuke hobby blijven. Je kunt met een klein budget beter kiezen van 10 of 20 cent. Je weet immers niet waar in de reeks je winnende weddenschap valt. 

Wedsopties

Odds zijn bepalend voor het wedden op gelijkspel

Of je daadwerkelijk je verloren weddenschappen goed kunt maken met één winnende weddenschap wordt ook bepaald door de odds die de bookmaker op een gelijkspel uitgeeft.

Om zeker te zijn van winst is het belangrijk dat de odds op een gelijkspel hoger liggen dan 2.61 keer je inleg. Wedstrijden waarop de odds voor een gelijkspel lager liggen dan 2.61 moet je links laten liggen. 

Even terug naar het voorbeeld hierboven. Wanneer je de negende weddenschap uiteindelijk wint heb je 2+2+4+6+10+16+26+42+68= €176 geïnvesteerd. Wanneer we tegen minimale odds van 2.61 een gelijkspel selecteren, winnen we in totaal €177,48. Het is minimaal, maar deze berekening toont aan dat de strategie werkt. 

Nu is het echter zo dat je niet zoveel gelijke spelen tegen odds van 2.61 zult aantreffen bij bookmakers zoals de Toto. In 96% van de gevallen heeft een gelijkspel odds van boven de 3. Wanneer we de wedstrijden uit de derde voorronde van de Champions League van vandaag (dinsdag 3 augustus) eens bekijken dan klopt die stelling. 

De laagste odds op een gelijkspel zijn 3.0 bij FC CFR 1907 Cluj – Young Boys. De hoogste odds zijn 5.75 bij PSV – FC Midtjylland. De gemiddelde odds voor een gelijkspel voor deze zeven wedstrijden is 4.04. 

Wanneer we onze inzet in onze negen weddenschap afzetten tegen die gemiddelde odds levert onze inleg van € 176 dus €274,72 op. 

Gemiddeld percentage gelijke spelen

We hebben eerder in dit artikel vastgesteld dat het aantal gelijke spelen in de Eredivisie weliswaar stijgt, maar nog altijd onder de statistische 33,33% ligt. Er zijn voetbalcompetities te vinden waar het percentage gelijke spelen hoger ligt.

Neem bijvoorbeeld de Serie B in Italië. Daar eindigden 131 wedstrijden van de 380 gespeelde wedstrijden in het seizoen 2019/2020 in een gelijkspel. Dat is een procentueel 34,4%. Daarmee is het in de Serie B zelfs (iets) waarschijnlijker dat een wedstrijd in een gelijkspel eindigt dan de statistische 33,33%.

Wanneer je goed zoekt zul je ongetwijfeld meer competities vinden die een percentage gelijke spelen rond de 33% of zelfs nog hoger hebben. Hoe hoger het percentage gelijke spelen, hoe korter je Fibonacci-reeks aan weddenschappen zal zijn, dus hoe vaker je de reeks kunt spelen, hoe meer winst je maakt.

Het addertje onder het gras

Is dit dan echt een failproof systeem om winstgevend te wedden? Ja. Op papier. Die laatste toevoeging is heel belangrijk. Er zit namelijk een klein addertje onder het gras waar je wel rekening mee moet houden: de limieten van de bookmaker.

Naast dat je, zoals we hierboven al besproken hebben, een goede inschatting van je eigen beschikbare budget moet maken, moet je ook rekening houden met het feit dat bookmakers inzetlimieten hanteren.

Wanneer je beslist dat je eerste weddenschap er eentje van €10 moet zijn, dan loopt je inzet dus op van 10+10+20+30+50+80+130+210+340 tot 550 euro bij de tiende inzet.

Het zou zonde zijn als je speelt bij een bookmaker die een inzetlimiet van 500 hanteert, want dan gaat je Fibonacci-reeks scheef en is al het wachten op de winnende weddenschap voor niets geweest. 

on air