IMG 2084 (1)

Wedden op Motorsport

Motorsport, of motorracen, is een sport waar jongetjes van dromen. Helaas komt die droom voor weinigen uit, net zo min als dat het waarschijnlijk is dat ze formule 1 rijder worden. Dus het blijft, ook op volwassen leeftijd, vaak bij af en toe een rondje rijden op de motor (recreatief) én motorraces kijken op tv. De racers leggen elke race weer hun leven in de waagschaal: motorsport is één van de gevaarlijkste en dodelijkste sporten die er is. Wil jij jouw kijkbeleving nu wat opschroeven? Dan kun je naast kijken natuurlijk ook wedden op motorsport.

IMG 2084 (1)

Onetime over de Motorsport

Onetime over de Motorsport

Wat is motorsport?

In het kort bestaat motorsport uit twee disciplines: wegracen, dit vindt plaats op de weg of het circuit, in ieder geval op asfalt, en dirttrack races, oftewel het rijden op zandbanen.

Bij de eerste liggen de snelheden veel hoger en een steentje op de baan of een stuurfout kan fataal zijn (en niet alleen voor de winst), bij de tweede variant liggen de snelheden lager maar wordt er echt ‘gespold' en ‘gespaaid' op zandpaden of modderweggetjes, al dan niet op een circuit of in de bossen.

Bij deze vorm zie je de racers ook nog wel eens springen met hun motoren, en komen ze aan het einde van de rit vaak onherkenbaar onder een laag modder en zand vandaan.

Bekende namen als Valentino Rossi, die al heel wat jaren meegaat, en Marc Marquez zijn grootverdieners in de motorsport en tikken jaarlijks een salaris van dik $10 miljoen aan.

Net als in de Formule 1 wordt het kampioenschap per klasse, waarvan de MotoGP de hoogste is voor het wegracen, bepaald door de resultaten van een heel seizoen. Het winnen van races is dus belangrijk, maar het belangrijkste is om zoveel mogelijk punten te verzamelen met alle races samen. Naast MotoGP en de onderliggende competities is er ook een Superbike Championship.

WEDDEN OP SPORT

Screenshot 2022 06 20 08.56.56
Marc Marquez (links), Jorge Lorenzo (midden) en Valentino Rossi (rechts) zijn samen goed voor 16 wereldtitels in de MotoGP

Wedden op motorsport

Als je dan zelf niet kunt deelnemen aan de motorsport, in ieder geval niet op hoog niveau, dan is er natuurlijk een andere manier om hier zelf geld mee te verdienen. Dit kun je doen door de wedden op motorsport. Op een wedstrijd of op de uitkomst van een kampioenschap bijvoorbeeld. Vooral die laatste komt voor bij de bekende bookmakers. Als je wil wedden op motorsport is dit vooral op wegracen mogelijk.

Wedden op motorsport doe je bij een legale bookmaker zoals BetCity, Circus, Holland Casino of Toto. Zij bieden allemaal (maar niet allemaal dezelfde) weddenschappen aan op de Moto3, de Moto2 en de MotoGP. Ook het wereldkampioenschap Superbike wordt door sommige bookmakers aangeboden.

Waar moet je op letten bij het inzetten op motorsport

Voor de fans van motorsport zal dit geen nieuws zijn. Maar voor de meer onervaren motorsport gokker is het handig om even te weten waar je op moet letten.

Een  kampioenschap gaat dus over de periode van een heel sportseizoen, vaak een half jaar of langer. Het telt de uitkomst van alle gereden races van het hele seizoen bij elkaar (elke plek in een race levert een bepaald aantal punten op) en degene met de meeste punten wint. Niet zo moeilijk dus.

Het werkt wat dat betreft hetzelfde als in de Formule 1. Maar het betekent ook dat één of twee keer winnen niet direct tot kampioenschap leidt. Want als je het als Max steeds je races niet uit kunt rijden, leveren die races geen punten op.

In theorie zou dus zelfs een coureur die geen enkele race wint, alsnog kampioen kunnen worden. Als hij altijd goed rijdt en in de top rijdt, dan levert dat best veel punten op. Als anderen dan minder stabiel rijden, en dan weer winnen en de volgende keer laag eindigen, kan het zijn dat die stabiele rijder het uiteindelijk beter heeft gedaan.

Screenshot 2022 06 20 09.11.25
Marc Marquez is de ster van de MotoGP

Marquez, Rossi of toch iemand anders

Daarnaast is een naam ook maar een naam. Natuurlijk, we kennen Valentino Rossi allemaal wel. Maar hij is wel 41 jaar aan het begin van het seizoen 2020, en is daarmee ook voor de motorsport oud. Hij kan vast nog wel een race winnen, maar het kampioenschap is een ander verhaal. In 2019 haalde hij 2 keer het podium en werd geen enkele keer eerste. Hij eindigde op de 7e plek in het klassement. 

De nummer 1 van het moment is Marc Marquez, met 27 jaar aan het begin van het seizoen ook nog jong, maar toch staat ook bij hem de volgende generatie alweer te trappelen om het roer over te nemen. En als hij pech heeft wordt hij helemaal geen kampioen. Dat hij geblesseerd raakte in 2020 geeft die jongere generatie alle kans.

Aan de andere kant, inzetten op een coureur met een quotering van 250.00 of zelfs 3000.00 is bijna een gegarandeerd verlies. Zo iemand kan best stunten en een race winnen, maar een heel seizoen is een ander verhaal. Dat is echt hopen op een wonder.

Maar alles ten spijt, ook sportsbetting blijft gokken en dat betekent simpelweg dat je het, hoe goed je ook voorbereid bent en hoe goed de coureur ook is waarop je gokt, ook afhangt van een beetje geluk. Of ongeluk. En dat je dus je inzet kunt kwijtraken.

on air