Verstappen winnaar GP van Hongarije 2022 (Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Wedden op de Grand Prix van Hongarije [voorbeschouwing]

De Grand Prix van Hongarije is de Grand Prix die de uitdagers van Red Bull Racing hoop biedt op een overwinning. Het korte, bochtige circuit nabij Boedapest is traditioneel een baan waar niet per se het dominante team wint. De races in Hongarije zitten vaak vol verrassingen.   

Na Aston Martin aan het begin van het seizoen, Ferrari eventjes en Mercedes de laatste races, was het op Silverstone ineens McLaren dat de grootste uitdager van Red Bull Racing bleek te zijn. Lando Norris wist de opnieuw matig startende Max Verstappen zelfs te passeren voor de leiding in de wedstrijd.

Uiteindelijk stelden Verstappen en Red Bull Racing gedurende de race orde op zaken en werd de tiende race van het seizoen ook de tiende zege voor het Oostenrijkse team.

Placeholder Gold door Onetime
op 1 maart 2023 - laatste update: 1 augustus 2023
Verstappen winnaar GP van Hongarije 2022 (Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Verrassingen op de Hungaroring

Hoewel de kans zeer zeker aanwezig is dat RBR in Boedapest het elftal zeges vol maakt, zullen al deze teams hopen dat de hegemonie op de Hungaroring te doorbreken is. Immers, in Hongarije wordt het topteam nog weleens verrast door de underdog.

Er worden vaak verrassende races gereden op het Hongaarse asfalt. Zo won Fernando Alonso in 2003 in zijn Renault in Hongarije zijn allereerste Formule 1 race in een seizoen dat gedomineerd werd door Ferrari.

Drie jaar later was het Jenson Button die zijn eerste zege boekte in Hongarije in een auto van het fabrieksteam van Honda dat daarmee ook voor het eerst won. In 2008 had Heikki Kovalainen de eer zijn eerste overwinning te pakken in Hongarije.

Ook Esteban Ocon won zijn eerste en tot dusver enige Grand Prix in Hongarije. De Fransman stuurde zijn Alpine in 2021 foutloos over de baan. Kortom, als er een circuit is waar Verstappen ondanks zijn oppermachtige heerschappij op moet letten, is het de Hungaroring.

Tijdschema GP Hongarije 2023

Het tijdschema voor de Grand Prix van Hongarije is opgebouwd als een standaard Grand Prix weekend. De race start dus op zondagmiddag om 15.00 uur, voorafgegaan aan twee vrije trainingen op vrijdag, een op zaterdag en de kwalificatie zaterdagmiddag.

 

Sessie

Datum en tijd

Eerste vrije training

vrijdag 21 juli 13.30u tot 14.30u

Tweede vrije training

vrijdag 21 juli 17.00u tot 18.00u

Derde vrije training

zaterdag 22 juli 12.30u tot 13.30u

Kwalificatie

zaterdag 22 juli 16.00u tot 17.00u

Race

zondag 23 juli 15.00u

Favorieten voor de Grand Prix van Hongarije 2023

Max Verstappen is vanzelfsprekend de grootste favoriet voor de overwinning. De Nederlander is aan een ongekend dominante fase van zijn carrière bezig en stormt in sneltreinvaart af op zijn derde wereldtitel. De Limburger is eerzuchtig genoeg om niets cadeau te doen. Het liefst wint hij alle twaalf resterende Grand Prix.

Of de voorsprong die Red Bull Racing op de concurrentie heeft, standhoudt op de Mickey Mouse-baan die de Hungaroring is, is nog even koffiedik kijken. In Monaco was Verstappen niet heel veel sneller dan Alonso en de Ferrari’s. 

Dat moet de uitdagers een klein beetje hoop geven. Het zou voor ons als Formule 1-fans ook wel leuk zijn om eens een echte strijd om de overwinning te zien. Tot nu toe stond het in veel races al ver voor de finish vast dat Verstappen de race ging winnen.

Nyck de Vries

Dit is de laatste Grand Prix dat we een stukje onder het kopje Nyck de Vries typen. De tweede Nederlander in de Formule 1 werd vorige week op staande voet ontslagen en bij team Alpha Tauri vervangen door de Australiër Daniel Ricciardo.

De Vries kon in tien races in de koningsklasse van de autosport niet veel laten zien en dat is hem redelijk snel fataal geworden. Het is bekend dat Helmut Marko, de Oostenrijkse motorsport-adviseur die bij Red Bull over de verdeling van de stoeltjes gaat, weinig geduld heeft met onderpresterende coureurs.

De kans dat De Vries een tweede kans in de Formule 1 krijgt, lijkt vrij klein. De Nederlander heeft geen memorabele indruk achtergelaten.

Verstappen 1e in GP Hongarije 2022 (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Kan Verstappen het resultaat van 2022 herhalen in Hongarij? (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Onze voorspelling

We hopen op een spannende race. Verandering van spijs doet eten dus we zouden het prima vinden als Max Verstappen eens een keertje niet wint. Het zou twintig jaar na zijn eerste zege de cirkel wel soort van rond maken als Fernando Alonso er aanstaande zondag met de zege vandoor gaat.

Naast dat het sportief goed zou zijn, zijn de odds bij de sportsbooks van diverse online casino's op een overwinning van Alonso ook vele malen interessanter om op in te zetten dan de odds op een negende zege in 2023 van Verstappen.

De geschiedenis van de Grand Prix van Hongarije

De Grand Prix van Hongarije staat bekend als de Grand Prix van de eerste keer. Het was in 1986 de eerste Grand Prix die achter het ijzeren gordijn verreden werd.

Twee wereldkampioenen, Fernando Alonso en Jenson Button, wonnen in Hongarije hun allereerste Grand Prix.

Jos Verstappen werd in 1994 de eerste Nederlander die een podiumplaats in de Formule 1 behaalde en zo zijn er nog wel een aantal eerste keren geweest op de Hungaroring – zoals het circuit even buiten Boedapest heet – waar dit jaar voor de 35ste keer de Grand Prix van Hongarije wordt verreden.

Het circuit zelf staat bekend als een zogenaamd Mickey Mouse-circuit. Dat is Formule 1-taal voor een circuit met een lage gemiddelde snelheid, veel bochten en weinig lange rechte stukken. Kortom; een circuit dat spek voor de bek is van teams die het vooral moeten hebben van aerodynamica en een stuk minder van motorvermogen.

De Mickey Mousebaan in Hongarije produceert zelden saaie races. Dat komt mede doordat de weergoden het Grand Prix weekend in Hongarije regelmatig aangrijpen om eens flink te gaan spoken. Regenraces zijn in Hongarije geen uitzondering.

In 2021 zorgde een onbezonnen actie van Valtteri Bottas ervoor dat veel toppers al in de eerste bocht een streep door hun ambities om de race te winnen konden zetten. Onder andere beide Red Bulls en de Ferrari van Charles Leclerc kwamen met elkaar in aanraking door de fout van de Fin.

De race werd gewonnen door de Fransman Esteban Ocon, die niet alleen zijn eerste race won, maar ook de eerste overwinning voor het team van Alpine noteerde. En dat past dan weer mooi in de traditie van eerste keren in Hongarije.

on air