SI201810070613 News 752X501

Voorbeschouwing Grand Prix van Japan

Voor het eerst sinds 2019 doet de Formule 1 Japan aan. Het circuit van Suzuka is een favoriete baan voor vele coureurs. Lukt het Max Verstappen om in het land van Honda zijn tweede wereldtitel veilig te stellen?

Na het uitbreken van de coronapandemie verdween de Grand Prix van Japan twee jaar van de Formule 1-kalender. Nu de pandemie grotendeels over is, keert de race op Suzuka terug op de kalender, net zoals de Grand Prix van Singapore die afgelopen weekend verreden is.

Placeholder Gold door Onetime
op 1 maart 2023 - laatste update: 1 augustus 2023
SI201810070613 News 752X501

Wedden op de Grand Prix van Japan: dit is allemaal mogelijk

Wedden op de Grand Prix van Japan kan voor het eerst bij in Nederland vergunde bookmakers. Ten tijde van de meest recente editie van de race op Suzuka was de kansspelmarkt immers nog niet open. Het type weddenschap dat je af kunt sluiten verschilt van bookmaker tot bookmaker.

Een outright bet op de winnaar van de wedstrijd en de coureur die er op zaterdag met de pole position vandoor gaat, is bij de meeste bookmakers wel te vinden. Ook een long term bet op de nieuwe wereldkampioen kun je bij de gerenommeerde online wedkantoren wel zetten.

Het palet aan Formule 1-weddenschappen is bij de verschillende aanbieders best uitgebreid. Je kunt wedden op iedere sessie van het Grand Prix weekend. Dat begint natuurlijk met voorspellen welke coureur het snelst is in een van de vrije trainingen.

Naast de winnaar van de vrije trainingen kun je ook inzetten op het gedeelte van het weekend waar het echt om gaat: de kwalificatie en de race. Een slimme weddenschap daarbij is om in te zetten op de snelste auto. Daarmee speel je feitelijk op beide coureurs van een team. Hiermee verdubbel je je kans dat je de weddenschap wint.

SI201910130341 News 1024X683
De S-bochten op Suzuka zijn wereldberoemd.

Voorspel de juiste winstmarge en win!

Een bijzondere weddenschap die je soms voorbij ziet komen, is het voorspellen van de winstmarge. Dit is de tijd die zit tussen het over de finish komen van de winnaar en de nummer twee.

Er zijn dan bijvoorbeeld zes wedopties: minder dan twee seconden, tussen de twee en vier seconden, tussen vier en zes seconden, tussen zes en acht seconden, tussen acht en tien seconden of meer dan 10 seconden. Dit seizoen is het meer dan eens voorgekomen dat de winstmarge van de winnaar, in de meeste gevallen Max Verstappen, ruim is.

Bij de Grand Prix van Saoedi-Arabië was het verschil tussen winnaar Verstappen en runner-up Charles Leclerc echter minder dan één seconde! De uitkomst van deze weddenschap is erg afhankelijk van het wedstrijdverloop. Komt er vlak voor de finish een safety car situatie? Dan kun je er donder op zeggen dat het verschil op de streep niet groot zal zijn.

Live wedden

Formule 1 is een spannende sport om naar te kijken. Wanneer je wedt op de Formule 1 verhoogt dat de spanning van de race nog eens extra. Zeker als fan van Max Verstappen zit je vanaf het moment dat de lampen uitgaan op het puntje van je stoel.

Live wedden kan in het sportsbook van verschillende online casino's. In de race kan één snelle of minder snelle pitstop of één wiel te veel over een witte lijn bepalend zijn voor winst en verlies. Daarom is live wedden misschien wel de veiligste manier om jezelf van winst te verzekeren. Je kunt dan immers op basis van het wedstrijdverloop inzetten op je favoriet.

Suzuka is regelmatig het toneel geweest van de beslissing in de strijd om de wereldtitel. Eind jaren '80 eindigde dit meermaals in controverse. In 1989 streden McLaren-teamgenoten Alain Prost en Ayrton Senna om de wereldtitel. Prost stond voor en Senna moest winnen. Het kwam tot een confrontatie waarbij Prost de deur dicht gooide voor zijn teamgenoot en beiden in de grindbak terecht kwamen.

Senna probeerde nog door te rijden, maar werd gediskwalificeerd. De Braziliaan vermoedde vuil spel en zwoer wraak. Een jaar later stond Senna voor Prost in de strijd om de wereldtitel. De Fransman reed inmiddels voor Ferrari en stond op Suzuka op pole.

Na de start had Senna geen enkele intentie om te remmen voor de eerste bocht. Hij tikte Prost op zijn achterwiel en beiden vielen uit. Senna was wereldkampioen.

Tijdschema Grand Prix van Japan

Omdat de Grand Prix van Japan lokaal overdag wordt verreden, wordt het voor ons Nederlanders een vroege bedoening. De eerste en derde vrije training wordt zelfs nachtwerk. De kwalificatie en de race zijn prima te volgen met een croissantje en een kopje koffie.

Sessie Datum en tijdstip
Eerste vrije training Vrijdag 7 oktober 04.30u – 05.30u
Tweede vrije training Vrijdag 7 oktober 08.00u – 09.00u
Derde vrije training Zaterdag 8 oktober 05.00u – 06.00u
Kwalificatie Zaterdag 8 oktober 08.00u – 09.00u
Race Zondag 9 oktober 07.00u
Tijdschema Grand Prix van Japan: je moet vroeg opstaan om de belangrijkste sessies live te volgen.

De geschiedenis van de Grand Prix van Japan

De Grand Prix van Japan stond in 1976 voor het eerst op de Grand Prix-kalender. Het werd direct een memorabele editie omdat vanwege hevige regen titelkandidaat Niki Lauda, die eerder dat jaar een verschrikkelijk ongeluk op de Nürburgring overleefd had, opgaf omdat hij de omstandigheden te gevaarlijk vond.

De Brit James Hunt werd daardoor wereldkampioen. Check zeker de film Rush eens als Formule 1-fan, over de rivaliteit en vriendschap tussen Lauda en Hunt. In 1977 vond de tweede en laatste editie van de Japanse race op het circuit van Fuji plaats.

In 1987 keerde de Japanse race terug. Ditmaal op het circuit van Suzuka. Daar werden de wereldtitels van 1989 en 1990 op controversiële wijze beslist, zoals je ook hierboven kunt lezen. Ook in de jaren daarna werd de wereldtitel gewonnen op Suzuka, al was het zelden zo dramatisch als tussen Senna en Prost.

Mclaren MP4 5 1024X769
De McLaren MP4-5 waarmee Ayrton Senna in 1989 de wereldtitel verloor aan teamgenoot Alain Prost.

In 2006 verhuisde de Grand Prix van Japan weer naar het circuit van Fuji. In 2007 werd daar een race in hevige regen verreden, waar onder andere Sebastian Vettel, toen nog een jonge debutant, achterin de bolide van Mark Webber crashte. Daarna werd bekendgemaakt dat de race zou wisselen tussen Suzuka en Fuji.

In de praktijk is de race op het circuit van Fuji enkel nog in 2008 verreden. Sinds de uitbreiding van de kalender is de Grand Prix van Japan niet meer in het slot van het seizoen te vinden, maar vormt het een dubbel met Grand Prix van Singapore op driekwart van de kalender.

on air