Portugal

Grand Prix van Portugal

De Grand Prix van Portugal werd in 2021 voor het laatst verreden en verdween in 2022 van de racekalender. Er was even sprake van dat het Formule 1 spektakel in 2023 weer terug zou komen naar Portugal, maar ook dit seizoen wordt deze race overgeslagen. 

Dit zegt uiteraard niets over komende seizoenen maar vooralsnog wordt er niet gereden in Portugal. We kijken terug op de geschiedenis van deze Grand Prix en mocht de race weer op de kalender komen, dan zullen we hier een uitgebreide voorbeschouwing plaatsen.

Onetime Las Vegas Fill door Onetime
op 26 april 2021 - laatste update: 3 april 2024
Portugal

Tijdschema Grand Prix Portugal 2021

Het Grand Prix weekend in Portugal begint vrijdag met de eerste en tweede vrije training. Deze sessies duren beiden één uur. De eerste vrije training begint om 12.30u en de tweede om 16.00u. Op zaterdag wordt voorafgaand aan de kwalificatietraining die om 16.00u aanvangt eerst nog een uur gereserveerd voor de derde vrije training. De race start zondagmiddag om 16.00u. Plusminus anderhalf uur later weten we of Hamilton nog altijd WK-leider is of dat Verstappen de leiding overgenomen heeft.

De geschiedenis van de Grand Prix van Portugal

De Grand Prix van Portugal keerde in 2020 onverwacht terug op de Grand Prix kalender toen door de Covid-19 pandemie de ene na de andere Grand Prix geannuleerd moest worden. De FIA besefte dat het, wilde het een volwaardig WK kunnen organiseren, op de proppen moest komen met vervangende Europese races.

De Grand Prix van Portugal werd in verschillende tijden en op verschillende circuits verreden. In de jaren ‘50 en ‘60 werd de race af en aan verreden op de circuits van Boavista en Monsanto. Nadat de jaren ‘70 voorbij waren gegaan zonder Grand Prix van Portugal, keerde de race in de jaren ‘80 terug naar het land op het Iberisch Schiereiland. In 1984  verwierf de race een vaste plek op de Formule 1-kalender. Plaats van handeling was het circuit van Estoril.

Tot en met 1996 werd de race jaarlijks georganiseerd. Op Estoril is in die jaren behoorlijk wat Formule 1-historie geschreven. Zo won Ayrton Senna in 1985 zijn allereerste Formule 1 Grand Prix op een kletsnat Estoril.

Estoril

In 1987 werd het zaadje voor een van de meest intense rivaliteiten in de Formule 1 op Estoril geplant. McLaren teamgenoten Senna en Alain Prost duelleerden om het hardst wie de race in Portugal zou winnen.

Prost wilde Senna op het rechte stuk passeren, maar de Braziliaan duwde de Fransman richting de pitmuur. Prost hield echter zijn voet op het gas en passeerde Senna in de eerste bocht, maar was witheet op de Braziliaan.

In 1989 verspeelde Senna in Portugal grotendeels zijn kansen op de wereldtitel. Ferrari-coureur Nigel Mansell maakte een fout bij zijn pitstop en reed te ver door. Ondanks waarschuwingen van zijn pitcrew zette Mansell zijn wagen in de achteruit en reed terug naar de juiste plek. Dat was tegen de regels in en Mansell kreeg dan ook snel de zwarte vlag getoond, hetgeen betekende dat hij gediskwalificeerd werd.

Mansell negeerde deze vlaggen echter en ging in de aanval op Senna die te hard verdedigde en er samen met Mansell in de eerste bocht af ging. De andere Ferrari-coureur, Gerhard Berger, won de race en de titel ging naar Alain Prost.

Jos Verstappen

De Nederlandse coureur Jos Verstappen, tegenwoordig beter bekend als ‘de vader van…’, debuteerde in 1993 tijdens een Formule 1-test op Estoril in de koningsklasse van de autosport voor het team van Arrows.

De Limburger, net kampioen geworden in de Duitse Formule 3-klasse, maakte grote indruk door bijna net zo snel te zijn als de reguliere Arrows-coureurs tijdens het Grand Prix weekend waren geweest. Verstappen schiep ook direct een precedent door de wagen vervolgens op de tweede test met een klap in de vangrail te parkeren.

De laatste Portugese Grand Prix werd verreden in 1996. De race stond gepland als laatste race voor het seizoen van 1997, maar die seizoensfinale werd uiteindelijk verplaatst naar het Spaanse Jerez de la Frontera. Ook in 1998 zou de Portugese Grand Prix verreden worden, maar vernieuwingen aan het circuit waren niet op tijd afgerond waardoor er een streep door de race ging.

Algarve

De race in 2020 werd niet verreden op Estoril, maar op het relatief nieuwe circuit in de Algarve. Enkele regendruppels zorgden voor een spectaculaire start van de race. De McLaren-bolides van Carlos Sainz en Lando Norris leken veel meer grip te hebben dan de rest van het veld en rukten binnen no time op naar de kop van de wedstrijd. Halverwege de eerste ronde leidde niet Lewis Hamilton, maar Sainz de wedstrijd.

Helaas voor McLaren zette de regen niet door en kon Mercedes de slagvolgorde herstellen. Lewis Hamilton won de wedstrijd en verbeterde daarmee het record van Michael Schumacher voor het aantal overwinningen in de Formule 1. De zege in Portugal was de 92ste uit de carrière van de Brit. 

Achter Hamilton werd teamgenoot Valtteri Bottas tweede. Max Verstappen mocht als derde ook mee naar het podium. Had je destijds bij de bookmaker ingezet op een podiumplek voor Bottas, dan had je een mooie winst gehad. 

on air