Screenshot 2022 06 28 11.06.38

Wedden op Olympisch handbal

Handbal is een van de teamsporten die in de Olympische sporthal wordt gespeeld. Zowel bij de mannen als de vrouwen is er Olympisch goud te verdienen. Vanuit Nederland zal er voornamelijk belangstelling zijn voor het vrouwentoernooi. Alles wat je wil weten over handbal op de Spelen, en hoe je kunt wedden op Olympisch handbal, lees je hier!

Screenshot 2022 06 28 11.06.38

De Oranje handbalsters zijn namelijk al enkele jaren op weg naar de wereldtop. In 2016 nam het team voor het eerst deel aan de Olympische Spelen. De dames reikten tot de halve finale, maar zagen hun medaille missie in het zicht van de haven stranden. Oranje werd vierde.

Op Europese en wereldkampioenschappen werden wel medailles gehaald. Op het EK van 2016 werd de zilveren medaille gehaald. In 2018 veroverden de Oranje dames brons. Het ultieme bereikte Oranje in 2019. Toen werd op het wereldkampioenschap de wereldtitel veroverd.

Wedden op Olympisch handbal

Er zijn heel veel verschillende weddenschappen die je af kunt sluiten op het Olympische handbal. Wedden op de Olympische handbaltoernooien maakt het beleven van de wedstrijden net even wat intenser en je bent net even wat blijer als de mannenploeg of het vrouwenteam waarvan je denkt dat het kansrijk is voor de overwinning ook daadwerkelijk wint en jij er een leuk geldbedrag aan overhoudt.

Naast dat je heel veel weddenschappen af kunt sluiten op de wedstrijden in de verschillende sporten op de Olympische Spelen, waarover je op deze site andere artikelen kunt vinden, kun je ook specifieke weddenschappen op het Olympisch mannentoernooi en het vrouwentoernooi.

Waar kan ik wedden op de Olympische Spelen

Wedden op de Olympische Spelen doe je bij een bookmaker. Lees hier alles over bij welke bookmakers je legaal een gokje kunt wagen.

Waar kan ik op wedden bij het handbal?

Het aanbod aan Olympische weddenschappen op het handballen is best uitgebreid. Je kunt ten eerste voorspellen of de Nederlandse damesploeg een gouden medaille gaat winnen. Dat is op dit moment best een lucratieve weddenschap. Voor elke euro die je daar op inzet krijg je er zeveneneenhalve euro voor terug. Aan deze odds kun je ook direct aflezen dat Oranje niet de grootste favoriet voor goud is. Dat komt onder andere doordat sterspeelster Estavana Polman de Spelen vanwege een blessure aan zich voorbij moet laten gaan.

Naast een outright bet op goud voor keepster Tess Wester en haar collega’s, kun je inzetten op de afzonderlijke wedstrijden. Je kunt hier kiezen voor weddenschappen op het resultaat. Een voorbeeld hiervan zijn 1X2-weddenschappen. Op de Olympische Spelen kan in de groepsfase van het toernooi een handbalwedstrijd in een gelijkspel eindigen. Na de groepsfase kan dit niet meer, maar mocht de stand na de reguliere speeltijd gelijk zijn en dan telt een inzet op een gelijkspel wel als winnende weddenschap.

Wedtip: Kijk bij het wedden op het resultaat van een handbalwedstrijd in de knock outfase extra goed waarop je wedt. Een ploeg die na overtime wint betekent een verliezende weddenschap als je op deze ploeg gewed hebt in een 1X2 weddenschap omdat deze alleen geldt voor de reguliere speeltijd.  

Handicap weddenschappen

Naast voorspellingen over wie de wedstrijd gaat winnen kun je ook weddenschappen met een handicap afsluiten op het resultaat. Wanneer er een wedstrijd op het programma staat waarbij het ene land veel beter dan het andere land en er een groot verschil in de uitslag verwacht wordt, dan kun je aan deze wedstrijden in de regel niet zo veel verdienen. Je kunt deze wedstrijden interessanter maken door de favoriet een handicap van een x-aantal doelpunten te geven. Dit land moet dan met een minimaal verschil van X winnen om een winnende weddenschap op te leveren.

Handicap weddenschappen zijn ook om te draaien. Wanneer je wel denkt dat het land dat als favoriet gezien wordt gaat winnen, maar je verwacht geen monsterscore, dan kun je de underdog een bonus geven. Blijft het verschil in doelpunten onder deze grens dan win je de weddenschap toch terwijl het land waar je op inzet, de wedstrijd verliest.

Ook kun je bij het Olympisch handbal wedden op het totaal aantal doelpunten dat in een wedstrijd gescoord wordt. De bookmaker stelt een weddenschap voor met een X-aantal doelpunten van beide landen en aan jou als speler is het om in te schatten of het totaal aantal doelpunten onder of boven dit voorgestelde aantal uitkomt.

Je weddenschap volgen

Een weddenschap op het handbaltoernooi kun je op televisie goed volgen. De NOS zal de vooral het dameshandbal toernooi uitgebreid in beeld brengen. De Nederlandse handbalsters zijn kanshebber op een Olympische medaille. Houdt er wel rekening mee dat je om je weddenschap live te volgen soms vroeg je bed uit moet. De Spelen worden immers gehouden in Tokio.

Screenshot 2022 06 28 11.24.35
Uitslagen door de jaren heen

De geschiedenis van het Olympisch handbal

De Olympische geschiedenis van het handbal gaat natuurlijk vele malen verder dan de deelname van een team uit Nederland. Handbal stond in 1936 voor het eerst op het Olympisch programma. Het was een eenmalig optreden voor mannenteams, die niet in een zevental in de zaal, maar als elftal op een veld speelden.

In 1972 werd handbal terug op de Olympische kalender geplaatst. Ditmaal wel als zaalsport. In München werd er wederom alleen door mannen om Olympisch goud gestreden. In 1976 bij de Spelen in het Canadese Montreal voor het eerst een handbaltoernooi voor vrouwen georganiseerd. Sindsdien heeft handbal voor beiden elke editie van de Spelen op de agenda gestaan.

De meest succesvolle landen op het Olympische handbaltoernooi zijn Sovjet Unie en Denemarken. Beide landen werden vier keer Olympisch kampioen. Bij de Sovjets zijn de gouden medailles eerlijk verdeeld over de mannenteams en de vrouwenteams. Bij de Denen is de gouden medaille oogst vooral op het conto van de dames te schrijven. De Deense dames wonnen op de Spelen van 1996, 2000 en 2004 drie achtereenvolgende keren goud. In 2016 voegden de Deense heren daar een gouden medaille aan toe.

on air