Kevinpexer Header Image For Olympics 969Debb3 4180 4C14 9C34 9De237b492ed

Wedden op de Olympische Zomerspelen: zo pak je dat aan!

Eens per vier jaar is meedoen belangrijker dan winnen. De Olympische Spelen hebben een status aparte in het hedendaagse sportklimaat. Het beklimmen van de Olympische berg is voor menig sporter het hoogst haalbare in zijn of haar sportdiscipline. In dit artikel alles over de Spelen en hoe je kunt wedden op de Olympische Spelen.

Kevinpexer Header Image For Olympics 969Debb3 4180 4C14 9C34 9De237b492ed

Wedden op de Olympische Spelen

Er zijn heel veel verschillende weddenschappen die je af kunt sluiten op de Olympische Spelen. Wedden op de Olympische Spelen maakt het beleven van de sportwedstrijden net even wat intenser en je bent net even wat blijer als de sporter waarvan je denkt dat hij of zij kansrijk is voor de overwinning ook daadwerkelijk wint en jij er een leuk geldbedrag aan overhoudt.

Naast dat je heel veel weddenschappen af kunt sluiten op de wedstrijden in de verschillende sporten op de Olympische Spelen, waarover je op deze site andere artikelen kunt vinden, kun je ook specifieke weddenschappen op de totale Olympische Spelen afsluiten.

Nederlandse Medaillespiegel Wedden Op De Olympische Spelen Bij De TOTO
Nederlandse medaillespiegel – wedden op de Olympische Spelen bij de TOTO

Medaillespiegel

Een voorbeeld van een dergelijke weddenschappen is het wedden op de medaillespiegel. Je kunt bij diverse bookmakers inzetten op het land waarvan jij denk dat het aan het eind van de Olympische Spelen de meeste medailles heeft gewonnen.

Je kunt ook inzetten op welk land de meeste gouden medailles wint. Dan voorspel je niet het totaal aantal medailles dat de sporters uit een bepaald land winnen, maar tellen alleen de gouden medailles mee voor je weddenschap. Het medailleklassement wordt ook op basis van het aantal gewonnen gouden medailles opgemaakt. Een land dat 21 medailles wint, waarvan vier gouden wordt lager in het medailleklassement gerangschikt dan een land dat maar acht medailles wint, maar vijf van die acht zijn gouden medailles. 

De top 3 bookmakers volgens Onetime

Betmgm Header

BetMGM

WED €10 SCOOR €50
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets

Waar kan ik wedden op de Olympische Spelen?

Wedden op de Olympische Spelen is nu mogelijk bij verschillende legale Nederlandse aanbieders zoals Jack's, TOTO, Bet365 en Unibet. Sinds de nieuwe wet Kansspelen op Afstand van kracht is, kunnen Nederlanders legaal spelen bij deze bookmakers.

Belangrijk om te weten is dat alle genoemde bookmakers een vergunning hebben van de Kansspelautoriteit, waardoor zij legaal hun diensten mogen aanbieden aan Nederlandse spelers. Voorheen was de TOTO de enige legale optie, maar dat is nu veranderd met de nieuwe wetgeving.

Door een account te hebben bij meerdere bookmakers, kun je de odds vergelijken en zo de beste weddenschappen uitkiezen. Elke bookmaker heeft zijn eigen manier om de winstkansen van sporters of teams te berekenen, wat kan leiden tot verschillen in de aangeboden odds. Dit betekent dat het vaak de moeite waard is om de odds van verschillende aanbieders te vergelijken voordat je een weddenschap plaatst, om zo je winstpotentie te maximaliseren.

Inzetten Toto
TOTO wedden

Waarop kan ik wedden bij de bookmaker?

Het aanbod aan Olympische weddenschappen is enorm. Voor vrijwel iedere sport die op de Olympische Spelen zijn odds opgesteld door de bookmakers. Bij de ene sport zijn er meer wedmogelijkheden dan bij de andere sport. Dit komt deels door de aard van de sport, maar ook doordat bookmakers niet of nauwelijks research doen naar bepaalde sporten. Dit zijn vaak sporten waar normaal gesproken weinig interesse in is van sports betters. Weinig interesse betekent weinig wedvolume en dat betekent weer dat de bookmakers maar mondjesmaat geld kan verdienen in zo’n sport.

Wedtip: Sporten waar weinig wedvolume in is, zijn sporten waar de bookmaker weinig onderzoek naar doet. De odds die worden gegeven zijn dus onscherp. Hier liggen winstkansen.

Olympische Spelen in Tokio

Van 23 juli tot en met 8 augustus vinden de 32e moderne Olympische Zomerspelen plaats in de Japanse hoofdstad Tokio. Oorspronkelijk stonden deze gepland voor de zomer van 2020 maar zoals zoveel grote sportevenementen vorig jaar, moesten ook de Olympische Spelen uitgesteld worden vanwege de wereldwijde corona-problematiek. Deze zomer kunnen de Olympische Spelen wel doorgaan, maar de Japanse regering heeft een streng corona-protocol in werking gesteld, wat betekent dat er maar zeer beperkt toeschouwers aanwezig mogen zijn bij de sportwedstrijden die op de Olympische Spelen worden gespeeld. De Olympische Sporters moet hun prestaties dus leveren in een heel andere omgeving dan ze van andere Olympische Spelen gewend zijn.

34 sporten op het programma

In Japan strijden de sporters die in totaal 34 sporten beoefenen gedurende 339 medaillewedstrijden elkaar om de gouden, zilveren en bronzen medaille. Dat zijn vijf sporten meer dan dat er tijdens de laatste Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 op het programma stonden. Nieuw deze editie zijn honkbal (mannen), softbal (vrouwen), skateboarden, klimsport, karate en surfen.

Er zijn op deze editie van de Olympische Spelen geen sporten geschrapt, maar er zijn wel sporten waarbij bepaalde onderdelen nieuw aan de kalender toegevoegd zijn of er juist onderdelen zijn verdwenen. Enkele voorbeelden hiervan zijn dat er een gemengde landenwedstrijd wordt gehouden bij zowel het boogschieten als het judo, dat er op de atletiekbaan een 4×400 meter gemengde estafette gelopen wordt en dat er ook in het tafeltennis en de triatlon gemengde onderdelen op het programma staan. Vanuit Nederlands oogpunt wordt vooral de gemengde estafette in het Olympisch Zwembad interessant. Bij het zwemmen hebben wij Nederlanders altijd goede medaillekansen.

Antikes Olympia Stadion
Overblijfselen van het stadion in Olympia (ca. 350 v.Chr.).

De geschiedenis van de Olympische Spelen

Zoals gezegd strijden de sporters in Tokio om de medailles op de 32ste Olympische Spelen. Met nadruk zeggen we dat het hier gaat om de moderne Olympische Spelen. In 1896 werd de eerste editie van de moderne Olympische Spelen georganiseerd in Griekenland. Als eerbetoon aan de oorsprong van de Spelen, die in de oudheid en in het Griekse dorp Olympia liggen, vond de eerste editie plaats in Athene. Er stonden slechts 43 evenementen op het programma en er deden slechts veertien landen mee.

De Griekse traditie in de Olympische Spelen wordt nog elke editie levend gehouden. Voordat een Olympiade geopend wordt, wordt het Olympisch vuur aangestoken. Dit vuur vertrekt enkele weken voordat de openingsceremonie plaats vindt vanuit Griekenland naar de stad waar de Spelen georganiseerd worden.

Bij de derde editie van de Spelen werd de traditie ingevoerd om de nummers 1, 2 en 3 van een onderdeel te belonen met Olympisch goud, zilver en brons. Een Olympische gouden medaille geldt in heel veel sporten als het hoogst haalbare.

Aantal sporten neemt toe

Naarmate de edities van de Spelen vorderden, nam het aantal sporten dat Olympisch werd toe. Tijdens de eerste editie van de moderne Olympische Spelen in 1896 waren atletiek, schermen, gewichtheffen, gymnastiek, turnen, zwemmen, wielrennen, tennis en schieten de enige sporten waarin deelnemers actief waren. In 1900 en 1904 werden er al een aantal sporten toegevoegd, maar in 1908 werd het Olympisch programma pas echt uitgebreid en kwamen er sporten als polo, lacrosse, zeilen, boksen en worstelen op het programma te staan.

Na de editie van 1912 zouden de eerstvolgende spelen georganiseerd worden in 1916. Deze zouden plaatsvinden in Berlijn, maar door de Eerste Wereldoorlog ging er een streep door de Olympiade. Ook de edities van 1940 en 1944 gingen vanwege oorlog niet door. Opvallend is dat men wel is blijven doornummeren. De geannuleerde spelen tellen wel mee als Olympische Spelen. De spelen die dit jaar in Tokio georganiseerd worden zijn qua telling de 32ste, maar effectief de 29ste die daadwerkelijk gehouden worden.

Bundesarchiv Bild 183 G00630 Sommerolympiade Siegerehrung Weitsprung 1
Olympische Spiele 1936 in Berlin, Siegerehrung im Weitsprung: Mitte Owens (USA) 1., links: Tajima (Japan) 3., rechts Long (Deutschland) 2., Zentralbild/Hoffmann

Spelen in Berlijn

Berlijn kreeg in 1936 alsnog de kans om de Olympische Spelen te organiseren. Deze spelen gelden als de meest controversiële Spelen aller tijden. Hoewel de Spelen aan Duitsland toe waren gekend voordat de Nazi-partij van Adolf Hitler aan de macht kwam, zagen deze de Spelen als podium om het Nationaal Socialisme aan de wereld te promoten. Voorafgaand aan de start van Spelen werd er vanuit diverse kanten nog geprobeerd om de Spelen te verplaatsen, maar dat leverde geen succes op.

De eerste Naoorlogse Spelen werden georganiseerd in 1948 in Londen als teken van een bevrijde wereld. Sindsdien zijn de Spelen tot en met 2016 elk jaar om de vier gehouden. De globale Corona problematiek maakte vorig jaar een eind aan de serie. De volgende Spelen staan gepland voor 2024 in Parijs. Sporters die de aankomende weken Olympisch Kampioen worden kunnen één jaar minder lang van hun Olympische titel genieten.

Mannen versus vrouwen

Op de eerste edities van de Olympische Spelen waren de mannen ontzettend in de meerderheid. Net zoals bij de Oude Grieken stonden de vrouwen vooral langs de kant. In 1924 in Parijs deden er voor het eerst meer dan honderd vrouwen mee. Hoewel het aantal vrouwen dat deelneemt aan de Spelen inmiddels flink is toegenomen zit er nog altijd een verschil tussen het aantal vrouwelijke en het aantal mannelijke deelnemers. Aan de Spelen in Rio de Janeiro namen in 2016 een dikke duizend vrouwen minder deel aan de Spelen dan dat er mannen deelnamen.

Herhalende gaststeden

Een evenement als de Olympische Spelen huisvesten is niet iets dat iedere stad ter wereld kan. Daarom zien we in de lijst met organiserende steden diverse steden meerdere keren terug komen. De stad die de Olympische Spelen het vaakst georganiseerd heeft is Londen. Na de Spelen van 1908 en 1948 keerde het Olympisch vuur in 2012 voor een derde keer terug naar de Engelse hoofdstad. Parijs gaat zich over drie jaar bij Londen voegen. De Franse hoofdstad was tot nu toe in 1904 en 1924 al twee keer eerder gastheer van de Olympiade.

Andere steden waar de Spelen meer dan één keer neer streken zijn Athene (1896 en 2004), Los Angeles (1932 en 1984) en Tokio, waar na de Spelen van 1964 ook de 2020-editie in 2021 georganiseerd wordt.

Nederland was één keer gastheer van Olympische Spelen. In 1928 streek het grootste sportevenement ter wereld neer in Amsterdam. Het Olympisch Stadion in de hoofdstad is een nog altijd tastbare herinnering aan die editie van de Spelen.

De grootste kampioenen allertijden

Het winnen van een medaille op de Olympische Spelen is voor vele sporters het absoluut hoogst haalbare in hun sportcarrière, laat staan een gouden medaille. Er zijn sporters die meer dan één gouden medaille hebben gewonnen in hun carrière. Er zijn ook sporters die de recordboeken hebben herschreven met hun goudkoorts.

Lange tijd was de Amerikaanse zwemmer Mark Spitz de grootste Olympiër aller tijden. Spitz won in het totaal negen gouden medailles, waarvan zeven op de Spelen van 1972 in München.

Ook in de gymzaal steeg goudkoorts tot recordhoogte. De Russische gymnaste Larissa Latyna won op de Spelen van 1956, 1960 en 1964 in totaal maar liefst 18 medailles, waarvan 9 gouden. Daarmee is de meest gelauwerde vrouw in de geschiedenis van de Olympische Spelen.

Er is echter niemand die ook maar in de buurt komt van de oogst van de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps. Phelps debuteerde op jonge leeftijd op de Olympische Spelen in Athene en sloot zijn imposante Olympische carrière 28 medailles, waaronder 23 gouden, af in Rio de Janeiro.

Nederlandse sporters en de Olympische Spelen

De meeste succesvolle Nederlandse sporter op de Olympische Spelen is dressuuramazone Anky van Grunsven. Zij won in het totaal negen medailles, waarvan drie gouden. De sportster met de meeste gouden medailles in zwemster Inge de Bruijn. Zij kende een ontzettend succesvolle Spelen in 2000 waar ze maar liefst vier keer goud won. Daarnaast won De Bruijn nog twee keer en twee keer brons. Ook wielrenster Leontien van Moorsel, paardensporter Charles Pahud en atlete Fanny Blankers-Koen wonnen vier gouden medailles op de Spelen, maar zij wonnen minder zilveren en bronzen plakken.

Vooral de prestatie van Blankers-Koen is opgenomen in het nationale canon van de sportgeschiedenis. Op de Spelen van Londen in 1948 won De vliegende Huisvrouw vier keer goud op sprintnummers bij het hardlopen en het horde lopen.

De allereerste medaille werd gewonnen op de Spelen van 1900, de eerste Spelen dat Nederland vertegenwoordigd was. Het was een zilveren medaille gewonnen op de discipline 50 meter revolver schieten voor landenteams.

De allereerste gouden medaille voor Nederland werd gewonnen op de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920 op het onderdeel zeilen. De winnaars waren Joop en Bernard Carp en Piet Wernink.

Op diezelfde spelen in 1920 nam zwemster Ria Beisenherz als eerste Nederlandse vrouw deel aan de Olympische Spelen.

Weddn
Wedden op hockey

Sporten waarop gewed kan worden tijdens de Olympische Spelen zijn in alfabetische volgorde:

 • Atletiek
 • Handbal
 • Hockey
 • Moderne-Vijfkamp
 • Paardensport
 • Roeien
 • Tennis
 • Voetbal
 • Volleybal
 • Waterpolo
 • Wielrennen
 • Zwemmen

Wanneer je een weddenschap gevonden hebt in een sport waar je wel wat kijk op hebt of zelfs gedegen onderzoek naar hebt gedaan, kun je aan de odds zien welke sporter of welk sportteam en volgens de bookmaker favoriet is. Wanneer je dit gelooft kun je hierop inzetten. Je wint dan het bedrag dat je inzet keer de factor van de odds. Zijn de odds bijvoorbeeld 2.25, dan win je voor iedere euro die je als inzet op de weddenschap plaatst € 2,25 terug.

Hoe lager de odds, hoe groter de kans op winst

De regel die geldt is: Hoe lager de odds, hoe groter de kans op winst. Wanneer een bookmaker odds van 1.25 biedt op een sporter om een Olympisch evenement te winnen terwijl de andere sporters odds van 4.00 en hoger hebben, dan geldt deze sporter als topfavoriet. Grote kans dat je de weddenschap gaat winnen als je odds van bookmaker aanvaard. Je kunt echter een veel hoger bedrag winnen als je inzet op een outsider. De kans dat deze outsider wint lijkt vooraf misschien niet zo groot, maar sport blijft sport. De Olympische geschiedenis heeft al vele malen aangetoond dat de gedoodverfde winnaar uiteindelijk niet met de gouden medaille naar huis ging.

Voordat je een weddenschap plaatst is het altijd aan te raden om een beetje onderzoek te doen naar de sporter. Of naar het sportteam waar je op wilt wedden. Hoe is het met de recente van deze sport of dit team gesteld? Zijn er blessures geweest? Wie zijn er van de concurrenten in goede conditie/vorm en zijn deze een bedreiging?

Probeer uitslagen ook altijd in het licht te zien van de opbouw naar de Spelen toe. Geen enkele sporter heeft er iets aan als de topvorm al maanden voor de Spelen te pakken is gekregen. Want dan is de kans groot dat die weer verdwenen is als het Olympisch goud op het spel staat.

Combinatieweddenschappen

Wanneer je je weddenschap geselecteerd hebt en je bent niet tevreden met de odds, kun je odds aan je weddenschap toevoegen door je voorspelling te combineren met een of meerdere andere voorspellingen. Op deze manier maak je combinatieweddenschappen. Er zijn diverse vormen en varianten van combinatieweddenschappen. Wanneer je meerdere voorspellingen met elkaar gaat combineren kun je er voor kiezen dat alle gedane voorspellingen goed moeten zijn. Je krijgt dan van de bookmaker de scherpste odds, maar je neemt ook het grootste risico. Eén fout betekent immers dat de gehele weddenschap verloren is.

Wedtip: Bouw bij een combinatieweddenschap ruimte voor een error in. Wanneer je bijvoorbeeld 9 voorspellingen combineert, selecteer dan geen 9-fold als weddenschap, maar kies voor een 8-fold of een 7-fold. Dan worden er meerdere combinaties van voorspellingen gemaakt en ontstaan er ook combinaties waarin een eventuele foutieve voorspelling niet zit. Je verliest wat rendement, maar verhoogt de zekerheid dat je de weddenschap wint.

Live wedden op de Olympische Spelen

Live wedden op sport tijdens de Olympische Spelen is de meest zekere manier om je weddenschappen te verzilveren. Zeker bij sporten waar op het allerlaatste moment nog veel kan veranderen, is het op het juiste moment inschatten cruciaal. Helaas is het bij de Toto momenteel nog niet mogelijk om live in te zetten op Olympische wedstrijden. Spelers van de Toto moeten kunnen dus alleen voordat een wedstrijd van start gaat inzetten.

Spelers die een account hebben bij een buitenlandse aanbieder kunnen in veel gevallen wel gebruik maken van live wedopties. Zij kunnen dan vaak via een livestream van de bookmaker ook mee kijken naar de wedstrijd. Het is immers niet mogelijk voor de NOS om alle wedstrijden op de Olympische Spelen live uit te zenden. De NOS zal er voornamelijk voor kiezen om wedstrijden uit te zenden waar Nederlandse medaillekansen liggen, maar het is niet gezegd dat dat ook vanuit een sports betting perspectief de meest interessante wedstrijden zijn.

on air