Ren

Wedden op de Olympische moderne vijfkamp: zo werkt dat!

De Olympische vijfkamp is een bijzondere sport op de Olympische Spelen. De onderdelen lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben, maar er is een historische reden waarom de vijfkamp is samengesteld uit schieten, zwemmen, hardlopen, paardrijden en schermen. Vandaag duiken we in de historie van de Olympische vijfkamp. En ik zocht voor je uit waar en hoe je op de moderne Olympische vijfkamp kunt wedden.

Ren

De vijfkamp in de 21 eeuw

In 2009 zijn de reglementen voor de moderne vijfkamp (verder) gemoderniseerd. Het pistool waarmee kogels werden afgevuurd is vervangen door een lasergun.

Om het de atleten gemakkelijker te maken zijn schieten en hardlopen gecombineerd, net zoals langlaufen en schieten bij de biatlon op de Olympische winterspelen.

Door deze aanpassingen is ook de volgorde van de evenementen veranderd. De moderne vijfkamp begint tegenwoordig met schermen, gevolgd door zwemmen en paardrijden. De afsluiting bestaat uit de combinatie van hardlopen en schieten.

De indoorsporten staan standaard in de ochtenduren op het programma, waarna de atleten in de middag de buitensporten doen. Paardrijden en hardlopen/schieten wordt in een tijdsbestek van anderhalf uur afgewerkt.

Het schermonderdeel van de moderne vijfkamp wordt als een soort speeddate uitgevoerd. Tegen elke andere schermer wordt slechts om één punt geschermd met een degen. Hierna moeten de atleten zich snel omkleden voor de 200 meter vrije slag in het zwembad.

Bij paardrijden moet iedere deelnemer op een paard, dat hem door loting toegewezen is, een springparcours afleggen.

Het laatste onderdeel, de combinatie van hardlopen en schieten, begint met een sprint van 20 meter. Twintig meter na de start is de eerste schietlocatie te vinden. Hier moeten vijf treffers gerealiseerd worden met schieten. De atleten hebben hiervoor een onbeperkt aantal schoten tot hun beschikking.

Daarna wordt er ruim een kilometer gelopen waarna de atleet terugkeert bij schietlocatie. Hier moet hij wederom vijf keer raakschieten. Wanneer dat na 1,5 minuut nog niet is gelukt, mag hij toch verder in de wedstrijd. In totaal worden er drie rondes geschoten en meer dan 3 kilometer gelopen.

De snelste atleet wint

De atleet die als eerste de finishlijn passeert na het hardlopen/schieten is ook direct de winnaar van Olympisch Goud. In de eerste drie onderdelen, het schermen, zwemmen en paardrijden, zijn punten te verdienen.

De atleet die na deze drie onderdelen de meeste punten heeft verzameld mag als eerste van start bij het hardlopen/schieten. De achterstand in punten van de overige deelnemers wordt omgerekend naar een achterstand in tijd. De nummer twee mag dus pas van start gaan als deze straftijd voorbij is.

Wordt de leider dus tijdens het hardlopen/schieten ingehaald door een andere deelnemer dan betekent dit dat hij zijn leidende positie in het klassement ook kwijt is.

De moderne vijfkamp werd ooit bedacht als Olympisch onderdeel voor soldaten. Pas bij de Spelen van 1952 won een niet-soldaat de gouden medaille. In 2000 werd de moderne vijfkamp ook een Olympische sport voor vrouwen.

Succesvolle olympiërs

Het land dat in de eerste edities van de Olympische vijfkamp hoge ogen gooide was Zweden. De eerste drie Olympische Spelen waarop de vijfkamp gehouden werd, werden de gouden, zilveren en bronzen medaille allemaal gewonnen door Zweden.

Bovendien won Zweden acht keer goud op dit onderdeel tijdens de eerste negen Olympiades. Enkel in 1936, bij de controversiële Spelen in Nazi-Duitsland, won Zweden geen medaille.

Anno 2021 is de moderne vijfkamp vooral een sport waar voormalig Sovjet-republieken in uitblinken. Landen als Rusland, Kazachstan, Litouwen en Belarus zijn er op de meeste recente Spelen met de medailles vandoor gegaan.

Nederland heeft geen enkele historie in de moderne vijfkamp. Ook tijdens de aankomende Spelen doet er geen Nederlandse sporter mee op dit onderdeel.

Wedden op de moderne vijfkamp

Er zijn heel veel verschillende weddenschappen die je af kunt sluiten op de Olympische moderne vijfkamp.. Wedden op de moderne Olympisch vijfkamp maakt het beleven van de wedstrijden net even wat intenser. Ook ben je net even wat blijer als de atleet of atlete waarvan je denkt dat het kansrijk is voor de overwinning ook daadwerkelijk wint en jij er een leuk geldbedrag aan overhoudt.

Naast dat je heel veel weddenschappen af kunt sluiten op de wedstrijden in de verschillende sporten op de Olympische Spelen, waarover je op deze site andere artikelen kunt vinden, kun je ook specifieke weddenschappen op de Moderne Olympische vijfkamp.

Waar kan ik wedden op de Olympische spelen?

Wedden op de Olympische Spelen doe je bij een bookmaker. Lees hier alles over bij welke bookmakers je legaal een gokje kunt wagen.

Waarop kan ik wedden bij de moderne vijfkamp?

Wedden op de Olympische Vijfkamp is op zich nog best een uitdaging. Het aanbod aan Olympische weddenschappen op de moderne vijfkamp is heel erg beperkt. Sterker nog, Toto biedt op dit moment geen weddenschappen op de Olympische moderne vijfkamp aan. Wanneer je wilt wedden op de prestaties van de atleten die de moderne vijfkamp beoefenen ben je aangewezen op een, illegale, buitenlandse aanbieder.

1280Px Pierre De Coubertin Anefo
Pierre de Coubertin, geestelijk vader van de moderne Olympische Spelen

Het ontstaan van de moderne Olympische Spelen

De moderne vijfkamp is speciaal voor de Olympische Spelen bedacht, doorde Fransman Pierre de Coubertin, geestelijk vader van de moderne Olympische Spelen. Hij bracht vijf Olympische sporten samen in de vijfkamp als weerspiegeling wat een soldaat in de negentiende eeuw allemaal moest beheersen om dienstbaar te zijn in het leger.

De Coubertin probeerde de vijfkamp al in 1908 op de Olympische kalender te krijgen, maar zijn voorstel daartoe werd afgewezen. In 1909 had De Coubertin meer succes. Op de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm zou de moderne vijfkamp, voor het eerst, op het programma staan.

In de beginjaren werd de volgorde van de onderdelen nog weleens door elkaar gehaald en duurde de vijfkamp op de Olympische Spelen vijf dagen. Elke dag werd er door de atleten een ander onderdeel afgewerkt.

Sinds de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta worden alle vijf de onderdelen van de moderne vijfkamp op één dag afgewerkt.

Ook de volgorde waarin de evenementen afgewerkt moesten worden werd vastgelegd. De dag begon met schieten gevolgd door schermen, zwemmen, paardrijden en hardlopen.

Je weddenschap volgen

De NOS zal de moderne vijfkamp niet uitgebreid in beeld brengen. Er doen geen Nederlandse deelnemers aan mee. Ook is de sport is vrij onbekend in Nederland. Daarnaast is het lastig om de sport op televisie te volgen omdat het allemaal verschillende onderdelen zijn die geen individuele winnaar kennen, maar waarvan de prestaties worden opgenomen in een totaalklassement.

Wil je de moderne Olympische Vijfkamp volgen dan kun je waarschijnlijk online wel een livestream vinden.  Houdt er wel rekening meer dat de Spelen in Tokio plaatsvinden en dat er daarom sprake is van een tijdsverschil.

on air