Wedden Op Olympisch Volleybal (1)

Wedden op Olympisch volleybal: zo doe je dat!

Volleybal is een relatief nieuwe sport op de Olympische Spelen: pas in 1964 werd er voor het eerst een Olympische volleybalwedstrijd gespeeld.

Vandaag de dag teert Nederland nog op de overwinning van het Nederlandse mannenvolleybalteam, dat in 1996 in Atlanta de gouden medaille wist te veroveren. Hoe staat het nu met volleybal op de Olympische Spelen, en hoe kun je hierop inzetten?

Wedden Op Olympisch Volleybal (1)

Wedden op Olympisch volleybal

Er zijn best een aantal verschillende weddenschappen die je af kunt sluiten op het Olympisch volleybaltoernooi. Wedden op het Olympisch volleybal maakt het beleven van de wedstrijden net even wat intenser en je bent net even wat blijer als het herenteam of het damesteam waarvan je denkt dat het kansrijk is voor de overwinning ook daadwerkelijk wint en jij er een leuk geldbedrag aan overhoudt.

Naast dat je heel veel weddenschappen af kunt sluiten op de wedstrijden in de verschillende sporten op de Olympische Spelen, waarover je op deze site andere artikelen kunt vinden, kun je ook specifieke weddenschappen op het Olympisch volleybal.

Waarop kan ik wedden bij Olympisch Volleybal?

Het aanbod aan Olympische volleybal weddenschappen is redelijk divers. Naast de voorspelling of een land al dan niet Olympisch kampioen gaat worden, kun je wedden op de medaillewinnaars. Daarnaast kun je voorspellen welke uitslagen de wedstrijden op het Olympisch toernooi gaan krijgen.

Wil je meer gedetailleerd wedden dan op enkel het resultaat, dan kun je kiezen voor weddenschappen zoals voorspellen of het aantal punten in een set een even aantal punten of een oneven aantal punten zal zijn, wie de winnaar van een bepaalde set zal zijn of dat het aantal punten dat in een set gemaakt worden onder of juist boven een gegeven aantal zal eindigen.

Dit laatste noemen we een under-over weddenschap zoals je die misschien wel uit het voetbal kent.

Handicap weddenschappen

Tot slot is het mogelijk om hogere odds op een bepaalde wedstrijd te krijgen door handicaps toe te kennen aan een land in een set. Wanneer je voorspelt dat een bepaalde set met 4.5, 5.5, 6.5 of 7.5 punt verschil gewonnen wordt, is dat extra geld waard.

Handicap weddenschappen zijn vooral interessant wanneer één van de twee teams in een wedstrijd overduidelijk de favoriet is. Voor een overwinning van dat team krijg je over het algemeen maar weinig rendement van de bookmaker terug. Door met handicaps te spelen, kun je de odds op de weddenschap nog wat verhogen.

Voor vrijwel iedere sport die op de Olympische Spelen zijn er odds opgesteld door de bookmakers. Dat geldt dus ook voor volleybal. Bij de ene sport zijn er meer wedmogelijkheden dan bij de andere sport.

Dit komt deels door de aard van de sport, maar ook doordat bookmakers niet of nauwelijks research doen naar bepaalde sporten. Dit zijn vaak sporten waar normaal gesproken weinig interesse in is van sportsbettors. Weinig interesse betekent weinig wedvolume en dat betekent weer dat de bookmakers maar mondjesmaat geld kan verdienen in zo’n sport.

De geschiedenis van volleybal als Olympische Sport

Olympisch volleybal staat in Nederland nog altijd synoniem voor die ene glorieuze avond in Atlanta in 1996, waar het Nederlands mannenteam onder leiding van bondscoach Joop Alberda de gouden medaille won.

Anno 2021 ontbreken De Lange Mannen op de spelen en is ook het Nederlands damesteam niet aanwezig. Volleybal is een relatief nieuwe sport op de Olympische Spelen. Pas in 1964 werd er voor het eerst een volleybal wedstrijd op Olympisch niveau gespeeld. Opvallend is dat er tegelijkertijd een toernooi voor mannen en vrouwen werd gepresenteerd.

In dit artikel meer over deze sport, en lees je ook hoe je kunt wedden op Olympisch volleybal.

Nederlandse volleybalsuccessen op de Olympische Spelen

De gouden Nederlandse volleybalgeneratie liet voor het eerst van zich voren op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Daar bereikte het team verrassend de finale. Die werd met 3-0 verloren van Brazilië, maar was het startpunt voor Missie Atlanta.

Met Peter Blangé terug in de ploeg voor de kleine spelverdeler Avital Selinger werd Nederland in de aanloop naar Atlanta vaak geklopt door Italië. Zowel op EK als het WK als in de World League moet het team vaak genoegen nemen met een tweede plaats.

Op de Spelen zelf bereikte Oranje zonder al teveel problemen de finale. De tegenstander is niet verrassend opnieuw aartsrivaal Italië. In een zinderende eindstrijd trekt Nederland na een smash van Ron Zwerver in de vijfde set de overwinning voor de poorten van de hel weg. Eindelijk volleybalgoud voor Nederland.

Vier jaar later slaagde Oranje er niet in om de Olympische titel te prolongeren. Er wordt zelfs geen medaille gehaald. Gedesillusioneerd stoppen sommige internationals met het spelen van volleybal in een zaal. Onder andere Reinder Nummerdor en Richard Schuil maken de switch naar het beachvolleybal.

Beachvolleybal

Het is een keuze die beide heren niet zullen betreuren. Ze werden diverse malen Europees kampioen, maar een Olympische medaille zat er voor Schuil/Nummerdor niet in. In 2012 kwamen ze met een vierde plaats erg dichtbij.

In 2016 werd voor het eerst bij het beachvolleybal, dat sinds de Spelen van 1996 een Olympische discipline is, een medaille gewonnen door een Nederlands duo. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wonnen de troostfinale en daarmee de bronzen medaille.

 

Celeste Plak Dames Volleybal
Celeste Plak. Door Olaf Kosinsky – Eigen werk, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28160051

Damesvolleybal

De damesteams die Nederland vertegenwoordigd hebben op de Olympische Spelen, hebben niet hetzelfde succesvolle trackrecord als de mannen. Tot de Spelen van 2016 zijn de volleybaldames eigenlijk nooit echt serieus in de buurt van een medaille geweest. Pas op deze Spelen viel alles voor de volleybaldames op hun plek.

Na een ijzersterk toernooi verloren de Oranje-dames in de halve finale van China. Een enorme teleurstelling voor de ploeg met sterspeelster Celeste Plak als uithangbord. De ploeg probeerde zich op te peppen, maar moest in de troostfinale het hoofd buigen voor de Verenigde Staten waardoor het met een medaille in zich alsnog struikelde.

on air