1920Px Thialf Ijsbaan

Wedden op schaatsen: wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer in Nederland de bladeren van de bomen beginnen te vallen, verheugen we ons op de start van het schaatsseizoen. Romantische beelden van erwtensoep en broodjes unox komen direct naar boven. Door te wedden op schaatsen beleef je de races van Sven Kramer c.s. nog intensiever.

Wedden op sport is sinds de regulering van de kansspelmarkt in Nederland eenvoudiger dan ooit. Niet langer hoef je illegale bookmakers te raadplegen. Je hebt de keuze uit professionele en legale sportsbooks die weddenschappen op schaatsen aanbieden. In dit artikel vertellen we je wat er mogelijk is op het gebied van schaatsweddenschappen en waar je de meest value for money kunt vinden.

1920Px Thialf Ijsbaan

Wedden op schaatsen

Nergens ter wereld is schaatsen zo populair als in Nederland. Schaatsen zit in ons DNA. Dat is terug te leiden naar de tijden waarin we in ons land nog strenge winters hadden. Niet alleen qua populariteit, maar ook qua prestaties is het vaak Nederland dat de klok slaat bij het schaatsen. Dat maakt inzetten op schaatsen als Nederlander extra leuk. Je kunt lekker chauvinistisch voor de televisie gaan zitten om je favoriete landgenoten aan te moedigen en tegelijkertijd verdien je nog geld ook! De Nederlandse Olympische, Europese en wereldkampioenen zijn de laatste jaren niet meer op twee handen te tellen.

Wedden op schaatsen kan bij de grote internationale toernooien zoals het EK allround, WK allround, WK Sprint en WK Afstanden. Eens in de vier jaar wordt dat laatste toernooi niet verreden. Dan staan de Olympische Winterspelen op het programma. De eerste volgende Olympische Winterspelen vinden plaats in Beijing in februari 2022.

Inzetten op schaatsen

Schaatsweddenschappen zijn er in een aantal vormen. De weddenschap die de meeste bookmakers wel aanbieden is een zogenaamde outright bet op de winnaar of winnares van het toernooi. Ook kun je bij de meeste vergunde bookmakers terecht voor een voorspelling van het podium aan het eind van een toernooi.

Je dient voordat je deze weddenschappen plaatst altijd heel goed kijken naar de specialisatie van een rijder. Doordat schaatsers zich steeds meer specialiseren op een bepaalde afstand, worden allround toernooien op details beslist. Het aanwijzen van een favoriet is niet meer zo gemakkelijk als een aantal jaren geleden. Vooral de Nederlandse schaatsers die deelnemen aan allround toernooien ontlopen elkaar niet veel, ondanks dat ze het toernooi wellicht totaal verschillend opbouwen.

Screenshot 2021 11 04 13.32.10
Kjeld Nuis is een van de beste Nederlandse schaatsers op de 1000 en 1500 meter

Andere weddenschappen bij het schaatsen

Naast een outright bet zijn er bij het schaatsen nog een aantal weddenschappen mogelijk.

Afstandszege:
Bij deze weddenschap voorspel je welke deelnemende schaatser de desbetreffende afstand gaat winnen. Vooral bij de allround toernooien is het belangrijk rekening te houden met het specialisme van een schaatser. Bij afstandstoernooien zoals het WK Afstanden of de Olympische Spelen zijn er veel afstanden om op in te zetten.

Er wordt op afstandstoernooien zowel voor de mannen als de vrouwen de volgende afstanden gereden:

  • 500 meter
  • 1000 meter
  • 1500 meter
  • 5000 meter

De vrouwen schaatsen daarnaast nog de 3000 meter, terwijl er voor de mannen nog een 10000 meter op het programma staat.

De laatste jaren is de schaatskalender uitgebreid. Naast de ploegenachtervolging staat ook regelmatig het onderdeel massastart op het programma. Hierbij vertrekt er een peloton schaatsers voor 15 (vrouwen) en 20 (mannen) ronden op de standaard 400 meterbaan. Omdat de inrijbaan echter meetelt als wedstrijdbaan, is de lengte van de baan wat korter.

Podiumplaats:
Het is ook mogelijk om naast de winnaar van een afstand binnen een toernooi ook te voorspellen welke schaatsers er na afloop van de afstand naar het podium mogen om een medaille op te halen.

Head to Head weddenschappen:

Schaatswedstrijden worden verreden tegen de klok, maar ook tegen de andere deelnemers. Per afstand staan er een x-aantal ritten op het programma van schaatsers die deelnemen. Elke rit wordt verreden door twee schaatsers. Bij de bookmaker kun je per rit voorspellen welke van de twee schaatsers als eerste over de finish komt en dus de rit wint.

Per afstand is het aantal ritten wisselend. Bij zowel de mannen als de vrouwen worden bij allround toernooien op de langste afstanden, respectievelijk de 10000 meter en de 5000 meter, slechts vier ritten op het programma.

Mens 5000M 2014 Winter Olympics Podium With Medals
Nederland wint goud, zilver en brons op de 5000 meter op de Olympische Spelen in Sochi in 2014. Van links naar rechts Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Jorrit Bergsma – Credit: Wikicommons

Schaatsen op televisie

Het volgen van je weddenschappen op schaatswedstrijden is niet heel moeilijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal of Formule 1 heb je voor het volgen van de belangrijkste schaatstoernooien geen streamingdienst of abonnement op een sportzender nodig. De tijden van de gebreide truien van Mart Smeets liggen inmiddels ver achter ons (en dat is misschien maar goed ook), maar het schaatsen is nog altijd gewoon bij NOS Studio Sport op NPO1 te volgen.

Live wedden op schaatsen

Sinds 1 oktober 2021 is het live wedden op sportwedstrijden legaal in Nederland. Voor het schaatsen werkt dat echter iets anders dan bijvoorbeeld voor het voetballen. Bij schaatsen kun je bijvoorbeeld niet live tijdens ritten inzetten op head to head weddenschappen. Ook kun je niet tijdens een rit voorspellen wie de afstand gaat winnen.

De reden daarvoor is dat er op het gebied van live betting een aantal regels zijn opgesteld in de Wet Kansspelen op Afstand die er voor moeten zorgen dat matchfixing niet aangemoedigd wordt. De stelregel die daarbij is opgesteld is dat elke vorm van een weddenschap die door een actie van één persoon beïnvloed kan worden, verboden is.

In het voetbal moet je dan denken aan het bewust pakken van een gele kaart of het expres weggeven van een corner. In het schaatsen zou dat met opzet verliezen van de rit kunnen zijn, maar ook het uitlokken van een diskwalificatie, expres vallen of als topfavoriet even net iets minder hard je best doen zodat je concurrent met betere odds wint.

Waar moet je op letten bij wedden op schaatsen?

Voordat je inzet op schaatsen, is het belangrijk dat je een beetje verdiept in het toernooi dat aanstaande is. Je moet vanzelfsprekend de deelnemerslijst bestuderen, beoordelen welke schaatsers in vorm zijn en wie niet. Je kunt ook wat verder op detailniveau kijken of er bijzonderheden met een schaatser zijn. Valt een sprinter bijvoorbeeld erg vaak? Dan is de kans groter dat hij valt op een hooglandbaan omdat je daar sneller kunt schaatsen dan op een laaglandbaan.

Deze informatie is erg waardevol voor je weddenschappen. Ook is het slim om eens te inventariseren welke schaatsers al veel gereden hebben in een seizoen, wie er kampt met een blessure of wie er juist net terugkomt van een blessure. Ondanks dat schaatsten maar een relatief kleine sport en een kleine wedmarkt is, kun je behoorlijk wat informatie en statistieken over schaatsers op internet kunnen vinden.

Het verloop van een schaatstoernooi

Er worden per schaatsseizoen een aantal verschillende toernooien gehouden. Het seizoen vangt meestal aan met de Nederlandse afstandskampioenschappen. Hier kunnen schaatsers die goed presteren tickets voor de World Cup wedstrijden op die betreffende afstand verdienen.

Later in het seizoen vinden de grote toernooien plaats. Het NK Allround en NK Spint bepalen welke schaatsers naar het EK Allround, WK Allround en de EK Sprint, wat een nieuw toernooi is, het WK Sprint.

Op het allroundtoernooien worden de volgende afstanden verreden: De mannen starten op zaterdag met de 500 meter en 5000 meter. Op zondag rijden zij de 1500 meter en de 10000 meter. Vroeger startte een allroundtoernooi al op vrijdagavond, maar de ISU, de internationale schaatsbond heeft het schema aangepast. Loting bepaalt welke schaatser in welke rit uitkomt en wie zijn directe tegenstander wordt. Vrouwen schaatsen op de eerste dag van een allround toernooi de 500 meter en de 3000 meter. Op de laatste toernooidag staan voor hen de 1500 meter en de afsluitende 5000 meter op het programma.

Sprinttoernooien verlopen iets anders. Daar worden op zaterdag en zondag dezelfde afstanden verreden. Ook de loting is niet helemaal random. Sprinters hebben er namelijk een enorm voordeel bij als ze de laatste binnenbocht rijden. Daarom start iedere sprinter op zowel de 500 meter als op de 1000 meter een keer in de binnenbaan en in de buitenbaan. Dat houdt het eerlijk.

Kampioenen

De 2021-editie van het EK allround en EK sprint was een Nederlands feestje. Alle vier de titels werden gewonnen door Nederlandse schaatsers.

Patrick Roest werd Europees kampioen allround mannen. Bij vrouwen ging de titel naar Antoinette de Jong.
Europees kampioen sprint mannen werd Thomas Krol. Bij de vrouwen werd de gouden medaille gewonnen door Jutta Leerdam. Het WK allround en WK sprint werden in het schaatsseizoen 2020/21 niet georganiseerd. Het was de eerste keer sinds 1947 dat er geen wereldkampioenschap allround schaatsten georganiseerd werd.

Nederland heeft een lange traditie met allround schaatsten. In de periode 1995 – 2020 werd er maar vier keer een schaatser uit een ander land dan Nederland wereldkampioen. Sven Kramer alleen al werd negen keer wereldkampioen allround schaatsen. Rintje Ritsma volgt met vier titels op gepaste afstand. De laatste wereldkampioenschappen werden gewonnen door Patrick Roest. Hij won in 2018, 2019 en 2020.

De geschiedenis van het langebaanschaatsen

Schaatsen doet men al zo lang als dat het vriest. Eerst primitief, later technisch meer geavanceerd. In 1892 werd de internationale schaatsbond ISU opgericht om wedstrijdschaatsen beter te organiseren. Sinds 1893 wordt er jaarlijks het WK Allround schaatsen georganiseerd. Later zijn daar andere grote toernooien bij gekomen.

Schaatsen doet met op een wedstrijdbaan die 400 meter lang is. Vroeger werden de wedstrijden verreden op natuurijs. De eerste edities van het wereldkampioen kenden een andere manier om de kampioen te bepalen. Waar we nu werken met een puntentelling, werd destijds de schaatser die alle drie de afstanden won kampioen. Het kwam dus ook weleens voor dat een toernooi geen winnaar kende omdat geen enkele schaatser alle afstanden won.

Bij het wereldkampioenschap van 1908 kwam er een vierde afstand bij en werd er een simpele puntentelling geïntroduceerd. Een schaatser werd kampioen als hij drie van de vier afstanden won of de minste punten na vier afstanden achter zijn naam had staan.

In 1928 veranderde de puntentelling, maar bleef het winnen van drie afstanden voldoende om kampioen te worden. Pas in 1988 is men daar vanaf gestapt en sinds dat jaar is alleen de puntentelling over vier afstanden bepalend voor het kampioenschap.

Schaatsen verhuisde al naar gelang de jaren steeds meer van natuurijs naar kunstijs. Dit om minder afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden bij het organiseren van toernooien. In eerste instantie werden er kunstijsbanen in de buitenlucht aangelegd, maar in de jaren '80 volgde de ontwikkeling van het overdekt schaatsen. Er werden ijsstadions gebouwd. Het bekendste ijsstadion ter wereld staat in Heerenveen. IJsstadion Thialf is een begrip in de sport.

Met overdekt schaatsen is de schaatssport eerlijker geworden. Alle deelnemers rijden hun wedstrijden onder dezelfde condities. Niet langer wordt de uitslag van een wedstrijd bepaald door een regen- of sneeuwbui die opeens valt en zorgt voor ongelijke omstandigheden.

Ook technisch wordt er de laatste jaren behoorlijk geïnnoveerd in de schaatssport. De introductie van de klapschaats, waarbij het ijzer niet langer op twee punten vast zit aan de schoen zorgde voor een revolutie. Naast de klapschaats en de thermoplastische schaatsschoen, wordt er de laatste jaren heel veel aandacht besteed aan het zo aerodynamisch maken van het schaatspak als maar kan. Elke tiende van een seconde telt immers als de belangen groot zijn.

981B2d20 3B0e 4B5a 9Dcc 1333Acf3c56b Thumb840
De Nederlandse Suzanne Schulting is regerend Nederlands, Europees en Wereld- Olympisch kampioen shorttrack – WikiCommons

Overige schaatsdisicplines

Naast het langebaanschaatsen zijn er nog andere schaatsdisciplines waar op gewed kan worden. Een van die disciplines is shorttrack. De overeenkomst met het langebaanschaatsen is dat er relatief korte afstanden verreden worden. Shorttrack wedstrijden gaan over 500, 1000 of 1500 meter.

Het grote verschil met langebaanschaatsen is dat de ronde die de schaatsers moeten rijden veel korter is. Een shorttrackbaan is maar 111,11 lang en wordt veelal uitgezet op een ijsvloer die ook voor ijshockey of kunstrijden gebruikt wordt. Je kunt bij shorttrack inzetten op de winnaar van de afstanden, maar ook op wie je denkt dat kampioen wordt. De laatste jaren is Nederland erg succesvol op de shorttrackbaan. Met name Sjinkie Knecht en Suzanne Schulting behalen veel medailles.

Karlo Timmerman 11
Ook marathons worden tegenwoordig op kunstijs verreden

Waar shorttrack de kortere en spectaculairdere vorm van langebaanschaatsen is, is marathonschaatsen precies de andere kant van het schaatsen. Wedstrijden bij het marathonschaatsen gaan over gemiddeld 100 tot 150 kilometer. Sommige wedstrijden gaan tot 200 kilometer.

De bekendste marathon is de Elfstedentocht. Deze wedstrijd wordt geheel op natuurijs verreden. De Elfstedentocht gaat door heel Friesland en eindigt op de Bonkevaart in Leeuwarden. Henk Angenent is de meest recente winnaar van de Elfstedentocht. Hij won in 1997. Sindsdien is de Elfstedentocht niet meer georganiseerd.

Marathonschaatsen is de oervorm van het schaatsen. Al in de zeventiende eeuw werden er schaatstochten georganiseerd.

Veelgestelde vragen over wedden op schaatsen

Wat zijn de beste tips rondom inzetten op schaatsen?

Een weddenschap bereid je natuurlijk goed voor. Het is belangrijk om voordat je inzet op schaatsen te kijken naar zaken als vorm, belasting en blessures, maar ook naar hoe een schaatser met druk om kan gaan. Er zijn voldoende voorbeelden van schaatsers die schitteren op de eerste drie afstanden van een toernooi, maar op het moment supreme bezwijken onder de druk van het moeten presteren.

Kun je live inzetten op schaatsen?

Ja. Er zijn diverse bookmakers die live wedden op schaatsen aanbieden. Je kunt echter in verband met maatregelen tegen matchfixing niet overal op inzetten. Bookmakers die we je aanraden zijn BetCity, Bet365 en Bingoal.

Wanneer kun je wedden op schaatsen?

Het is niet mogelijk het hele jaar door in te zetten op schaatsen. Het officiële schaatsseizoen start al eind oktober/begin november. Het schaatsseizoen eindigt in maart.

Op welke wedstrijden kun je gokken bij schaatsen?

Je kunt inzetten op de Olympische Winterspelen, NK Schaatsen, EK afstanden, schaats marathons & World Cup.

Wat is het verschil tussen shorttrack en schaatsen?

Shorttrack is een zeer explosieve sport, het is een beetje te vergelijken met baanwielrennen. De rondes zijn korter, er moet veel bochtenwerk worden gedaan. Het is een andere discipline: er zijn maar weinig mensen die beide sporten op hoog niveau uitoefenen.

Kun je een live stream volgen van het schaatsen?

Ja, verschillende bookmakers bieden een live stream aan, zodat je de wedstrijd kunt volgen. Daarnaast wordt schaatsen vaak ook live uitgezonden op televisie.

Welke inzetmogelijkheden zijn er bij schaatsen?

Je kunt inzetten op de winnaar. Daarnaast kun je inzetten op rondetijden en eindtijden. Verder kun je inzetten op de uitkomst van een toernooi. Ook is het mogelijk om op schaatsrecords te wedden.

Welke bekende Nederlandse schaatsers zijn er?

Wanneer je als Nederlander goed kunt schaatsen dan wordt je al snel bekend. Schaatsers om de komende winter(s) goed in de gaten te houden zijn: Jutta Leerdam, Thomas Knol, Kai Verbij, Patrick Roest en Kjeld Nuis. Sven Kramer, qua titels de beste schaatser aller tijden, hangt na de Olympische Spelen van 2022 zijn schaatsen aan de wilgen.

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen?

We zijn een winterland, bovendien hebben we goede trainingsfaciliteiten. We zijn er van jongs af aan mee opgegroeid. Ook is schaatsen een redelijk populaire sport. Tot slot kent Nederland veel goede trainers.

Kun je inzetten op de Elfstedentocht?

Ja, je kunt inzetten op de Elfstedentocht (gaat het door of niet). Daarnaast kun je uiteraard inzetten op de winnaar en alle andere veelvoorkomende weddenschappen.

on air