Ajax Logo

Wedden op Ajax: zo werkt dat [uitleg + tips]

Ajax is de meest succesvolle voetbalclub uit de Nederlandse voetbalcompetitie. De Amsterdammers werden niet alleen het vaakst kampioen van de Eredivisie, maar boekten ook internationaal veruit de meeste successen van alle Nederlandse voetbalclubs.

Voor een voetballiefhebber staat Ajax synoniem voor verzorgd aanvallend voetbal met een gedegen opbouw van achteruit, vleugelspitsen en een snel rondgaande bal in balbezit. Voor een sportsbettor staat Ajax bekend als een zekerheidje bij het wedden op voetbal. Welke tips wij hebben voor het wedden op Ajax, lees je in dit artikel!

Onetime Las Vegas door Onetime
op 24 februari 2023 - laatste update: 31 juli 2023
Ajax Logo

Onetime's voorspelling 2022/23

Ajax is voor het seizoen 2022/23 opnieuw de grote favoriet om landskampioen te worden. De succesvolle trainer Erik ten Hag koos voor een nieuwe uitdaging bij Manchester United en nam de Argentijnse verdediger Lisandro Martinez met zich mee.

Ook Noussair Mazroui, Ryan Gravenberch (beiden naar Bayern München), Nicolas Tagliafico (naar Olympique Lyon) en Sebastian Haller (naar Borussia Dortmund) trokken de deur van de Johan Cruijff Arena achter zich dicht. Dat betekent dat de nieuwe trainer Alfred Schreuder flink wat nieuwe basisspelers in moet passen.

Ajax investeerde flink in de selectie. Steven Bergwijn, Calvin Bassey, Brian Brobbey en Owen Wijndal kostte de club gezamenlijk 80 miljoen euro. Ajax gaat ongetwijfeld weer mee doen om het kampioenschap, maar dat zegt wellicht meer over de algehele sterkte van de Eredivisie, dan over of de Amsterdammers echt sterker geworden zijn.

Eindpositie in de eredivisie: 2e
Europees: Na de winterstop verder in de Europa League

Wedden op Ajax als de nieuwe landskampioen: tactiek

Ajax behoort elk jaar tot de topfavorieten in de Eredivisie. Er zijn dan ook maar weinig bookmakers die spectaculaire quoteringen uitschrijven op een kampioenschap voor de Amsterdammers.

Je beste kans om een leuk rendement te maken op een kampioenschap voor Ajax is door voordat het Eredivisie seizoen van start gaat te wedden op de titel.

Een andere tactiek die je kunt hanteren, maar daarvoor moet je een beetje gokken, is zinspelen op een slechte start van het seizoen. Als Ajax in de eerste acht wedstrijden van het seizoen een paar keer verliest en er een gaatje ontstaat met de koploper in de Eredivisie, dan kan de quotering voor Ajax weleens naar boven bijgesteld worden.

Dan moet je er natuurlijk als de kippen bij zijn om te wedden op Ajax. Tenminste, als je denkt dat Ajax aan het eind het seizoen de achterstand ingelopen heeft.

Hoe moet je je voorbereiden op een weddenschap op Ajax?

De allerbelangrijkste wedtip die we je mee kunnen geven is: bereid je voor op het aangaan van een sportweddenschap. Vertrouw niet klakkeloos op de odds van de bookmaker. Ook deze zit er wel eens naast.

Een bookmaker beslist namelijk op basis van statistische gegevens welk team het meest waarschijnlijk de wedstrijd gaat winnen, zonder de menselijke factor die juist in de sport zo belangrijk is.

Houd daarom altijd het nieuws rondom een elftal in de gaten en neem nieuwe ontwikkelingen mee in je afwegingen of een team een wedstrijd kan winnen. Een blessure van een sterspeler daags voor de wedstrijd, een sterfgeval of, zoals in het afgelopen seizoen 2020/21 het geval was met keeper André Onana, die een dopingschorsing aan zijn broek kreeg, kunnen iets doen met de mentale kracht van een elftal.

Zeker wanneer bookmakers al ver voor de wedstrijd quoteringen vrijgeven is de kans dat ze actuele ontwikkelingen niet meewegen van groot belang op jouw inzet en winstkansen.

Waar moet je op letten bij het wedden op Ajax?

In de meeste wedstrijden in de Eredivisie zal de quotering voor een overwinning van Ajax iets boven de 1 liggen. Dat wil zeggen dat je nauwelijks winst maakt op je weddenschap, maar dat je er redelijk van uit mag gaan dat je je weddenschap gaat winnen.

Natuurlijk gaat ook Ajax weleens onverwacht onderuit, maar de kans dat Ajax vijf keer in een seizoen thuis van een middenmoter verliest is niet heel waarschijnlijk gezien het niveauverschil tussen Ajax en de rest van de Eredivisie.

Je moet bij Ajax dus op andere zaken wedden om je rendement te behalen. Denk aan een handicap weddenschap waarbij je inzet op een overwinning met drie of vier doelpunten verschil. Dan pak je meer rendement doordat dit soort weddenschappen hoger gequoteerd worden dan een simpele voorspelling dat Ajax gaat winnen.

Een andere uitdaging die je aan kunt gaan is het voorspellen van de correcte score. Dit levert ook meer geld op dan enkel de voorspelling van winst. Let wel, een correcte score betekent niet dat je inzet op de exacte uitslag.

Bij een correcte uitslag zet je in op drie uitslagen, waarbij je dan wint als de daadwerkelijke uitslag er tussen zit. Je kunt ook de exacte eindstand en zelfs de ruststand van de wedstrijd voorspellen en of Ajax meer in de eerste helft dan in de tweede helft gaat scoren.

Er zijn dus leuke, uitdagende weddenschappen af te sluiten op wedstrijden van Ajax.

Kun je inzetten op individuele spelers van Ajax?

Ja, dat kan. Naast het wedden op het resultaat van de wedstrijd kun je wedden op de prestaties van individuele spelers.

Vaak zijn dit weddenschappen die gekoppeld worden aan een specialiteit van een speler. Zo staat Ajax-speler Davy Klaassen bekend als een penaltyspecialist. Een individuele weddenschap voor een bepaalde wedstrijd zou dan kunnen zijn dat Klaassen een penalty benut.

Er wordt dan een quotering gegeven aan zowel de ja- als de nee-optie. Aan jou is het vervolgens de taak om in te schatten of Ajax een penalty gaat krijgen in de wedstrijd, of Klaassen deze gaat nemen en zo ja, of hij scoort.

Gemiddeld aantal strafschoppen

Ook dit zijn weddenschappen waar je niet op ja of nee hoeft te gokken als je je een beetje verdiept in de statistieken. Je kunt over het gehele seizoen beoordelen of Ajax meer of minder strafschoppen krijgt dat het gemiddeld aantal strafschoppen. Wanneer Ajax een hoger dan gemiddeld aantal strafschoppen krijgt, is de kans dat Ajax in een wedstrijd een strafschop krijgt dus groter.

Je kunt vervolgens bekijken wie bij Ajax de strafschoppen genomen heeft. Is dat alleen Klaassen of hebben we ze meerdere specialisten. Neemt er alleen iemand anders de penalty’s als Klaassen gewisseld is? Wanneer Ajax de meeste strafschoppen in de eerste helft krijgt, is het realistisch te denken dat Klaassen nog op het veld staat en dus de aangewezen man is om de strafschop te nemen.

Het zijn allemaal geen wetenschappelijke zekerheden, maar door dit soort gegevens eens op te zoeken zet je overtuigender in dan wanneer je zonder onderzoek een fiftyfifty gok waagt.

Vanzelfsprekend gaat niet iedere weddenschap over strafschoppen, maar per wedstrijd zijn er meerdere specifieke situaties rondom spelers te voorspellen. Doe je dit goed, dan verdien je daar vaak een betere quotering mee dan op inzetten op een overwinning voor Ajax. 

Wat zijn de budgetten van Ajax?

Ajax is verreweg de rijkste voetbalclub van Nederland. De club heeft meer dan honderd miljoen euro aan eigen vermogen op de bank staan. Theoretisch gezien kan Ajax elke transferperiode zoveel investeren dat het een garantie op de landstitel zou kunnen kopen.

Toch rijken de mogelijkheden ook in Amsterdam niet tot in de hemel. De club heeft weliswaar de hoogste begroting van alle Nederlandse clubs: meer dan 110 miljoen euro. Het gat tussen nummer 1 Ajax en nummer 2 PSV is al bijna 40 miljoen euro per jaar. Ajax is het op basis van de financiële ranglijst eigenlijk aan zichzelf verplicht om jaarlijks kampioen te worden.  

De inkomsten van de Amsterdammers komen uit een aantal hoeken. Ten eerste is daar de Champions League. Daar stroomt het geld rijkelijk. In drie jaar tijd waarin Ajax de enige Nederlandse vertegenwoordiger in het toernooi was kon er een slordige 170 miljoen euro worden bijgeschreven.

In Nederland verkrijgt de club inkomsten uit de pot met televisiegelden die jaarlijks onder de achttien Eredivisieclubs verdeeld wordt en uit sponsoring. Ajax heeft een van de duurste en best gevulde business clubs van Nederland en heeft een aantrekkingskracht op ondernemingen vanwege de nationale successen en de ambitie om aan het haken bij de Europese top.

Jeugdopleiding

Ajax leidt veel eerste-elftalspelers zelf op. De jeugdopleiding van Ajax staat internationaal uiterst goed aangeschreven. Het komt dus regelmatig voor dat zelf opgeleide spelers voor veel geld een transfer naar het buitenland maken.

De afgelopen jaren vertrokken onder andere Justin Kluivert, Frenkie de Jong en Donny van der Beek naar internationale topclubs als AS Roma, FC Barcelona en Manchester United. Dat is maar goed ook. Ajax heeft jaarlijks plusminus 55 miljoen euro aan transferinkomsten nodig om de begroting sluitend te maken.

Tot slot verdient de club ook nog een flinke duit aan de vele Ajax-supporters. Een gevulde Johan Cruijff Arena met een hapje en een drankje is per thuiswedstrijd goed voor meer dan een half miljoen euro aan inkomsten. En dat is het sjaaltje en petje uit de supporterswinkel nog niet eens meegerekend.

De geschiedenis van Ajax

De Amsterdamsche Football Club Ajax werd in het jaar 1900 opgericht. Oorspronkelijk kreeg de club de naam Union mee, maar niet ver na de oprichting werd de naam gewijzigd in Ajax, naar de Griekse mythologische held.

Ajax speelt sinds de oprichting van de Eredivisie onafgebroken op het hoogste niveau. Het is met Feyenoord en PSV de enige club die nog nooit naar een lager niveau gedegradeerd is. Sinds de invoering van het betaalde voetbal werd Ajax zesentwintig keer landskampioen.

Cruijff en de gouden jaren '70

Halverwege de jaren ’60 brak de beste voetballer die Nederland ooit gekend heeft door bij Ajax: Johan Cruijff. Aan zijn hand ontwikkelde Ajax zich tot een Europese grootmacht dat in de jaren ’70 drie keer de Europa Cup 1 won onder leiding van eerst trainer Rinus Michels en later de Roemeen Stefan Kovacs met onder andere Ruud Krol, Johan Neeskens, Dick van Dijk en Arie Haan als teamgenoten. Ook werd in deze periode de eerste Wereldbeker gewonnen.

Het Europese dieptepunt

Na de glorieperiode van de jaren ’70 moest Ajax internationaal een stapje terug doen. Het werd zelfs een jaar van deelname aan Europese toernooien uitgesloten vanwege het ‘Staaf’-incident. Een supporter van de Amsterdammers wierp in de verlenging van de UEFA Cup wedstrijd tussen Ajax en Austria Wien in 1989 vanaf de tribune een ijzeren staaf in de richting van Austria-doelman Franz Wohlfahrt.

Het projectiel raakte de keeper in zijn rug. Wohlfahrt ging gestrekt op het gras van Stadion De Meer en Ajax bleef met de gebakken peren zitten. Niet alleen werd de wedstrijd bij een 1-1 stand direct gestaakt, maar kwam er ook een keiharde sanctie van de UEFA richting Amsterdam.

Nieuwe glorieperiode

In 1991 werd vertrok trainer/coach Leo Beenhakker bij de club voor een lucratieve baan als trainer van Real Madrid. Als zijn opvolger werd de jonge assistent-trainer Louis van Gaal aangesteld. Van Gaal leidde Ajax naar nieuwe Europese successen en liet jonge talentvolle spelers debuteren in het eerste elftal.

Onder leiding van de charismatische, soms filosofische Van Gaal, braken Frank en Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Edgar Davids en Patrick Kluivert door en legden bij Ajax de basis voor hun latere carrière bij Europese topclubs als FC Barcelona, Real Madrid en Juventus.

In 1992 won het Ajax van Van Gaal de UEFA Cup door over een finale van twee wedstrijden van het Italiaanse Torino te winnen. Na de 2-2 in Turijn volstond een 0-0 gelijkspel in Amsterdam om de eerste Europese hoofdprijs in negentien jaar te winnen.

Het was een voorbode voor wat volgde. Nationaal won Ajax in deze fase de ene na de andere titel en in 1995 werd de finale van de Champions League bereikt. De 18-jarige spits Patrick Kluivert kroonde zich in de verlenging van een lastige wedstrijd tegen AC Milan tot matchwinner door op aangeven van de teruggekeerde routinier Frank Rijkaard te scoren. Een half jaar later werd ook de wereldbeker gewonnen door het Braziliaanse Gremio na strafschoppen te verslaan.

Een jaar later haalt Ajax opnieuw de finale van de Champions League. In de eindstrijd troffen de Amsterdammers in Juventus wederom een Italiaanse tegenstander. Nadat de reguliere speeltijd en de verlenging geen winnaar hadden opgeleverd moest de wedstrijd beslist worden door strafschoppen. Waar Juventus alle penalty’s raak schoot, misten Edgar Davids en Sonny Silooy namens Ajax en prolongeerde Ajax de Champions League titel niet.

Europese aansluiting uit zicht

In de jaren die volgden vlogen de Amsterdamse sterspelers één voor één uit naar andere oorden en veranderde het voetbal. Niet alleen kregen voetballers meer zeggenschap over hun eigen toekomst door het Bosman-arrest, waarbij werd vastgelegd dat een speler wiens contract was verlopen vrij was om over te stappen naar een andere club zonder dat daar een transfersom voor verschuldigd was.

Ook het feit dat andere competities kapitaalkrachtiger werden zorgde ervoor dat Ajax de aansluiting met de Europese top een beetje verloor.

Nationaal kwam er ook een beetje de klad in de prestaties. PSV, AZ en FC Twente zorgden ervoor dat er zes jaar op rij geen titelfeestje te vieren was in Amsterdam. Het zorgde voor een heksenketel op de trainersstoel. Onder andere Ronald Koeman, Danny Blind en Marco van Basten konden niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen.

Aanstelling Frank de Boer

Met een aanstelling van ex-speler Frank de Boer kwamen de landstitels terug naar Amsterdam, maar het was diens opvolger Peter Bosz die Ajax internationaal weer op de kaart zette. In 2017 leidde hij Ajax naar de UEFA Cup finale tegen Manchester United. Helaas ging de wedstrijd verloren, maar voor Ajax werkte de eerste Europese finale in meer dan twintig jaar als een bevrijding.

Bosz vertrok naar Borussia Dortmund, zijn opvolger Marcel Keizer flopte, maar sinds Erik ten Hag in januari 2018 aan het roer kwam gaat het Ajax weer voor de wind. De club werd in 2018/2019 landskampioen en miste in datzelfde seizoen op een haar na de Champions League finale.

Ook in het seizoen 2019/2020 stoomde Ajax op de landstitel af, maar zorgden een paar misstapjes ervoor dat AZ in punten gelijk met Amsterdammers stond op het moment dat de competitie voortijdig werd beëindigd door de coronapandemie zonder dat er een club tot kampioen gekroond werd.

Het daaropvolgende seizoen 2020/2021 werd ondanks de corona problematiek wel een kampioen uitgeroepen. Ajax toont zich het hele seizoen veel beter dan PSV. In mei 2021 wordt het voor de 35ste keer tot kampioen van Nederland gekroond. Een jaar later mochten de Amsterdammers opnieuw de schaal de lucht in steken, al was de strijd met PSV spannender dan het jaar ervoor.

Veelgestelde vragen over wedden op Ajax

Is het legaal om op Ajax te wedden?

Ja, voetbalwedden is volledig legaal. Via legale aanbieders kun je prima een gokje op een wedstrijd van Ajax wagen. Er zijn natuurlijk diverse gokschandalen geweest waarbij de uitslagen van voetbalwedstrijden gemanipuleerd zijn en er spelers omgekocht zijn, maar de controle hierop is tegenwoordig flink verbeterd en gereguleerde bBookmakers hebben meer te verliezen dan te winnen wanneer ze zich met zulke praktijken in laten.

Waar kan ik wedtips op Ajax vinden?

Er zijn flink wat websites op het internet te vinden die voorspellingen en voorbeschouwingen schrijven over interessante voetbalwedstrijden om op te wedden. Ook op ons eigen OneTime forum komen er met enige regelmaat wed tips voor wedstrijden van Ajax voorbij.

Hoeveel geld moet ik wedden op een wedstrijd van Ajax

Zet nooit geld in dat je niet kunt missen. Voetbalwedden is een gecalculeerd kansspel, maar een balletje kan raar rollen. Er bestaat geen sure thing in sportsbetting. Accepteer dat je het geld kwijt bent, dan geniet je extra van de winst als het balletje wel jouw kant op rolt.

Wed zeker de eerste paar keren dat je speelt voorzichtig en leer de verschillende soorten weddenschappen bij de online casino's kennen. Wanneer je de gestelde weddenschappen een beetje in de vingers krijgt, kun je wellicht door middel van een combinatiebetwat meer risico nemen.

on air