Wedden Op De Eredivisie

Wedden op de Eredivisie: is dat wat?

Voetbal is al sinds mensenheugenis volkssport nummer 1 en voor veel supporters is voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven. Over voetbal kun je heel veel weten. Over clubs, over spelers en over statistieken. Die kennis kun je ook gebruiken bij het wedden op de Eredivisie.

Wedden Op De Eredivisie

Wedden op de Eredivisie: introductie

Wedden op voetbal bestaat al bijna net zo lang als de eredivisie zelf. Sinds het betaald voetbal in de jaren ’50 van de vorige eeuw werd geïntroduceerd, is voetbal steeds populairder, prominenter in beeld en lucratiever geworden.

Niet alleen voor spelers en de clubs, maar ook zeker als gokker kun je een aardig bedrag winnen met het goed voorspellen van voetbaluitslagen en statistieken.

Door je kennis over de sterktes van elftallen, historie en de actualiteit te gebruiken voor het juist voorspellen van de winnaar van een wedstrijd, kun je geld verdienen.

Quotering Feyenoord
Quotering Feyenoord – FC Groningen

Hoeveel geld kun je winnen met wedden op de Eredivisie?

Hoeveel geld je wint hangt af van hoe de bookmaker de kansen van de winnende partij van tevoren ingeschat heeft. Dit noemen we quoteringen of odds.

Wat verderop in dit artikel gaan we daar wat dieper op in, maar je kunt je vast voorstellen dat je meer geld wint wanneer je voorspelt dat Ajax – RKC Waalwijk eindigt in een overwinning voor RKC Waalwijk dan dat je inzet op een overwinning voor Ajax.

Ajax is immers één van de grootste clubs van het land met het grootste budget van alle Eredivisieclubs, terwijl RKC Waalwijk jaarlijks moet strijden tegen degradatie en moet werken met een begroting die nog geen tien procent is van de begroting van Ajax.

98 van de 100 wedstrijden tussen deze twee clubs zullen eindigen in een overwinning voor Ajax dus de quotering van Ajax zal vele malen lager zijn dan de quotering van RKC Waalwijk. De kunst is om te herkennen wanneer RKC Waalwijk kansrijk is om eens te winnen en daar flink op inzetten.

Zo wordt er voor elke wedstrijd in de Eredivisie een quotering gemaakt op basis van het budget van een club, de sterkte van de spelersgroep, de onderlinge historie tussen beide clubs en actuele zaken die bij een van beide of bij allebei de clubs spelen en van invloed zouden kunnen zijn op het resultaat. Denk daarbij aan blessures, schorsingen, transfergeruchten, et cetera.

Op welke voetbalclubs kan ik inzetten in de Eredivisie

Je kunt vanzelfsprekend inzetten op iedere club en iedere wedstrijd die in de Eredivisie gespeeld wordt. Dit zijn negen wedstrijden per speelronde. Een seizoen bestaat uit 34 speelrondes dus in het totaal kan er in een seizoen op 306 wedstrijden ingezet worden.

Je bent helemaal vrij om te bepalen op welke wedstrijden je een weddenschap afsluit. Er zijn geen clubs uitgesloten voor het aangaan van een weddenschap.

Wil je alleen op wedstrijden van Vitesse wedden omdat je grote Vitesse kenner, fan of juist Anti-Vitesse bent en het leuk vindt om elke week geld op de tegenstander in te zetten, dan staat je dat helemaal vrij.

Als een voetbalclub degradeert uit de Eredivisie kun je het seizoen erop niet meer op die club inzetten wanneer je enkel op de Eredivisie wilt wedden.

Met ingang van het seizoen 2020/2021 degraderen er twee clubs rechtstreeks uit de Eredivisie en promoveren er twee clubs rechtstreeks vanuit de Eerste Divisie naar de Eredivisie.

De club die het Eredivisieseizoen op de zestiende plaats afsluit moet in een play-off met acht ploegen uit de Eerste Divisie het Eredivisieschap voor het seizoen erop zien veilig te stellen.

Waar kan ik wedden op de Eredivisie

Sponsoring door de TOTO

Nieuwe legale bookmakers op de markt

Sinds 1 oktober 2021 heeft Toto niet meer het alleenrecht op het aanbieden van legale sportweddenschappen. Met het openen van de Nederlandse kansspelmarkt zijn er flink wat nieuwe bookmakers bijgekomen. De eerste bookmaker die de markt betrad was BetCity. Later volgden het sportsbook van het Holland Casino, Bingoal en Bet365.

Het is de verwachting dat er in de eerste helft van 2022 meerdere bookmakers toegelaten worden tot de vergunde Nederlandse markt.

Is het legaal om te gokken op Eredivisie?

Het stellen van die vraag is gemakkelijker dan deze te beantwoorden. Het antwoord is feitelijk nee, want volgens de Nederlandse wetgeving is online gokken momenteel nog verboden.

Het invullen van een totoformulier is wel legaal. Al jaren. De eigenaar van de Toto is de Nederlandse Loterij en zij hebben voor het digitaal invullen van het totoformulier een uitzonderingspositie verworven op de Nederlandse gokmarkt.

Via de Toto kan er dus legaal op wedstrijden uit de Eredivisie gegokt worden. Dat de Nederlandse staat eigenaar is van de Lotto, en daarmee dus van de toto, zal in het vergeven van die uitzonderingspositie wellicht een rol gespeeld hebben.

Is daarmee al het andere online gokken direct strafbaar? Volgens de letter van de wet wel, maar in Nederland wordt, in afwachting van verandering wetgeving, daar een eind aan gemaakt.

Welke inzetmogelijkheden zijn er?

Wedden op voetbalwedstrijden in de eredivisie kun je, tot op zekere hoogte, vergelijken met het roulettespel. Er zijn net als bij roulette simpele weddenschappen zoals zwart of rood, even of oneven als gecompliceerdere combinatieweddenschappen.

Je kunt inzetten op gebeurtenissen die wel of niet gebeuren. Een club wint de wedstrijd of niet. Net zoals de roulettekogel op rood valt of niet. Dit soort weddenschappen hebben in het voetbal een bepaalde quotering.

De aanbieder van de weddenschap schat op basis van een aantal criteria hoe waarschijnlijk het is dat de thuisspelende club wint of dat juist de uitspelende club in het voordeel is. Ook wordt er ingeschat hoe groot de kans is dat de wedstrijd in een gelijkspel zal eindigen.

Screenshot 2021 11 12 13.09.21
BetCity, biedt pre match weddenschappen en live wedden.

Hoe bepaald de bookmaker quoteringen?

Hoe bepaald een bookmaker de quoteringen van een wedstrijd? Eerder in dit artikel beschreven we al dat de factoren als financiële middelen, de kwaliteit van de spelersgroep, de vorm van de dag. Maar ook de historische balans en de actualiteit een rol spelen.

Globaal gezegd zijn er twee soorten bookmakers actief in de markt. Er zijn bookmakers die hun quotering of odds heel vroeg publiceren. Ook zijn er zijn er die juist heel lang wachten met het publiceren van de odds. Wanneer je een weddenschap overweegt is dit belangrijke informatie.

Een sportwedkantoor dat vroeg publiceert, houdt die bookmaker minder rekening met actuele ontwikkelingen en daar kun je als speler je voordeel mee doen.

Als club A door het wedkantoor is uitgeroepen tot favoriet en er raken twee belangrijke spelers van dat elftal een paar dagen voor de wedstrijd geblesseerd, dan is de kans dat die club de wedstrijd wint ineens een stuk minder waarschijnlijk.

Daar kun je dan optimaal van profiteren door flink in te zetten op een overwinning voor club B, de club met de lagere quotering. Een bookmaker die zijn quoteringen pas later bekend maakt, speelt bij de weging ervan natuurlijk wel in op dit nieuws en zal een overwinning van club A minder waarschijnlijk achten.

1x2 weddenschap

We hebben het tot nu toe vooral gehad over het wedden op de Eredivisie als in het voorspellen van de uitslagen. In toto-taal heet dit een 1×2 weddenschap. Je zet in op de thuisspelende ploeg (1), de uitspelende ploeg (2) of je gokt op een gelijkspel (x). Er zijn echter meer mogelijkheden voor het afsluiten van een weddenschap op een wedstrijd uit de Eredivisie. We hebben ze voor je samengevat in een handig overzichtje:

 

BTs weddenschap

In deze weddenschap voorspel je dat beide teams tot scoren komen, beide teams juist niet tot scoren of dat beide teams scoren, maar dat één team vaker scoort dan het andere team.

 

Correcte score

 

In deze weddenschap voorspel je de exacte uitslag van de wedstrijd.

Goal of no goal

 

In deze weddenschap gok je er op dat beide teams scoren (goal) of dat één van de twee teams of allebei de teams niet tot scoren komt.

Dubbele kans

 

In deze weddenschap zet je niet in op een 1×2 weddenschap, maar kies je twee van de drie opties. Ideaal als je de weddenschap wilt winnen, maar de quoteringen zijn laag.

Rust-einde

 

In deze weddenschap voorspel je niet alleen de eindstand correct, maar ook de ruststand van de wedstrijd.

Handicap

 

In deze weddenschap ken je jezelf een handicap toe om meer winst te behalen. Wanneer je verwacht dan een team een ruimte overwinning zal boeken kun je deze weddenschap spelen. Je kunt het favoriete team op een virtuele achterstand van -1 of -2 zetten in plaats van op 0. Dan moet het winnende team dus met twee of drie doelpunten verschil winnen om je weddenschap succesvol te maken. Omdat dat lastiger is, zijn de odds hiervoor hoger.

 

Even/oneven

Bij deze weddenschap voorspel je of het aantal gescoorde doelpunten even of oneven zal zijn.

 

Eerste doelpunt/laatste doelpunt.

In deze weddenschappen voorspel je welk team het eerste doelpunt of juist het laatste doelpunt van de wedstrijd maakt.

 

Draw no bet

In deze weddenschap voorspel je alleen de Winnaar van het duel. Kent het duel geen winnaar dan wordt je inzet terug aan je uitgekeerd. Een weddenschap met extra zekerheid dus.

Wedden op Eredivisie

Overunder
Under/Over

Under/over

We willen na deze opsomming van redelijk simpele weddenschappen even wat uitgebreider stil staan bij de zogenaamde Under/Over weddenschap.

Bij deze weddenschap voorspel je niet zelf een uitslag, maar reageer je op vooraf opgegeven statistieken. We zullen het even beperken tot voetbal. Stel dat het wedkantoor een under/over weddenschap aanbiedt die stelt: ‘In de 17e minuut krijgt valt de eerste gele kaart van de wedstrijd’.

Nu moet jij bepalen of de eerste gele kaart eerder dan minuut zeventien (under) of juist later (over) valt. Zo zijn er per wedstrijd vele opties tot het aangaan van under/over weddenschappen.

Het bovenstaande is allemaal redelijk overzichtelijk. De fanatieke roulette speler heeft wellicht al een aantal gelijkenissen met het roulettespel ontdekt. Weddenschappen zoals even oneven zijn natuurlijk ook bij roulette te spelen.

Kun je live inzetten op de Eredivisie?

Ja, het is zeker mogelijk om live te wedden op de eredivisie. Alle vergunde bookmakers bieden deze optie aan. Live wedden heeft als voordeel dat je voorspelling niet blind is. Je laat het wedstrijdverloop bepalen waar je op in gaat zetten.

Een tweede voordeel aan live wedden is dat je niet tot het laatste fluitsignaal hoeft te wachten om je winst te nemen. Gedurende de wedstrijd krijg je aanbiedingen van de bookmaker om de weddenschap voortijdig te beëindigen. Deze aanbiedingen zijn gebaseerd op de ontwikkelingen op het veld. Lijkt het er op dat je de weddenschap gaat winnen, dan zal de bookmaker een winstgevende cash out voorstellen. Hiermee zorgt de bookmaker ervoor dat het niet de volledige odds als winst uit hoeft te betalen.

Wanneer je een weddenschap dreigt te verliezen, dan is een negatieve cash out misschien slecht idee. Je verliest dan, afhankelijk van de statistieken, maar een gedeelte van je inleg.

Welke wedstrijden zijn het interessants om op in te zetten?

Wanneer je de voetbalcompetitie een beetje volgt, dan weet je wanneer een team goed draait en wanneer niet. Daar pas je je weddenschappen natuurlijk op aan.

Veelal geldt het adagium uit Wie is de Mol? ook voor de Eredivisie: Follow the money. De clubs die het meeste geld te besteden hebben draaien vaak mee in de top. De clubs die het financieel wat minder breed hebben, spelen voor een plek in de middenmoot.

Wanneer je houdt van zekerheid kies je dus steevast voor een overwinning van de top-3, Ajax, PSV en Feyenoord. Daarmee realiseer je wekelijks kleine winsten.

Wil je wat groter winnen dan kun je het beste een wedstrijd uitzoeken die op basis van financiën, spelersmateriaal en plaats op de ranglijst heel erg één kant op lijkt te gaan, maar waarvan je weet dat de topclub het altijd moeilijk heeft en dan wed je tegen de quotering in.

Een aantal voorbeelden van dergelijke wedstrijden zijn ADO Den Haag – Ajax, FC Utrecht – Ajax, SC Heerenveen – PSV en Vitesse – PSV. Waar de topclubs Ajax en PSV het traditioneel heel erg moeilijk hebben en zeker lang niet altijd met de drie punten vertrekken.

Moet je belasting betalen over de winsten?

Tot 1 oktober 2021 was je als speler zelf verantwoordelijk voor het betalen van kansspelbelasting over winsten groter dan € 449,-. In de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand is echter geregeld dat de bookmaker de kansspelbelasting over het totaal resultaat betaalt.

Welke tips zijn er rondom wedden op de Eredisivise?

De bookmaker geeft zelf de beste tips. Dit zijn namelijk de quoteringen die aan een wedstrijd gekoppeld zijn.

Op basis van statistieken en interpretatie geven de meeste bookmakers je zelfs een advies over de uitslag. Ook bij ons op het forum hebben we een plekje ingericht over sportweddenschappen. Sportsbetting neemt op het OneTime forum een steeds prominentere plek in.

Veelgestelde vragen over wedden op de Eredivisie

Tot besluit van dit artikel zetten we nog een aantal vragen en antwoorden op een rijtje die je wellicht na het lezen van dit artikel hebt.

Profiteert mijn favoriete voetbalclub mee van mijn inzet?

Het korte en onvolledige antwoord is nee. Nee, vanuit de bookmaker vloeit er geen percentage van de inzetten naar de clubs en clubs krijgen ook geen bonus van de bookmaker als ze veel winst opgeleverd hebben. Wel is het zo dat steeds meer voetbalclubs sponsorovereenkomsten aangaan met bookmakers.

In de Britse Premier League is dit schering en inslag. Niet minder dan de helft van alle Premier League ploegen spelen met de naam van een gokbedrijf op het shirt. Bedrijven als ManBetX (Wolverhampton Wanderers), Betway (West Ham United), Sportsbet.io (Southampton), BetVictor (Fulham) en W88 (Crystal Palace) hopen via de exposure die de Premier League wereldwijd heeft, nieuwe gokkers hun kant op te laten komen.

Daarnaast biedt ook de achterban van een Premier League club de nodige kansen op nieuwe spelers. De clubs, zeker de wat kleinere clubs, zien deze bedrijven graag komen omdat ze serieuze bedragen op tafel kunnen leggen en zo de clubs helpen om op te boksen tegen de grote clubs waar de tientallen miljoenen je dagelijks om je oren vliegen.

In Nederland is het op dit moment nog niet toegestaan voor een club om een gokbedrijf te promoten via shirtsponsoring, maar dat wil niet zeggen dat er nog geen contracten tussen clubs en bookmakers bestaan. Zo tekende PSV in 2017 al een contract met het Aziatische sportweddenschapskantoor WellBet. De overeenkomst houdt onder andere in dat de bookmaker beeldmateriaal van PSV mag gebruiken in de marketingcommunicatie.

In 2019 informeerde PSV bij haar supporters of zij het een probleem zouden vinden als PSV, na het veranderen van de Wet op de Kansspelen, in zee zou gaan met een online bookmaker. Het grote merendeel van de supporters hadden daar geen bezwaar tegen.

Het is niet ondenkbaar dat er ook Nederlandse clubs in de Eredivisie met het logo van een online gokbedrijf op het shirt gaan voetballen nu online gokken gelegaliseerd is.

Worden er wel eens weddenschappen geweigerd?

Wanneer je via een gelegaliseerde bookmaker een sportweddenschap op een Eredivisiewedstrijd afsluit dan is het zeer onwaarschijnlijk dat je weddenschap geweigerd wordt.

Er wordt wel wereldwijd overkoepelend gekeken naar inzetten op voetbalwedstrijden. Vanuit Azië wordt er regelmatig absurd gewed op onbelangrijke wedstrijden in Europa. Dan gaan bij de autoriteiten vaak de alarmbellen af en wordt direct alle gokactiviteit rondom die wedstrijd stilgelegd en wordt er onderzocht waarom die specifieke wedstrijd zo populair is en of er sprake zou kunnen zijn matchfixing.

Wat is matchfixing?

Matchfixing is een vorm van fraude die geregeld voorkomt in de sport ten gunste van gokkers. Spelers van een team worden omgekocht om er voor te zorgen dat er een vooraf afgesproken uitslag op het scorebord komt te staan. Gokkers zetten dan massaal in op één bepaalde uitslag of een overwinning van een team.

Daarmee wordt ontzettend veel geld verdiend. In België is er in de jaren ’00 een grootschalig onderzoek ingesteld naar de handel en wandel van de Chinese zakenman Zheyun Ye, die de spil bleek te zijn in een Chinees goknetwerk die spelers en trainers van lager geklasseerde Belgische voetbalclubs omkocht om bewust wedstrijden te verliezen. Ook in de Nederlandse Eerste Divisie werden in die tijd zogenoemde ‘gokchinezen’ op de tribunes van diverse voetbalstadions aangetroffen, vaak alleen zittend en druk bellend.

In Azië werd in die periode ongelooflijk veel geld ingezet op wedstrijden van clubs als Telstar, FC Eindhoven, FC Dordrecht en MVV. In 2016 publiceerde de KNVB een onderzoeksverslag waaruit blijkt dat matchfixing in Nederland in de periode 2008/2009 bewezen kan worden. Sindsdien ziet een speciale Fairplay commissie van zowel de KNVB als de UEFA, de Europese voetbalbond, veel nauwer toe op het verloop van wedstrijden en aanverwante gokactiviteiten om nieuwe gevallen van matchfixing in de Nederlandse competitie te voorkomen.

on air